لکنت زبان در بزرگسالان و کودکان

لکنت زبان از نظر روانشناسی و روانپزشکی، جز اختلالات ارتباطی است. بین 1 تا 3 درصد مردم جهان به لکنت دچار هستند.  این مقاله توسط میترا کوراغلی روانشناس بررسی و تایید ‌شده‌است.

انواع لکنت زبان

لکنت زبان از خفیف تا شدید وجود دارد و معمولا دو نوع است:

لکنت زبان تونیک یا توقف در تلفظ

در این لکنت زبان، در عضلات گفتاری، انقباض صورت می‌گیرد و سپس فرد به صورت تشنجی، شروع به صحبت می‌کند. 

لکنت زبان کلونیک یا حالت تکراری در بیان کلمه

در حالت اختلال گفتار کلونیک که بیشتر در کودکان دیده می‌شود، شخص یک کلمه را چند بار تکرار می‌کند. حالت های بریده گویی، کشیده گویی با حرکات اضافه و یا استرس و اضطراب هم جز لکنت زبان تقسیم بندی می‌شود. 

لکنت زبان

علت به وجود آمدن لکنت چیست؟

اختلالات زبان در بزرگسالان و کودکان، زمینه ژنتیکی دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که لکنت زبان بیشتر جنبه روحی، محیطی، اجتماعی، آموزشی و تربیتی دارد. علت اصلی لکنت زبان معمولا ترس، اضطراب و استرس شدید است. 

لکنت زبان در چه سنی رخ می‌دهد؟

لکنت زبان می‌تواند از کودکی تا حتی دوران سالمندی رخ دهد. 

درمان لکنت زبان

واقعیت این است که درباره لکنت زبان از عبارت درمان استفاده نمی‌شود و مراجع روانشناسی و روانپزشکی بیشتر از واژه کنترل استفاده می‌کنند.

برای کنترل لکنت زبان ممکن است که به 15 تا 30 جلسه مشاوره و گفتار درمانی نیاز باشد. برای حل این مشکل باید صبور باشید. بسته به شدت و ضعف لکنت، ویژگی‌های روانشناختی، اعتماد به نفس و میزان استرس و اضطراب شخص، میزان جلسات درمان متفاوت است. 

در این جلسات سعی می‌شود که با کاهش استرس و اضطراب و افزایش اعتماد به نفس، لکنت زبان کنترل شود. 

اگر برای کنترل لکنت زبان نیاز به مشاوره با یک روانشناس آنلاین دارید، در مدافون می‌توانید از بهترین روانشناسان آنلاین کشور، مشاوره دریافت کنید:

روش های پزشکی برای درمان لکنت زبان

برخی روش های پزشکی مانند اسیلوسکوپ، لیزر تراپی، مگنت تراپی، استفاده از پروتزهایی در گوش و… از روشهای پزشکی برای درمان لکنت است. 

برای درمان های پزشکی لکنت زبان می‌توانید با یک روانپزشک آنلاین در مدافون مشورت کنید:

لکنت زبان در بزرگسالان

همان‌طور که گفته شد زمینه اصلی لکنت زبان، ترس، استرس و اضطراب است. مثلا پدری که شاهد ترکیدن ترقه در دست فرزند خود است، ممکن است دچار لکنت زبان شود. برخی بیماری‌ها هم می‌تواند باعث بروز لکنت زبان شود.

بیماری‌هایی که می‌تواند موجب لکنت زبان شود

برخی افراد بر اثر تصادف و آسیب به مغز، فلج مغزی یا CP، اوتیسم یا عقب ماندگی ذهنی ممکن است که به لکنت دچار شوند. اما در اکثر افرادی که به لکنت زبان دچار می‌شوند، منشا مشکلات روحی و ذهنی است.

لکنت زبان در کودکان و نوجوانان

لکنت زبان در کودکان معمولا در سن بین 2 تا 7 سالگی بروز می‌کند. درست است که ممکن است که با بالا رفتن سن، لکنت کودکان برطرف شود اما واقعیت این است که اگر در این سنین لکنت زبان کودکان درمان نشود، آنها دچار استرس و اضطراب ادراک شده می‌شوند. بنابراین هرگز برای درمان لکنت زبان کودکان تعلل نکنید. 

لکنت زبان در پسرها 4 برابر بیشتر از دختران است. بازی های کودکان پسر، معمولا پرخطرتر است و همین عامل یکی از دلایل بروز بیشتر این مشکل در پسران است. از طرف دیگر اندام‌های گفتاری در دخترها از پسران قوی تر است و باعث میشود که لکنت زبان، در دخترها کمتر باشد.

همان‌طور که می دانید بسیاری از افراد مشهور دنیا، سیاستمداران و… دچار لکنت زبان هستند. واقعیت این است کودکانی که لکنت زبان دارند از نظر بهره هوشی تفاوتی با سایر کودکان ندارند.

این کودکان از نظر روابط اجتماعی، مهمانی و دورهمی، خرید رفتن و… نباید محدود شوند. کلاس های ورزشی و موسیقی برای این کودکان توصیه می‌شود. انزوا و دور کردن کودکان دارای لکنت از اجتماع آسیب جدی به شخصیت آنها می زند. از آنجایی که علت اصلی لکنت زبان در کودکان، ترس است، برای کمک به حل این مشکل، این کودکان باید با ترس خود مواجه شوند. 

نقش خانواده ها

به خانواده هایی که کودک یا نوجوان آنها دچار لکنت زبان است توصیه می‌شود:

  • موقع صحبت کردن فرزندتان، با صبوری به کلمات و جملات او گوش دهید.
  • هرگز حرف او را قطع نکنید.
  • او را مسخره نکنید.
  • او را با همسالان یا خواهر یا برادرش مقایسه نکنید.
  • بیشتر از همیشه حس اهمیت و محبت و توجه لازم را به فرزند خویش نشان دهید.
  • با تمام وجود فضای امن و با محبت و کمتر استرسی را در کنار خانواده برای او فراهم کنید. 
  • هرگز رفتار دلسوزی موقع صحبت کردن نسبت به کودک یا نوجوان از خودتان نشان ندهید، چون ترحم و دلسوزی درون فرزندتان حس استرس و اضطراب بوجود می‌آورد و باعث پایین آمدن عزت نفس و تخریب شخصیتش می‌شود. 
  • با توجه به محدوده سنی فرزندتان او را تشویق کنید تا با صدای بلند کتاب یا شعر بخواند. 
  • به کنترل استرس و اضطراب در فرزند خود کمک کنید.
  • برای کنترل و درمان لکنت زبان صبور باشید.
  • تاب آوری را در فرزندان خود افزایش دهید. فرزندانی که بیش از حد در ناز و نعمت بوده اند، در مقابل سختی ها و مشکلات، تحمل کمی دارند.

سوالات روانشناسی در خصوص لکنت زبان

آقای دکتر همسایه ما لکنت زبان دارد. وقتی که حرف میزند، آیا بهتر است که ما حرف های او را کامل کنیم یا اینکه صبر کنیم که خودش صحبت کند؟

از نظر روانشناسی و آداب اجتماعی بهتر است که اجازه دهید که خودش صحبتش را کامل کند. 

آیا لکنت زبان کودکان با بالا رفتن سن شان خوب میشود؟

در بعضی از کودکان با بالا رفتن سن، لکنت زبان برطرف می‌شود اما حتما برای درمان لکنت زبان در کودکان باید اقدام کرد چرا که اگر لکنت در این کودکان کنترل نشود، می‌تواند باعث ایجاد استرس و اضطراب ادراک شده در این کودکان شود. 

آقای دکتر شما توصیه می‌کنید که بچه‌های دارای لکنت را به اجتماع، مهمانی و … ببریم یا بگذاریم بیشتر در خانه باشند؟

بچه‌های دارای لکنت حتما باید در اجتماع حضور داشته باشند و به مهمانی، کلاس های ورزشی و موسیقی بروند. اگر این بچه‌ها از خانه خارج نشوند به شخصیت شان آسیب وارد می‌شود. حتما برای کنترل و درمان لکنت زبان این کودکان باید اقدام کنید.

آیا شما هم در اطراف خود کودکان مبتلا به لکنت زبان دارید؟ آیا در کنترل و درمان این مشکل موفق بوده اید؟ خوشحال می شویم که در بخش نظرات، دیدگاه خود را ثبت کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 3

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*