قلب ما در یک دقیقه بین 60 تا 100 ضربان دارد، در آریتمی قلبی ضربان قلب تند، کند و یا نامرتب میشود، در واقع در آریتمی قلب اختلال در ریتم ضربان قلب به وجود میآید. بسیاری از افراد ممکن است که دچار آریتمی قلبی باشند اما از آن اطلاعی نداشته باشند. در این مقاله از دکتر میلاد دودانگه، با بی نظمی ضربان قلب بیشتر آشنا شده و در انتهای به سوالات پزشکی پرتکرار در این زمینه پاسخ داده شدهاست.
بسیاری از ما ممکن است که تک ضربه های اضافه داشته باشیم اما از وجود آن مطلع نباشیم. در سن های بالا، آریتمی های خطرناکی ممکن است وجود داشته باشد که شخص از آن مطلع نباشد. بنابراین توصیه میشود که همه افراد در صورتی که علائمی ندارند، در سن 40 سالگی یک بار نوار قلب بدهند و وضعیت قلب خود را بررسی کنند.
سایر افرادی که فاکتورهای خطر دارند مانند افرادی که سیگار می کشند، کسانی که دچار بیماری قند خون هستند و یا اشخاصی که سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی در آنها وجود دارد، بهتر است که قبل از سن 40 سالگی معاینات دوره ای را آغاز کنند.
اختلال در ریتم ضربان قلب ممکن است در تعداد، نظم، روش ایجاد یا هدایت ضربان قلب باشد که در این صورت آریتمی قلب رخ میدهد.
علائم آریتمی قلبی
همانطور که گفته شد ممکن است که آریتمی قلبی هیچ علامتی نداشته باشد اما علائم زیر میتواند نشانه آریتمی قلبی باشد که شایعترین آن احساس ناخوشایند تپش قلب است.
- احساس محکم زدن، کوبیدن، لرزیدن و یا تند زدن هنگام ضربان قلب (تپش قلب)
- دل ریزش
- حالت ارتعاش در قفسه سینه
- ضربان قلب کند
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- سرگیجه
- بیهوشی یا حالتی نزدیک به آن
تشخیص آریتمی قلب
مانند سایر بیماریها، تشخیص آریتمی با شرح حال و معاینه، شروع میشود. امروزه نوار قلب، یکی از تست های روتین در بیماریهای قلبی است. نوار قلب، فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند. با بررسی نوار قلب، پزشک متخصص قلب و عروق قادر به تشخیص بعضی از انواع آریتمی قلبی بپردازد.
نوار قلب، وضعیت قلب را برای چند دقیقه نشان میدهد. دستگاه های هولتری وجود دارد که میتواند برای چند روز نوار قلب بیمار را ثبت کند. برای تشخیص بیماری آریتمی ممکن است که از این هولترها که امروز دستگاه های کوچکی هستند که به بدن وصل میشوند استفاده شود.
در آریتمی هایی که در حالت استراحت روی نمیدهند، نوار قلب در هنگام تست ورزش انجام میشود. بعضی آریتمی ها با گوش دادن به صدای قلب مشخص میشوند.
انواع آریتمی قلب
آریتمی قلب طیف وسیعی دارد. از یک بیماری خوش خیم که دارای تک ضربه های اضافه است تا فرم شدید آن که میتواند موجب ایست قلبی شود. اگر شخصی در زمینه گرفتگی عروق قلب، نارسایی قلبی، دچار آریتمی قلبی شود، ریسک بیشتری وجود دارد.
علل به وجود آمدن آریتمی قلبی
آریتمی قلبی میتواند ناشی از مشکلات و بیماریهای قلبی و یا غیر قلبی باشد. معمولا در آریتمی هایی که علت مشخص غیرقلبی دارند، درمان ساده تر است.
- گرفتگی عروق و ضعف ماهیچه های قلب
- فشار خون: فشار خون یکی از عوامل اصلی در به وجود آمدن آریتمی قلبی است.
- دیابت: هم قلب را مستعد به وجود آمدن آریتمی میکند و هم در به وجود آمدن آن نقش دارد.
- کم خونی
- پرکاری و کم کاری تیروئید
- کرونا: متاسفانه کرونا بیماری هزار چهره است و در قلب هم مشکلات زیادی ایجاد میکند. التهاب عضله و پرده های قلب و آریتمی از بیماریهای هستند که میتواند بر اثر کرونا ایجاد شود. بسیاری از افرادی که به کرونا مبتلا میشوند پس از بهبودی دچار تپش قلب میشوند.
درباره فشار خون چه می دانید؟ در این مقاله اطلاعات مفیدی درباره فشار خون وجود دارد: همه چیز درباره فشار خون
درمان آریتمی
بر اثر نوع آریتمی، درمان متفاوت است. در فرم هایی که ضربان بسیار پایین است و بلوک های خاصی دارد و ضربان ساز، خوب کار نمیکند از باتری استفاده میشود. تقریبا تنها درمان کندی ضربان قلب، باتری است.
در فرم هایی از آریتمی که تندی ضربان وجود دارد، با توجه به علت، درمان متفاوت است. برای مثال فرم هایی از تپشهای اضافی مادرزادی وجود دارد که کانونی از قلب شروع میکند به ایجاد ضربان تند. در این حالت با روش هایی که شامل سرد یا گرم کردن کانون ضربان است، آن را از بین می برند. دربسیاری از آریتمی ها، موفقیت درمان بیش از 90 درصد است.
تعداد ضربان قلب و فشار خون نرمال
در حالت استراحت، به شرط عدم وجود استرس، سیگار، نخوردن قهوه و نداشتن فعالیت سنگین، ضربان قلب بین 50 تا 100 ضربه در بزرگسالان قابل قبول است.
فشار خون عالی زیر 12 روی 7 است ولی تا مرحله 14 روی 9، به عنوان مرحله پیش از پرفشاری خونی لحاظ میشود و نیازی به درمان ندارد و بالاتر از آن به شرط دیدن تکرار، فشار خون بالا لحاظ میشود.
در مقاله زیر به بسیاری از سوالاتی که بیماران دیابتی با آن روبه رو هستند، پاسخ داده ایم، اگر شما هم به بیماری قند مبتلا هستید، مقاله زیر را از دست ندهید: بیماری دیابت
سوالات پزشکی آریتمی قلبی
آریتمی قلبی میتواند ارثی باشد البته نه همه انواع آریتمی ها. یکی از علت های مهم ایست قلبی هم معمولا آریتمی قلبی است. اما جای نگرانی نیست. حتما تحت نظر پزشک متخصص قلب باشید تا وضعیت شما را بررسی کنند.
احتمالا اما نه لزوما آریتمی خطرناک. این موضوع میتواند تک ضربه های اضافه باشد که با این تظاهر نشان داده شدهاست که البته درمان پذیر است. اگر گاهی دچار این مشکل میشوید، جای نگرانی نیست اما اگر تعداد و دفعات آن زیاد است باید بررسی شود.
واقعیت این است که خیلی از مواردی که درباره موبایل و تجهیزات مخابراتی گفته میشود، به شکل دقیق، اثبات شده نیست ولی عقل و منطق حکم میکند که با توجه به هشدارهایی که در بسیاری از مقالات دیده میشود، به آن توجه کنیم. بنابراین خاموش کردن مودم در شب ها، قرار ندادن گوشی بر روی قلب از مواردی است که بهتر است آن را رعایت کنیم.
خود آریتمی AF یا نامنظمی دهلیز، آریتمی است که اگر درمان ها و تمهیدات درمانی لازم برای آن انجام شده باشد و مشکلات قلبی دیگری با آن همراه نباشد، به خودی خود، مشکل زا نیست و ریسک مستقیمی برای عمل های بیهوشی ندارد.
اگر آریتمی قلبی برای مدت زیادی درمان نشده باشد، میتواند باعث شود که پمپاژ قلب، کاهش پیدا کند. اگر در این مرحله، شدت افت پمپاژ قلب زیاد نباشد، اگر در مراحل اولیه آن را درمان کنید، برگشت پذیر است اما در طولانی مدت، ممکن است که اثرات غیرقابل برگشت داشته باشد.
تپش قلب یا همان احساس ناخوشایند ضربان قلب، لزوما مشکل قلبی نیست. ممکن است که قلب به صورت منظم و خوب کار میکند اما شخص احساس تپش قلب دارد. این مشکل میتواند ناشی از مشکلات دیگری مانند کم خونی، تیروئید، استرس و… باشد. بنابراین باید ابتدا مشخص شود که تپش قلب چه نوعی و بر اثر چه مشکلی است.
اگر شما بررسی های لازم را با هولتر انجام داده باشید، احتمال اینکه تک ضربه های اضافه داشته باشید خیلی کم است و جای نگرانی نیست.
فشار خون اگر کنترل نشود میتواند یکی از عوامل مهم اختلال در آریتمی قلبی AF باشد. اما اگر کنترل شده باشد معمولا مشکلی ایجاد نمیکند.
در آریتمی AF لزوما قرار نیست که ما ریتم را منظم کنیم. خیلی وقت ها ما به جای اینکه ریتم دهلیز را منظم کنیم، سعی می کنیم از خطرات آن جلوگیری کنیم. در این بیماری ضربان را با دارو تنظیم می کنیم که در زمان استراحت بین 80 تا 110 باشد. داروهایی به بیمار میدهیم که از لخته شدن خون جلوگیری کند. بنابراین انتظار نداشته باشید که با 4 بار شوک، ریتم دهلیز طبیعی شود.
بله. یکی از دلایل شایع آریتمی دهلیزی، نارسایی و تنگی دریچه میترال قلب است. اگر پدر شما کاندید جراحی است، اجازه ندهید که شرایط طوری بشود که دیگر جراحی پیوند دریچه امکان پذیر نباشد. بنابراین قلب از عارضه دار شدن این بیمار، عمل جراحی را انجام دهید.
خیر نگران نباشید مدت زمان انجام MRI کوتاه است و چیزی است که ضرورت دارد که انجام شود.
بله بهتر است که حداقل یک بار ویزیت شوید.
بعضی آریتمی های قلبی، آریتمی های خطرناک هستند. آریتمی قلبی همیشه تند زدن نیست، گاهی کند زدن است. در این حالت درمان با گذاشتن باتری است. بعضی تپشها، تپشهای خطرناک هستند که در این حالت، باتری های شوکر کار گذاشته میشود. بنابراین باتری گذاشتن میتواند بخشی از درمان آریتمیباشد.
اگر ضربان قلب پایین و نوار قلب یک نوار قلب عادی باشد و هیچ علائمی نداشته باشید، جای نگرانی نیست. بسیاری از افرادی که ورزشکار هستند ممکن است که ضربان پایین داشته باشند. بنابراین اگر نوار قلب، اختلالی در قلب را نشان ندهد و فرد علامتی نداشته باشد، جای نگرانی نیست.
بعضی مکمل های دارویی بدنسازی، مکمل های مجاز نیستند و میتواند آسیب زا باشد. حتما این موضوع را بررسی کنید که دارو مورد تایید باشد و هم ضربان بالای قلب را بررسی کنید.
اگر شما هم در زمینه آریتمی قلبی سوال دارید، میتوانید در بخش دیدگاهها سوال خود را بنویسید. سعی می کنیم تا حدامکان از پزشکان مدافون، سوالات شما را بپرسیم.
در صورتی که شما هم نیاز به مشاوره با متخصص قلب و عروق دارید وارد لینک زیر شوید و با بهترین متخصصان قلب و عروق کشور مشاوره کنید.مشاوره با متخصص قلب و عروق آنلاین
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.