در واقع همه افراد فشار خون دارند. چرا که خون برای گردش موثر در عروق بدن نیازمند نیرو و فشاری است که آن را به نقاط مختلف بدن برساند. در واقع فشار خون به سه دسته کلی فشار خون بالا، فشار خون پایین و فشار خون نرمال تقسیم می شود. امروزه دو نوع فشار خون بالا و فشار خون پایین بیماری تلقی شده و علائم و عوارض متعددی دارند. در ادامه این مقاله از مدافون به صورت اختصاصی به توضیح انواع فشار خون خواهیم پرداخت. همراه مدافون باشید.
سوال پزشکی خود را از دکترآنلاین مدافون بپرسید.
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا یا پرفشاری خون زمانی روی می دهد که فشار خون تا سطح خطرناکی افزایش یابد. پرفشاری خون به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیوارهی سرخرگها ایجاد میشود. سرخرگها، رگهایی هستند که خون را از قلب به تمام اعضای بدن میرسانند. میزان فشار خون، با دو عدد مشخص میشود. فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام انقباض قلب است و فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام آزاد شدن عضلات قلب (بین هر ضربان قلب) است.
دلایل فشار خون بالا
- سیگار کسیدن
- اضافه وزن و چاقی
- کمبود فعالیت فیزکی
- مصرف زیاد نمک و حساسیت به سدیم
- مصرف الکل
- استرس
- افزایش سن
- عوامل ژنتیکی
- اختلالات
- غده آدرنال و تیروئید
- اختلالات خواب
- بیماری های مزمن کلیوی
- کمبود ویتامین D
- بر هم خوردن تعادل آب و نمک در بدن
- مشکلات سیستم رنین،آنژیوتاسیون،آلدوسترون
- عملکرد سیستم عصبی سمپاتیک
- عملکرد و ساختار عروق بدن
علائم فشار خون بالا
- سر درد شدید
- سرگیجه
- تنگی نفس
- تاری دید
- احساس نبض در سر یا گردن
- حالت تهوع
- خستگی
- درد در قفسه سینه
- وجود خون در ادرار
عوارض پرفشاری خون
- حمله قلبی و سکته مغزی
- نارسایی قلبی
- سندروم های متابولیک
- مشکلات حافظه و یادگیری
- ضخیم، تنگ یا پاره شدن عروق چشم
- تضعیف و تنگ شدن عروق خونی کلیوی
- افزایش خطر ابتلا به آنوریسم
فشار خون نرمال چیست؟
فشار خون طبیعی برای سنین مختلف در حال استراحت کمتر از ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه است. یعنی در فشار خون نرمال، اگر فشار سیستول کمتر از ۱۲۰ و دیاستول کمتر از ۸۰ میلی متر جیوه باشد، بهترین فشار خون برای شما است.
فشار خون پایین چیست؟
اصطلاح فشار خون پایین معمولاً به فشار خون سیستولیک کمتر از ۹۰ میلیمتر جیوه و فشار دیاستولیک کمتر از ۶۰ میلیمتر جیوه گفته میشود. البته به شرط آنکه فرد علائم یا مشکلاتی نظیر ضعف و گیجی داشته باشد.
درباره فشارخون پایین بیشتر بدانید.
علائم فشار خون پایین
- سردرد یا سرگیجه
- غش
- تاری دید
- حالت تهوع
- خستگی
- عدم تمرکز
- شوکه شدن
- سردرگمی، به خصوص در افراد مسن
- پوست رنگ پریده، سرد و مرطوب
- تنفس سریع و کمعمق
- نبض ضعیف و تند
علتهای افت فشار خون
- استراحت طولانیمدت در تختخواب
- بارداری
- کاهش حجم خون
- مشکلات قلبی
- مصرف برخی داروها
- اختلالات غدد درونریز مانند: کمکاری تیروئید، بیماری پاراتیروئید، نارسایی آدرنال (بیماری آدیسون)، قند خون پایین، دیابت و …
- عفونت شدید (شوک سپتیک)
- افت فشار خون عصبی
- کمبودهای تغذیهای
- واکنش آلرژیک (آنافیلاکسی)
انواع فشار خون پایین
افت فشارخون در هنگام برخاستن یا هایپوتنشن ارتواستاتیک: این حالت به علت افت ناگهانی فشارخون هنگام برخاستن از حالت نشسته یا درازکش اتفاق میافتد.
افت فشار خون بعد از خوردن غذا: این حالت معمولا یک یا دو ساعت بعد از غذا خوردن اتفاق میافتد و عموماً در افراد سالمند مشاهده میشود.
افت فشار خون به علت سیگنالهای نادرست مغز: این حالت که معمولا باعث افت ناگهانی فشار خون بعد از ایستادن به مدت طولانی دیده میشود، بیشتر در افراد جوان و کودکان اتفاق می افتد. به نظر میرسد این اتفاق به علت اختلال در ارتباط مغز و قلب رخ میدهد.
افت فشار خون به علت تخریب سیستم عصبی: بیماری بسیار نادر با علایمی مانند پارکینسون وجود دارد که در آن سیستم عصبی خودکار بهطور پیشروندهای از بین میرود و به همین علت حملات افت فشار خون ناگهانی در این بیماران اتفاق میافتد.
تاریخ نگارش:
شما اینجا هستید: