در این مقاله از مدافون به ارتباط نوجوان با دوستان، خانواده و محیط مدرسه می پردازیم. نوجوان با چالش های زیادی از جمله تغییرات فیزیکی، ارتباط با اطرافیان، علائق و هیجانات شدیدتر، تکالیف آموزشی و کوشش برای دستیابی به هویت مواجه است. از طرفی هم نوجوان به دنبال کسب استقلال و هویت یابی است. همین امر سبب میشود که چالش های فراوانی بین خانواده و نوجوانان رخ دهد.
وقتی فرزندان از دوران کودکی عبور میکنند و وارد نوجوانی میشوند حالت ها، نگاه و روحیه آنها عوض میشود. نوع روابط نوجوانان، با اجتماع، همسالان، والدین، جنس مخالف و… هم تغییر میکند. نوجوان می خواهد استقلال خود را نشان دهد بنابراین ارتباطی که با دیگران برقرار میکند همگی بر همین مبنا است. والدین باید بدانند که نوجوان، کودک نیست و می خواهد که مستقل باشد. این تمایل به استقلال، مهمترین ویژگی دوران نوجوانی است.
کارشناسان مدافون، قبلا مقاله ای با عنوان رفتار صحیح با نوجوان تهیه کردهاند. خواندن آن را به شما توصیه می کنیم:
نوجوان و خانواده
نوجوان بهطور طبیعی از خانواده کمی دور میشود. این دور شدن طبیعی است و نوعی رشد در نوجوان است. نوجوان در این سن به دنبال استقلال است و خانواده هم باید خوشحال باشد که نوجوان این قدر بزرگ شده که به استقلال رسیده است.
نوجوان دوست دارد که در تصمیم گیری استقلال داشته باشد. مثلا دوست دارد که برای خودش خرید کند. دوست دارد، آن قدر آزادی داشته باشد که برای خودش لباس مورد علاقه اش را انتخاب کند. البته والدین حق دارند که او را راهنمایی کنند اما او باید بتواند خودش انتخاب کند. ممکن است والدین فکر کنند که نوجوان نمیتواند همه جوانب را در نظر بگیرد و یا اینکه نمیتواند انتخاب خوب داشته باشد اما در مقابل نوجوان هم سعی دارد که عکس این موضوع را ثابت کند و نشان دهد که خیلی چیزها را می فهمد.
نوجوان و دوستان
یکی از دغدغه های خانواده ها، دوستان فرزند نوجوان خود است. انتخاب دوست خوب باید قبل از اینکه فرزند به سن نوجوانی برسد به او یاد داده شود و برای او توضیح داده شود که ما با کسی دوست می شویم که از لحاظ خانوادگی، فرهنگی، سلیقه، سن و… با ما سنخیت داشته باشد. خانواده ها باید درباره معیارهای انتخاب دوست با فرزند خود صحبت کنند و البته بر دوستان فرزند خود نظارت داشته باشند. اما باید به یاد داشته باشیم که نوجوان دوست دارد مورد تایید دوستان خود قرار بگیرد. اگر نوجوان از جمع دوستان خود طرد شود و یا در بین آنها راه داده نشود، بسیار سرخورده میشود.
اگر بین دوستان نوجوان، واقعا دوست نامناسبی وجود دارد، والدین میتوانند با ذکر دلیل آن را با فرزند خود مطرح کنند.معیارها و ملاک های رفتاری و فکری، در خانواده باید برای نوجوان وجود داشته باشد. البته این معیارها باید معیارهای خوب، درست و منطقی باشد. اگر نه نوجوان از خانواده فاصله گرفته و به سمت دوستان خود بیشتر گرایش پیدا کرده و اصطلاحا منش جمع گرا پیدا میکند. منش جمع گرانه به این معنی است که او دربست در اختیار دوستانش است و معیارها و ملاک هایش مطابق دوستانش است. در این حالت، نوجوان فقط آنچه دوستانش می گویند را می پذیرد و حرف های خانواده را نادرست تلقی میکند.
آیا نیازهای عاطفی اساسی در فرزندان را می شناسید؟ در مقاله زیر آنها را برای شما معرفی کردهایم:
نیازهای عاطفی اساسی در فرزندان
نوجوان و مدرسه
درست است که نوجوانان ساعت های زیادی را در مدرسه و در بین دوستان خود سپری میکنند اما خانواده باید پیش از ورود فرزند خود به محیط مدرسه، خوب و بد را به او معرفی کرده باشد. اگر در خانواده کلام و رفتار درست به فرزند آموزش داده شود، در سنین نوجوانی تحت تاثیر کلام و ناسزاگویی دوستان قرار نمیگیرد. در خانواده هایی که معتقدند مشکلات نوجوانان ناشی از مدرسه است، باید گفت که آنها از اقتدار والدینی برخوردار نبوده اند. اگر والدین، فرزند را رها نکرده باشند و اقتدار کافی داشته باشند، نوجوان میتواند در مقابل رفتارهای ناصحیح جواب نه بگوید.
اگر برای ارتباط بهتر با نوجوان خود نیاز به مشاوره با روانشناس نوجوان دارید، وارد لینک زیر شوید و همین الان مشاوره آنلاین دریافت کنید:
در ادامه توصیه های زیر را برای ارتباط با نوجوانان در نظر داشته باشید:
- رفتارهای منفی او را جز خصوصیات منفی او در نظر نگیرید.
- به جنبه های منفی او عکس العمل تند نشان ندهید.
- اگر دچار مشکلات خانوادگی، استرس، اضطراب، وسواس و… هستید، پیش از هر چیز برای حل آنها اقدام کنید.
- روی نقاط ضعف او انگشت نگذارید.
- در مواقع لزوم عذرخواهی کنید.
- او را با دیگران مقایسه نکنید.
- با نقایص و کاستی های او منصفانه برخورد کنید.
- رفتارهای نوجوان را منفی تفسیر نکنید. برای مثال، نوجوانی که لجبازی میکند شاید از نظر خانواده این باشد که مخصوصا این کار را میکند که من را آزار دهد اما در واقع او فقط می خواهد استقلال خودش را حفظ کند.
- شوخی های ظاهری و مرتبط با تغییرات جسمی با او نکنید.
- اطلاعات خود را درباره نوجوانی از طریق مطالعه کتاب و منابع معتبر افزایش دهید.
- نوجوان به حریم شخصی نیاز دارد. این حریم را برای او فراهم کنید.
- به عنوان یک والد باید بتوانید محترمانه و خصوصی درباره مشکلات او صحبت کنید.
- اگر نوجوان شما به سیگار روی آورده، بدانید که علت عمده آن استرس و اضطراب است. به او راههای صحیح دوری از استرس مانند ورزش کردن، صحبت با مشاوره و اعضای خانواده را نشان دهید.
یادمان باشد، بسیاری از رفتارهای منفی نوجوانان، تلاشی برای کسب هویت است. هدف از آن مثبت ولی روششان ممکن است منفی باشد.
در اپلیکیشن مدافون، میتوانید به صورت شبانه روزی مشاوره روانشناسی آنلاین دریافت کنید:روانشناس های آنلاین مدافون
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.