حمله عصبی پانیک

فرض کنید که یک انفجار در نزدیکی شما رخ داده باشد. چه حسی دارید؟ ضربان قلبتان تند می زند، احساس می‌کنید که نمی‌توانید خوب نفس بکشید، دچار لرزش و تعریق می‌شوید و می‌خواهید خودتان را از مرگ نجات دهید. حال اگر بدون اینکه انفجاری در اطراف شما رخ داده باشد و دچار این حالت ها شده باشید، می گوییم که حمله هراس یا پانیک رخ داده است. حمله وحشت زدگی یا پانیک اوج ترس است. این حمله دردسرهای زیادی به وجود می‌آورد چرا که هر زمانی حتی در خواب هم ممکن است رخ دهد.

این مقاله توسط میترا کوراغلی، روانشناس بررسی و تایید ‌شده‌است.

حمله وحشت زدگی یا Panic ترسی است که در آن شخص فرض می‌کند، مرگ قریب الوقوع برای او اتفاق می‌افتد. این حالت معمولا تا 10 دقیقه و معمولا کمتر از یک ساعت طول می‌کشد. حمله پانیک مانند یک تپه بروز و خاموشی دارد و می‌تواند در روز چند بار تکرار شود. 

حمله عصبی یا پانیک

حمله پانیک یک بیماری خطرناک روانشناختی نیست و علت جسمی ندارد بلکه منشا آن روحی است و شخص ممکن است بدون علت دچار علائم جسمی در قلب، ریه و کل بدن خود شود. در برخی افراد، افکار ذهنی و یا استرس‌های روزمره می‌تواند موجب این حمله شود. خیلی از افرادی که دچار این حمله می‌شوند، فکر میکنند که دچار سکته قلبی شده اند و حتی با اورژانس تماس می گیرند اما با مراجعه اورژانس، علائم جسمی، فشار خون و …. آنها نرمال است.

این حمله باید توسط رواندرمانگر بررسی و درمان شود و درمان خانگی برای آن وجود ندارد. اگر برای درمان حمله پانیک نیاز به مشاوره با روانشناس دارید از روانشناس های آنلاین در مدافون می‌توانید مشاوره دریافت کنید:

علت ایجاد حمله پانیک

همان‌طور که گفته شد در حمله پانیک مشکلات جسمی و سلامت جسمی مطرح نیست اما برخی بیماری مانند  گریوز تیروئید علائمی شبیه به این حمله ایجاد می‌کنند. بنابراین لازم است که ابتدا از نظر سلامت جسمی مطمئن شویم.

در حمله عصبی پانیک همراهی برخی بیماری‌های روانشناختی دیگر مانند اختلال افسردگی، اختلال وسواسی جبری، اختلال هراس، گذرهراسی و سایر فوبیاها نیز وجود دارد.

حمله هراس یا وحشت زدگی هم می‌تواند توسط خود شخص ایجاد شود و هم اینکه زمینه های ژنتیکی و یا بر اثر عوامل اجتماعی باشد. اگر کودکان در طول زندگی، از مهارت های زندگی فاصله بگیرند و محرک و پاسخ در شرایط ترسناک نداشته باشند، ممکن است وقتی اولین بار در شرایط ترسناک که قرار می گیرند دچار این حمله شوند.

بعضی از افرادی که دچار حمله پانیک می‌شوند،بعلت اینکه مغزشان افکارمنفی تولید می‌کند نگرانی های بی دلیل اضافه می‌شوند ودر نهایت  این افکار بیش از ظرفیت وجودی شان است، و برایشان علامت های جسمی بیشتر  ایجاد می‌کند.واین سیکل باطل یعنی  افکار منفی ترو به دنبال آن حالت جسمی بدتر ادامه پیدا می‌کند. 

علامت های حمله پانیک

اگر 4 علامت از علائم زیر به همراه سایر علائم رخ دهد حمله هراس یا پانیک می‌باشد:

  1. تپش قلب
  2. تعریق
  3. لرزش
  4. احساس تنگی نفس
  5. احساس خفگی
  6. درد یا ناراحتی قفسه سینه
  7. تهوع یا ناراحتی شکمی
  8. سرگیجه (منگی یا غش کردن)
  9. احساس گرما یا سرما
  10. مور مور شدن
  11. احساس غیرواقعی بودن (احساس جدایی از خود یا اختلال هویت آنی)
  12. ترس از دیوانه شدن و عدم کنترل خود
  13. ترس از مردن
برخی علائم حمله پانیک

علت بروز مجدد حملات پانیک

ترس از بروز مجدد حملات هراس از جمله عواملی است که می‌تواند سبب بروز مجدد آن شود.

تغییر در رفتار فرد از دیگر عواملی است که موجب بروز مجدد این حمله می‌شود. مثلا شخص در برنامه روزانه اش از ترس اینکه دچار این حمله بشود، تغییر ایجاد می‌کند. مثلا دیگر به باشگاه نمی رود مبادا که دچار این حمله بشود.

همان‌طور که گفته شد حمله پانیک منشا جسمی ندارد و خطری برای سلامت جسمی شخص ندارد.

درمان حملات پانیک

همان‌طور که اشاره شد، درمان حملات پانیک باید توسط روانشناس انجام شود. بر اساس مدت زمانی که از شروع این حملات گذشته و تعداد دفعات آن در طی روز، رواندرمانگر ممکن است که از روش های دارویی یا غیردارویی استفاده کند.

درمان غیردارویی حمله پانیک

تکنیک درمان شناختی یا سی بی تی 

در این درمان فرد با جاهایی که ترس از رخ دادن حملات پانیک دارد روبه رو می‌شود و اضطراب را در حدی که هم استرس داشته باشد و هم قابل کنترل باشد تجربه می‌کند و اجازه می‌دهد علایم کم کم خودشان را نشان دهند. و فقط به این فکر می‌کند که کمتر از یک ساعت دیگر کامل به حال طبیعی قبل برمی‌گردد و اصلا حمله پانیک موجب مرگ یا فوت کسی نمی‌شود.با این نوع تفکر و مقابله با موضوع استرس آور به راحتی می‌تواند کنترل ذهنش را در دست گیرد. 

تکنیک حواس پرتی

تکنیک های حواس پرتی نوعی مهارت مقابله ای برای منحرف کردن و رهایی از افکار مزاحم است. در این تکنیک با روش هایی مانند عوض کردن محیط و جابجا شدن، خواندن با صدای بلند، زمزمه، حرف زدن با دیگران، نوشیدن آب قند و…. سعی می کنیم که فکرمان را از مشکل به وجود آمده دور کنیم.

آرام سازی یا ریلکسیشن

در این روش از تکنیک هایی مانند شل کردن ماهیچه‌ها، شنیدن آهنگ خواب آرامش بخش، تصویرسازی، تمرین‌های ذهنی، مدیتیشن و… می‌توان استفاده کرد

حمله های پانیک دارای یک ریشه هستند که یک روان درمانگر می‌تواند ریشه این حملات را پیدا و درمان کند بنابراین به یاد داشته باشید که در صورت دچار شدن به این حملات حتما به روانشناس مراجعه کنید. گاهی ممکن است که روانشناس از درمان دارویی برای حل این مشکل استفاده کند.

درمان دارویی حمله پانیک

در حالتی که حمله هراس مزمن شده و یا همراه با مشکلات دیگر روانشناختی باشد، نیاز به دارو می‌باشد. در صورت نیاز می‌توانید از روانپزشکان آنلاین مدافون در این زمینه مشاوره دریافت کنید:

سوالات پزشکی حمله پنیک

۲۷ ساله هستم ،نزدیک یک سال یا بیشتر دچار تنگی نفس می‌شوم که نمی‌توانم نفس های عمیق بکشم و احساس میکنم گلویم به هم میچسبد و نفسم بالا نمی‌آید. احساس خفگی میکنم، به دنبال آن مجبورم سرفه کنم که بتوانم مقداری نفس بکشم و بعد از کلی تلاش یه نفس عمیق میکشم. حتی صحبت کردن برایم سخت میشود ،مشکل بلع در غذا ندارم ولی آب دهانم را گاهی به سختی قورت میدهم ،هر بار 5-6 ساعت ،کمتر یا بیشتر طول میکشد. در ساعت های مختلف روز بیشتر شب ها و نزدیک ۱ تا ۲ ماه ادامه دارد. یک مدت خوب می‌شود و دوباره شروع می‌شود.ممکن است آلرژی فصلی یا غذایی باشه یا خیر؟

تنگی نفس و احساس خفگی

پاسخ دکتر حسن حاتمی، متخصص داخلی بصورت آنلاین در مدافون: سلام احتمالا حمله پانیک باشد. مشکل جسمی نیست و بیشتر اضطرابی هست. نگران نباشید. هنگامی که این حالت شروع میشود ‌‌مهم‌ترین کار این است که اصلا نفس عمیق نکشید. نیازی نیست برای نفس کشیدن تلاش کنید. تنفس عمیق و نفس های تند تند حالتان را بدتر می‌کند. سعی کنید سرتان را به کاری مشغول کنید تا سریعتر برطرف شود.

سوالات روانشناسی حمله عصبی

آقای دکتر من علائمی مانند تپش قلب، تعریق، لرزش و احساس خفگی را دارم و بیشتر مواقع می ترسم که از خانه بروم بیرون چون فکر می کنم که دارم می میرم. جای کمی شلوغ هم نمی‌توانم بروم. لطفا راهنمایی کنید.

به نظر می‌آید که شما دچار بیماری گذر هراسی هستید. در گذر هراسی حملات پانیک در جاهای بسته مانند اتوبوس، مترو و… رخ می‌دهد. این افراد به دلیل ترس از وقوع دوباره حمله پانیک معمولا به این جاهای شلوغ نمی روند. برای درمان نیاز به چند جلسه مشاوره دارید.

من حملات پانیک بهم دست می‌دهد  خصوصا وقتی که فشارم پایین باشد. قبلا چند بار دچار تشنج شده ام و می ترسم که تنها از شهر خارج شوم. چه کار باید بکنم؟

چون شما دچار مشکلات جسمی هستید ممکن است که با بروز علائم قلبی به فکر بیفتید که مشکل بیماری قلبی یا فشار خون است. همین امر ممکن است که سبب شود که قرص فشار خورده و با افت فشار، باعث بروز حمله پانیک شود. لازم است که ابتدا شما وضعیت سلامت جسمانی و نوع و میزان داروهای مصرفی را تحت نظر پزشک بررسی کرده و سپس به درمان حملات عصبی بپردازید.

آقای دکتر چرا ما به استرس و اضطراب دچار می شویم؟

بسیاری از ما دارای ژن های نهفته استرس و اضطراب هستیم. در خیلی از موارد استرس و اضطراب زمینه ژنتیکی دارد. محیطی که ما در آن رشد کرده‌ایم هم در میزان استرس و اضطراب موثر است. خیلی از استرس‌های امروزه ما، ناشی از فضای مجازی است. بعضی مشاغل و چند شغله بودن هم می‌تواند استرس و اضطراب را افزایش دهد. و در نظر داشته باشیم بخشی از استرس سازنده و برای ادامه حیات لازم است.

من بیماری MS دارم و هفته ای چند بار هم دچار حمله پانیک و عصبی می‌شوم لطفا راهنمایی کنید.

احتمالا شما بر اثر استرس ناشی از این بیماری به حمله پانیک مبتلا شده اید. به نظر می‌رسد که با کمک رواندرمانگر و یا دارو این مشکل قابل حل است. به روانشناس مراجعه کنید.

پدرم بر اثر سکته قلبی فوت شده. من استرس دارم که من هم دچار این مشکل بشوم. مرتب دکتر قلب می روم اما نگران هستم. چه کار کنم؟

به نظر می‌رسد که مشکل شما، اختلال اضطراب بیماری است که نیاز به اصلاح افکار شناختی تحریف شده دارد. با کمک روانشناس می‌توانید این مشکل را حل کنید. مقاله اضطراب بیماری از فروغ معیری راد، روانشناس را در این زمینه مطالعه کنید.

در اماکن شلوغ مثل اتوبوس و مترو احساس خفگی می کنم. آیا اختلال روانشناسی دارم؟

به نظر می‌رسد که مشکل شما گذرهراسی است. بهتر است با یک روانشناس در ارتباط باشید و ریشه افکاری که ان لحظه سراغ شما می‌آید را شناسایی کنید.

مادر من پارکینسون دارد و همیشه دچار هراس است. آیا این هراس به پارکینسون مربوط است؟

معمولا در افرادی که دچار بیماری هستند، حملات پانیک، ناشی از ابتلا به بیماری است. این افراد نگران هستند که در آینده چه چیزی برایشان اتفاق خواهد افتاد و درباره آینده احساس درماندگی دارند. سعی کنید محیط آرام، شاد، فرحبخش برای وی فراهم کنید و اگر امکان ورزش دارند، ورزش و تحرک داشته باشند.

چند روز است که همسرم یک دفعه احساس خفگی می‌کند (حالت پنیک). دوستش که کار طب سنتی می‌کند، کف دست و صورتش را دیده و گفته که بلغمت بالا است. برایش داروی گیاهی تجویز کرده آیا از نظر علمی مورد تایید است؟

احساس خفگی یا تنگی نفس تشخیص افتراقی بسیار پیچیده ای دارد. بیماری‌های مختلفی می‌تواند موجب تنگی نفس شود که حمله پانیک در انتهای این لیست وجود دارد. بنابراین باید ابتدا احتمال بیماری‌های جدی را بررسی کنیم و اگر مطمئن شدیم که شخص بیماری خطرناکی مثل سکته قلبی، تاپوناد، آمبولی، آنافلاکسی، مسمومیت و … را ندارد آنوقت تحت نظر پزشک حمله پانیک برای شخص تشخیص داده شود. بنابراین با مشاهده کف دست نمی‌توان دارو تجویز کرد. اگر قصد استفاده از طب سنتی دارید حتما باید تحت نظر پزش ک این کار انجام شود.

شما هم آیا تجربه حملات پانیک و هراس را دارید؟ شما چه می‌کنید؟ آیا تا به حال برای درمان اقدام کرده‌اید؟ خوشحال می شویم که نظر خود را با ما در میان بگذارید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 3

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *