راهکارهای غلبه بر ناامیدی

ناامیدی چیست؟

همه ما در زندگی یأس و ناامیدی را تجربه کرده‌ایم. یأس و ناامیدی یکی از واکنش های احتمالی ما به مواجه شدن با ناکامی های مکرر و یا شکست است. شخصی که دچار ناامیدی شده فکر می‌کند که آنچه می خواهد نشدنی است و قادر نیست که آن را انجام دهد. شخص ناامید فکر می‌کند ناتوان است و فکر می‌کند آنچه را که می خواهد نمی‌تواند به دست بیاورد.

گاهی فرد از یک موضوع خاص یا یک هدف خاص ناامید است. اما گاهی انسان از همه چیز احساس ناامیدی دارد. در این حالت او انرژی و توان کافی برای تلاش و حرکت و گاهی حتی پاسخ به نیازهای اساسی خود را ندارند. ناامیدی یکی از مولفه های اصلی افسردگی شدید است. وقتی شخص از اینکه در شرایطی که دوست ندارد، نمی‌تواند تغییر ایجاد کند، ناامید می‌شود و این زمینه ای است بر افسردگی.

اگر دوست دارید درباره افسردگی بیشتر بدانید، مقاله زیر را از دست ندهید.

تفاوت امید با خوشبینی

امید و ناامیدی با خوش بینی و بدبینی متفاوت است. در خوش بینی ما می گوییم اتفاق‌های خوب می‌افتد حتی اگر شرایط آن فراهم نباشد. از طرفی بدبینی یک باور غلط منفی است. در بدبینی می گوییم که فایده ای ندارد، اتفاق نمی‌افتد.

اما امیدواری سه مولفه اصلی دارد:

  • انتخاب هدف واقع بینانه
  • انتخاب مسیرمناسب برای دستیابی به هدف
  • در نظر گرفتن توانایی شخص در طی کردن مسیر

ناامیدی یعنی یا هدف وجود ندارد یا هدف غیرواقعی وجود دارد. در ناامیدی مسیری برای رسیدن به هدف وجود ندارد یا مسیر اشتباه است. در ناامیدی حتی اگر هدف و مسیر هم درست باشد، شخص نمی‌تواند آن مسیر را طی کند. ما در امیدواری می‌خواهیم به صورت واقع بینانه، به موضوعات نگاه کنیم.

غلبه بر ناامیدی

راهکارهایی برای غلبه بر ناامیدی

همان‌طور که گفته شد ناامیدی یکی از واکنش های انسان در ناکامی، شکست و نرسیدن به اهداف است بنابراین اگر راهکارهایی در پیش بگیریم که به اهداف خود برسیم، می‌توانیم بر ناامیدی غلبه کنیم. در این قسمت این راهکارها معرفی شده اند:

یک شنونده خوب برای صحبت های خود پیدا کنیم

یک شنونده خوب در این شرایط می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. وقتی ما احساسات و نا امیدی های خود را برای شخص دیگری تعریف می کنیم، خودمان هم از جنبه های دیگری که قبلا به موضوع نگاه نمی‌کرده‌ایم به آن نگاه می کنیم. این کار از وخامت موضوع کم می‌کند.

اگر این شنونده یه روانشناس یا مشاور باشد، قطعا تاثیر مثبت بیشتری دارد. اگر نیاز به مشاوره با روانشناس در این خصوص دارید، در مدافون می‌توانید از بهترین روانشناسان کشور، مشاوره بگیرید.

واقع بین باشیم

شاید با خودتان فکر کنید که اگر انسان خوبی باشید، کارهای خوبی انجام دهید و نان حلال در زندگی تان باشد، نباید اتفاق‌های ناگوار در زندگی شما رخ دهد. اما واقعیت این طور نیست. همه ما در زندگی با سختی ها و مشکلاتی مواجه می شویم که می گوییم چرا من. اما باید واقعیت زندگی را بپذیریم. شاید در ادامه اتفاقات بد و ناگواری که ما فکر می کنیم سزاوار آنها نیستیم، اتفاقات خوبی در انتظارمان باشد.

ارزیابی صحیحی از خودتان داشته باشید

همان‌طور که گفته شد در امیدواری سه مولفه مشخص کردن نوع هدف، انتخاب مسیر صحیح و توانمندی شخص در رسیدن به هدف اهمیت بالایی دارد. فرض کنید که شما یک دانش آموز هستید که می‌خواهید برای کنکور آماده شوید اما درس خواندن را دیر شروع کرده‌اید. شما حتی اگر برای جبران دیر شروع کردن خود، ساعت های مطالعه تان را هم افزایش دهید باز هم نمی‌توانید به اندازه کسی که زودتر شروع کرده است هدف گذاری کنید. حال شاید بگویید که من کسی را می شناسم که همزمان با من درس خواندن برای کنکور را شروع کرده است و مثلا رتبه خوبی هم کسب کرده است. در اینجا باید گفت که شاید توان یادگیری آن شخص با شما متفاوت است. هر شخصی باید متناسب با توانایی های خودش هدف گذاری کند.

موفقیت و قدم های کوچک برای رسیدن به اهداف تعیین کنید و در رسیدن به آنها خود را تشویق کنید.

به جای اینکه به دنبال این باشید که در رسیدن به هدف، خود را تشویق کنید، سعی کنید که موفقیت های کوچک برای خودتان تعریف کنید و با دستیابی به این موفقیت های کوچک خود را تشویق کنید. برای مثال فکر کنید که فرزند شما، در املا مشکل دارد و همیشه نمره ای بین 10-12 می‌گیرد. اگر می‌خواهید که او به نمره 17-18 برسد، نباید از اولین قدم از او بخواهید که به این نمره برسد، بلکه قدم اول را نمره بین 13-14 تعیین کنید و در قدم بعدی نمره بین 14 و 15 و به همین ترتیب.

به یاد داشته باشید تا زمانی که زندگی می کنیم، امید برای انجام دادن کاری که دوست داریم وجود دارد.

روانشناس آنلاین

اگر برای غلبه بر ناامیدی نیاز به مشاوره با روانشناس دارید، در مدافون می‌توانید به صورت 24 ساعته مشاوره دریافت کنید. برو به لیست روانشناسان مدافون

اگر شما هم تجربه یا خاطره ای در خصوص امید و ناامیدی دارید، خوشحال می شویم که در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1257

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *