تفریح یک علاقه یا یک نیاز؟

آیا شما هم جز آن خانواده هایی هستید که تفریح و سرگرمی را کنار گذاشته اید و از آخر هفته ها و روزهای تعطیل برای انجام کارهای عقب افتاده خود استفاده می‌کنید یا اینکه همیشه برنامه ای برای تفریح و شادی دارید؟ شاید فکر کنید که بعضی افراد تفریح را دوست دارند اما خوب است بدانید که تفریح نه یک علاقه که یک نیاز و ضرورت است. این مقاله توسط سمانه سیف یان کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی تایید ‌شده‌است. تا انتهای این مقاله همراه مدافون باشید تا درباره تفریح بیشتر بدانید.

نیاز به تفریح و سرگرمی در کودکان

ما قبلا در مقاله ای نیازهای عاطفی کودکان را معرفی کردیم که شامل نیاز به امنیت، عشق و محبت، ارتباط باثبات، احساس کفایت و تفریح است. اگر تمایل به مطالعه این مقاله دارید وارد لینک زیر شوید:

تفریح چیست؟

تفریح، یک سرگرمی لذت بخش است. تفریح برای افراد مختلف متفاوت است. ممکن است برای شخصی، خرید کردن، تفریح باشد و شخص دیگری آشپزی یا پیاده‌روی. تفریح کردن، یک نیاز است اما میزان این نیاز در افراد مختلف متفاوت است. ممکن است شخصی هر روز نیاز به تفریح داشته باشد و دیگری فقط هفته ای یک بار.

تفریح در خانواده

اهمیت تفریح

همان‌طور که گفته شد، ممکن است که بعضی خانواده ها، تفریح را یک نیاز ندانند و با بروز اولین مشکلات اقتصادی یا خانوادگی، تفریح را از خانواده حذف کنند. اما باید بدانیم که تفریح، راهی است که زندگی را آسان تر می‌کند. تفریح هم به صورت فردی و هم خانوادگی اهمیت فراوانی دارد. اگر بخواهیم از اهمیت تفریح بگوییم می‌توان گفت:

تقویت رابطه عاطفی

تفریح رابطه عاطفی ما انسان‌ها را بسیار بهتر می‌کند. سرگرمی ای که باعث خنده و شادی (تفریح) می‌شود، ارتباط ما انسان‌ها با همدیگر را بهتر می‌کند.پژوهش ها نشان داده است که زن و شوهرهایی که تفریح دارند، بهتر از سایرین می‌توانند تعارضات زندگی خود را حل کنند.

در مدارس هم برگزاری برنامه های تفریحی روابط دانش آموزان و کادر مدرسه را بهبود می‌دهد. حتی تحقیقات نشان داده است که در سازمان‌ها و اداراتی که برنامه های تفریحی وجود دارد، میزان بهره وری افزایش می‌یابد.

کم شدن استرس

در تفریح، ما استرس کمتری تجربه می کنیم و خلاق تر می شویم. اما متاسفانه، در خانواده ها، هنگامی که مشکل پیش می‌آید، اولین چیزی که حذف می‌شود، تفریح است. بررسی ها نشان داده است که هنگام سفر، ترشح هورمون کورتیزول و هورمون آدرنالین که هورمون پایین آمدن خلق است، کاهش یافته و در عوض ترشح هورمون اندورفین که هورمون حال خوب هستند افزایش می‌یابد.

یک آدم بزرگسال به‌طور متوسط روزی 17 بار می خندد. تحقیقات نشان داده است افرادی که تفریح دارند، در طی روز بیش از این مقدار می خندند. همین امر باعث می‌شود که در شرایط سخت و استرس زا خلقشان کمتر منفی شود.

تاثیر مثبت بر سلامت جسم

از آنجایی که بخشی از تفریح، فعالیت فیزیکی است مانند پیاده‌روی، کوهنوردی، رفتن به پارک یا طبیعت، خود می‌تواند به سلامت جسم کمک کند. از طرف دیگر، تفریح با کم کردن استرس هم می‌تواند موجب بهبود سلامت شود.

ایجاد حس جوانی و شادابی

تفریح و بازی موجب ایجاد حس جوانی در افراد می‌شود. تفریح کردن احساس پیری را از افراد می‌گیرد.

تقویت حافظه و تمرکز

حافظه کاری و تمرکز دو عنصر مهمی است که با تفریح کردن می‌تواند تقویت شود. جالب است بدانید که جدیدا تحقیقاتی انجام ‌شده‌است که در آن مشخص شده دانش آموزانی که به قصد تفریح، تحقیق و مطالعه می‌کنند، مهارت زبانی و ریاضی بالاتری نسبت به سایر دانش آموزان دارند.

مشاوره خانواده آنلاین

در اپلیکیشن مدافون، شما می‌توانید از بهترین روانشناسان کشور، مشاوره تلفنی و آنلاین بگیرید. برو به لیست روانشناسان مدافون

افزایش خلاقیت

در تفریح کردن با دور شدن از محیط فعلی و قرار گرفتن در محیط جدید، راهکارهایی که پیش از این به آنها فکر نکرده بودیم به سراغمان می‌آید و موجب بیشتر شدن خلاقیت می‌شود.

چه طور تفریحات خانواده را انتخاب کنیم؟

خوب است که یک کاغذ و قلم بردارید و همه اعضای خانواده لیست فعالیت هایی که به عنوان تفریح می شناسید تهیه کنید. سپس درباره لیست تهیه شده بحث و گفتگو کنید و از بین آنها تفریحاتی که با توجه به فرهنگ، شرایط، وضعیت مالی و… خانواده امکان پذیر است را اجرا کنید.

در تهیه این لیست این نکات را در نظر بگیرید. فعالیتی را انتخاب کنید که

متنوع باشد

یعنی انواع تفریحات را شامل باشد مثلا هر هفته رستوران رفتن، از جنبه لذت بخش بودن تفریح می کاهد.

هم انفرادی و هم خانوادگی باشد

تحقیقات نشان داده است که در کنار تفریحات انفرادی (مثلا فیلم دیدن)، تفریحات خانوادگی تاثیر زیادی در سلامت روان دارد.

هم در فضای خانه و هم خارج از خانه قابل اجرا باشد

برای محل تفریح فقط محیط خانه یا خارج از آن را در نظر نگیرید بلکه تفریحاتی برای هر دو محل در نظر بگیرید.

برنامه ریزی شده و غیر برنامه ریزی شده باشد

یک روز و ساعت مشخص برای تفریح و دورهم بودن اعضای خانواده در نظر بگیرید و همه در این ساعت مشخص کنار یکدیگر باشید.  در کنار داشتن یک ساعت و روز مشخص برای تفریح، در شرایط خاص مثلا بعد از باران، موقعی که فرصت پیش آمده می‌توان با قرار دادن یک برنامه تفریحی موجب خوشحالی خانواده شد.

هم ذهنی و هم فیزیکی باشد

برنامه هایی مانند کتاب خواندن، فیلم دیدن و… جز تفریحات ذهنی هستند، در لیست خود در کنار این برنامه ها، تفریحات بدنی و فیزیکی مانند ورزش، پیاده‌روی، کوهنوردی، رقصیدن و… را هم قرار دهید.

تفریحات باید هم تفریحات ساده و سبک و هم بزرگ باشد

در کنار تفریحاتی مانند سفر که یک فعالیت بزرگ است فعالیت های ساده مانند کیک پزی، آشپزی در کنار اعضای خانواده و… را هم قرار دهید.

اگر شما هم یک نوجوان در خانواده دارید و می‌خواهید بدانید که رفتار صحیح با نوجوان چگونه است، مقاله زیر را از دست ندهید:

بدون گوشی همراه باشد

در برنامه تفریحی باید گوشی همراه و سایر وسایل ارتباطی که موجب دور شدن اعضای خانواده از یکدیگر می‌شود، حذف شود.

اگر نمی‌توانید بدون گوشی موبایل خود به جایی بروید و خیلی به آن وابسته هستید، خوب است که در تست اعتیاد به تلفن همراه در لینک زیر شرکت کنید:

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 853

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *