بیماری خودایمنی لوپوس lupus چیست و چه علائمی دارد؟

لوپوس یک بیماری التهابی مزمن و سیستمیک است که با اختلال در سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌شود. یعنی سیستم ایمنی بدن به بافت‌های خودی آسیب وارد می‌کند و منجر به بروز علائم بیماری به صورت تورم، درد و تخریب بافت‌ها و ارگان های بدن می‌شود. بیماری لوپوس (اریتماتوز سیستمیک SLE) یک بیماری خود ایمنی است. از آنجایی که این بیماری می‌تواند به همه بافت‌های بدن حمله کند، می‌تواند گستره وسیعی از مشکلات را ایجاد کند. تا انتهای این مقاله همراه مدافون باشید تا اطلاعات بیشتری درباره آن کسب کنید.

این مقاله توسط دکتر نگار اسماعیلی، تایید ‌شده‌است.

لوپوس در خانم‌ها شایع‌تر از آقایان است. این بیماری بیشتر در سنین بین 15 تا 40 سالگی رخ می‌دهد. در خانم‌ها از سن بلوغ تا دوران یائسگی این بیماری بیشتر دیده می‌شود.

 نشانه‌های این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. هر بیمار به شکلی با این بیماری دست به گریبان خواهد بود. برخی از افراد علائم خفیف و برخی دیگر علائم شدید این بیماری را دارند.

متخصصان روماتولوژی

 در صورتی که برای تشخیص و درمان این بیماری نیاز به مشاوره با پزشک فوق تخصص روماتولوژی دارید، در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید از بهترین پزشکان متخصص روماتولوژی مشاوره آنلاین پزشکی دریافت کنید.

برو به لیست روماتولوژیست های آنلاین در مدافون

بیماری خود ایمنی چیست؟

سیستم ایمنی بدن وقتی به صورت طبیعی کار می‌کند، ما را در مقابل حمله های مختلف میکروب‌ها، جرم ها، باکتری‌ها، ویروس ها و سلول‌هایی که خودمختار و سرطانی می‌شوند، محافظت می‌کند. وقتی که این سیستم به سلول‌های سالم بدن حمله کند، می گوییم بیماری خود ایمن ایجاد ‌شده‌است. بیماری لوپوس سردسته و ‌‌مهم‌ترین بیماری خودایمنی است.

بیماری لوپوس

انواع بیماری لوپوس

لوپوس در طب به عنوان یک بیماری دسته بندی ‌شده‌است اما در واقع طیف بسیار گسترده ای دارد. این بیماری از یک طیف بسیار نجیب که علائم خفیف پوستی و مفصلی دارد تا بیماری که با شروع بیماری در آی سی یو بستری می‌شود، وجود دارد. با گذشت زمان می‌توان فهمید که رفتار این بیماری در شخص چگونه است.

علائم بیماری لوپوس

این بیماری طیف گسترده ای از علائم را دارد. از آنجایی که نشانه‌های اولیه این بیماری در بیماری‌های دیگر هم دیده می‌شود، بروز آنها در بدن به معنی ابتلا به این بیماری نیست. تنها پزشک متخصص روماتولوژی می‌تواند این بیمار را تشخیص دهد. علائم این بیماری عبارتند از:

  • ضایعات پوستی (شایع‌ترین نشانه)
  • خستگی
  • تب
  • ریزش مو
  • مشکلات ریوی
  • کاهش وزن و بی‌اشتهایی
  • مشکلات کلیوی
  • التهاب مفاصل
  • درد عمومی بدن
  • مشکلات گوارشی
  • مشکلات تیروئیدی
  • تورم مفاصل
  • خشکی دهان و ‌‌چشم‌ها

اگر شما هم دچار التهاب در مفاصل هستید، ممکن است مقاله زیر درباره آرتریت روماتوئید برایتان مفید باشد.

شایع‌ترین علامت لوپوس

یکی از بارزترین نشانه‌های لوپوس، ضایعات پوستی است که بر روی تیغه بینی و گونه ها به صورت یک پروانه ظاهر می‌شود. این بیماری می‌تواند انواع بیماری‌های پوستی را تقلید کند و علائمی مانند بیماری پسوریازیس، جوش، تاول و… را به همراه داشته باشد. این علائم معمولا با قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر می‌شوند.

پنجاه درصد بیماران این علائم پوستی را بر روی بدن خود تجربه می‌کنند. گاهی این علامت قبل از شدت یافتن سایر علامت های بیماری ظاهر می‌شود. از طرفی لوپوس باعث ایجاد ضایعاتی بدون خارش در سایر نقاط بدن می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس به نور خورشید و نورهای مصنوعی حساس هستند. در مواردی نوک انگشتان دست و پای افراد مبتلا بی رنگ خواهد شد.

بیمار خودایمنی لوپوس

علل ابتلا به بیماری لوپوس

متاسفانه هنوز دلیل ابتلا به این بیماری مشخص نشده‌است اما زمینه های ژنتیکی در این زمینه نقش دارند. اما اشتباه نکنید، لوپوس یک بیماری ژنتیکی نیست. عوامل محیطی در ابتلای این افراد به لوپوس موثر هستند اما اینکه چرا عوامل محیطی بر روی بعضی از افراد اثر می گذارند و بر روی برخی دیگر اثر ندارند مشخص نیست.

پیشگیری از ابتلا به لوپوس

در این بیماری فاکتورهای خطری که بتوان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد، وجود ندارد.

به هر حال توصیه می‌شود که مانند سایر بیماری‌ها یک سبک زندگی سالم داشته باشید و نکات زیر را رعایت کنید:

  • خواب کافی داشته باشید.
  • ورزش و تحرک منظم را در برنامه خود قرار دهید.
  • دخانیات مصرف نکنید.
  • خوب بخوابید.
  • ویتامین D بدن را تامین کنید.
  • رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
  • در معرض آفتاب شدید قرار نگیرید و حتما از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.

تشخیص لوپوس

تشخیص بیماری لوپوس معمولا بسیار دشوار است. برای تشخیص این بیماری، معمولا پزشک روماتولوژی به مجموعه ای از علائم که بیمار درگیر آن است توجه می‌کند. در واقع یک آزمایش به تنهایی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد بلکه بر اساس شرح حال بیمار و با بررسی علائم ، تنها پزشک می‌تواند این بیماری را تشخیص دهد.

درمان لوپوس

خوشبختانه در ‌سال‌های اخیر درمان لوپوس پیشرفت قابل توجهی کرده و بیشتر بیماران، بیماری شان کاملا کنترل می‌شود و زندگی طبیعی خود را دارند. یکی از معروف ترین داروهای درمان لوپوس هیدروکسی کلروکین سولفات است.

نکته بسیار مهم در درمان، پی گیری و وفاداری به درمان است. بنابراین لازم است که شخص مبتلا به لوپوس به‌طور دائم آزمایشات و مراجعات به پزشک متخصص روماتولوژی را داشته باشد. در بسیاری از بیماری‌ها با شروع درمان ممکن است که بیماری خفته شود اما با رها کردن درمان دوباره بیماری بیدار می‌شود. بنابراین خیلی اهمیت دارد که بیمار مبتلا به لوپوس برای همیشه تحت نظر پزشک باشد.

بیماران مبتلا به لوپوس نباید در معرض نور شدید آفتاب قرار بگیرند و حتما در خارج از خانه باید از کرم ضدآفتاب با SPF=50 به بالا استفاده کرده و هر 4 ساعت یک بار آن را تمدید کنند. در هنگام ظهر که نور آفتاب زیاد است، این بیماران نباید در خارج از خانه باشند.

داروهای گیاهی درمان لوپوس

تا امروز هیچ گیاه دارویی که بتواند به درمان لوپوس کمک کند، پیدا نشده‌است. بنابراین به این امید که درمان داروهای گیاهی می‌تواند در لوپوس موثر باشد، درمان دارویی را متوقف نکنید.

ارتباط بیماری لوپوس و سرطان

در بیماری‌های خودایمنی ریسک بعضی از سرطان ها در دراز مدت به میزان بسیار کمی افزایش پیدا می‌کند. هنوز مشخص نیست که این افزایش ناشی از التهاب مزمن یا تحریک مداوم سیستم ایمنی است یا مرتبط با درمان های این بیماری‌هاست. اما به‌طور کل می‌توان گفت که مبتلایان به لوپوس از نظر ریسک ابتلا به سرطان ها چندان تفاوتی با سایر افراد ندارند.

سوالات پزشکی بیماری لوپوش

آقای دکتر من لوپوس دارم آیا می‌توانم بچه دار شوم؟ آیا بچه ی من به لوپوس مبتلا می‌شود؟

شما می‌توانید بچه دار شوید. احتمال ابتلای فرزند شما به لوپوس بسیار کم است. این بیماری یک بیماری ژنتیکی نیست هر چند که شخصی که در اقوام درجه اول او ابتلا به لوپوس وجود داشته باشد، بیشتر از بقیه افراد احتمال دارد به این بیماری مبتلا شود.

من بعضی از علائم ابتلا به لوپوس را دارم. نگران هستم لطفا من را راهنمایی کنید.

لوپوس طیف وسیعی از علائم را شامل می‌شود که در بسیاری از بیماری‌های دیگر هم شایع است. صرفا با مشاهده این علائم نمی‌توان به این بیماری پی برد. اگر دچار علائم مزمن و بدون دلیل در چند ارگان مختلف بدن هستید، به پزشک متخصص روماتولوژی مراجعه کنید تا این بیماری توسط پزشک تشخیص داده شود.

آقای دکتر علائم لوپوس چیست؟

علائم لوپوس بسیار متنوع است اما شایع‌ترین علامت آن، ضایعات پوستی به شکل پروانه بر روی گونه ها می‌باشد. خستگی، بی‌اشتهایی و کاهش وزن، تب بدون دلیل، ریزش مو و… از علائم عمومی این بیماری است.

آقای دکتر آیا کسی که لوپوس دارد، کمتر عمر می‌کند؟

خیر. امروز خوشبختانه درمان لوپوس پیشرفت بسیار کرده است و اگر بیمار پی گیر درمان باشد و آن را رها نکند، می‌تواند بچه دار شود و عمر طبیعی و یک زندگی نرمال داشته باشد.

من لوپوس دارم، الان دو سالی هست که دیگر هیچ علامتی ندارم. آیا می‌توانم درمان را قطع کنم؟

خیر. نکته مهم در درمان لوپوس این است که شما پی گیر درمان باشید و برای همیشه تحت نظر یک پزشک روماتولوژیست باشید. ممکن است که بیماری شما خفته باشد و با رها کردن درمان دوباره بیدار شود و علائم شدیدتری نشان دهد.

مادر من به لوپوس مبتلاست. آیا راهی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد؟ آیا احتمال ابتلای من به لوپوس وجود دارد؟

متاسفانه راه مشخصی برای پیشگیری از لوپوس وجود ندارد. البته توصیه های عمومی برای داشتن یک سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب، خواب کافی و ورزش منظم در این بیماری هم مطرح است. در ضمن لوپوس یک بیماری ژنتیکی نیست و احتمال ابتلای شما به این بیماری فقط کمی بیش از سایر افراد است.

آقای دکتر من که لوپوس دارم، احتمال اینکه به سرطان مبتلا شوم بیشتر است؟

خیر. به‌طور کل می‌توان گفت که بیماران مبتلا به لوپوس از نظر ریسک ابتلا به کنسرها، تفاوت چندانی با بقیه مردم ندارند.

آیا داروی گیاهی برای درمان لوپوس وجود دارد؟

متاسفانه خیر. هنوز هیچ داروی گیاهی که بتواند لوپوس را درمان کند وجود ندارد.

آیا مصرف داروهای لوپوس عوارض دارد؟

به هر حال مصرف هر دارویی عوارضی به همراه دارد. اما این هنر پزشک متخصص روماتولوژی است که بین شدت بیماری و عوارض دارو، تعادل برقرار کند. البته گاهی پزشک مجبور می‌شود که برای حفظ جان بیمار، ریسک عوارض دارو را بپذیرد.

اگر شما هم در اطراف خود بیماران مبتلا به لوپوس دارید، خوشحال می شویم که در بخش دیدگاه‌ها، نظر خود را مطرح کنید.

در مدافون می‌توانید از پزشکان متخصص روماتولوژی به صورت آنلاین مشاوره بگیرید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 856

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *