آرتروز (استئوآرتریت) چیست؟

آرتریت تورم و حساس شدن یک یا چند مفصل است. علائم اصلی آرتریت درد و سفتی مفاصل است که معمولا با افزایش سن شدیدتر می‌شود. شایع‌ترین انواع آرتریت، استئوآرتریت (آرتروز)،  آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) و نقرس است. بیش از 100 نوع آرتریت وجود دارد.

آرتروز (استئوآرتریت) باعث می‌شود غضروف بافت سخت و لغزنده ای که انتهای استخوان ها را در جایی که مفصل تشکیل می‌دهند، می پوشاند تجزیه شود. جالب است بدانید که حدود 32 میلیون نفر در آمریکا به این بیماری مبتلا هستند.

 آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می‌کند و از پوشش مفاصل شروع می‌شود.

آرتروز

نقرس (Gout) هنگامی که که اسید اوریک بیش از حد در خون وجود داشته باشد، کریستال های اسیداوریک در خون تشکیل می‌شوند که می‌تواند باعث نقرس شوند. این بیماری معمولا انگشت شست پا را درگیر می‌کند.

عفونت‌ها یا بیماری‌های زمینه ای، مانند پسوریازیس یا لوپوس، می‌توانند انواع دیگر آرتریت را ایجاد کنند.روش های درمانی آرتریت بسته به نوع آن متفاوت است و اهداف درمان، کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی است.

آرتروز چیست؟

آرتروز یا همان استئوآرتریت (OA) شایع‌ترین شکل آرتریت است. بعضی بیماران به آن ساییدگی مفاصل هم می گویند. با بروز علائم آرتروز، غضروف داخل مفصل شروع به شکستن و استخوان زیرین شروع به تغییر می‌کند. این تغییرات معمولاً به کندی ایجاد می‌شوند و با گذشت زمان شدت می‌یابد. بیماری آستئوآرتریت می‌تواند باعث درد، سفتی و تورم شود. در برخی موارد باعث کاهش عملکرد و ناتوانی می‌شود. در شرایط حاد این بیماری شخص دیگر قادر به انجام وظایف یا کار روزانه نیست. این بیماری در واقع بیماری پیر شدن مفاصل است.

نشانه‌های آرتروز  چیست؟

علائم و نشانه‌های آرتروز شامل موارد زیر است:

  • درد
  • سفتی یا سختی در مفاصل
  • کم شدن انعطاف پذیری و دامنه حرکت
  • تورم

تشخیص آرتروز به چه صورت است؟

هیچ آزمایش خونی برای تشخیص آرتروز وجود ندارد. در واقع آزمایش‌های خون برای بررسی و رد انواع دیگر آرتریت به کار برده می‌شود.

تصویربرداری با اشعه ایکس از مفاصل آسیب دیده، اصلی ترین راه تشخیص آرتروز است. تصاویر اشعه ایکس  مواردی مانند از دست دادن غضروف مفصل، باریک شدن فضای مفصل بین استخوان های مجاور و تشکیل خار استخوانی را نشان می‌دهد. آزمایش اشعه ایکس می‌تواند برای حذف سایر علل درد در یک مفصل خاص و همچنین کمک به تصمیم گیری در مورد زمان مداخله جراحی مفید باشد.

آرتروسنتز (Arthrocentesis) اغلب در مطب پزشک انجام می‌شود. در آرتروسنتز، با استفاده از یک سوزن استریل مقداری از مایع مفصلی برای تجزیه و تحلیل برداشته می‌شود. تجزیه و تحلیل این مایع نشان می‌دهد که آیا بیمار به نقرس، عفونت و سایر علل آرتریت التهابی مبتلا است یا خیر. برداشتن مایع مفصلی و تزریق کورتیکواستروئیدها به مفاصل در طول آرتروسنتز، ممکن است به تسکین درد، تورم و التهاب کمک کند.

آرتروسکوپی یک تکنیک جراحی است که در آن پزشک لوله ای را به داخل فضای مفصلی وارد می‌کند. ناهنجاری ها و آسیب به غضروف ها و رباط ها را می‌توان از طریق آرتروسکوپ تشخیص داد و گاهی اوقات ترمیم کرد. در صورت موفقیت، بیماران می‌توانند پس از جراحی آرتروسکوپی خیلی سریعتر از جراحی باز مفصل بهبود پیدا کنند.

در نهایت، تجزیه و تحلیل دقیق محل، مدت و ویژگی‌های علائم مفصلی و ظاهر مفاصل به پزشک در تشخیص آرتروز کمک می‌کند. بزرگ شدن استخوانی مفاصل ناشی از تشکیل خار یا میخچه از نشانه‌های آرتروز است.

در مدافون در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید از بهترین متخصصان و فوق تخصص ها، درباره بیماری آرتروز مشورت کنید.

عوامل خطر ابتلا به آرتروز چه مواردی هستند؟

عواملی که به نوعی موجب بالا رفتن ریسک ابتلا به آرتروز می‌شوند این موارد هستند:

سابقه خانوادگی

این بیماری نیز مانند سایر بیماری‌ها، زمینه ژنتیکی دارد، بنابراین اگر پدر، مادر یا خواهر و برادر شخص این اختلال را داشته باشند، ممکن است احتمال ابتلا به آرتریت بیشتر باشد.

سن

با بالا رفتن سن، خطر بسیاری از انواع آرتریت از جمله آرتروز، روماتیسم مفصلی و نقرس افزایش می‌یابد.

جنسیت

 زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آرتریت روماتوئید هستند، در حالی که نقرس در مردان بیشتر شایع است.

آسیب مفاصل

اگر شخص قبلا دچار آسیب به مفاصل در حین ورزش یا بر اثر حادثه شده باشد، احتمال ابتلا به آرتروز در آن مفصل بیشتر است.

وزن بالا

چاقی موجب می‌شود که وزن اضافی بر مفاصل، به ویژه زانوها، باسن و ستون فقرات فشار وارد شود. افراد چاق بیشتر در معرض خطر ابتلا به آرتریت هستند.

ارتروز

درمان آرتروز چگونه است؟

متاسفانه هیچ درمان مشخصی  برای آرتروز یا همان OA وجود ندارد، بنابراین پزشکان معمولاً علائم OA را با ترکیبی از درمان‌ها کاهش می‌دهند که این موارد شامل راه‌های زیر است:

  • افزایش تحرک و فعالیت بدنی
  • فیزیوتراپی و تمرینات تقویت عضلات
  • کاهش وزن
  • استفاده از داروها مانند مسکن‌های بدون نسخه و داروهای تجویزی
  • وسایل حمایتی مانند عصا
  • جراحی (در شرایطی که سایر گزینه های درمانی موثر نبوده اند)

برای درمان آرتروز به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟

با توجه به اینکه آرتروز در کدام قسمت از بدن اتفاق افتاده باشد، می‌توانید از متخصصان مختلفی مشاوره دریافت کنید. جراح متخصص ارتوپد، فوق تخصص زانو، جراح مغز و اعصاب و فوق تخصص روماتولوژی از جمله مطرح ترین پزشکی هستند که برای درمان آرتروز خود می‌توانید از آنها کمک بگیرید. در اپلیکیشن مدافون می‌توانید در هر ساعتی از شبانه روز از بهترین فوق تخصص های روماتولوژی و متخصصان ارتوپدی در این زمینه مشورت بگیرید.

سوالات پرکاربرد آرتروز

آرتروز یا استئوآرتریت چیست؟

آرتروز یا همان استئوآرتریت یکی از انواع آرتریت است. علائم اصلی آرتریت درد و سفتی مفاصل است که معمولا با افزایش سن بیشتر می‌شود. انواع رایج آرتریت شامل روماتیسم مفصلی و نقرس می‌باشد. در آرتروز، غضروف تجزیه یا ساییده می‌شود.

علائم آرتروز یا استئوآرتریت چیست؟

علائم آرتروز شامل درد، سفتی یا سختی در مفاصل، کم شدن انعطاف پذیری و دامنه حرکت و تورم در مفاصل است.

درمان آرتروز چگونه است؟

این بیماری درمان مشخصی ندارد و درمان بیشتر شامل کم کردن علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار است. روش هایی مانند فیزیوتراپی، افزایش ورزش و تحرک، کاهش وزن، استفاده از مسکن‌ها و داروها و در شرایط خاص جراحی از روش هایی است که به بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک می‌کند.

این مقاله به تایید دکتر بیتا عبدی پزشک عمومی مدافون رسیده است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2546

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *