قانون جذب واقعیت دارد؟ آری یا نه؟

حتما شما هم درباره قانون جذب شنیده اید. قانون جذب می گوید که انسان واقعیت زندگی خود را خلق می‌کند و همان چیزی که انسان روی آن تمرکز می‌کند وارد زندگی اش می‌شود. در کتاب راز گفته ‌شده‌است که به هر چیزی باور داشته باشید در زندگیتان اتفاق خواهد افتاد. به نظر شما تا چه حد این تفکر صحیح است؟ آیا قانون جذب همان مثبت اندیشی است؟ تا انتهای این مقاله همراه مدافون باشید تا بیشتر درباره قانون جذب بخوانید.

این مقاله توسط میترا کوراغلی روانشناس بررسی و تایید ‌شده‌است.

مثبت اندیشی واقعی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ این مثبت اندیشی با قانون جذب چه تفاوتی دارد؟ در این مقاله به این موضوع و پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت. اما قبل از آن برای آنکه مشخص شود، مثبت اندیشی چیست باید بدانیم که منفی گرایی چیست.

قانون جذب

منفی گرایی و مثبت گرایی

فرد منفی گرا، وقتی اتفاقی می‌افتد آن را به خودش نسبت می‌دهد و یا این اتفاق را یک اتفاق کلی می بیند. اما در مقابل شخص مثبت گرا، اتفاقی که افتاده است را به خودش ربط نمی‌دهد. فرد مثبت نگر می گوید که این یک اتفاق بد است اما اتفاق‌های خوب هم می‌افتد. مثلا فرض کنید فرد منفی گرا نمره بدی در امتحان کسب کند. او با خودش می گوید که من کلا آدم خنگی هستم، همه اتفاق‌های بد برای من می‌افتد. یک شخص مثبت گرا به نکات و اتفاقات مثبت هم توجه دارد. می گوید درست است که این دفعه نمره ام بد شده اما دفعه بعدی بیشتر تلاش می کنم تا نمره بهتری بگیرم. در روانشناسی آنچه مطلوب است واقع گرایی است که هم به نکات مثبت و هم به منفی توجه می‌کند. 

روانشناسان مدافون، در مقاله جداگانه ای درباره افکار منفی و تاثیر آنها در زندگی بشر، توضیح داده اند. مطالعه این مقاله را به شما توصیه می کنیم:

معایب و اشکالات قانون جذب

متاسفانه چندین سال است که نوعی از مثبت گرایی (قانون جذب) رایج ‌شده‌است که در آن گفته می‌شود که فکر کردن به اتفاق‌های مثبت، باعث می‌شود که در جهان بیرون، اتفاق‌های مثبتی برای ما رقم بخورد. برای مثال می گوید که اگر انسان به این فکر کند که پول به دست می‌آورد، قطعا این اتفاق می‌افتد. اما باید بدانیم که مثبت نگری وقتی معنی دارد که انسان به اتفاق‌های خوب و مثبت فکر کند اما آماده اتفاقات منفی هم باشد. در ادامه به انتقاداتی که به قانون جذب وارد است پرداخته‌ایم:

ایجاد احساس گناه در فرد

 در این نوع تفکر و نگرش چون گفته می‌شود که هر اتفاق بدی که به آن فکر کنی به سرت می‌آید، بنابراین در فردی که اتفاق بدی برایش افتاده است احساس گناه، افسردگی و ناامیدی را به وجود می آورند. 

در مقاله زیر، روانشناسان مدافون، راهکارهای ساده ای برای غلبه بر ناامیدی ارائه کرده‌اند: راهکارهایی برای غلبه بر ناامیدی

ایجاد زمینه های وسواس فکری

واقعیت این است که در زندگی، اتفاقات منفی بیش از اتفاقات مثبت است. بنابراین اگر بخواهیم رویداد اتفاقات منفی را به خودمان نسبت دهیم آنوقت در اکثر موارد باید افسرده و ناامید باشیم. واقعیت این است که اگر قرار بود که فکرهای ما، دنیای بیرونمان را بسازد، دنیا با آنچه که در حال حاضر می بینیم، خیلی متفاوت بود و همه در رفاه و آسایش زندگی می‌کردند. بنابراین قانونی به نام قانون جذب، مبنای علمی ندارد و اتفاقات جهان هستی ارتباطی با افکار ما ندارند. 

اگر درگیر وسواس فکری هستید، تا دیر نشده از یک روانشناس آنلاین با تجربه کمک بگیرید:

کاهش درصد موفقیت

تحقیقات علمی نشان داده است که رویاپردازی و مثبت اندیشی غیرواقعی در قانون جذب، اتفاقا موجب می‌شود که درصد موفقیت شخص کاهش پیدا کند. چرا که مغز هر چیز غیر واقعی را به آسانی قبول نمی‌کند و سوالات، اما و اگر در ذهن پیش می‌آید و فرد دچار یک سردرگمی بی حاصل میشود.

در واقع برعکس شروع قانون جذب که فرد دچار هیجان زیاد مثبت بوده اینجا درگیر ترس ناامیدی و هیجان منفی میشود و راه برای افسردگی و حس پوچی در درون انسان باز میشود. فردی که در درونش سرشار از آرامش باشد فضای امنی در ذهن و روحش ایجاد میشود که سطح استرس و اضطراب را بسیار پایین می‌آورد و فرد می‌تواند بیشتر دست به ابتکار و تلاش بزند .

در اصل مشکل اصلی قانون جذب و کتاب راز این بود که بیشتر روی فکر مثبت و خوب تمرکز داشت تا کار و تلاش مثبت و خوب. قطعا با نشستن و رویا و خیال پردازی همه چیزهای خوب و کامل نصیب ما نخواهند شد چرا که شرط اصلی موفقیت، اول داشتن هدف، دوم برنامه ریزی صحیح و کارآمد و سوم  تلاش، تمرکز، حرکت و داشتن افکار مثبت و سازنده است. همان‌طور که دیده شد افکار مثبت برای موفقیت مرحله آخر اهمیت را دارد. 

جهان بینی نادرست

قانون جذب، نوعی از جهان بینی اشتباه را ترویج می‌کند. در این جهان بینی گفته می‌شود که جهان مطلوب، جهانی است که همه در آن موفق هستند و جهانی است که در آن اتفاقات منفی رخ نمی‌دهد. در حالی که در واقعیت چنین نیست. در جهان ما، مرگ، طلاق، بیماری، جدایی، اختلالات روانی و… وجود دارد. 

عدم وجود پایه های علمی

اگر قرار بود که جهان هستی با افکار ما هدایت می شد آن وقت دیگر هیچ سختی و مشکلی در جهان وجود نداشت و همه غرق در شادی و موفقیت بودند. اما واقعیت این است که این تفکر پایه های علمی و با واقعیت جهان تطابق ندارد.

ناممکن بودن زندگی بدون افکار منفی

شاید تعجب کنید اگر بشنوید که افکار منفی همیشه هم بد نیستند بلکه برای ادامه زندگی بشر ضروری هم هستند. همین افکار منفی است که باعث می‌شود که هنگام رانندگی دقت کنیم که تصادف نکنیم و… بنابراین بشر برای ادامه زندگی به افکار منفی نیاز دارد تا بتواند جان خود را حفظ کند.

مثبت اندیشی

مثبت گرایی موثر چه ویژگی‌هایی دارد؟

واقع گرایانه است

یعنی در این واقع گرایی علاوه بر اینکه به نکات مثبت پرداخته می‌شود، احتمال بروز اتفاقات منفی هم در نظر گرفته می‌شود.

به عمل فرد متکی است

مثبت گرایی اصولی به جای امید بستن به افکار، به تلاش، عمل، پشتکار و کاری که شخص برای رسیدن به آرزوهایش دارد متکی است. اما در مثبت گرایی غیرواقعی، امید شخص فقط به افکارش است.

در اپلیکیشن مدافون می‌توانید با روانشناس فردی آنلاین، مشاوره تلفنی و آنلاین داشته باشید

سوالات روانشناسی درباره مثبت گرایی

آقای دکتر، من جملات مثبت و انگیزشی را روی کاغذ نوشته ام و بر در و دیوار خانه زده ام. آیا این کار خوب است؟

اگر شما به چیزی اعتقاد داشته باشید، نیازی نیست که مدام آن را با خودتان تکرار کنید. این تکرار کردن ها مربوط به این است که فرد واقعا به آن معتقد نیست. وقتی چنین ویژگی‌هایی به صورت اغراق شده در فردی دیده می‌شود، نشان می‌دهد که درباره آن تردید وجود دارد. فرض کنید کسی که از تاریکی نمی ترسد می خواهد وارد تاریکی بشود، او دائم به خودش نمی گوید تو می‌توانی، تاریکی ترس ندارد. این که در قانون جذب، به افراد گفته می‌شود که اهداف و آرزوهای خود را بر در و دیوار بزنند تا به آن برسند، مبنای علمی ندارد. 

آقای دکتر لطفا درباره هذیان گویی و توهم در قانون جذب و راه برطرف کردن آن را توضیح دهید.

در قانون جذب که گفته می‌شود  بدون عمل، موفقیت حاصل می‌شود در واقع همان هذیان گویی است. یکی از پایه های اساسی وسواس فکری، تفکر جادویی یا چنین تفکری است.

وقتی کسی عزادار است و عزیزی را از دست داده است، آیا کار درستی است که به او بگوییم که حتما حکمتی در این موضوع بوده است؟

گفتن این موضوع به شخص عزادار از درد و رنج او کم نمی‌کند. به جای آن می‌توانید از این جملات استفاده کنید: از اینکه در این شرایط هستی ، خیلی ناراحت هستم. من تو را درک می کنم. حق داری که ناراحت باشی. اما مرگ بخشی از زندگی است برای همه ما وجود دارد و این تنها عدالت پابرجای جهان هستی است و هر روز سهم یک انسان دیگر است.

وقتی کسی اتفاق بدی برایش می‌افتد، مثلا شغلش را از دست می‌دهد، آیا اینکه به او بگوییم به نکات مثبت این موضوع فکر کن مثلا الان می‌توانی مطالعه کنی و… کار خوبی است یا خیر؟

نه کار خوبی نیست چرا که این شخص منبع درآمد و بخشی از روابط اجتماعی خودش را از دست داده است. بنابراین حق دارد که ناراحت باشد و اصلا باید باشد تا به جاهای مختلف درخواست کار بفرستد و زودتر مشغول کار بشود.
می‌توانید به او بگویید الان این موضوع پیش آمده و میدانی که با غصه خوردن و ناراحتی راه حلی پیدا نمیشود. اگر آرام باشی و بتوانی روی شرایط کنونی تمرکز کنی می‌توانی موقعیت های کاری بهتری را در ذهن خودت بیاوری و در حداقل زمان ممکن دوباره یک شغل مناسب و چه بسا بهتری را پیدا کنی .

اگر شما هم درباره قانون جذب نظری دارید، خوشحال می شویم که در بخش دیدگاه‌ها، نظر خود را ثبت کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 126

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

2 دیدگاه دربارهٔ «قانون جذب واقعیت دارد؟ آری یا نه؟»

  1. من که اصلا به این قانون جذب هیچ اعتقادی ندارم. واقعا اگه قرار بود که با فکر ما دنیا درست بشه که الان دنیا گلستان بود

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *