سلامت مردان یکی از موضوعاتی است که کمتر به آن پرداخته شدهاست. متاسفانه مردان کمتر به سلامت و علائم بیماری توجه میکنند. درست است که بیماریهای زنان بیشتر است اما در مقابل مردان کمتر به بیماریهای مربوط به خود توجه میکنند. به همین علت، در این مقاله به موضوع سلامت مردان و بیماریهای مربوط به آقایان پرداختهایم. تا انتهای مقاله همراه مدافون باشید. محتوای این مقاله توسط دکتر محمدرضا نوروزی، متخصص کلیه و مجاری ادراری تهیه شدهاست.
بیماریهای مختص مردان
همانطور که گفته شد، متاسفانه آقایان به علائم بیماریها بی توجه یا کم توجه هستند. جالب است بدانید تحقیقات نشان داده است که زنان اطلاعات بیشتری درباره بیماریها مختص مردان مانند سرطان پروستات داشته اند. بعضی بیماریها مانند بیماریهای قلب و عروق و یا ریه، بین مردان و زنان مشترک است. بیماریهای زیر بیماریهای مختص آقایان است
بیماریهای پروستات
غده پروستات از غدد مربوط به مردان در سیستم کلیه، مجاری ادرار و تناسلی است. بخشی از مسیر مجرای ادرار از داخل غده پروستات عبور میکند به همین علت مشکلات مربوط به پروستات، معمولا با مشکلات ادراری همراه است. این غده دو بیماری مختلف دارد:
بزرگی خوش خیم پروستات
همانطور که از اسم این بیماری مشخص است خوش خیم است اما علائم آن آزار دهنده است. این بیماری با بالا رفتن سن رخ میدهد. علائم بزرگی خوش خیم پروستات عبارتند از:
- تکرر ادرار
- بند آمدن ادرار
- احساس اورژانس در ادرار خصوصا در فصل سرد و یا در معرض استرس و اضطراب
این بیماری معمولا با دارو و اصلاح سبک زندگی قابل درمان است برای مثال
- مصرف غذاهای گرم
- تخلیه ادرار به صورت زمان بندی شده
- ادرار کردن پیش از خروج از خانه
گزینه های دارو درمانی و عمل جراحی نیز برای این افراد وجود دارد.
سرطان پروستات
سرطان پروستات، بیماری است که میتواند بدون هیچ علامتی باشد و تنها با تغییرات آزمایشگاهی، مشخص میشود. این غده در پوسته خود میتواند سرطانی شود و تنها علامت آن در ابتدا ممکن است تغییر در آزمایش PSA باشد.
تشخیص سرطان پروستات
برای تشخیص سرطان پروستات در قدم اول، یک آزمایش خون PSA انجام میشود. پزشک مقدار این آزمایش را با مقایسه با آزمایشهای قبلی و حد استاندارد این تست می سنجد. اگر پزشک مشکوک به سرطان پروستات باشد، معاینه و سپس MRI انجام میدهد. اگر در MRI تصاویر مشکوک وجود داشته باشد، از پروستات نمونه برداری انجام شده و وضعیت بدخیمی و خوش خیمی پروستات تعیین میشود.
بیماریهای بیضه در جوانان و نوجوانان
از جمله این بیماریها میتوان به قابل لمس نبودن بیضه در کیسه آن یا بیضه های بسیار کوچک اشاره کرد.
در صورتی که تمایل دارید درباره بیماری بیضه در جوانانان و نوجوانان اطلاعات بیشتری داشته باشید، مقاله زیر را از دست ندهید: اختلالات جنسی در پسرهای نوجوان
اختلالات باروری
اختلالاتی مانند اختلالات اسپرم از جمله این موارد هستند.
در این مقاله درباره اختلالات اسپرم بیشتر بخوانید ناباروی در مردان
سایر بیماریها
بعضی بیماریهای کلیه و مجاری ادراری قابل پیشگیری هستند. برای مثال فشار خون بالا میتواند باعث آسیب به کلیه و نارسایی آن و نهایتا دیالیز شود. بنابراین با کار ساده ای مانند کنترل فشار خون میتوان از این مورد پیشگیری کرد. بیماری دیابت یا قند خون بالا، میتواند در نهایت منجر به نارسایی کلیه، مثانه عصبی، از کار افتادن مثانه، اختلالات عروقی، ناتوانی جنسی، اختلالات باروری، اختلالات خروج مایع منی و … شود.
بعضی از بیماریها در تشخیص زودهنگام قابل درمان هستند. برای مثال سرطان مثانه از آن دست بیماریهایی است که با تشخیص زودهنگام راحت تر درمان میشود اما در صورتی که دیر تشخیص داده شود، ممکن است که منجر به برداشتن مثانه شود.
سرطان مثانه البته از بیماریهای مشترک بین خانمها و آقایان است اما در آقایان به دلیل مصرف دخانیات معمولا بیشتر دیده میشود.
سلامت نوزادان پسر
جالب است بدانید که امروز با پیشرفت هایی که در حوزه پزشکی و سلامت رخ داده است برخی بیماریها در دوران جنینی قابل تشخیص و یا حتی درمان است. برای مثال اختلالات در کلیه یا مثانه در جنین دختر یا پسر از طریق سونوگرافی در طول دوران بارداری قابل تشخیص است. برای مثال تنگی محل اتصال کلیه به حالب. برگشت ادرار در کودکان هم یکی دیگر از این موارد است. عدم نزول بیضه در نوزاد پسر از مشکلاتی است که در بدو تولد قابل رسیدگی است. نبود بیضه یکی دیگر از این موارد است.
علائم هشدار در بیماریهای کلیه و مجاری ادراری
- وجود خون در ادرار
- تغییر وضعیت ادرار
- تکرر ادرار بدون علت
- سوزش ادرار بدون علت
سوالات پزشکی بیماریهای مردان
در برخی از کشورها برای همه مردان 45-50 ساله تست سرطان پروستات انجام میشود. اما در کشور ما گفته میشود که اگر به دلیل علامتی به پزشک مراجعه کردید و قرار شد که آزمایش خون بدهید تست PSA را هم انجام دهید. علاوه بر این، مردان بالای 45 سال که در خانواده پدری سابقه سرطان پروستات وجود داشته باید این آزمایش را انجام دهند. تفسیر تست PSA باید توسط پزشک انجام شود. چرا که ممکن است که مثلا در آزمایش مقدار PSA طبیعی و عدد 3 باشد اما مقدار آن نسبت به آزمایش قبلی، سه برابر شده باشد. با اینکه مقدار این فاکتور طبیعی است اما به دلیل سه برابر شدن، نیازمند رسیدگی است. گاهی اوقات عفونتها میتوانند باعث بالا رفتن PSA شوند. بنابراین هر PSA پایینی خوب و هر PSA بالایی لزوما بدخیمی نیست.
در عمل جراحی پروستات خوش خیم، پوسته باقی می ماند. بنابراین این امکان وجود دارد فردی که عمل پروستات انجام داده و هنوز پوسته در بدنش وجود دارد، به سرطان پروستات مبتلا شود.
عمل جراحی برداشتن پروستات، عمل پر عارضه ای است. ممکن است که بیمار دچار بی اختیاری ادرار، ناتوانی جنسی، تنگی مجرا و عوارض این چنینی بشود. بنابراین این جراحی تنها هنگامی که واقعا نیاز باشد انجام میشود.
ما انتظار نداریم که مرد 45 ساله PSA اش بالا باشد یا سیر بالارونده داشته باشد مگر اینکه در خانواده سابقه سرطان پروستات باشد. نیاز است که شما توسط متخصص اورولوژی ویزیت و معاینه شوید و تست مجددا برایتان تکرار شود. گاهی عفونتها باعث بالا رفتن تست سرطان میشود. اگر مشکوک به سرطان باشید، یک MRI باید انجام شود که نشان میدهد آیا تصاویر مشکوک وجود دارد یا خیر. اگر تصاویر مشکوک وجود داشته باشد، نمونه برداری انجام میشود. تقریبا 35 درصد افرادی که PSA آنها بالا است دچار سرطان پروستات میشوند.
سرطان بیضه معمولا در سن 17-18 سالگی و نهایتا 30-35 سالگی دیده میشود. این سرطان بیشتر در مردانی دیده میشود که قبلا بیضه های آنها بالا بوده و پایین آورده شده یا نشدهاست. اگر خود شما توده ای در داخل بیضه احساس میکنید، نیاز به آزمایش خون و سونوگرافی است. سرطان بیضه جز سرطان هایی است که درمان خوبی دارد. درمان معمولا شامل برداشتن بیضه، شیمی درمانی و یک سری جراحی های تکمیلی است.
اگر در سنین 12-17 سالگی واریکوسل شدید وجود داشته باشد، باید جراحی انجام شود چرا که ممکن است که در آینده موجب ناباروری شود خصوصا اگر این بیماری روی رشد بیضه تاثیر گذاشته باشد. اما برای تشخیص واریکوسل حتما باید معاینه توسط پزشک اورولوژیست انجام شود. در صورتی که بتوانید آزمایش اسپرم دهید هم تعیین کننده است. گاهی نیاز به سونوگرافی هم میباشد. درمان واریکوسل در سنین 12-17 سالگی اهمیت فراوانی دارد.
اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری به صورت آنلاین دارید، بهترین پزشکان متخصص در مدافون آماده پاسخگویی هستند:
-
دکتر فرهاد احمدی150,000 ﷼
-
دکتر علیرضا باقرتبریزی135,000 ﷼
-
دکتر نیوشا جمشیدی59,000 ﷼
اگر شما هم در اطراف خود مردانی دارید که با موضوعات سلامت مردان در ارتباط هستند، خوشحال می شویم که در بخش دیدگاهها، نظر خود را مطرح سازید.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.