سرطان مثانه یکی از سرطان های شایع در کشور ما و در میان مردان است. در این مقاله، به بررسی این سرطان و مهمترین علامت آن یعنی وجود خون در ادرار یا هماچوری می پردازیم:
وجود خون در ادرار یا هماچوری
وجود خون و تغییر رنگ ادرار یک مسئله حاد و علامت بسیار مهم است. گاهی ادرار بر اثر عدم مصرف کافی مایعات تغییر رنگ میدهد و زرد رنگ است. این تغییر رنگ به معنی وجود خون در ادرار نیست. تغییر رنگی که نشان دهنده خون در ادرار است، تغییر رنگ آن به سمت رنگ قرمز است.
دو نوع هماچوری وجود دارد:
هماچوری شدید: زمانی که خود بیمار خون در ادرار و تغییر رنگ آن را می بیند.
هماچوری میکروسکوپی: زمانی که خون در ادرار با چشم دیده نمیشود، اما از طریق آزمایش ادرار وجود خون در ادرار مشخص میشود.
علت وجود خون در ادرار
وجود خون و تغییر رنگ ادرار میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در هماچوری شدید، عمده ترین علت آن مراحل اولیه سرطان مثانه است. بهطور کل این دلایل را برای وجود خون در ادرار میتوان برشمرد:
سرطان مثانه
عمده ترین علت وجود خون و قرمز شدن ادرار، خصوصا در هماچوری شدید، سرطان مثانه است.
عفونت
عفونت مثانه، کلیه، مجاری ادراری یا پروستات و… میتواند علت وجود خون در ادرار باشد.
سنگ ادراری
سنگ های ادراری توده های سختی هستند که در مجاری ادراری تشکیل میشوند و ممکن است باعث درد، خونریزی یا عفونت یا انسداد جریان ادرار شوند.
سایر علل
برخی علت های دیگر مانند ضربه، رابطه جنسی، ورزش شدید و اندومتریوز میتواند از دلایل وجود خون در ادرار باشد.
پزشک نهایتا با انجام برخی آزمایشات، شرح حال بیمار و… میتواند تشخیص دهد که آیا هماچوری (وجود خون در ادرار) ناشی از سرطان مثانه است و یا به علت های دیگر ایجاد شدهاست. بنابراین نگران نشوید، وجود خون در ادرار همیشه نشانه سرطان نیست اما هر گاه وجود خون در ادرار وجود داشته باشد نیازمند رسیدگی و پی گیری است. علاوه بر این، وجود خون در ادرار بدون وجود علائم دیگر حتما نیازمند رسیدگی سریع است.
تشخیص بیماریهای مرتبط با وجود خون در ادرار
برای تشخیص بیماریها، پزشک از آزمایشات و روش های زیر استفاده میکند:
- بررسی وجود سلولهای بدخیم در ادرار (آزمایش سیتولوژی) (در این روش بیمار، صبح ادرار خود را دفع کرده و طی سه بار مراجعه به آزمایشگاه، نمونه ادرار میدهد.)
- سونوگرافی و سی تی اسکن از سیستم ادراری و مثانه
- مشاهده مستقیم جدار مثانه (cystoscpy)
اگر میخواهید با یک متخصص اورولوژی آنلاین مشورت کنید، در اپلیکیشن مدافون، مجموعه ای از بهترین پزشکان آماده پاسخگویی به شما هستند:
-
دکتر پویا کلاه قوچی75,000 ﷼
-
دکتر نیوشا جمشیدی59,000 ﷼
-
دکتر رضا خبازیان59,000 ﷼
سرطان مثانه
سرطان مثانه دومین سرطان شایع در آقایان در کشور ما میباشد. این سرطان در آقایان بیشتر دیده میشود. متاسفانه در بین مردان دومین سرطانی که باعث مرگ و میر میشود، سرطان مثانه است. این سرطان با عوامل محیطی ارتباط زیادی دارد. اصلی ترین نشانه سرطان مثانه، وجود خون در ادرار است. این سرطان در هر سنی میتواند رخ دهد. این سرطان در کودکان و سن های نوجوانی بسیار کم است. در سن 30 تا 50 سالگی این سرطان بیشتر دیده میشود.
علل
سرطان مثانه از سرطان هایی هستند که خیلی به شرایط محیطی مرتبط هستند. علل مختلفی برای این سرطان در نظر گرفته شدهاست از جمله
- مصرف دخانیات (سیگار، قلیان و…)
- عفونتهای مزمن مثانه
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی (پرسنل کارخانجات صنعتی)
- تغذیه ناسالم و مصرف مواد افزودنی و صنعتی به میزان زیاد
نشانهها
در بسیاری از موارد سرطان مثانه نشانه خاصی ندارد اما نشانههای زیر میتواند از علائم سرطان مثانه باشد.
- وجود خون در ادرار یا تغییر رنگ ادرار
- سوزش ادرار
- احساس عدم دفع ادرار
- احساس نیاز فوری به ادرار کردن
- دردهای لگنی و کاهش وزن (در مراحل پیشرفته بیماری)
سرطان مثانه از جدار داخلی مثانه شروع میشود اما در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع میتواند جدار عضلانی مثانه و احشا مشاور را درگیر کند و در کل بدن منتشر شود. بنابراین خیلی اهمیت دارد که وجود خون در ادرار را جدی گرفته و حتما به پزشک مراجعه کنید. درمان سرطان مثانه در سه مرحله اولیه بسیار متفاوت تر از مراحل پیشرفته آن است.
دکتر سجاد اصل فلاح، در مقاله ای درباره سنگ کلیه، نشانهها و علائم آن توضیح داده است. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم سنگ کلیه
درمان
انتخاب شیوه درمان در سرطان مثانه، بستگی به این دارد که سرطان در چه مرحله ای قرار دارد. در مراحل اولیه سرطان، قسمت مورد نظر تراشیده میشود. بیماری که سرطان او در این مرحله تشخیص داده شدهاست، میتواند طول عمر طبیعی داشته باشد. همانطور که گفته شد در مراحل اولیه ممکن است علائمی مانند تغییر رنگ ادرار یا وجود خون در آن دیده شود. در مراحل اولیه بر طبق تشخیص پزشک، در همان هنگام عمل جراحی ممکن است شیمی درمانی در داخل مثانه انجام شود. اگر سرطان پیشرفته باشد، مثانه باید برداشته شود. در این حالت از روده، برای شخص مثانه ایجاد میشود.
بیماران مبتلا به سرطان مثانه باید بهطور مداوم تحت نظر باشند، چرا که این سرطان امکان عود دارد. معاینه دوره ای بیماران مبتلا به این سرطان (به صورت 3 ماه یک بار) ضروری است. بیمار مبتلا به سرطان مثانه تا سه سال بیمار باید سونوگرافی، سیتولوژی و… را بهطور مداوم انجام دهد. اگر بیماری تا سه سال عود نکرد، بعد از آن به صورت سالانه یا چند سال یک بار پی گیری انجام میشود.
وجود خون در ادرار کودکان
ادرار خونی در کودکان، امر شایعی است که به دلایلی مختلفی ممکن است رخ دهد. عفونت ادراری شایعترین علت وجود خون در ادرار کودکان است. در کودکان وجود خون در ادرار به دلیل سرطان بسیار نادر است.
دکتر نگار اسماعیلی در این مقاله بهطور کامل درباره خون در ادرار کودکان توضیح داده است: علل مختلف وجود خون در ادرار کودکان
سوالات پزشکی در خصوص وجود خون در ادرار
بله حتی اگر یک بار هم در ادرار خون دیده شود، میتواند خطرناک باشد و نیاز است که به متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید.
در این سرطان، مسئله ژنتیکی وجود دارد اما این موضوع زیاد نیست. در سرطان پروستات نقش ژنتیک بیشتر است ولی سرطان مثانه بیشتر به محیط بستگی دارد. عواملی مانند سیگار کشیدن یا کار در کارخانجات صنعتی، در این سرطان نقش زیادی دارند.
بله اما ریسک آن کمتر از کسانی است که خودشان سیگار می کشند.
در مراحل اولیه این سرطان، بعد از برداشتن تومور، همانجا شیمی درمانی داخل مثانه انجام میشود. در این افراد ممکن است پس از جراحی، شش هفته شیمی درمانی داخل مثانه ای انجام شود. در مراحل آخری هم ممکن است از شیمی درمانی استفاده شود.
اگر شما هم در خصوص سرطان مثانه یا وجود خون در ادرار تجربه ای دارید، خوشحال می شویم که در بخش نظرات، دیدگاه خود را ثبت کنید.
منبع: شبکه سلامت
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.