پرتودرمانی (رادیوتراپی) در درمان سرطان

سه روش عمده برای درمان سرطان وجود دارد که عبارتند از جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی . پرتو درمانی یکی از مهم ترین روش های درمان سرطان است. جراحی، روش اصلی درمان و در 50 درصد موارد اولین روش درمان است. از سایر روش ها نیز برای کمک به درمان استفاده می شود که روش های ترکیبی بهترین نتیجه را برای بیمار به همراه دارد. 

در واقع در 90 درصد موارد، سرطان ها با یک روش ترکیبی درمان می شوند. در حدود 40 درصد موارد، روش اصلی درمان سرطان رادیوتراپی (پرتو درمانی) است و ممکن است که از شیمی درمانی یا جراحی به عنوان درمان کمکی استفاده شود. 

در 10 درصد موارد هم درمان اصلی سرطان شیمی درمانی بوده و ممکن است که از سایر روش ها نیز برای درمان استفاده شود.

این روزها با پیشرفت هایی که در تکنیک های مختلف رادیوتراپی ایجاد شده است، می توانیم بگوییم که این روش یک روش خوب درمان و با عارضه نسبتا قابل قبول است. 

پرتودرمانی

پرتو درمانی برای چه کسانی استفاده می شود؟

بهترین حالت برای انتخاب روش درمان سرطان، تصمیم گیری در یک تیم پزشکی است. این تیم شامل متخصص جراحی، متخصص رادیوتراپی، انکولوژیست و حتی مددکاران اجتماعی، پاتولوژیست و رادیولوژیست ها می باشد. روش درمان توسط این تیم بر اساس عارضه، نتایج درمان، تغییرات به روز پزشکی و … تعیین می شود تا بیمار بیشترین نفع را از درمان ببرد.

شرایط عمومی بیمار مانند سن، بیماری های زمینه ای، حساسیت های دارویی نیز در تعیین روش درمان موثر است. مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز در این تصمیم نقش دارند.

در اپلیکیشن مدافون، این امکان برای شما فراهم است که از یک تیم آنلاین از پزشکان متخصص در حوزه های مختلف جهت تعیین روش درمان بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر وارد لینک زیر شوید:

تکنیک های جدید رادیوتراپی

در رادیوتراپی از اشعه الکترومغناطیسی با انرژی بالا به منطقه ای که تومور وجود دارد تابانده می شود. از آنجایی که تومور تقسیم سلولی بالایی دارد، تحت تاثیر این اشعه از بین می رود. در این روش در واقع رادیوتراپی هر سلولی که در حال تقسیم باشد را از بین می برد. بنابراین در این روش هم سلول سرطانی و هم سلول سالم در حال تقسیم از بین می روند. از بین رفتن این سلول های سالم موجب به وجود آمدن عارضه برای بیمار می شود. این سلول های در حال تقسیم، ممکن است روی پوست، در مخاط دهان، مخاط مری، مخاط معده و… باشند. 

روش های رادیوتراپی در طی سال های اخیر، پیشرفت سریع و قابل توجهی داشته است. در تکنیک های جدید رادیوتراپی، تاباندن اشعه را به منطقه تومورال (سرطانی) محدود کرده و به بافت سالم کمتر اشعه می تابانیم. این امر باعث می شود که عارضه رادیوتراپی کم و احتمال پاسخ به درمان افزایش یابد. در تکنیک های جدید رادیوتراپی بیش از 1 تا 2 میلی متر از بافت سالم درگیر نمی شود. همین موضوع سبب شده که هم عارضه های اولیه و هم عوارض دیررس این درمان کاهش پیدا کند.

این تکنیک های جدید هم وابسته به ابزارهای جدید و هم وابسته به افزایش دانش پزشکی از رادیوتراپی است. 

دستگاه سایبر نایف

یکی از دستگاه هایی که در رادیوتراپی پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد، سایبر نایف است. این دستگاه دارای یک بازوی رباتیک است که می تواند در 360 درجه بچرخد. علاوه بر این، تخت این دستگاه هم می تواند در جهت های مختلف حرکت کند. متاسفانه این دستگاه در ایران در موقع تهیه این مقاله وجود ندارد، هر چند که ممکن است در سال های آینده در کشور ما هم وارد شود.

در بعضی از انواع سرطان ها، این دستگاه توصیه نمی شود. بنابراین در صورتی که قصد استفاده از این دستگاه را در خارج از کشور دارید، حتما از پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید. با کمک برخی تکنیک های درمان دیگر که در حال حاضر در کشور ما هم وجود دارد، می توان درمان نتیجه بخش و کام عارضه ای مانند دستگاه سایبرنایف انجام داد.

عارضه پرتودرمانی

مهم ترین عارضه ای که پرتودرمانی به همراه دارد سوختگی پوست است. پرتودرمانی ممکن است عوارض دیگری مانند تهوع را نیز به همراه داشته باشد.پرتودرمانی در ناحیه سر و گردن ممکن است موجب خشکی دهان و مشکلات دهانی شود.

پزشکان متخصص مدافون در مقاله زیر، راه های ساده و مفیدی برای کم کردن تهوع در شیمی درمانی و پرتودرمانی ارائه کرده اند:

سوالات پزشکی در خصوص پرتو درمانی

آقای دکتر از بین سه روش جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی کدام بهتر است؟

به سوال شما نمی توان پاسخ مشخص داد که کدام روش، عارضه کمتری دارد. بر اساس نوع و پیشرفت بیماری و شرایط بیمار در عارضه ای که درمان ایجاد می کند موثر است. مثلا ممکن است که برای یک نوع سرطان داروی موثری وجود نداشته باشد یا مثلا جراحی، خطر فلج شدن برای بیمار را داشته باشد، بنابراین نمی توان گفت که کدام روش بهتر است و برای هر بیمار جواب متفاوت است.

آقای دکتر من برای سرطان سینه باید رادیوتراپی انجام دهم. آیا این کار عارضه دارد؟

بله باید گفت که رادیوتراپی دارای عارضه است. عارضه عمده در این درمان سوختگی پوست است که با قطع درمان، این عارضه از بین می رود.

آیا بعد از رادیوتراپی باید قرنطینه شویم و از کودکان و خانواده دور باشیم؟

خیر نیازی نیست. وقتی بیمار اتاق رادیوتراپی را ترک می کند هیچ خطری ندارد.

آقای دکتر پارسال رادیوتراپی انجام و آزمایش دادم نتیجه خوب بود، آیا نیاز به تکرار هست؟

بیماری که برای سرطان درمان می شود، باید طبق زمان هایی که پزشک معالج مشخص می کند، حتما به پزشک مراجعه کرده تا هم از نظر عوارض داروهای مصرفی و هم از نظر عود، بررسی ها، عکس و آزمایشات لازم داده شود.

اگر برای درمان سرطان نیاز به مشاوره با یک پزشک متخصص انکولوژی دارید، بهترین پزشکان در اپلیکیشن مدافون، آماده پاسخگویی هستند:

شما چه تجربه ای در زمینه پرتو درمانی دارید؟ خوشحال می شویم که با ما در میان بگذارید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 12

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.

مشاوره آنلاین پزشکی مشاوره آنلاین روانشناسی
دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *