سرطان ریه، علائم، پیشگیری و تشخیص، درمان و پرسش و پاسخ

سرطان ریه در دنیا و کشور ما ایران، جز شایع‌ترین سرطان هاست. متاسفانه این سرطان در مراحل پیشرفته تر خود را نشان می‌دهد و مهلک تر از سایر سرطان ها بوده و درمان سخت تری دارد. در ‌سال‌های اخیر با افزایش میزان مصرف دخانیات و آلودگی هوا، میزان ابتلا به این سرطان نیز افزایش یافته است. از آنجایی که مصرف سیگار در میان آقایان بیشتر است، این سرطان در مردان بیشتر است. این مقاله به تایید دکتر مهدی خسروی رسیده است.

سرطان ریه می‌تواند ناشی از یک سرطان پیشرفته در عضوهای دیگر بدن باشد. این سرطان، می‌تواند از یک ریه به ریه مقابل، اطراف قلب، کبد، استخوان، مغز، غده آدرنالین دست اندازی کند.

سرطان ریه

علائم سرطان ریه

در اکثر موارد سرطان ریه، علامت اختصاصی خاصی ندارد و بدون علامت است. همین موضوع باعث می‌شود که تشخیص این سرطان در اکثر موارد دیر اتفاق بیفتد. از طرفی خیلی از علائم این بیماری با سایر بیماری‌ها مانند عفونت‌ها، آسم، برونشیت و … مشترک است. این علائم را می‌توان جز علائم این بیماری در نظر گرفت:

  • سرفه طول کشیده
  • تنگی نفس همراه با درد
  • خلط خونی
  • خس خس سینه

علائم بالا در صورتی که با نشانه‌های زیر باشد نیاز به رسیدگی بیشتری دارد:

  • کاهش وزن بدون دلیل
  • بی‌اشتهایی
  • ضعف
  • عفونت‌های مکرر

علاوه بر موارد بالا، برای علائمی مانند سرفه و یا خلط باید دلیل پزشکی و یک بیماری مشخص شود تا شک از وجود سرطان برداشته شود. به‌طور معمول در افراد عادی توصیه به سی تی اسکن ریه برای تشخیص سرطان نمی‌شود. چرا که سی تی اسکن بدون توجیه پزشکی بدلیل ایجاد اشعه مضر ریسک سرطان را افزایش می‌دهد. اما در افراد پنجاه ساله سیگاری نیاز به پی گیری سلامت ریه وجود دارد. 

اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص ریه آنلاین دارید، در اپلیکیشن مدافون این امکان برای شما فراهم است:

مشاغل و سرطان ریه

هر گاه که هوای خوب و سالم جای خود را به یک آلاینده بدهد، بحث کانسر ریه مطرح است. ارتباط این بیماری و بعضی از مشاغل و موضوعات، ثابت ‌شده‌است. کار در کارخانه های پشم شیشه، کار با سیلیس، استنشاق گاز رادون و آلودگی هوا از جمله این موارد هستند.

تشخیص سرطان ریه

ضایعات سرطان ریه، اکثرا کوچکتر از توده هستند (زیر 3 سانتی متر) و به آنها ندول یا گره گفته می‌شود. برای تشخیص بدخیم بودن ندول های ریه، در کنار تصویربرداری از آنها، شرح حال بیمار، سیر بیماری و گذشته بیمار، جای گره، سن بیمار، مصرف سیگار، شغل بیمار، کوچکتر شدن و یا رفع آنها به تشخیص سرطانی بودن یا نبودن ندول ها کمک می‌کند. احتمال سرطانی بودن گره های (ندول) قله های ریه بیشتر است.

پیشگیری از سرطان ریه

تقریبا 80 درصد افرادی که به سرطان ریه مبتلا می‌شوند سیگاری هستند. بنابراین ترک سیگار، ‌‌مهم‌ترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. هیچ وقت برای ترک سیگار دیر نیست. کسانی که ‌سال‌ها سیگار کشیده اند هم با ترک آن، شانس این بیماری را کاهش می‌دهند.

این طور متصور هستیم که اگر مدت ۱۵ تا ۲۰ سال باشد که سیگار ترک ‌شده‌است، ریه می‌تواند به حالت قبلی و سالم خود برگردد. البته این موضوع به سنی که سیگار قطع می‌شود هم ارتباط دارد. ما تا سن ۳۰-۳۲ سالگی رشد ریه را داریم و بعد از آن در سن ۴۰ سالگی به بعد، افت سالیانه ریه به دلیل سن اتفاق می‌افتد. وقتی دخانیات مصرف می‌شود این افت سالیانه افزایش پیدا می‌کند.

پیشنهاد مطالعه | در این مقاله به پرسش‌های کاربران در خصوص بیماری‌های ریه، آسم و آلرژی پاسخ داده‌ایم.

برونکوسکوپی

برونکوسکوپی معادل آندوسکوپی معده برای ریه است. این وسیله تشخیصی از طریق بینی یا دهان وارد راه هوایی بیمار می‌شود و داخل راه‌های هوایی با آن دیده می‌شود. در صورت وجود ضایعات مشکوک با این وسیله می‌توان از آن نمونه برداری کرد. در کنار برونکوسکوپی ممکن است که از سی تی اسکن استفاده شود.

سرطان ریه ناشی از سایر سرطان ها

در درمان سرطان با شیمی درمانی هدف جلوگیری از انتشار سلول‌های سرطانی در هر جایی از بدن است. این سلول‌های سرطانی از طریق گردش خون در بدن منتشر می‌شود. در سرطان های دستگاه گوارش، کبد و ریه دو عضوی هستند که امکان دارد سلول‌های سرطانی به آنها منتقل شود. بنابراین در فازهای پیشرفته سایر سرطان ها، احتمال بروز توده در ریه بیمار، وجود دارد.

درمان سرطان ریه

اگر بیماری در مرحله پایین تشخیص داده شود، عمل جراحی می‌تواند شفابخش باشد. در مراحل پیشرفته، درمان به صورت شیمی درمانی است که البته متناسب با شرایط جسمی و سنی بیمار انتخاب می‌شود. در بعضی از بیماران که مابین این دو مرحله هستند، ممکن است که بعد از چند جلسه شیمی درمانی، این امکان فراهم باشد که از پرتو درمانی هم سود ببرند. پرتو درمانی هم برای این بیماران مطرح است.

سوالات پزشکی بدخیمی ریه

آقای دکتر من آسم دارم و اسپری مصرف می کنم. آیا خطر ابتلا به سرطان ریه برای من بیشتر است؟

خیر، بیماری آسم و مصرف اسپری ریسکی برای ابتلا به به این بیماری نیست.

آقای دکتر، من سیگار نمی کشم اما هر روز در محل کارم، در معرض دود سیگار هستم. آیا ریسک سرطان ریه برای من هم وجود دارد؟

بله، همان‌طور که گفته شد 80 درصد مبتلایان به این بیماری، سیگاری هستند و 20 درصد باقی مانده افرادی هستند که در معرض دود سیگار قرار دارند.

آقای دکتر من 20 سال است که سیگار می کشم. آیا برای بررسی سرطان ریه باید مراجعه کنم؟

خوب است که برای بررسی بیماری‌های ریوی و نه فقط سرطان ، مراجعه به پزشک داشته باشید.

پدر من سرطان ریه داشت. آیا نیاز است که من هر سال سی تی اسکن انجام دهم؟

در صورتی که سابقه خانوادگی این بیماری وجود دارد، نیاز است که برای انجام بررسی های لازم به پزشک مراجعه کنید اما این موضوع به این معنی نیست که نیاز است که سالیانه سی تی اسکن انجام دهید.

من سیگاری هستم و در سی تی اسکن مشخص شده که در ریه ام توده وجود دارد. لطفا من را راهنمایی کنید.

اگر پزشک متخصص ریه، به جز سرطان تشخیص دیگری برای شما نداده است باید نوع توده مشخص شود. انواع سرطان های ریه وجود دارد که درمان های مختلفی دارد. 

خانمی هستم که سرطان سینه دارم و نگران سرایت آن به ریه هستم. لطفا من را راهنمایی کنید.

با توجه به استیج و درجه سرطان سینه، دست اندازی سرطان به ریه بررسی می‌شود. اگر این کار انجام ‌شده‌است، جای نگرانی نیست. علاوه بر این، استانداردهایی برای پی گیری وجود دارد که با عکس، آزمایش و سی تی اسکن، بیماری رصد می‌شود.

آیا سیگارهای نسل جدید، مانند فیلترپلاس، اولترا لایت باز هم مثل سیگار معمول سرطان زا است؟

هر استنشاقی از مواد دخانی برای سلامت ریه خطرناک است و با مصرف این سیگارها خودتان را گول نزنید

اگر شما هم نکته و موردی درباره این بیماری در نظر دارید، در بخش نظرات، دیدگاه خود را مطرح کنید.

منبع: دکتر مهدی خسروی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.1 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 490

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

8 دیدگاه دربارهٔ «سرطان ریه، علائم، پیشگیری و تشخیص، درمان و پرسش و پاسخ»

  1. با سلام واحترام آقای دکترچقدرمقالتون جذاب بود من پزشک طرحی هستم وخیلی برام مفید واقع شد

  2. ممنون ازتون اقای دکترمطالب بسیارمفید واقع شد خیلی متشکرم من چندسال درگیراین بیماری بودم والان اطلاعاتم خیلی ازقبل بیشترشد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *