سرفه ای که بیش از 3 هفته طول کشیده باشد، سرفه مزمن یا طول کشیده نامیده می شود. اکثر سرفه هایی که به دنبال عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی رخ می دهد، معمولا پس از یک هفته رو به کاهش و قطع شدن می رود و سه هفته طول نمی کشد. اگر این سرفه بیش از سه هفته طول بکشد، دیگر به بیماری اولیه مرتبط نیست. این مقاله به تایید دکتر بهاره سلطانی رسیده است.
سرفه طولانی و مزمن در واقع علامت یک بیماری است. به همین علت نیاز است که علت این سرفه درمان شود و نه خود سرفه.
تشخیص سرفه مزمن و طولانی شده
همان طور که گفته شد، سرفه مزمن خود یک بیماری نیست بلکه نشان دهنده یک یا چند عامل زیر است. جهت تشخیص علت سرفه های طول کشیده، اولین قدم تهیه عکس از ریه است. در 50 درصد موارد، با عکس ریه، علت سرفه ها مشخص می شود.
مصرف سیگار
سیگار یکی از عواملی است که می تواند موجب سرفه های طول کشیده، مزمن و خلط دار شود.
رفلاکس
برگشت اسید معده به مری، (رفلاکس) یکی از عواملی است که می تواند موجب سرفه های مزمن شود. مشخصه اصلی در این سرفه ها، صاف کردن صدا توسط شخص است.
چند نشانه ساده برای تشخیص رفلاکس معده وجود دارد:
- شخص احساس می کند که غذا سریع در گلویش می پرد.
- بیمار بوی بد دهان دارد.
- شخص مدام صدایش را صاف می کند.
- هنگام صبح و بیدار شدن از خواب، شخص احساس می کند که یک خلط چسبنده در پشت گلویش وجود دارد.
- هنگام صبح صدای شخص دورگه است.
مصرف آب و نوشابه بین غذا، چای و قهوه از عواملی هستند که می توانند رفلاکس معده را تشدید کنند.
ما در مقاله دیگری به طور کامل درباره رفلاکس معده، علائم و درمان آن توضیح داده ایم. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم:
سینوزیت
یکی از عوامل سرفه های طول کشیده، سینوزیت است. این مشکل با سی تی اسکن سینوس ها مشخص می شود. در سی تی اسکن مشخص می شود که یک طرف کاملا شفاف و طرف دیگر عفونت دارد و یا سطح مایع هوا دیده می شود. در سینوزیت، شخص موقع خم شدن احساس درد در سر می کند.
اگر می خواهید درباره سینوزیت، اطلاعات بیشتری کسب کنید، مقاله زیر را مطالعه کنید:
آسم
یکی دیگر از بیماری هایی که می تواند موجب سرفه های طولانی و مزمن شود، بیماری آسم است. در آسم همراه با سرفه های طولانی، حساسیت به بو، نفس تنگی و خس خس سینه هم وجود دارد. آسم و رفلاکس هر دو موجب درد قفسه سینه می شود. این درد قفسه سینه همیشه همراه شخص است. این درد با تحرک، بیشتر شده و با استراحت بهبود پیدا می کند.
اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتری درباره آسم دارید، مقاله زیر را از دست ندهید:
اگر علت سرفه های طولانی یکی از عوامل بالا نباشد، بیمار سیگاری نباشد و داروی فشار خون مصرف نکند، نیاز به تهیه عکس سی تی اسکن از ریه است. این مرحله نیز به تشخیص علت بیماری کمک زیادی می کند.
اگر هیچ کدام از موارد بالا برقرار نباشد، در این حالت پزشک فوق تخصص ریه، با استفاده از دستگاه برونکوسکوپ، باید داخل ریه را معاینه و بررسی کند. به هر حال به یاد داشته باشید، هیچ سرفه ای نباید بیش از 4 هفته طول بکشد.
درمان سرفه های مزمن
همان طور که گفته شد، سرفه طولانی نشان دهنده یک بیماری دیگر است و برای درمان آن باید بیماری ایجاد کننده سرفه درمان شود نه خود سرفه. بنابراین بسته به اینکه علت آن رفلاکس معده، آسم یا سینوزیت باشد، باید این بیماری ها درمان شود تا سرفه مزمن هم از بین برود. به شخصی که دچار سرفه های مزمن و طولانی است دارویی جهت درمان سرفه داده نمی شود تا مطمئن شویم که بیماری عامل به وجود آورنده سرفه خوب شده باشد.
سوالات پزشکی سرفه های طولانی
به صورت پزشکی چنین چیزی نداریم که بیماری ویروسی، در بدن باقی بماند. در بیماری ویروسی ماندگاری وجود ندارد. جهت رسیدگی به این بیماری حتما به پزشک مراجعه کنید.
هیچ سرفه ای نباید بیش از 4 هفته طول بکشد و همه سرفه ها قابل درمان هستند. اینکه سرفه درمان نشده است، نشان می دهد که هنوز بیماری ایجاد کننده این سرفه ها پیدا نشده است. حتما برای درمان به یک فوق تخصص ریه مراجعه کنید.
خیر، آلودگی هوا سرفه مزمن ایجاد نمی کند. البته توجه کنید که منظور از سرفه مزمن، سرفه ای است که بیش از 3 هفته طول بکشد.
همانطور که می دانید هنوز برای رفلاکس هیچ درمانی وجود ندارد، این بیماری فقط کنترل می شود. نکته مهم این است که بعد از بهبود، شما باز هم باید رژیم غذایی و سبک زندگی را رعایت کنید.
آسم مانند فشار خون، یک بیماری است که همیشه وجود دارد. هنگامی در این بیماری می توان داروها را کم کرد که با اسپیرومتر و تست تنفس حجم ریه را اندازه گرفته شده باشد و حجم آن مناسب باشد. هرگز خودسرانه داروهای آسم را قطع نکنید.
اگر نیاز به مشاوره با دکتر ریه دارید، پزشکان زیر آماده پاسخگویی به سوالات پزشکی شما هستند:
-
دکتر خالد فتحی زاده80,000 ﷼
-
دکتر مجیدرضا عادلانی69,000 ﷼
-
دکتر امیربهنام خوارزمی100,000 ﷼
-
دکتر علیرضا عشقی100,000 ﷼
اگر شما هم تجربه ای در خصوص سرفه های طولانی دارید، خوشحال می شویم در بخش دیدگاه ها، نظر خود را ثبت کنید.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.