تندخویی و بداخلاقی، علل و راهکارهای غلبه بر اخلاق تند

تند خویی چیست؟

کسی که عموما در برخورد و رفتارش تحکم، تحقیر و توهین دارد و رفتارش باعث آزار دیگران می‌شود آدم تندخویی است. تندخویی سبک و روش زندگی فرد تندخو است در حالی که فرد بداخلاق ممکن است گاهی این ویژگی‌ها را داشته باشد.

تندخویی و بداخلاقی، بیشترین آسیب و مشکل را برای خود فرد ایجاد می‌کند. تحقیقات نشان داده است افراد پرخاشگر 5 برابر بیشتر مستعد بیماری‌های قلبی هستند. مهربانی و خوش خلقی باعث می‌شود که فرد توجه، مراقبت و حمایت بیشتری دریافت کند و در نتیجه احساسات بهتری را تجربه کند. در عوض اخلاق تند و عصبی، باعث میشود که فرد توجه و محبت کمتری دریافت کند.

این مقاله توسط میترا کوراوغلی روانشناس، بررسی و تایید شده است.

تندخویی در افراد

چرا بعضی افراد تند اخلاق و عصبانی هستند؟

دلایل مختلفی برای تندخویی و بداخلاقی افراد وجود دارد که در زیر به بخشی از این موارد اشاره کرده‌ایم:

زمینه سرشتی و ژنتیکی

بعضی افراد به صورت سرشتی خلق تند و عصبانی دارند. بعضی نوزادان از بدو تولد خیلی گریه می‌کنند و یا به سختی آرام می‌شوند. در واقع بعضی از افراد با خلق تند و بعضی با خلق ملایم به دنیا می آیند.

شرایط نوزادی 

 بعد از تولد هم کودکانی که زیاد گریه می‌کنند و یا کودکان سختی هستند، ممکن است شرایط محیطی و عشق و محبتی که دریافت میکنند کمتر باشد. همین عامل می‌تواند موجب افزایش خشم، عصبانیت و پرخاشگری در آینده شود.

وضعیت جنینی

وضعیت جنینی، مصرف سیگار و مواد مخدر، عدم رسیدگی به سلامت جسم و روان مادر باردار نیز از دیگر عواملی است که بر خلق و خوی آینده جنین اثر می گذارد. 

راهی برای رسیدن به خواسته های خود

بعضی افراد هم عادت به تندخویی و بداخلاقی دارند چرا که از دوران کودکی هر وقت که بداخلاقی و تندخویی کرده‌اند، توانسته اند به آنچه می خواهند برسند و به این ترتیب این کار جز عادات آنها شده اند.بعضی افراد عادت کرده‌اند که دیگران را با تحقیر، توهین و بداخلاقی در اختیار بگیرند. 

پیشنهاد مطالعه | میترا کوراوغلی در این مقاله سوالات روانشناسی عصبانیت و افسردگی را پاسخ داده است.

یادآوری گذشته

برخی افراد با یادآوری گذشته دچار خشم و عصبانیت می‌شوند. یادآوری خاطرات گذشته ای که شامل ناکامی و احساسات منفی بوده، باعث می‌شود که دچار خشم و عصبانیت شویم.این نکته که ما به کدام جنبه از خاطرات کودکی مان توجه می کنیم در احساس ما نسبت به آن موضوع بسیار موثر است. 

ما می‌توانیم هم به خاطرات خوب دوران کودکی و هم به خاطرات بد آن توجه کنیم. هیچ انسانی نیست که خاطرات بد، ناراحتی، ناکامی و شکست و البته شادی و خاطرات خوب نداشته باشد اما مهم است که کدام یک از این خاطرات را مرور کند.

پیشنهاد مطالعه | فروغ معیری راد در این مقاله درباره بهترین راه بروز خشم توضیح داده است.

برآورده نشدن انتظارات

بعضی افراد وقتی که انتظاراتشان برآورده و یا درک نمی‌شوند، تحریک پذیر و عصبانی می‌شوند.

چه طور تندخو و عصبانی نباشیم؟

راه‌های غلبه بر تندخویی

کنترل ذهن و جسم خود را در دست بگیرید.

نسبت به ذهن و جسم خود هوشیار باشید. بدانید که هر لحظه مانند یک مین ممکن است منفجر شوید. 

آستانه تحمل خود را بشناسید

سعی کنید بدانید در چه موقعیت و وضعیتی ممکن است که کنترل خود را از دست بدهید و دچار تندخویی شوید. این آستانه را بشناسید و قبل از رسیدن به آن اقدامی انجام دهید.

احساسات و هیجانات خود را در شرایط بحرانی کنترل کنید

هنگامی که آستانه تحمل تان تمام شده سعی کنید برانگیختگی خود را کنترل کنید. برای کنترل برانگیختگی خود می‌توانید عضلات خود را شل کرده و 10 نفس عمیق بکشید.

سعی کنید از شرایطی که موجب خشم و تندخویی شما می‌شود اجتناب کنید

خستگی، گرسنگی، بی‌خوابی، گرما، سرما و استرس‌های محیطی از عواملی هستند که می‌توانند سبب تندخویی و بداخلاقی شوند. سعی کنید در این شرایط قرار نگیرید.

پیشنهاد مطالعه | اگر دچار خستگی مداوم هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

 با خودتان صحبت کنید

به خودتان بگویید فکر کن و بعد عمل کن.به پیامدهای رفتار خود فکر کن. کمی صبر کن و بعد عمل کن. بعضی موارد تندخویی باعث آسیب های جبران ناپذیر می‌شود.

سوالات روانشناسی تندخویی

آقای دکتر همسرم خیلی اخلاق تندی دارد. من باید چه رفتاری در مقابل او داشته باشم؟

سعی کنید در مقابل او شخصیت تسلیم و بی اعتماد به نفسی نداشته باشید. در مواقعی که عصبانیت و بداخلاقی می‌کند در مقابل او ایستادگی کنید و با لحن آرام و آرامش و نه عصبانیت از او بپرسید که علت عصبانیت او چیست. سعی کنید اگر تمایل به انجام کاری ندارید به دلیل عصبانیت و تندخویی تسلیم نشوید.

من به خاطر مشکلات زندگی همیشه عصبانی و تندخو هستم. اگر این مشکلات نباشد من اینقدر بداخلاق نمی‌شوم. لطفا من را راهنمایی کنید.

واقعیت این است که همه انسان‌ها مشکل دارند در واقع مشکلات و سختی ها در حد ظرفیت انسان، برای رشد و شکوفایی او لازم است. اگر ما بتوانیم احساسات و عواطف را کنترل و مهار کنیم، همین احساسات می‌تواند موجب شکوفایی و رشد ما شود. بنابراین سعی کنید که از مشکلات و سختی ها، پلی بسازید برای رشد و شکوفایی خود.

آقای دکتر من وقتی می بینم که حق کسی دارد ضایع می‌شود، خیلی تندخو و عصبانی می‌شوم. لطفا راهنمایی کنید.

ما هم می‌توانیم با روی خوش و هم خشم و عصبانیت از یک نفر که مظلوم واقع شده دفاع کنیم. اتفاقا وقتی از کسی که مظلوم است با خشم و عصبانیت دفاع می کنیم، در واقع نه تنها کمکی به او نمی‌کنید بلکه حق او را ضایع می‌کنید. دفاع از مظلوم خوب است ولی مدل دفاع از مظلوم ایجاب می‌کند که انسان بر روی هیجانات خود کنترل داشته باشد و بتواند به گونه ای به او کمک کند که او به حق و حقوقش برسد.

اگر تندخویی زندگی شما را مختل کرده، می‌توانید با کمک مشاوره روانشناسی این مشکل را حل کنید. در صورت تمایل می‌توانید از بهترین روانشناسان آنلاین در اپلیکیشن مدافون، مشاوره آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

شما چه اخلاقی دارید؟ آیا فردی تندخو و عصبانی هستید؟ در بخش دیدگاه‌ها، نظر خود را ثبت کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 6

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *