قرص اس سیتالوپرام (برند ازیپم)، کاربردها و تداخلات دارویی

قرص اس سیتالوپرام (برند ازیپم) دارویی است که برای کمک به افراد دچار افسردگی یا اختلالات اضطرابی، استفاده می‌شود. این دارو به مغز کمک می‌کند تا سطح سروتونین در خون را افزایش دهد. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که در تنظیم خلق و رفتار نقش دارد. به عبارت ساده‌تر، قرص سیتالوپرام به مغز کمک می‌کند تا بهتر کار کند و بتواند بر افسردگی یا اضطراب غلبه کند.

این مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه بررسی و تایید شده است.

قرص اس سیتالوپرام(برند ازیپم)

کاربردهای قرص سیتالوپرام

این قرص معمولا در موارد زیر به کار برده می‌شود:

  1. افسردگی: افسردگی عموما با احساس فقدان، خشم، غم و اندوه همراه بوده که همین امر باعث مختل شدن فعالیت های روزمره‌ی فرد می‌شود.سیتالوپرام یک داروی ضدافسردگی است که برای درمان افراد مبتلا به افسردگی استفاده می‌شود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، اثر مثبتی بر روی خلق و همچنین بر برخی از علائم فیزیکی و شناختی افسردگی دارد.
  2. اختلالات اضطرابی: این اختلالات شامل حملات پانیک، جمع هراسی، فوبیاها، وسواس فکری عملی است. این دارو برای درمان این اختلالات کاربرد دارد.
  3. اختلالات خوردن: این اختلالات، یکی از اختلالات جدی سلامت روان است که باعث ایجاد عادات غذایی ناسالم می‌شوند. اختلال خوردن ممکن است با وسواس در مورد غذا، وزن بدن یا شکل بدن شروع شود. در این شرایط، فرد از خوردن غذای کافی سرباز می زند، یا بیش از اندازه پرخوری می‌کند، یا بعد از غذا داروی مسهل مصرف، ورزش بیش از حد و یا عمداً استفراغ می‌کند.
  4. سندرم پیش از قاعدگی یا PMS: این دارو برای کاهش علائم افسردگی، غمگینی و اختلالات روحی قبل از پریود به کار برده شود.
  5. زودانزالی: برخی تحقیقات نشان داده است که سیتالوپرام در درمان انزال زودرس موثر است.

این دارو باید تحت نظر پزشک تجویز شود. از مصرف خودسرانه این دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

اگر به روانپزشک برای تجویز داروهای ضدافسردگی دسترسی ندارید، در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید از بهترین روانپزشکان آنلاین مشاوره دریافت کنید.

دوزهای مختلف سیتالوپرام

این دارو در دوزهای 5، 10 و 20 میلی گرم در بازار موجود است. تشخیص دوز صحیح دارو توسط پزشک باید انجام شود.معمولاً دوز معمول برای سیتالوپرام درمان افسردگی 20 تا 40 میلی‌گرم در روز است. این دوز معمولاً به مرور زمان افزایش می‌یابد، اما این دوز حتما باید توسط پزشک مشخص شود.

عوارض جانبی دارو

  • مشکلات جنسی
  • سرگیجه، خواب آلودگی
  • خشکی دهان، تشنگی، افزایش تعریق یا ادرار
  • از دست دادن اشتها، حالت تهوع، اسهال، یبوست؛
  • احساس اضطراب، آشفتگی، یا لرزش
  • احساس ضعف یا خستگی، مشکلات خواب (بی خوابی)
  • خونریزی بینی، خونریزی شدید پریود یا به هم ریختگی آن
  • علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی، عطسه، گلودرد

موارد منع مصرف سیتالوپرام

  1. حساسیت به سیتالوپرام: افرادی که در گذشته به سیتالوپرام یا سایر داروهای SSRI حساسیت نشان داده‌اند، باید از مصرف این دارو خودداری کنند.
  2. مصرف همزمان با داروهای دیگر: برخی از داروها با سیتالوپرام تداخل دارند و ممکن است منجر به عوارض جانبی جدی شوند. بنابراین، قبل از شروع سیتالوپرام، به پزشک خود اطلاع دهید که هر گونه داروی دیگری مصرف می‌کنید.
  3. مصرف همزمان با مهارکننده‌های MAO (مونوآمین اکسیداز): این داروها خانواده دیگری از داروهای ضدافسردگی هستند که معمولا عوارض جانبی و تداخلات دارویی شدیدی دارند.
  4. مشکلات قلبی-عروقی: سیتالوپرام ممکن است تا حدی فشار خون را افزایش دهد، بنابراین افرادی که دارای مشکلات قلبی-عروقی هستند باید قبل از مصرف آن با پزشک خود مشاوره کنند.
  5. صرع: این دارو می‌تواند تعداد حملات صرع را افزایش دهد.
  6. شيردهی: این دارو در شیر انسان ترشح می‌گردد. به دلیل احتمال بروز خواب‌آلودگی مفرط، کاهش احساس و کاهش وزن در کودکان شیرخوار، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد و ممنوعیت نسبی مصرف در دوران شیردهی دارند .
قرص اس سیتالوپرام

تداخلات دارویی اس سیتالوپرام (برند ازیپم)

این دارو ممکن است با برخی داروهای تجویزی و بدون نسخه یا حتی مکمل‌های غذایی یا گیاهی دیگر تداخل داشته باشد. این تداخل می تواند باعث کاهش یا افزایش اثرات دارو یا عوارض جانبی جدی شود. بنابراین قبل از مصرف این دارو حتما با پزشک مشورت کنید.

به عنوان مثال، برخی از داروها و موادی که ممکن است با سیتالوپرام تداخل داشته باشند عبارتند از:

  1. مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs): این داروها خانواده دیگری از داروهای ضدافسردگی هستند که معمولا عوارض جانبی و تداخلات دارویی شدیدی دارند.
  2. داروهای تقویت‌کننده سروتونین: استفاده همزمان از داروهایی که سطح سروتونین را افزایش می‌دهند با سیتالوپرام ممکن است خطر افزایش سروتونین خون را افزایش دهد و عوارض جانبی جدی مانند سندرم سروتونینی را ایجاد کند.
  3. داروهای ضد درد مانند ترامادول: مصرف همزمان این داروها خطر سندرم سروتونینی به همراه دارد.
  4. داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین: سیتالوپرام ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی شود.
  5. داروهای روانپزشکی مانند لیتیوم: تداخلات دارویی با سیتالوپرام ممکن است باعث افزایش سطح لیتیوم در بدن شود که می‌تواند عوارض جانبی زیادی به همراه داشته باشد.
  6. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای  
  7. پیموزاید

این تنها چند مثال از تداخلات دارویی سیتالوپرام است، بنابراین همیشه قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

بهترین زمان مصرف سیتالوپرام

این دارو را در هر ساعتی از شبانه روز می‌توان مصرف کرد اما بهتر است که هر روز همان ساعت آن را استفاده کنید. این دارو را با غذا یا بدون آن، می‌توان مصرف کرد. اگر مشکل خواب دارید، بهتر است که آن را صبح مصرف کنید.

پرسش‌های پزشکی سیتالوپرام

آیا سیتالوپرام باعث لاغر شدن می‌شود؟

این دارو می‌تواند باعث شود کمتر احساس گرسنگی کنید، بنابراین ممکن است که در شروع مصرف آن، باعث کاهش وزن شود اما بعد ممکن است که با بازگشت اشتهایتان کمی وزن اضافه کنید.

در صورت فراموش کردن مصرف قرص سیتالوپرام چه باید کرد؟

هر زمان که به یاد آوردید که این دارو را مصرف نکرده‌اید، دوز فراموش شده را مصرف کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *