4 روش مختلف تربیت فرزند (فرزندپروری)

اگر به تازگی فرزندی به خانواده شما وارد شده باشد، می دانید که یکی از دغدغه های پدر و مادرها، این است که کدام روش فرزندپروری را در پیش بگیرند که فرزند آنها در زندگی و آینده خود موفق باشد. بهترین روش تربیت کودک، یکی از دغدغه های اصلی خانواده هاست.

تربیت فرزند

روش تربیت فرزند و فرزندپروری می‌تواند روی همه چیز تاثیر بگذارد، از وزن کودک تا احساسی که نسبت به خودش و محیط اطراف دارد. روش فرزند پروری باید به گونه ای باشد که موجب رشد صحیح کودک شود. نحوه تعامل شما با کودک و نحوه تربیت او، تا پایان عمر بر او تاثیر می گذارد.

در این مقاله از مدافون به 4 سبک مختلف فرزندپروری می پردازیم:

روش تربیتی مستبدانه

آیا این ویژگی‌ها در روش تربیتی شما وجود دارد؟ اگر این ویژگی‌ها را دارید، احتمالا روش تربیتی شما اقتدارگرا است.

  • شما فکر می‌کنید باید مواظب بچه‌ها باشید اما نیازی نیست که به حرف هایشان توجه کنید.
  • قوانین را شما تعیین می‌کنید و همه باید از آنها پیروی کنند.
  • شما توجه کافی به احساسات فرزند خود ندارید.

اگر هر یک از این موارد درست باشد، ممکن است شما یک والد مستبد باشید. والدین مستبد معتقدند بچه‌ها باید قوانین را بدون هیچ تخفیف و چشم پوشی رعایت کنند.

پدر و مادرهای مستبد و اقتدارگرا، یک تکه کلام معروف دارند و آن این است که «چون من گفتم». این والدین چندان تمایلی به مذاکره ندارند و دوست دارند که از آنها اطاعت شود.

والدین اقتدارگرا، شرایطی فراهم نمی‌کنند که بچه‌ها، درگیر چالش ها یا حل مشکلات و موانع شوند بلکه آنها قوانینی وضع می‌کنند که فرزند آنها باید از این قوانین اطاعت کند.

پدر و مادرهای مستبد، تنبیه نمی‌کنند بلکه مجازات می‌کنند. این پدر و مادرها، به جای اینکه به بچه خود آموزش دهند که چه طور روش بهتری را انتخاب کنند، بیشتر دوست دارند که روشی پیدا کنند که از آنها اطاعت شود. قوانین در این نوع خانواده ها بدون توجه به نظر فرزند وضع می‌شود.

کودکانی که در چنین خانواده های سخت گیری بزرگ می‌شوند، همیشه از قوانین پیروی می‌کنند.

کودکانی که در خانواده های مستند بزرگ شده اند، بیشتر در معرض خطر کمبود عزت نفس قرار دارند زیرا در کودکی نظرات آنها مورد توجه قرار نگرفته است.

روش های تربیتی 2

فرزندپروری مقتدرانه

اگر این ویژگی‌ها در شما وجود دارد احتمالا شما یک والد مقتدر هستید:

  • شما تلاش زیادی برای ایجاد و حفظ یک رابطه خوب و سالم با فرزند خود انجام داده اید.
  • شما دلایل قوانین وضع شده را برای فرزند خود توضیح می‌دهید.
  • شما قوانین را وضع و بر اجرای آنها نظارت می‌کنید اما احساسات فرزند خود را هم در نظر می گیرید.

اگر این جملات برای شما آشناست احتمالا شما یک والد مقتدر هستید. این والدین قوانینی دارند و عواقب این قوانین را هم در نظر می گیرند. این والدین نظرات فرزند خود را در نظر می گیرند و احساسات آنها را تایید می‌کنند. این پدر و مادرها، والدینی مسئول هستند.

این والدین بیشتر سعی می‌کنند که زمان و انرژی خود را صرف پیش گیری از مشکلات رفتاری فرزندان خود بکنند. این والدین از روش های تشویقی و پاداش استفاده می‌کنند.

فرزندان این خانواده ها، با نظم و انضباطی که دارند، شاد و موفق هستند. کودکان این خانواده ها، بزرگسالان مسئولیت پذیری می‌شوند. این کودکان در تصمیم گیری و شناخت خطرات، معمولا موفق هستند.

پیشنهاد: درباره روش های تربیت یک فرزند مستقل چه می دانید؟

فرزندپروی آسان گیر (سهل گیرانه)

آیا ویژگی‌های زیر در تربیت فرزند، در شما وجود دارد؟ اگر جواب شما مثبت است احتمالا شما روش تربیتی آسان گیر را در پیش گرفته اید.

  • شما اگر قوانینی در خانه تعیین کنید، کمتر پیش می‌آید که این قوانین وضع شد ه را اجرا کنید.
  • معمولا شما درباره نتایج کارها به فرزندانتان توضیح نمی‌دهید.
  • شما فکر می‌کنید که زیاد نیاز نیست که با بچه‌ها مشغول باشید و با انجام کمترین کارها، آنها چیزهای زیادی را از شما یاد می گیرند.

اگر این جملات برایتان آشناست احتمالا شما جز پدر و مادرهای آسان گیر هستید. این نوع والدین، معمولا در موضوعات مختلف در مقابل بچه‌ها کوتاه می آیند و فقط در موضوعات جدی وارد عمل می‌شوند.

پدر و مادرهای آسانگیر، معمولا بچه‌ها را سریع می بخشند و تکه کلامشان این است که «بچه ان دیگه!» در این خانواده ها اگر بچه‌ها خیلی خواهش و تمنا و یا لجبازی کنند معمولا پدر و مادر قبول می‌کنند که به خواسته فرزندشان عمل کنند. این والدین، اگر قوانینی وضع کنند و مثلا بگویند که هر وقت اتاقت را مرتب کردی می‌توانی بستنی بخوری، اگر فرزندشان هنوز اتاق را جمع و مرتب نکرده باشد هم به او بستنی را می‌دهند.

پیشنهاد مطالعه | درباره لجبازی در کودکان چه می دانید؟

والدین آسان گیر، روابطشان با فرزندشان بیشتر روابط دوستی است تا والد و فرزندی. این نوع والدین، فرزندان خود را تشویق می‌کنند که درباره مشکلات خود صحبت کنند اما معمولا تلاش زیادی نمی‌کنند که فرزندان خود را از تصمیم نادرست منصرف کنند.

احتمال زیادی وجود دارد که فرزندان در خانواده های آسان گیر، دچار مشکلات تحصیلی و درسی باشند.

فرزندان این خانواده ها معمولا مشکلات رفتاری بیشتری دارند و زیاد از قوانین و مقررات خوششان نمی‌آید. این فرزندان معمولا عزت نفس پایینی دارند.

بچه‌هایی که در خانواده های آسان گیر بزرگ می‌شوند احتمال زیادی دارد که مشکلات سلامتی مانند چاقی را داشته باشند زیرا خانواده ها، محدودیتی برای نوع غذا خوردن برای فرزندان وضع نمی‌کنند. این بچه‌ها احتمال دارد که بیشتر دچار مشکلات دندان درد و پوسیدگی دندان شوند چرا که خانواده ها، بر مسواک زدن بچه‌ها نظارت کافی ندارند.

روش های تربیتی 3

در مدافون در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید در همه زمینه مشاوره روانشناسی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

روش تربیتی همراه با کم توجهی و طردشدگی

آیا شما هم ویژگی‌های زیر را در روش تربیتی خود احساس می‌کنید؟

  • درباره مدرسه، تکالیف یا دوستان فرزند خود از او سوال نمی‌کنید.
  • به ندرت می دانید که فرزندتان با چه کسی و کجاست.
  • وقت کمی را با فرزندتان می گذرانید.

اگر این ویژگی‌ها درباره شما صدق می‌کند، احتمال دارد که یکی از والدین کم توجه باشید. این والدین اغلب ن‌می‌دانند که فرزندانشان در حال انجام چه کاری هستند. در این خانواده ها معمولا قوانین کمی وجود دارد. کودکان در این خانواده ها معمولا توجه، راهنمایی و مراقبت چندانی دریافت نمی‌کنند.

این نوع والدین انتظار دارند که بچه‌ها خودشان بزرگ شوند. والدین کم توجه، زمان و انرژی چندانی برای برآورده کردن نیازهای فرزندان خود اختصاص نمی‌دهند. آنها اغلب غفلت می‌کنند اما همیشه هم عمدی نیست.

این نوع والدین معمولا از رشد کودک آگاهی کافی ندارند و ترجیح می‌دهند که وقت خود را به امور دیگری مانند کار، پرداخت کردن قبض ها و … صرف کنند.

فرزندان این خانواده ها معمولا با مشکلات عزت نفس دست و پنجه نرم می‌کنند.

فرزندان این خانواده ها اکثرا در مدرسه عملکرد ضعیفی دارند و مشکلات رفتاری زیادی از خود نشان می‌دهند و معمولا از نظر شادی در رتبه پایینی قرار دارند.

فرزندپروری به روش مختلط

در بیشتر موارد والدین در یک گروه قرار نمی گیرند و گاهی ممکن است که از روش مستبدانه استفاده کنند و گاهی بسیار آسان گیر باشند.

بهترین روش تربیتی روش مقتدرانه است که درباره آن توضیح داده شد. اگر شما بیشتر مواقع از یکی از این روش های تربیتی استفاده می‌کنید، راه‌هایی وجود دارد که بتوانید بیشتر از روش فرزندپروری مقتدرانه استفاده کنید.

با فداکاری و تعهد می‌توانید به بهترین والدین تبدیل شوید. شما می‌توانید هم قدرت خود را حفظ کنید و هم با فرزندتان رابطه خوبی برقرار کنید.

اگر در خصوص روش های تربیت فرزند سوالی داشتید می‌توانید از روانشناس آنلاین کودک در مدافون در این زمینه مشورت کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *