سوالات رایج درباره لجبازی و بیش فعالی کودکان

از آنجایی که امروزه لجبازی و بیش فعالی در کودکان به مشکلی جدی و مهم تبدیل ‌شده‌است، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله از مدافون به برخی از سوالات شما عزیزان درباره بیش فعالی و لجبازی در کودکان پاسخ دهیم. این مقاله توسط سحر بهروزیان، روانشناس تهیه ‌شده‌است..

سوالات رایج درباره لجبازی کودکان

اختلال بیش فعالی (ADHD) چه علائمی دارد؟

در آخرین طبقه بندی اختلالات روانشناختی ، اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه(ADHD) در طبقه ی اختلالات عصبی-روانی قرار گرفته است. این اختلال با سه علامت عمده یعنی انجام فعالیت های حرکتی زیاد نسبت به سن ، وجود حالت تکانه ای ( Impulsive ) و حالت کم توجهی یا حواس پرتی همراه است . اگرچه اختلال ADHD اختلالی مخصوص به کودکان و یا نوجوانان نمی‌باشد و احتمال دارد در در دوران بزرگسالی نیز تشخیص داده شود . اما میزان تشخیص اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه (ADHD) در دوران کودکی شایعتر بوده و علایم این اختلال در دوران کودکی شدیدتر است.

اختلال بیش فعالی در پسران بیشتر است یا دختران؟

به توجه به تحقیقات صورت گرفته، میزان شیوع بیش فعالی در پسران ۲ تا ۹ برابر بیشتر دخترها می‌باشد.

پیشنهاد مطالعه | درباره بیش فعالی در کودکان بیشتر بدانید.

بیش‌فعالی کودکان چه عواقبی دارد؟

یکس از عواقب بیش فعالی در کودکان این است که تمایل آن ها به کار‌های خلاف مانند: دروغ‌گویی، تقلب، دزدی و حتی سیگار کشیدن زیاد است و معمولا به دلیل کنجکاوی که دارند زودتر از سایر هم‌سالان خود به امور خلاف و خارج از قوانین ورود پیدا می ‌کنند.

همچنین با توجه به اینکه این کودکان خیلی کم‌ دقت و کم‌ تمرکز هستند، معمولا در یادگیری دروس نیز با مشکل مواجه هستند و همواره از انجام تکالیف مدرسه طفره می‌روند و از این ‌رو این ویژگی منجر به افت تحصیلی آنان می‌ شود.

اگر این اختلال در کودکان در همان سنین پایین معالجه نشود، در بزرگسالی افرادی با شخصیت‌ های ضد اجتماعی، پر‌خطر، بزهکار، افسرده، پرخاشگر و … می ‌شوند. همچنین عدم معالجه این کودکان در سنین پایین ممکن است منجر به لکنت زبان و تیک‌ های عصبی آنان در بزرگسالی شود.

سوال 2

بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟

بیش فعالی یک اختلال همیشگی است و تا زمان مرگ ادامه پیدا می‌کند. البته این اختلال در گذر زمان ممکن است شکل دیگری به خود بگیرد و کودک را به فردی فوق العاده اجتماعی تبدیل نماید.

آیا کودکان بیش فعال باید دارو مصرف کنند؟

از دیرباز درمان دارویی بیش فعالی، برای کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی، از محبوبیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. به‌طور کلی، درمان دارویی بیش فعالی به علت صرف زمان کم و سرعت بالای پاسخگویی این روش درمان، همواره در زمره روش های محبوب به شمار می رود. در این روش درمانی، تجویز دوز مشخصی از داروهای مرتبط با بیش فعالی به وسیله روانپزشک در دستور کار قرار می‌گیرد. به‌طور معمول، برای درمان دارویی بیش فعالی و به منظور کنترل فعالیت های آنها، داروی متیل فنیدیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته که مصرف دارو آخرین راه درمانی بیش فعالی می‌باشد و برخی کودکان بدون مصرف دارو و به کمک رفتاردرمانی به سمت بهبودی می روند.

آیا تنبیه بدنی برای مقابله با لجبازی کودک مناسب است؟

لجبازی یکی از رفتارهای ناسازگاری است که معمولا از سن یک سالگی شروع می ‌شود و در حدود 3 تا 4 سالگی به اوج خود می‌ رسد. والدین باید دقت نمایند که برای مقابله با لجبازی کودکان، هرگز از تنبیه بدنی استفاده ننمایند. چرا که اینکار موجب تشدید لجبازی کودک شده و نتایج مخربی بر روح و روان کودک می گذارد.

پیشنهاد مطالعه | با کودک لجباز چه باید کرد؟

آیا بچه‌های کوچک تر از سه سال هم می‌توانند دچار بیش فعالی شوند؟

علائم از دوران شیرخواری شروع می‌شود . حتی شاید قبل از آن یعنی دوران جنینی شروع می‌شود . ولی از نظر تشخیصی باید به یک مرحله ای برسند که ما انتظار داشته باشیم. وارد آموزش های کلاسیک و یا محیط های سازمان یافته شوند و بعد رفتار و میزان توجه و تمرکز آنها را در آن محیط ارزیابی کنیم . بنابراین ضمن اینکه ممکن است علائم از دوران جنینی شروع شود ولی معمولاً ما تا قبل از پنج تا هفت سالگی تشخیص قطعی را نمی‌دهیم .

سوال 3

منبع: سحربهروزیان، روانشناس مدافون

کودکان سخت چه ویژگی‌هایی دارند؟

کودکان سخت معمولا در همان روزهای اول تولد قابل شناسایی هستند. این کودکان معمولا با محیط اطراف خود به سختی منطبق می‌شوند. مثلا یک تغییر کوچک در درمای اتاق برای این نوزادان یا کمی گرسنگی موجب عکس العمل شدید در آنها می‌شوند. مراقبت از این کودکان نیاز به انعطاف پذیری بیشتری دارد. مثل یک ماهی که اگر خیلی سفت در دست بگیریم، از دستمان در می رود، این کودکان هم اگر در فشار قرار بگیرند، نمی‌توانند تحمل کنند. این کودکان باید تحت نظر روانپزشک باشند و در صورت نیاز دارو مصرف کنند.

اگر نیاز به مشاوره با روانپزشک دارید، می‌توانید در اپلیکیشن مدافون از روانپزشکان آنلاین مشاوره دریافت کنید: مشاوره با روانپزشک آنلاین

سوالات روانشناسی لجبازی و بیش فعالی

من هفت ماهه باردار هستم و بچه‌های برادر من بیش فعال هستند. آیا تغذیه ی دوران بارداری می‌تواند باعث بیش فعالی کودک شود ؟

تا به حال هیچکدام از تحقیقات تأییدی بر اینکه تغذیه ی دوران بارداری می‌تواند فرزند را مستعد بیش فعالی کند وجود ندارد . اما اینکه بچه‌های برادر ایشان مبتلا به بیش فعالی هستند یک نوع بار ژنتیکی است در خانواده که احتمال اینکه به تمام اعضاء خانواده انتقال پیدا کند وجود دارد .

من پسر بیست و نه ماهه ای دارم که خیلی بی‌قراری می‌کند و اسباب بازی های خود را زود کنار می اندازد . بیش از چند لحظه نمی‌تواند در یک جا بنشیند . از هیچ کس هم حرف شنوی و ترس ندارد . بچه‌های هم سن و سال خود را هم گاهی اوقات کتک می زند . و پسر برادر شوهر من هم بیش فعالی دارد.

توضیحاتی را که می‌دهید، چیزهایی است که معمولاً ما از مادران بچه‌های بیش فعال می شنویم. و اینکه پسر عموی ایشان به بیش فعالی مبتلا است بار ژنتیکی را دارد. اما سن کودک می گوید که ما باید یک مقدار محتاطانه تر برخورد کنیم . در سن دو تا سه سالگی یعنی بیست و چهار تا سی و شش ماهگی که این کودک هم در همین سن است ما رفتارهایی را داریم که گاهی اوقات ممکن است والدین به عنوان رفتارهای نامطلوب به ما اعلام کنند . یعنی بگویند این بچه‌ها حرف ما را گوش نمی‌کنند ، لجباز هستند ، وسایل خود را جمع نمی‌کنند . به امر و نهی های ما توجه نمی‌کنند . این مسئله ممکن است فقط مربوط به سن بچه‌ها باشد و در مسیر رشد و تکامل بچه‌ها به‌طور طبیعی دیده شود . و ناشی از اعلام استقلال و بزرگی بچه‌ها باشد . بهتر است که توسط همکاران روانشناس یا روانپزشک این کودک مورد مشاوره قرار بگیرد. شما می‌توانید از روانشناسان کودک مدافون جهت دریافت مشاوره آنلاین روانشناسی راهنمایی بگیرید.

آیا بچه‌های بیش فعال در تابستان هم که مدرسه تعطیل است و فعالیت ذهنی خاصی ندارند باید دارو مصرف کنند؟

بستگی دارد از کدام گروه باشند . اگر از گروهی باشند که نقص توجه و تمرکز دارند یا از گروه مختلط هستند یعنی هم فعالیت مفرط و هم نقص توجه و تمرکز را دارند حتماً باید در تمام زمان‌هایی که کار آموزشی دارند دارو مصرف کنند . اما اگر نقص توجه و تمرکز ندارند و فقط رفتار مفرط دارند همیشه باید داروی خود را بخورند . مگر اینکه والدین بتوانند بدون اینکه این بچه‌ها دارو مصرف کنند رفتار آنها را کنترل و تحمل نمایند

دختر 4 ساله من در حالت عادی به حرف های من و پدرش توجه نمی‌کند. وقتی کاری از او می‌خواهیم انگار اصلا گوش هایش نمی‌شنود. چه طور با او برخورد کنیم؟
بهتر است که حتما با یک روانشناس کودک مشورت کنید، چرا که طیفی از کودکان اوتیسم هم همین طور هستند و با دنیای خارج ارتباط برقرار نمی‌کنند. اگر رشد و تکامل فرزندتان طبیعی است، رفتاردرمانی و سیستم تنبیه تشویق می‌تواند موجب سازگاری کودک شود. بچه‌ها در سن 2-3 سالگی معمولا لجباز می‌شوند. سعی کنید که به اندازه به او بها دهید و اصطلاحا نگذارید لوس شود.

ادامه این روند لجبازی در 4 سالگی می‌تواند مشکلاتی شبیه مشکل فرزند شما ایجاد کند. این سن، سن شروع رفتاردرمانی است و معمولا مشکلات کودک با رفتاردرمانی برطرف می‌شود.

دختر من 11 ساله است و در گروه بچه‌های سخت قرار دارد. مدت 2 سال دارو مصرف می‌کرد که با قطع آن بهانه‌گیری و عصبانیتش شروع ‌شده‌است. نمی دانم چه رفتاری با او داشته باشم. حتی خیلی وقت‌ها تعریف و تمجید هم باعث واکنش تند و پرخاشگری او می‏ شود.

به کودکانی که اصطلاحا سخت هستند، باید فضای بیشتری بدهید. تعریف و تمجید از کودک خصوصا در جمع، به نوعی فضا را برای او تنگ می‌کند چرا که تمرکز روی او بیشتر می‌شود و برایش قابل تحمل نیست. کنترل این کودکان باید با احتیاط باشد و تنها در مورد اصول مهم جدیت به خرج بدهید و در سایر موارد، انعطاف پذیر باشد. اگر می‌خواهید از او تعریف و تمجید کنید، از خودش بپرسید که چه نوعی را بیشتر دوس دارد. علاوه بر این حتما تحت نظر یک روانپزشک باشید تا در صورت نیاز مجددا از دارو استفاده شود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 10

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

2 دیدگاه دربارهٔ «سوالات رایج درباره لجبازی و بیش فعالی کودکان»

  1. مطالب خیلی کامل بود، دقیقا جواب سوالهایی که تو ذهنم بود و با مطالعه این مطلب گرفتم.
    ممنون از شما

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *