برای شما هم پیش آمده كه دچار احساس بیماری یا ترس از گرفتن یك بیماری را داشته باشید ولی زمانی كه به پزشك مراجعه میكنید متوجه میشوید كه بیماری خاصی ندارید و فقط دچار یك نوع اضطراب شدهاید و به اشتباه خود را بیمار انگاشتهاید این اتفاق ممكن است گاه برای هر فردی رخ دهد ولی افرادی هستند كه زندگیشان با این تفكر دچار رنج و ناراحتی شدیدی میشود.
اختلال اضطراب بیماری كه گاهی خودبیمارانگاری یا اضطراب سلامت نیز نامیده میشود، عبارت است از نگرانی بیش از حد در خصوص ابتلا به یك بیماری خطرناك. در این اختلال، گاهی اوقات فرد مبتلا هیچ نشانهای از بیماری ندارد، حتی با وجود «عدم تشخیص» معاینات پزشكی، حالات عادی یا مشكلات جزیی را به عنوان علایم یك بیماری شدید تصورمی كند.
این افراد همیشه دچار یك نوع وسواس فكری و ترس از یك بیماری هستند. این بیماران اشتغال فكری و نگرانی پیوستهای درباره حالت سلامت یا وضعیت اعضای بدن خود دارند و معمولا نیز در مورد عملكرد بدن خویش، دچار شك و تردید شده و شكایتهای متعددی را از دردهای جسمانی خود ابراز میكنند. هر كاركرد بدنی را كه عموم مردم بدیهی میدانند و توجهی به آن نمیكنند، مبتلایان به این بیماری به صورت نشانهای از یك بیماری خطیر و درمانناپذیر در نظر میگیرند.
آنها ممكن است فعالیتهای طبیعی بدن مانند تندی و كندی ضربان قلب، اجابت مزاج، سردرد عادی، بیاشتهایی یا پراشتهایی، عرق كردن، خستگی و حتی مسائل جزیی و غیرطبیعی دیگری، جوش و دملهای كوچك یا دیگر تظاهرات معمولی جدی و امثال آنها را اغراقآمیز درك كرده و به عنوان علایم یا نشانهای جدی از شرایط بد بیماری خود تصور كنند.
گاهی اوقات ممكن است بر اعمال مبهم و پیچیدهای متمركز شوند كه معنایی جز بیماری خاص برای آنها ندارد؛ مثلا یك دل درد ساده از نظر آنها به عنوان نشانهای برای شروع یك بیماری خطرناك تعبیر میشود. گاهی اوقات افزایش سن یا استرس میتواند این علایم را تشدید كند، در حالی كه مشاوره و رواندرمانی و گاهی اوقات مصرف دارو میتواند به كاهش نگرانیهای فرد مبتلا به اضطراب بیماری كمك كند.
عوارض اختلال اضطراب بیماری
اختلال اضطراب بیماری ممكن است باعث بروز مشكلات زیر شود:
- اختلال در زندگی روزمره
- مشكلات خانوادگی و بروز نگرانی و ناراحتی بیش از حد در اطرافیان
- بروز مشكلات كاری و غیبتهای متعدد و مرخصیهای بیش از حد
- مشكلات مالی به دلیل مراجعه بیش از حد به مراكز بهداشتی و پزشكی و ابتلا به بیماری روانی دیگری مانند اختلال علایم جسمی
- سایر اختلالات اضطرابی، افسردگی یا اختلال شخصیت.
افراد مبتلا به اضطراب سلامتی میتوانند موجب ناراحتی خود و دیگران شوند و در این شرایط نصیحت كردن و قوت قلب دادن الزاما سودمند نیست، گاهی اوقات حتی این موارد اوضاع را بدتر هم میكند، چراكه این موضوع میتواند موجب ایجاد تنش در خانوادهها و روابط شود. در چنین مواردی میتوان افراد را تشویق كرد تا با مراجعه به متخصصان سلامت روان، راههای مقابله با اختلال اضطراب بیماری را فراگیرند.
آنلاین با مشاور روانشناسی مشورت کن
ویژگیهای شخصیتی و خلقی
بیشتر مواقع ویژگیهای خلقی زمینه مساعدی برای بروز این اختلال فراهم میكند. افراد خودبیمارانگار ویژگیهای روانشناختی خاصی دارند كه آنها را بیش از دیگران مستعد ابتلا به این بیماری میكند. افراد عصبی (خودمنتقد، درونگرا، خودشیفته) افرادی كه نسبت به مسائل پیرامون خود بیش از اندازه حساس هستند و به سادگی از كنار مسائل مختلف زندگی نمیگذرند و همه چیز برایشان یك مساله و مشكل است با كسانی كه بیش از حد درگیر به پردازش امور مختلف هستند یا آستانه تحمل بسیار پایینی دارند بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به خودبیمارانگاری هستند.
علایم خودبیمارانگاری
- نگرانی راجع به مبتلا بودن یا مبتلا شدن به یك بیماری خطرناك
- نگرانی بیش از حد بابت یك بیماری خاص یا ریسك ابتلا به یك بیماری به علت داشتن سابقه خانوادگی
- مختل شدن كارهای روزمره به خاطر بیماری احتمالی
- جستوجوی مكرر علایم بیماری در خود
- مراجعه مكرر به پزشكان مختلف یا خودداری از مراجعه به پزشك به خاطر ترس از تشخیص ابتلا به یك بیماری خطرناك
- حرف زدن و دلمشغولی مداوم راجع به وضعیت سلامتی و بیماری احتمالی
- جستوجوی مكرر در اینترنت درباره ابتلا به بیماری یا بیماریهای احتمالی
برای دریافت مشاوره روانشناسی از خانم فروغ معیری راد، می توانید به اپلیکیشن مدافون مراجعه نمایید.
ترس مداوم با وجود اطمینانبخشیهای پزشكی
علت دقیق اختلال اضطراب بیماری هنوز مشخص نیست؛ اما برخی عواملی كه میتوانند در بروز خودبیمارانگاری نقش داشته باشند را در ادامه مرور كردهایم. فرد مبتلا هر حالت ناراحتكننده یا غیرمعمولی را كه در بدنش حس میكند، به عارضهای جدی نسبت میدهد و به دنبال شواهدی میگردد كه بیمار بودنش را تایید كند. فردی كه در خانوادهای زیسته است كه همیشه بیش از حد نگران سلامتی خودشان یا او بودهاند، بعید نیست كه دچار اضطراب سلامتی شود. فردی كه در گذشته تجربه ابتلا به بیماری جدی را پشت سر گذاشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد كه بر اثر علایم جسمی فورا دچار اضطراب شود. به دلیل اینكه افراد مبتلا به خودبیمارانگاری ممكن است همزمان به افسردگی، اضطراب یا روانپریشی نیز مبتلا شوند،
بسیار مهم است كه علایم این بیماریها نیز به دقت بررسی، ارزیابی و درمان شوند. متخصصان به شباهت این اختلال با اختلال وسواسی اجباری پی بردند و متوجه شدند كه تجویز داروهای موثر بر اختلال وسواس فكری عملی میتواند به درمان این اختلال هم كمك كند.
منبع:مقاله فروغ معیری راد؛ روزنامه اعتماد
تاریخ نگارش:
شما اینجا هستید: