زگیل تناسلی بیماری است که بر اثر آلودگی به ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی به وجود میآید. این بیماری از طریق آمیزش جنسی منتقل میشود. ویروس اچ پی وی، در اکثر موارد بدون هیچ علائمی توسط سیستم ایمنی بدن دفع میشود. اما در مواردی سبب ایجاد زگیل تناسلی میشود.
این مقاله توسط دکتر علی قدیریان متخصص پوست و مو بررسی و تایید شده است.
ویروس HPV بسیار مسری بوده و حتی یک بار ارتباط جنسی با شخص آلوده به این ویروس میتواند موجب سرایت آن شود. زگیل تناسلی با تبخال دستگاه تناسلی متفاوت است. تا به حال 150 گونه مختلف از این ویروس شناسایی شدهاست.
روش انتقال زگیل تناسلی چیست؟
این زگیل از طریق رابطه جنسی، تماس با پوست یا مخاط آلوده به این ویروس طی رابطه جنسی منتقل میشود. انتقال این ویروس از طریق اپیلاسیون، لیزر، استخر، سونا، سرویس بهداشتی عمومی و…..بسیار نادر است. مرطوب ماندن پوست در مدت طولانی نیز میتواند خطر ابتلا به این ویروس را افزایش دهد. نقص سیستم ایمنی بدن، در تشدید این بیماری و مقاومت به درمان در این بیماری موثر است.
ویروس HPV حدود 3 هفته تا 8 ماه دوره نهفته دارد و سپس به شکل زگیل ظاهر میشود. زگیل تناسلی اکثرا ناشی از ویروس های 6 و 11 این گروه است. این ویروس میتواند در ناحیه تناسلی، ناحیه مقعد، دهان، لب، گلو و زبان رشد کند.
دکتر میلاد دودانگه در این مقاله درباره واکسن گارداسیل توضیحات مفیدی ارائه کرده است. مطالعه آن را از دست ندهید: همه چیز درباره واکسن گارداسیل
خطرات زگیل تناسلی چیست؟
در اکثر موارد ویروس HPV موجب ضایعات زگیلی خوش خیم میشود اما در مواردی ممکن است که موجب ضایعات پوستی بدخیم نیز بشود. در میان خانواده ویروس HPV گروه ویروس های 16 و 18 عامل اصلی سرطان دهانه رحم یا سرویکس در زنان شناخته شدهاست. بنابراین با ابتلا به زگیل تناسلی لازم است که آزمایشات لازم از نظر وجود این گروه از ویروس ها انجام شود. انجام پاپ اسمیر و غربالگری سرطان دهانه رحم برای تشخیص وجود این ویروس به کار برده میشود.
زگیل تناسلی معمولا مشکل خاصی در بدن ایجاد نمیکند، اما حس روانی منفی درباره آن، مشکلات خارش و… ممکن است علت مراجعه به پزشک باشد.
*شیوع زگیل تناسلی در افرادی که دارای رابطه جنسی پرخطر دارند، بیشتر است.
مشاوره پزشکی زگیل تناسلی با پزشک آنلاین زنان و آقایان
در اپلیکیشن مدافون، میتوانید به صورت شبانه روزی با مجموعه ای از بهترین پزشکان متخصص درباره این بیماری به صورت آنلاین، تلفنی و یا متنی مشاوره داشته باشید.
برای مشاوره در خصوص زگیل تناسلی در اپلیکیشن مدافون میتوانید با متخصصان عفونی، زنان و زایمان و یا اورولوژی مشورت کنید. مشاوره دکتر آنلاین زگیل تناسلی
زگیل تناسلی در زنان
همانطور که گفته شد آلوده شدن به گروهی از ویروس های زگیل تناسلی میتواند منجر به سرطان رحم و سرطان دهانه رحم شود. برخی دیگر از انواع زگیل تناسلی میتواند باعث ابتلا به سرطان روده بزرگ شود. زگیل تناسلی در زنان بسیار خطرناک تر از مردان میباشد.
از علائم این بیماری در زنان میتوان به این علائم اشاره کرد
- خارش در اطراف واژن
- سوزش در اطراف واژن
- ایجاد زگیل به شکل گل کلم در واژن، دهانه رحم، کشاله ران، دهان، گلو و…
- ایجاد خارش، سوزش و یا درد در ناحیه تناسلی
- خونریزی پس از رابطه جنسی
- علائم غیرطبیعی واژن
هیچ درمان طبی، طبیعی و یا سنتی خاصی برای درمان زگیل تناسلی وجود ندارد. درمان های کنترلی برای این بیماری در دسترس هستند اما ممکن است در آینده دوباره این ویروس عود کند. استفاده از کاندوم، مانع انتقال ویروس اچ پی وی، در طول فعالیت جنسی میشود اما بهطور کامل از آن جلوگیری نمیکند.
در اپلیکیشن مدافون میتوانید با حفظ حریم شخصی خود با بهترین پزشکان کشور مشاوره پزشکی تلفنی و یا چت داشته باشید
سوالات رایج درباره ویروس hpv
زگیل تناسلی میتواند سیستم تناسلی داخلی (داخل واژن و گردن رحم) یا خارجی خانمها، آلت تناسلی مردان کشاله ران، اطراف مقعد و زیرشکم را درگیر کند. زگیل میتواند به صورت تک یا چندتایی و شکلهای مختلف برجسته یا صاف و در رنگهای سفید تا قهوهای حتی قرمز و بنفش ظاهر شود. اندازه زگیل نیز از یک میلیمتر تا چند سانتیمتر متغیر است. زگیل تناسلی معمولا بدون علامت است، ولی گاهی ممکن است فرد احساس خارش داشته باشد.بیشتر آنها آن قدر کوچک هستند که فقط با چشم مسلح دیده میشوند.
برای درمان زگیل تناسلی، درمان قطعی وجود ندارد. برای درمان این زگیل از روش هایی مانند جراحی، لیزر، کرایو، پمادهای موضعی و… میتوان استفاده کرد. دقت داشته باشیدکه به هیچ عنوان ضایعات پوستی ناشی از زگیل تناسلی نباید دستکاری گردد. ابتلا به ویروس اچ پی وی میتواند موجب ایجاد آنتی بادی و ایمنی نسبت به این ویروس شود. اما میزان آنتی بادی تولیدشده به مرور کاهش مییابد.
یکی از راههای مهم جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری استفاده از کاندوم در رابطه جنسی است. هر چند که این مورد هم صد در صد تایید شده نیست اما تاثیر بسزایی دارد.
رعایت بهداشت فردی یکی از عوامل دیگری است که از ابتلا به این ویروس جلوگیری میکند.
خوشبختانه واکسن گارداسیل Gardasil، جهت پیش گیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی وجود دارد. این واکسن یک واکسن چهارگانه است که در سه نوبت استفاده میشود.
FDA سن مناسب برای تزریق واکسن گارداسیل را برای آقایان و خانم ها، بین ۹ تا ۴۵ سالگی میداند
در صورتی که آقایان در ناحیه تناسلی خود برآمدگی ها و یا تورم های زگیل شکلی را مشاهده نمایند، حتما بایستی به پزشک مراجعه کرده و اقدام به تشخیص و درمان بیماری خود نمایند. اگر چنانچه این آقایان علائمی را در خود مشاهده نمیکنند، بدین معنا نیست که به hpv مبتلا نشده اند. از این رو پس از تشخیص بیماری hpv در مرد یا زن، طرف مقابل نیز باید حتما آزمایشات کامل را انجام نماید.
این افراد حتما باید تست از ناحیه آنوژنیتلال انجام دهند. دقت داشته باشید که برای تشخیص hpv تست بزاقی اسکیرین کافی نیست و حتما باید با سیتوبراش از ناحیه غدد بزاغی، کام نرم و حلق نمونه برداری شود. سیتولوژی از ناحیه آنال یا مقعد نیز میتواند به تشخیص بیماری اچ پی وی کمک نماید.
برای درمان این بیماری در زنان، به پزشک متخصص زنان و زایمان و در مردان به متخصص اورولوژی میتوانید مراجعه کنید. دکتر متخصص پوست و مو نیز میتواند شما را راهنمایی کند. در مدافون میتوانید به صورت 24 ساعته با این پزشکان با حفظ کامل حریم شخصی مشاوره پزشکی آنلاین داشته باشید.
جالب است بدانید که تشخیص بیماری آقایان کمکی به روند درمان بانوان نمیکند و تنها از ابتلا آقایان به این ویروس جلوگیری میکند.
پیشنهاد مطالعه | در این مقاله پزشکان آنلاین مدافون، به پرسشهای بسیاری درباره زگیل تناسلی پاسخ داده است.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.
خانم دکتر میشه بفرمایید که کسی که زگیل تناسلی داره، همه عمر بهش مبتلا هست و هیچ وقت خوب نمیشه و همیشه هم ممکنه که به شریک جنسی اش منتقل کنه؟ راه تشخیص این بیماری چی هست اگر کسی علائمی نداشته باشه؟
بستگی به سن ابتلا به زگیل تناسلی داره معمولا ویروس میمونه اما برای افرادی که جوان تر هستند و سیستم ایمنی قوی تری دارن ممکنه ویروس بعد یک تا دو سال از بین بره.
تا وقتی این ویروس مثبت هست حتی اگر فرد علامتی هم نداشته باشه میتونه انتقال دهنده باشه.
تشخیص این ویروس وقتی فرد هیچگونه ضایعه پوستی نداره از طریق تست hpv که مثل پاپ اسمیر انجام میشه و از آزمایشگاه ما میگیم که چک کنه و نتیجه رو بهمون اطلاع بده.