در این مقاله از مدافون می خواهیم به معرفی انواع روانشناس بپردازیم. همراه ما باشید.
روانشناس بالینی (clinical)
روانشناسی بالینی یک تخصص روانشناسی است که به بررسی، تشخیص و درمان اختلالات فردی و مشکلات روحی، روانی رفتاری و عاطفی می پردازد. متخصصان گرایش بالینی برای درمان بیماریهای روانی دارو تجویز نمیکند. بلکه از تکنیک های روانشناسی مانند: رفتاردرمانی، شناختی و روانکاوی برای درمان استفاده میکند.
روانشناس بالینی در زمینه هایی فعالیت می کند؟
- افسردگی
- اختلافات زناشویی
- مشکلات جنسی
- مشکلات رفتاری مانند خوابیدن و یا خوردن
- سلامت روان
- اضطراب
روانشناس بالینی در کجا فعالیت می کند؟
روانشناسان بالینی یا clinical در بیمارستان ها، کلینیک های روانشناسی و یا مطب های شخصی فعالیت می نمایند و پاسخگوی سوالات و مشکلات شما هستند. البته ناگفته نماند که شما می توانید با نصب اپلیکیشن مدافون ، به صورت آنلاین و از راه دور با این روانشناسان مشاوره کنید.
جهت مشاوره با زهرا محمدنیا ایمنی، روانشناس بالینی مدافون کلیک کنید.
روانشناس مشاور
کار اصلی روانشناسان مشاور یا به صورت کلی همان مشاوران، روان درمانی می باشد. این مشاوران به افرادی که دارای تجربه های آزاردهنده و آسیب های روحی شدید هستند کمک می نمایند و همواره سعی دارند تا روان و روح افراد را درمان نمایند. روانشناس مشاور همانند روانشناس بالینی از روان درمانی برای رفع مشکلات استفاده می کند و تجویز دارویی انجام نمی دهد.
روانشناس مشاور در زمینه هایی فعالیت می کند؟
- روان درمانی
- رفع اختلالات رفتاری
- حل مشکلات عاطفی
- درمان استرس
- رفع اختلاف در ارتباط گیری
روانشناس مشاور کجا کار می کند؟
این مشاوران در کلینیک های روانشناسی و یا مطب های شخصی کار می کنند. اما اگر تمایل به مراجعه حضوری ندارید، می توانید با نصب اپلیکیشن مدافون، آنلاین با بهترین مشاوران کشور مشورت کنید.
جهت مشاوره با دکتر احمد احمدی، متخصص مشاوره خانواده و ازدواج کلیک کنید.
روانشناس رشد
روانشناسی رشد (Developmental Psychology) یکی از شاخههای دانش روانشناسی است که به بررسی تحولات و تغییرات انسانها در طول زمان، از بدو تولد تا کهنسالی و مرگ میپردازد. این روانشناسان جنبه های رشد و تکامل انسان را در کنار جنبه های پزشکی، زیستی، جامعه شناسی و روان در تمامی سنین مورد بررسی قرار می دهند.
سه هدف اصلی روانشناسی رشد
- توصیف فرایند رشد و تغییر انسانها در طول زمان
- تشریح علمی فرایند تغییر انسانها در طول زمان
- بهینه سازی فرایند رشد انسانها در طول زمان
وظایف اصلی روانشناس رشد
- بررسی چگونگی رشد و تکامل کودک
- بررسی مهارت های یادگیری زبان در کودکان
- بررسی اختلالات یادگیری کودکان
- بررسی مشکلات مرتبط با سن
- بررسی اختلالات احتمالی در آینده
روانشناس شناختی
اگر چه روانشناسی شناختی یا Cognitive Psychology اصطلاح نسبتاً جدیدی است و صرفاً چند دهه از عمر آن میگذرد، اما موضوعات مورد بحث و دغدغههای آن، چند هزار سال است که ذهن انسان ها را به خود مشغول کرده است. این نوع روانشناسی تفکر فرد، اعم از نحوهی تصمیم گیری و حل مشکل، را ارزیابی میکند و به چگونگی پردازش، یادگیری، ذخیره سازی، تشخیص و بهرهگیری از اطلاعات توسط مغز میپردازند. روانشناسان شناختی عموما در مراکز بازتوانی، مراکز تحقیقاتی ،بیمارستان ها، مراکز دولتی و مطب های شخصی فعالیت می کنند.
تخصص های مختلف روانشناسی شناختی
- روانشناسی شناخت حافظه
- روانشناسی شناخت رشد و تکامل زبانی
- روانشناسی شناخت توجه
- روانشناسی شناخت حل مسئله
- روانشناسی شناخت اختلال در یادگیری
روانشناس شخصیت
روانشناس شخصیت به ابعاد مختلف شخصیت، جنبه های درک، هیجان و ویژگیهای ارادى و بدنی افراد و همچنین چگونگی سازگاری او با محیط می پردازد. روانشناسان شخصیت الگوهای اساس تفکر که هر فرد را از دیگران متفاوت می کند را مورد مطالعه قرار می دهند. به بیانی دیگر روانشناس شخصیت جنبه های مختلف شخصیتی افراد را مورد بررسی قرار می دهد و همواره به دنبال یافتن تاثیر خصوصیات فردی روی زندگی و رفتار فرد می باشد.
چه فاکتورهایی در تکامل شخصیتی فرد وجود دارند؟
- احساسات
- هوش
- اعتقادات
- افکار
- تلاش
جهت مشاوره با شاهین دخت احمدی، روانشناس شخصیت کلیک کنید.
روانشناس سلامت
به طور کلی روانشناسی سلامت به عنوان گرایشی بین رشته ای از روانشناسی و پزشکی شناخته می شود. در این نوع روانشناسی به موضوعاتی مانند: تاثیر روانشناسی، زیست، گروه های اجتماعی و رفتار بر روی سلامتی، بیماری و وضعیت عمومی افراد پرداخته می شود. تلاش این نوع از روانشناس این است که سلامت بیمار به بهترین حالت ممکن برسد و سلامت جسمی و روحی او تامین گردد.
کاربرد روانشناسی سلامت
روانشناسی سلامت در درمان بسیاری از بیماری های جسمی نیز کاربرد بسیار دارند. زیرا در اکثر موارد بیماری های جسمی، تحت تاثیر روان ناسالم شکل می گیرند. برای مثال بیماری هایی نظیر آسم و فشار خون تحت تاثیر استرس و اضطراب بالا شکل می گیرند و از این رو برای درمان آن ها در کنار درمان های طبی، به روانشناسی سلامت نیز نیاز خواهید یافت. البته ناگفته نماند که روانشناس سلامت می تواند به افرادی که به مصرف مشروبات الکلی و یا سو مصرف دارند نیز کمک بسیاری نماید.
روانشناس اجتماعی
روانشناسی اجتماعی (Social Psychology) یکی از شاخههای دانش روانشناسی است که به بررسی رفتارهای اجتماعی مردم میپردازد. در واقع روانشناس اجتماعی به بررسی رفتار فرد در گروه ها و اجتماع و تاثیرات گروه ها و اجتماع بر روی افراد می پردازد.
روانشناس اجتماعی به بررسی چه مسائلی می پردازد؟
- نگرش
- تعصب
- ارتباط
- روابط میان فردی
- پرخاشگری و ترغیب
- تحقیقات و تاثیرگذاری بر روی رفتار انسان
روانشناس کودک
روانشناسی کودک، مطالعه ناخودآگاه و رشد آگاهی کودکان می باشد. روانشناسان کودک با مشاهده چگونگی ارتباط کودک با والدین، خود و جهان، پیشرفت و رشد ذهنی او را شناسایی و درک میکنند.
رشته روانشناسی کودک بر روی ذهن و رفتار کودک از زمان رشد تا بلوغ تمرکز دارد. این نوع روانشناسی نه تنها بر روی رشد جسمانی کودکان تمرکز دارد بلکه به بررسی دقیق جنبه های روانی، ذهنی، احساسی و رشد اجتماعی آنها نیز می پردازد.
چرا روانشناس کودک اهمیت دارد ؟
از آنجایی که کودکان عزیزترین دارایی والدین می باشند، همواره در تلاشند تا فرزندانشان رشدی سالم داشته باشند. اما همیشه معلوم نیست که آیا رفتار کودک نشانه ی یک مرحله عادی از رشد است یا نشانهای از ناهنجاری. از این رو روانشناسان کودک میتوانند به درک تفاوت میان این دو به شما کمک کنند. شناخت الگوهای روانشناختی طبیعی و غیرطبیعی کودک میتواند به والدین کمک کند تا بهترین برقراری ارتباط با فرزند خود را داشته باشند، مکانیسمهای مدیریت احساسات را به فرزند خود آموزش دهند و به آنها در هر مرحله جدیدی از رشد و پیشرفت کمک کنند.
همچنین روانشناسان کودک میتوانند رفتارهای ناهنجار در کودکان را که می تواند منجر به بیش فعالی، اختلالات یادگیری و یا اضطراب در کودکان شود را زود تشخیص دهند و به درمان آن ها بپردازند.
جهت مشاوره با دکتر فرشید شهریاری، فوق تخصص روان پزشکی کودک و نوجوان کلیک کنید.
منبع: دکتر سارا نجفی
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.