آلزایمر از دید روانشناسی

نام بیماری آلزایمر را بسیار شنیده ایم و اگر کمی صادق باشیم همه ما از ابتلا به این بیماری هراس داریم، بیماری آلزایمر به مغز آسیب می رساند. این بیماری باعث از دست رفتن تدریجی و مداوم مغز شده و می‌تواند بر روی صحبت کردن، فکر کردن و انجام فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد. این مقاله توسط فروغ معیری راد، روانشناس آنلاین در مدافون جهت بررسی آلزایمر از دید روانشناسی تهیه ‌شده‌است.

آلزایمر نوعی اختلال مغزی است که در آن سلول‌های مغز به تدریج تخریب شده و فرد دچار فراموشی می‌شود، به‌طوری که دیگر قادر نیست خاطرات گذشته را به یاد بیاورد و یا رویدادهای جدید را در مغز خود شکل دهد.

در بدن انسان، ماده شیمیایی به نام سروتونین ترشح می‌شود که انتقال جریان الکتریکی بین سلول‌ها را سریعتر و آسانتر می‌کند. این ماده شیمیایی توسط خود مغز ترشح می‌شود. با بالا رفتن سن و پیر شدن سلول‌ها، ترشح سروتونین کاهش پیدا می‌کند، بدین ترتیب ارتباط بین سلولی و انتقال اطلاعات دچار مشکل می‌شود.

این مشکل بیشتر از همه در بخش حافظه و خاطرات خود را نشان می‌دهد. با بالا رفتن سن و کم شدن ترشح سروتونین در مغز، خاطره ها کمرنگ یا فراموش می‌شوند. در بیماری آلزایمر ترشح سروتونین به شدت کاهش می‌یابد. اما این مسئله همیشه به علت پیر شدن سلول‌ها نیست. سکته مغزی که باعث از دست رفتن بخشی از سلول‌های مغز می‌شود یا شوک عاطفی پس از دست دادن عزیزی می‌توانند خطر ابتلا به آلزایمر افزایش دهند.

آلزایمر چگونه به جان ما می‌افتد؟

علل بیماری آلزایمر چه چیزهایی هستند؟

‌‌مهم‌ترین عوامل خطرساز برای آلزایمر سن بالا، سابقه خانوادگی، جنس مونث بودن و سندرم داون است. اگر بیماران، خویشاوند درجه اولی داشته باشند که آلزایمر در او پس از ۶۵ سالگی بروز کرده باشد، خطر نسبی ابتلای آنها ۳ – ۶ برابر، افزایش می‌یابد.

اگر بیماران خواهر یا برادری مبتلا به آلزایمر پیش از ۶۰ سالگی و نیز یک والد مبتلا داشته باشند، خطر نسبی آنها ۷-۹ برابر می‌شود.

بیماری آلزایمر به علت تغییراتی که در مغز بروزمی‌کند، اتفاق می‌افتد. این تغییرات عبارتند از پایین آمدن سطح انتقال دهنده های عصبی یا پیام رسان های شیمیایی که به مغز کمک می‌کنند تا درست کار کند. اینکه چه چیزی باعث این کاهش می‌شود هنوز به صورت روشن مشخص نیست. خطر ابتلا به این بیماری با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد اما این بدان معنا نیست که تمام افراد به آلزایمر مبتلا می‌شوند.

روانشناس فردی

اگر نیاز به مشاوره با یک روانشناس دارید، در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید در هر ساعتی از شبانه روز مشاوره دریافت کنید.

آشنایی با روانشناس های آنلاین

راه‌های ساده برای کنار آمدن با آلزایمر سبک

اگر دچار بیماری آلزایمر یا اختلال حافظه سبک هستید می‌توانید از روش های زیر استفاده کنید:

  • یک دفترچه یادداشت و یک مداد در جیب خود یا در کنار تلفن داشته باشید و پیام های خود را خیلی راحت در آن بنویسید
  • یک تقویم به همراه داشته باشند و رویدادهای پیش بینی شده، حتی کارهای روزمره را در آن یادداشت کنید
  • در یک تقویم بر روی روزهایی که سپری می‌شود خط بکشید
  • داروهای خود را به‌طور منظم استفاده کنید
  • سعی کنید که نظم روزانه داشته باشید

پیشگیری از آلزایمر

افرادی که از نظر جسمی و فکری فعال هستند به مراتب کمتر از دیگران در معرض بیماری خطرناک الزایمر قرار می گیرند تقویت حافظه فقط با خواندن کتاب و فکر کردن نیست بلکه معاشرت با دیگران، مسافرت، آموختن زبانی جدید، حفظ کردن شعر، آموختن موسیقی و غیره می‌تواند در این مورد مؤثر باشد که البته علاوه بر تمام این نکات رعایت اصول تغذیه در جلو گیری از ابتلا به بیماری آلزایمر نقش دارد. مصرف خشکبار به‌خصوص فندق به تقویت حافظه کمک می‌کند. فندق دارای پیش ماده سروتونین است. مصرف فندق باعث افزایش ترشح این ماده شیمیایی مخصوص در مغز می‌شود.

راه‌های درمان آلزایمر

در واقع هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. اما داروهایی هستند که ممکن است سرعت پیشرفت علائم را کمتر کنند و زندگی را برای بیماران آسانتر کنند.ممکن است این داروها برای همه موثر نباشند و یا اینکه تاثیر خیلی کمی داشته باشند. با بدترشدن بیماری ممکن است فرد با بیماری افسردگی، عصبانیت و ناراحتی مواجه شود. که نیاز است برای مقابله با این بیماری‌ها نیز داروهای ویژه ای تجویزکند.

اگر هنوز نیاز به کسب اطلاعات بیشتری درباره بیماری آلزایمر دارید، مقاله زیر توسط دکتر پیام عاصم، جراح مغز و اعصاب تهیه ‌شده‌است. خواندن آن را به شما توصیه می کنیم:

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مقالات پزشکان » آلزایمر از دید روانشناسی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 164

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *