سوالات رایج درباره پوکی استخوان

در این مقاله از مدافون تصمیم گرفتیم تا به برخی از سوالات رایج شما عزیزان درباره پوکی استخوان یا استئوپروز پاسخ دهیم. این مقاله به تایید دکتر راشد رحمتی، متخصص جراحی استخوان و مفاصل در مدافون رسیده است.

سوالات رایج پوکی استخوان
پوکی استخوان یا استئوپروز چیست؟

پوکی استخوان یا استئوپروز بیماری است که در آن استخوان ها باریک و ضعیف و شکننده می‌شوند و کم شدن تراکم استخوان، کاهش قدرت استخوان و در نهایت شکننده شدن استخوان از نتایج آن می‌باشند.

شیوع استئوپروز در زنان بیشتر است یا مردان؟

شیوع این بیماری در زنان 5 برابر بیشتر از مردان است.

بیشتر بدانید درباره: پوکی استخوان چیست؟ علائم، علل و راه‌های تشخیص آن

سلام من 5 بار زایمان کرده ام. آیا نسبت به خانمی که یک یا دو بار زایمان کرده است، بیشتر در معرض خطر بروز استئوپروز می باشم؟

به علت نقش مهم کلسیم، تحقیقات زیادی در مورد اینکه آیا بارداری در داشتن تراکم استخوان پایین تر و یا افزایش پوکی استخوان نقش دارد، انجام ‌شده‌است. بیشتر این تحقیقات نشان داده اند که در طی زمان بارداری، ممکن است از دست رفتن استخوان رخ دهد، اما معمولاً بلافاصله پس از زایمان استخوان های از دست رفته جایگزین می‌شوند. جالب است که بدانیم مطالعات نشان می‌دهند که داشتن حتی بیش از 10 فرزند، شانس ابتلا به پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی را افزایش نمی‌دهد. همچنین تحقیقات نشان می‌دهند که چندین بار بارداری موجب جلوگیری از پوکی استخوان و شکستگی آن می‌شود. بر اساس برخی از یافته‌ها، زنانی که هرگز باردار نشده اند ممکن است در معرض خطر بیشتر از دست دادن استخوان ها و استئوپروز باشند.

ورزش چگونه به محافظت از استخوان ها کمک می‌کند؟

ورزش قبل از دوران یائسگی توده استخوانی را افزایش می‌دهد و تحلیل استخوان ها بعد از یائسگی را کاهش می‌دهد. استخوان بافتی زنده است و ورزش سبب می‌شود تا استخوان ها به‌طور قوی تری رشد کنند. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری توصیه می‌کند که افراد بالغ سالم در هفته حدود 150 دقیقه ورزش نمایند. از این رو در بیشتر روزهای هفته فرد می‌تواند حدود 30 دقیقه ورزش کند.

چرا باید نگران استئوپروز باشیم؟

یکی از شایع‌ترین عارضه های پوکی استخوان، شکستگی استخوان می‌باشد. این شکستگی عموما در مهره هاس ستون فقرات، لگن یا مچ دست ها و پاها اتفاق میافتد. شکستگی ها می‌توانند منجر به درد مزمن، تغییر سبک زندگی، افسردگی و تغییر نقش های اجتماعی در خانواده شوند. از این رو توجه به استئوپروز از اهمیت بالایی برخوردار است.

چه عواملی باعث بروز پوکی استخوان می‌شود؟

عوامل زیادی در بروز استئوپروز نقش دارند که آنها عبارتند از: رژیم غذایی، میزان فعالیت روزانه، هورمون‌های جنسی پایین (استروژن در زنان، تستوسترون در مردان) ، برخی بیماری‌ها (از جمله مشکلات روده و بیماری‌های کلیوی) ، مصرف برخی داروها (مانند گلوکوکورتیکوئیدها) ، سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل و …

عوامل خطر استئوپروز چه چیزهایی هستند؟

برخی از ‌رایج‌ترین ریز فاکتورهای  تاثیر گذار بر پوکی استخوان اجتناب ناپذیر هستند. این ریز فاکتورها عبارتند از: زن بودن، سن بالا، داشتن سابقه خانوادگی پوکی استخوان، داشتن سابقه شکستگی، داشتن رژیم غذایی کم کلسیم و ویتامین D ،عدم تحرک کافی و سیگار کشیدن

تست DXA چیست؟

تست DXA که مخفف Dual-Energy اشعه ایکس جذب است، یک اشعه ایکس با فرکانس پایین است که تراکم قسمت‌های مهم استخوان را اندازه‌گیری می‌ کند. این روش یکی از رایج‌ ترین روش های ارزیابی تراکم استخوان است که بدون درد و غیر تهاجمی صورت می‌گیرد. انجام این تست حدودا 10 دقیقه طول می‌کشد.

آیا مصرف هورمون‌های تیروئید شانس بروز پوکی استخوان را افزایش می‌دهد؟

داشتن یک تیروئید کم کار، هیپوتیروئیدیسم (hypothyroidism)، خطر از دست دادن استخوان و ابتلا به پوکی استخوان را افزایش نمی‌دهد. مصرف جبرانی هورمون تیروئید در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید نیز هیچ گونه آسیبی به استخوان های شما نمی رساند. زیرا مصرف بیش از حد نیاز هورمون‌های تیروئید باعث از دست رفتن استخوان می‌شود. پر کاری تیروئید نیز همانند مصرف بیش از حد هورمون تیروئید سبب آسیب استخوان می‌شود.

بیشتر بدانید درباره: راه‌های پیشگیری و درمان پوکی استخوان

درمان جایگزین مواد شیمیایی و داروئی برای پوکی استخوان چه مواردی می‌باشند؟

تاکنون جایگزین مناسب غیر داروئی بی خطر و مؤثر که در درمان پوکی استخوان و جلوگیری از شکنندگی استخوانها مؤثر باشد عرضه ن‌شده‌است. تحقیقات زیادی در مورد مزایای استفاده از برخی ویتامین ها، مواد معدنی سبزیجات و غذاها برای سلامتی استخوان ها انجام ‌شده‌است. تا زمانی که این مطالعات بر اساس نتایج قطعی ارائه نشوند، نمی‌توان از آن به عنوان درمان جایگزین مواد شیمیایی و داروئی حمایت کرد.

آیا کافئین کلسیم بدن را از بین می برد؟

به نظر می‌رسد کافئین جذب کلسیم را به مقدار کمی کاهش می‌دهد. نوشیدن بیش از سه فنجان قهوه در روز ممکن است برای سلامتی شما مضر باشد. اگر شما از نوشیدن قهوه و چای لذت می‌برید، می‌توانید میزان کلسیم از بین رفته را از راه‌های دیگر جبران کنید.

FRAX چیست؟

FRAX ابزاری است که برای تخمین ریسک شکستگی به کار می رود. این برنامه کامپیوتری به ما کمک می‌کند تا ریسک شکستگی را در طول ده سال آینده در خانم‌های 40 ساله و بالاتر که داروهای مربوط به پوکی استخوان را دریافت نکرده‌اند، تخمین بزنیم.

چه زمانی برای شروع مراقبت از استخوان ها به منظور پیشگیری از پوکی استخوان مناسب است؟

سلامت استخوان ها باید از دوران کودکی آغاز شود. تمرکز بر ساخت و حفظ استخوان ها اهمیت دارد. شما می‌توانید با تغذیه مناسب و ورزش کردن، استخوان های سالمی داشته باشید.

پوکی استخوان
من پوکی استخوان دارم و هنگام راه رفتن تعادل کافی ندارم. برای حفظ و تقویت تعادل بدنی خود چه اقداماتی باید انجام بدهم؟

با انجام ‌‌ورزش‌های زیر می‌توانید تعادل خود را بالا ببرید و شانس افتادن را کاهش دهید. ورزش 1. در حالی که پشت یک صندلی محکم ایستاده اید، صندلی را محکم گرفته و روی یک پای خود به مدت یک دقیقه بایستید. سپس روی پای دیگر این تمرین را تکرار کنید. ورزش 2. در حالی که پشت یک صندلی محکم ایستاده اید، صندلی را محکم گرفته و روی انگشتان پای خود به مدت ده ثانیه قرار بگیرید، سپس به مدت ده ثانیه روی پاشنه پای خود بیایستید. این دو حرکت را ده مرتبه تکرار نمایید. تمرینات را از سطوح پایین شروع کرده و وقتی به راحتی تمرین سطح پایین تر انجام گرفت، سطح های بالاتر را امتحان کنید.از هر دو دست در طول ورزش استفاده کنید. فقط از یک دست استفاده کنید.

شما می‌توانید تمامی سوالات خود درباره استئوپروز یا پوکی استخوان را از دکتر آنلاین ارتوپد مدافون بپرسید. در اپلیکیشن مدافون، بدون نیاز به مراجعه حضوری و تنها با یک تلفن همراه می‌توانید با پزشکان مشاوره آنلاین و یا مشاوره تلفنی داشته باشید.

آیا ورزشی هایی که ماهیچه ‌ها را تقویت کند باعث تقویت استخوان‌ ها نیز می شود؟

‌‌ورزش‌های تقویت کننده ی عضلات به حفظ قدرت استخوان های شما نیز کمک می‌کند. ما دقت داشته باشید اگر می‌خواهید با تاثیر این ‌‌ورزش‌ها بر استخوان های شما بیشتر شود، شدت و میزان تمرین را افزایش دهید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.4 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 3562

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *