هر گونه عارضهای که عملکرد کلیهها را مختل کند، میزان کراتینین خون را بالا میبرد.
در این بین باید تشخیص داده شود که آیا فرایند عامل نقص عملکرد کلیه (نارسایی کلیه، ازوتمی) مزمن است یا به تازگی بروز یافته است. چنانچه سطح کراتینین به تازگی افزایش یافته باشد، وضعیت برگشتپذیر و درمان راحتتر خواهد بود. شایعترین علل بیماریهای مزمن کلیه در بزرگسالان عبارت است از:
فشار خون بالا و دیابت
دیگر علل بالا رفتن سطح کراتینین در خون به شرح زیر است:
مصرف بعضی داروها، رژیمهای غذایی پر پروتیین ،عفونت کلیه، رابدومیولیز (تخریب غیرعادی عضلات) و انسداد مجرای ادرارنیز به بالا رفتن سطح کراتینین میانجامد.
کراتینین و اوره خون بالا، علائم، عوارض، کاهش و درمان
کراتینین پسماندی شیمیایی است که توسط متابولیسم عضلانی و به میزان کمتر از راه خوردن گوشت تولید میشود. کلیههای سالم کراتینین و دیگر پسماندها را از خون تصفیه میکند. پسماند تصفیه شده با ادرار از بدن دفع میشود. اگر کلیه به خوبی کار نکند، میزان کراتینین جمع شده در خون بالا میرود. در آزمایش کراتینین سرم سطح این ماده در خون اندازهگیری میشود (میزان تصفیه گلومرولی) و به این ترتیب میتوان مناسب بودن عملکرد کلیه را تعیین کرد.
مشاوره آنلاین پزشک در مدافون
میزان نرمال کراتینین خون
حد نرمال کراتینین خون حدود ۰٫۶ تا ۱٫۲ میلیگرم در دسی لیتر برای مردان بزرگسال و ۰٫۵ تا ۱٫۱ میلیگرم در دسیلیتر برای زنان بزرگسال است.
میزان کراتینین در خون افراد میانسال یا جوان عضلانی بالاتر از حد نرمال است. حال آن که سطح کراتینین در خون سالمندان کمتر از میزان نرمال است. حد مجاز کراتینین در خون نوزادان با توجه به مقدار رشد عضلات ۰٫۲ یا بیشتر است.
سوء تغذیه، کاهش وزن شدید و بیماریهای مزمن باعث تحلیل رفتن عضلات به مرور زمان میشود و در نتیجه کراتینین به کمتر از حد طبیعی برای یک سن مشخص میرسد. افرادی که فقط یک کلیه دارند، میزان نرمال کراتینین خونشان ۱٫۸ یا ۱٫۹ است.
منبع: کانال تلگرام دکتر نووروزی
تاریخ نگارش:
شما اینجا هستید: