دیابت و شکستگی استخوان

حتما شما هم از تاثیر بیماری قند (دیابت) بر روی ‌‌چشم‌ها، کلیه ها، قلب، مغز و پاها اطلاع دارید. آیا می دانستید که دیابت می‌تواند بر سلامت استخوان نیز تاثیر بگذارد؟

مطالعات اخیر محققان نشان می‌دهد دیابت منجر به تغییرات مکانیکی و بیولوژیکی خاصی در ساختار استخوان‌ها می‌شود که خطر شکستگی را افزایش می‌دهد.

عوامل متعددی مانند کلسیم، ویتامین D و برخی هورمون‌ها بر سلامت استخوان‌ها تأثیر می‌گذارند. افراد مبتلا به دیابت معمولا سطح ویتامین D پایینی دارند. ویتامین D یک ماده مغذی مهم است که به بدن کمک می‌کند کلسیم را جذب کند که برای حفظ تراکم استخوان لازم است. افزایش سطح گلوکز خون منجر به التهاب مزمن می‌شود که به‌طور مستقیم بر کیفیت و استحکام استخوان تأثیر می گذارد.

دیابتی‌ها در معرض شکستگی استخوان قرار دارند

پیشنهاد مطالعه | دکتر فاطمه سیاری فرد، در مقاله ای در مدافون به‌طور کامل درباره دیابت و انواع آن توضیح داده است. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم همه چیز درباره دیابت

تحقیقات نشان می‌دهد افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که در بدنشان انسولین توسط لوزالمعده تولید نمی‌شود و یا دیابت نوع 2 که بدنشان توانایی استفاده از انسولین را از دست داده است در معرض افزایش خطر شکستگی و پوکی استخوان هستند.

عوارض جانبی دیابت بر استخوان‌ها در دیابت نوع یک و دو متفاوت است در ارتباط با کاهش توده استخوانی، زنان مبتلا به دیابت نوع 1 دوازده برابر بیشتر از زنان بدون دیابت در معرض خطر شکستگی قرار دارند. و بیماران مبتلا به دیابت نوع یک در مقایسه با نوع دو بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار دارند. طول مدت دیابت نیز نقش مهمی ایفا می‌کند مثلا افرادی که بیش از 5 سال با این بیماری زندگی می‌کنند، در معرض خطر بیشتری برای شکستگی قرار دارند.

پزشک عمومی

پزشک آنلاین مدافون در هر لحظه با شماست.

راه‌های پیشگیری از شکستگی استخوان در مبتلایان به دیابت

بیشتر روش های پیشگیری از شکستگی استخوان در دیابتی ها مربوط به سبک زندگی است. این روش ها عبارتند از:

  • تحرک و فعالیت بدنی

ورزش و تحرک به حفظ سطح گلوکز در بدن کمک می‌کند. ‌‌ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، آهسته دویدن، بالا رفتن از پله و… می‌تواند برای جلوگیری از تحلیل استخوان موثر باشد.

  • رژیم غذایی مناسب

مصرف کربوهیدارت های تصفیه شده مانند نان سفید و نوشیدنی‌های شیرین باعث افزایش سطح گلوکز خون می‌شوند. مصرف زیاد کافئین هم می‌تواند بر جذب کلسیم اثر بگذارد.

از مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده مانند نان سفید و نوشیدنی‌های شیرین که باعث افزایش سطح گلوکز خون می‌شوند خودداری کنید. کافئین را محدود کنید زیرا ممکن است بر جذب کلسیم تأثیر بگذارد. رژیم غذایی حاوی 1000 تا 2000 واحد بین المللی (IU) ویتامین D و 1000 تا 1200 میلی گرم کلسیم نیز می‌تواند به جلوگیری از تحلیل استخوان کمک کند. اگر کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی شما کافی نیست، می‌توان از مکمل ها برای رفع نیاز روزانه استفاده کرد

  • ترک سیگار و دخانیات

هر نوع دخانیات مانند سیگار، قلیان و … می‌تواند خونرسانی به استخوان ها و سایر اندام‌ها را کاهش دهد.

  • ترک کامل الکل و یا کم کردن مصرف آن

الکل بر تمام قسمت‌های بدن از جمله استخوان ها تأثیر می گذارد و ممکن است باعث تغییراتی در سطح گلوکز خون شود.

  • مراجعه منظم به پزشک فوق تخصص غدد

زنان یائسه و مردان بالای 70 سال مبتلا به دیابت باید آزمایش تراکم استخوان را انجام دهند. آزمایش تراکم استخوان برای مردان کمتر از 70 سال توصیه نمی‌شود، مگر اینکه آنها سایر عوامل خطر مانند کاهش قد بیش از 4 سانتی متر و استفاده طولانی مدت استروئید را داشته باشند. از آنجایی که زنان بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان هستند، توصیه می‌شود همه زنان بالای 65 سال و زنان یائسه کمتر از 65 سال با عوامل خطرزا مانند سابقه خانوادگی یا وزن کم، آزمایش تراکم استخوان را انجام دهند.

اگر برای کنترل و رسیدگی به دیابت نیاز به مراجعه به پزشک دارید، در اپلیکیشن مدافون می‌توانید از بهترین پزشکان فوق تخصص غدد آنلاین مشاوره پزشکی دریافت کنید:

منبع: سایت HSS

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مطالب علمی » دیابت و شکستگی استخوان

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 534

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *