درمان پوکی استخوان

پوکی استخوان موجب می‌شود استخوان ضعیف و شکننده شود، به‌طوری که در اثر زمین خوردن یا یک تنش ملایم مثل خم شدن یا سرفه کردن، دچار شکستگی شود. شکستگی های مربوط به پوکی استخوان، اغلب در نواحی باسن، مچ دست و یا ستون فقرات ایجاد می‌شود.

این مقاله توسط دکتر امیرحسین یزدانی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تهیه ‌شده‌است. 

درمان پوکی استخوان

علائم و نشانه‌ها

به‌طور معمول پوکی استخوان در مراحل اولیه، هیچ نشانه ای وجود ندارد. اما با ضعیف شدن استخوان، ممکن است علایم و نشانه‌هایی ایجاد شود که شامل موارد زیر است:

  • کمر درد در اثر شکستگی ستون مهره ها
  • کاهش قد به مرور زمان
  •  خمیدگی حالت بدن
  •  شکستگی استخوان ساده تر از حد انتظار

در مقاله زیر به پرسش های پزشکی شما در خصوص پوکی استخوان پاسخ داده ایم سوال و جواب پزشکی پوکی استخوان

علل

استخوان های ما به‌طور پیوسته در حال بازسازی هستند یعنی استخوان قدیمی تخریب شده و استخوان جدید ساخته می‌شود.  وقتی که جوان تر هستیم، بدن ساخت استخوان جدید را نسبت به تخریب استخوان قدیمی سریع تر انجام می‌دهد و در نتیجه جرم استخوان افزایش می‌یابد. اغلب افراد در اوایل دهه ی ۳۰ زندگی خود به بیشترین میزان جرم استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، جرم استخوان، سریع تر از تولید آن تخریب می‌شود.

شانس ما برای ابتلا به علایم پوکی استخوان ، تا حدی به جرم استخوانی که در جوانی اندوخته ایم بستگی دارد. هر چه میزان جرم استخوان ها بیشتر باشد، ذخیره استخوان بیشتری خواهد بود و در نتیجه شانس ابتلا به پوکی استخوان کمتر می‌شود.

در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید به صورت شبانه روزی از بهترین متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی آنلاین مشاوره دریافت کنید

روش های درمان

روش های درمانی علت پوکی استخوان شامل موارد زیر می‌باشد:

  • تمرینات وزنه برداری
  • مصرف مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین D
  • مصرف دارو
  • استروژن درمانی
  • بیس فسفونات ها
  • تعدیل دهنده های انتخابی گیرنده ی استروژن
  • هورمون پاراتیروئید
  • بیولوژیک تراپی
  • مگنت تراپی

مگنت تراپی (MRT)

مگنت تراپی، که با عنوان بیوانرژی تراپی نیز شناخته می‌شود، یک روش درمانی جایگزین به حساب می‌آید. در این روش از آهن رباهایی با اندازه و قدرت متفاوت استفاده می‌شود که بر روی بدن و به منظور کاهش درد و بهبود بیماری قرار داده می‌شود. آهن رباهای فلزی باریک به صورت تکی و یا چند تایی به بدن متصل می‌شوند. 

می‌توان آن ها را به صورت گردنبند و یا دست بند استفاده کرد تا سر جای خود قرار بگیرند و یا به پدهایی چسباند و با استفاده از باند به دور مچ دست، بازو، مچ پا، زانو، پا و یا دور کمر پیچید. همچنین می‌توان از کفی کفش، پتو و چشم بند خواب مغناطیسی نیز استفاده کرد. بسته به نوع بیماری و نظر پزشک، از این آهن رباها می‌توان به مدت چند دقیقه و یا چند هفته استفاده کرد.

روند درمان

 بیمار بر روی تخت دراز می‌کشد و بخشی از دستگاه بر روی ناحیه ی مبتلا به آرتروز کشیده می‌شود تا درمان شود. در حالی که دستگاه روشن است، بیمار به راحتی بر روی تخت دراز می‌کشد. هر جلسه درمان یک ساعت طول می‌کشد که بخشی از یک دوره ی ۳، ۵ و یا ۹ ساعته را تشکیل می‌دهد. این روش درمانی کاملا بدون درد است.  برخی بیماران احساس سوزن سوزن شدن را گزارش داده اند.

ایمنی

این دستگاه ها به‌طور کلی ایمن هستند و خطری برای بیمار ایجاد نمی‌کنند.

 جلوگیری (پیشگیری)

رژیم غذایی  و کیفیت زندگی دو عامل مهم هستند که می‌توان با کنترل آن ها، از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرد. جایگزینی استروژن از دست رفته از طریق هورمون درمانی نیز می‌تواند مانعی قوی در برابر پوکی استخوان در زنان یائسه ایجاد کند.

رژیم غذایی

برای داشتن استخوان هایی قوی و سالم، به رژیم غذایی غنی از کلسیم در طول زندگی خود نیاز دارید. ویتامین D  نیز مهم است، چون بدن را قادر می سازد کلسیم موجود در مواد غذایی را جذب کند.

دکتر یزدانی در مقاله دیگری درباره تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان توضیح داده است. مطالعه آن را از دست ندهید تغذیه مناسب پوکی استخوان

شیوه زندگی

داشتن یک شیوه ی زندگی سالم، می‌تواند میزان از دست دادن استخوان را کاهش دهد. یک برنامه ی ورزشی منظم را شروع کنید و از مصرف زیاد تنباکو و الکل پرهیز کنید. ‌‌ورزش‌هایی مثل پیاده‌روی،  دویدن، ایروبیک و پیاده‌روی که عضلات شما را وادار به فعالیت بر خلاف نیروی جاذبه می‌کنند، بهترین تقویت کننده های استخوان هستند.

متخصص آنلاین طب فیزیکی و

در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید با بهترین متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی به صورت آنلاین مشاوره پزشکی انجام دهید. مشاوره با متخصصان طب فیزیکی آنلاین

اگر شما هم در زمینه پوکی استخوان تجربه ای دارید، خوشحال می شویم که در بخش دیدگاه‌ها، نظر خود را درج کنید.

منبع: دکتر یزدانی،متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

سوالات پوکی استخوان

مصرف مکمل کلسیم برای پیشگیری از پوکی استخوان

از چه سنی باید مکمل کلسیم مصرف کنیم که به پوکی استخوان مبتلا نشویم؟

کلسیم یکی از املاح ضروری بدن است که برای استخوان، انعقاد خون، هدایت عصب، انقباض عضله و… ضروری است. کلسیمی که در استخوان ها وجود دارد، در واقع مانند یک بانک است که هر زمان که کلسیم در بدن کاهش پیدا می‌کند، از آن استفاده می‌شود.

از دوران کودکی تا 25 الی 30 سالگی میزان تراکم استخوان ها مشخص می‌شود و بعد ا ز این سن، کلسیم موجود در استخوان ها تا حدی ثابت می ماند. در خانم‌ها بعد از یائسگی و آقایان 65 سالگی به بعد، به تدریج برداشت از بانک استخوانی زیاد می‌شود.

بنابراین هیچ‌گاه برای مصرف مناسب کلسیم دیر نیست و هر فردی از دوران جنینی تا کهنسالی باید کلسیم مورد نیازش را دریافت کند تا دچار پوکی‌استخوان نشود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *