اختلالات خوردن و انواع آن

اختلالات خوردن یا به انگلیسی Eating Disorders، یکی از اختلالات جدی سلامت روان است که باعث ایجاد عادات غذایی ناسالم می‌شوند. این اختلالات ممکن است با وسواس در مورد غذا، وزن بدن یا شکل بدن شروع شود. در این اختلالات، فرد از خوردن غذای کافی سرباز می زند، یا بیش از اندازه پرخوری می‌کند، یا بعد از غذا داروی مسهل مصرف، ورزش بیش از حد و یا عمداً استفراغ می‌کند.

این مقاله به تایید یگانه بابایی کارشناس تغذیه رسیده است.

درست است که اختلالات خوردن به غذا خوردن مرتبط است اما در واقع شرایط روانی پیچیده ای است که نیاز به مداخله روانشناسی و روانپزشکی دارد. در موارد شدید این اختلالات می‌تواند عواقب جدی داشته باشد و حتی منجر به مرگ شود. این اختلالات در دگرباشان جنسی و افرادی که یکی از اعضای خانواده شان به این اختلالات دچار است، شایع‌تر است.

علائم اختلالات غذا خوردن

  • کاهش وزن زیاد
  • سخت بودن غذا خوردن در جمع
  • حساسیت بیش از حد نسبت به وزن، غذا، کالری یا رژیم گرفتن
  • یبوست، عدم تحمل سرما، دل درد، بی حالی و…
  • بهانه هایی برای غذا نخوردن
  • ترس شدید از افزایش وزن یا «چاق» بودن
  • زیاد لباس پوشیدن برای مخفی کردن لاغری و گرم شدن
  • محدود کردن شدید مقدار و نوع غذای مصرفی
  • امتناع از خوردن برخی غذاها
  • انکار احساس گرسنگی
  • احساس نیاز به کالری سوزی
  • اضافه وزن مداوم
  • پرخوری و سپس سعی در استفراغ و…
  • ورزش بیش از حد

انواع اختلالات خوردن

در این قسمت 6 نوع رایج از اختلالات خوردن را معرفی کرده‌ایم.

بی‌اشتهایی عصبی

این اختلال شناخته شده ترین نوع اختلالات خوردن است و در دوران نوجوانی یا بزرگسالی ایجاد می‌شود و بیشتر در زنان دیده می‌شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، خود را دارای اضافه وزن ‌می‌دانند حتی اگر به‌طور خطرناکی کم وزن باشند.

علائم بی‌اشتهایی عصبی

علائم شایع بی‌اشتهایی عصبی عبارتند از

  • کم غذا خوردن
  • ترس شدید از افزایش وزن یا تلاش مداوم برای جلوگیری از افزایش وزن با وجود کمبود وزن
  • تلاش بی وقفه برای لاغری و عدم تمایل به حفظ وزن سالم
  • اثر گذاری بیش از حد وزن و شکل بدن بر عزت نفس
  • تصویر بدنی تحریف شده، از جمله انکار کمبود وزن

زنان با این اختلال ممکن است که پریود نشوند و یا پریود آنها، دچار اختلال شود. این افراد ممکن است که از طریق ورزش کردن شدید، روزه گرفتن و یا اجتناب از غذا خوردن ، وزن خود را کاهش دهند اما در تشخیص این اختلال فقط وزن عامل تعیین کننده نیست و در صورت وجود این علائم نیاز به رسیدگی دارد.

پرخوری عصبی یا بولیمیا

پرخوری عصبی (روانی) نیز یکی از اختلالات خوردن شایع است. این اختلال نیز در نوجوانی و یا بزرگسالی ایجاد می‌شود و در مردان شیوع کمتری دارد.

پرخوری عصبی

افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا هستند، در یک دوره زمانی خاص، مقدار زیادی غذا می خورند. این پرخوری تا جایی ادامه پیدا می‌کند که شخص به صورت دردناکی سیر می‌شود. در طی غذا خوردن شخص احساس می‌کند که نمی‌تواند غذا خوردن را متوقف کند یا میزان غذا خوردن را کنترل کند. این پرخوری ممکن است درباره هر نوع غذایی باشد اما بیشتر درباره غذاهایی است که معمولا شخص از آنها اجتناب می‌کند.

افرادی که به اختلال پرخوری عصبی مبتلا هستند بعد از پرخوری برای جبران زیاده روی در خوردن و تسکین دردهای سیستم گوارش، با روش هایی مثل ایجاد حالت استفراغ در خودشان، روزه گرفتن، مصرف داروهای ملین، ورزش زیاد و… ممکن است که سعی کنند این حالت را جبران کنند.

اگر حس می‌کنید شما یا یکی از اطرافیانتان دچار اختلالات خوردن است، می‌توانید به صورت شبانه روزی با روانشناس های آنلاین در مدافون در این زمینه مشورت کنید:

علائم پرخوری عصبی

  • دوره های مکرر پرخوری بدون توانایی کنترل آن
  • استفاده از روش هایی مانند استفراغ، ملین ها، ورزش سنگین برای پاکسازی اثر پرخوری
  • اثر گذاری بیش از حد وزن و شکل بدن بر عزت نفس
  • ترس از افزایش وزن، با وجود داشتن وزن معمولی
  • عوارض جانبی پرخوری عصبی ممکن است شامل التهاب و گلودرد، تورم غدد بزاقی، ساییدگی مینای دندان، پوسیدگی دندان، رفلاکس معده، تحریک روده، کم آبی شدید و اختلالات هورمونی باشد

اختلال پرخوری

اختلال پرخوری شایع‌ترین نوع اختلال خوردن و یکی از شایع‌ترین اختلالات در بین نوجوانان است. این اختلال معمولا در دوران نوجوانی شروع می‌شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند مانند اختلال پرخوری عصبی مقدار زیادی غذا را در زمان کم می خورند اما معمولا از روش های پاک سازی مثل استفراغ، دارو یا … استفاده نمی‌کنند

علائم اختلال پرخوری

علائم اختلال پرخوری عبارتند از:

  • خوردن مقادیر زیادی غذا به سرعت، مخفیانه و بدون احساس گرسنگی
  • احساس عدم کنترل پرخوری
  • احساس ناراحتی، مانند شرم، انزجار، یا گناه، هنگام فکر کردن به رفتار پرخوری
  • عدم استفاده از رفتارهای پاکسازی مانند روزه گرفتن، استفراغ

افراد مبتلا به اختلال پرخوری معمولا مقدار زیادی غذا می خورند و معمولا غذاهای مغذی استفاده نمی‌کنند. این اختلال ریسک بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را افزایش می‌دهد

پیشنهاد مطالعه | والدین همواره برای ارتباط با نوجوانان خود دچار چالش هستند. این مقاله را بخوانید تا بدانید که چه طور ارتباط بهتری با نوجوان خود داشته باشید: راه صحیح ارتباط با نوجوانان

اختلال پیکا

پیکا نوعی اختلال خوردن است که بیمار در آن چیزهایی را می خورد که خوردنی نیست یا ارزش غذایی ندارد.مثلا یخ، خاک، گچ، صابون، کاغذ، مو، پارچه، پشم، سنگریزه، مواد شوینده لباسشویی .

پیکا می‌تواند در بزرگسالان، کودکان و نوجوانان رخ دهد. این اختلال اغلب در افرادی دیده

شود که مشکلاتی مانند ناتوانی های ذهنی، اوتیسم، اسکیزوفرنی و… دارند. افراد مبتلا به پیکا ممکن است در معرض خطر مسمومیت، عفونت، صدمات روده و کمبودهای غذایی باشند. بسته به مواد مصرف شده، پیکا ممکن است کشنده باشد.

اگر نیاز به مراجعه به روانپزشک دارید، بهترین روانپزشکان آنلاین در مدافون آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

اختلال نشخوار فکری

این اختلال به تازگی شناخته شده و در آن شخص غذایی که قبلا جویده و بلعیده، به دهان بر می گرداند و دوباره آن را می جود یا تف می‌کند. این اختلال می‌تواند در دوره نوزادی، کودکی یا بزرگسالی ایجاد شود. در نوزادان در سنین بین 3 تا 12 ماهگی ممکن است که این اختلال پیش آید که بعدا هم خود به خود برطرف می‌شود. کودکان و بزرگسالانی که به این اختلال مبتلا می‌شوند نیاز به درمان دارند.

اختلال اجتناب یا محدودیت غذایی

در گذشته این اختلال در کودکان زیر 7 سال به نام «اختلال تغذیه در دوران نوزادی و اوایل کودکی» شناخته می شد. اما امروزه به نام اختلال اجتناب شناخته می‌شود.

کسانی که به این اختلال مبتلا هستند به دلیل عدم علاقه به غذا خوردن یا بیزاری از بوها، طعم ها، رنگ ها، بافت‌ها یا دماهای خاص، دچار اختلال در غذا خوردن می‌شوند.

علائم اختلال اجتناب

علائم این اختلال عبارتند از:

  • پرهیز یا محدود کردن مصرف غذا به‌طوری که فرد نتواند کالری یا مواد مغذی کافی دریافت کند
  • عادات غذایی که باعث می‌شود شخص نتواند در اجتماع غذا بخورد
  • کاهش وزن یا رشد قدی و وزنی کم
  • کمبود مواد مغذی یا وابستگی به مکمل ها

اختلالات خوردن دیگری نیز وجود دارد که کمتر شناخته شده هستند.

درمان اختلالات خوردن

همواره در مدافون، ما تاکید کرده‌ایم که در اختلالات روانشناختی شدید، مطالعه مقالات به تنهایی کافی نیست و حتما نیاز به مراجعه به روانشناس می‌باشد. درمان های دارویی چه در حوزه پزشکی و چه روانشناسی بدون مشاوره با پزشک خطرناک و پرریسک است. با این حال در این قسمت توصیه هایی را در طیف خفیف این اختلال معرفی کرده‌ایم. درمان این اختلال برای هر فردی متفاوت است. گزینه های درمان عبارتند از:

روان درمانی فردی، گروهی یا خانوادگی

نوعی روان درمانی به نام رفتار درمانی شناختی ممکن است برای یادگیری نحوه تشخیص و تغییر الگوهای فکری تحریف شده یا غیر مفید به کار برده شود

درمان دارویی

روانپزشک ممکن است درمان با داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی، ضد روان پریشی یا تثبیت کننده های خلق را برای کمک به درمان اختلال خوردن یا سایر شرایطی که ممکن است همزمان رخ دهد، مانند افسردگی یا اضطراب توصیه کند

مشاوره تغذیه


یادگیری تغذیه مناسب و عادات غذایی، کنترل وزن (کاهش یا افزایش) به کمک یک متخصص تغذیه کار راحت تری است. ترکیب تغذیه درمانی می‌تواند موجب درمان موثرتری شود.

اگر نیاز به مشاوره با متخصص تغذیه دارید، بهترین متخصصان تغذیه آنلاین در اپلیکیشن مدافون، آماده پاسخگویی هستند:

تحقیقات در خصوص عوامل بروز اختلالات خوردن

تحقیقات انجام شده نشان داده است که احتتمال ابتلا به اختلال خوردن در نوجوانان و زنان جوانی که برای کنترل وزن خود از قرص‌های رژیمی و ملین‌ها استفاده می‌کنند، در عرض سه سال، پنج تا شش برابر بیشتر است.

قرص‌های رژیمی خطر ابتلا به اختلالِ خوردن را در زنان جوان افزایش می‌دهد

این مطالعه که توسط محققان دانشگاه بوستون در آمریکا انجام ‌شده‌است، نشان می‌دهد که استفاده از این داروها برای کاهش وزن خطرناک است و روانشناسان، آن را به عنوان یک علامت هشداردهنده در نظر می‌گیرند زیرا مصرف این قرص‌ها با افزایش خطر ابتلا به اختلال خوردن مانند بی‌اشتهایی یا پرخوری روانی (بولیمیا) ارتباط دارد.

پیشنهاد مطالعه | تحقیقات دیگری نیز نشان داده بود که مصرف شام سنگین در شب می‌تواند خطر بروز اختلالات خوردن را افزایش دهد. مضرات شام سنگین در شب

منبع: سایت helathline

اگر شما هم در خانواده و یا خودتان درگیر اختلالات خوردن هستید، خوشحال می شویم که در بخش نظرات، درباره وضعیت خود و یا اطرافیانتان برای ما و سایر خوانندگان بنویسید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *