آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان، شکل جوش ها، دارو و درمان

بیماری آبله مرغان یا varicella  یک بیماری ویروسی است که معمولا به‌طور خود به خود خوب می‌شود. این بیماری از طریق تنفس (عطسه، سرفه و..) منتقل می‌شود. آبله مرغان با علائمی همچون تب، بی‌اشتهایی، دل درد، خستگی و بی حالی می‌تواند آغاز شود. ویروس آبله مرغان از خانواده تبخال است.

آبله مرغان

دانه‌های آبله مرغان

دانه‌های آبله مرغان دانه‌های قرمز رنگ جوش مانند است که کم کم آب دار و خارش دار می‌شود. تا زمانی که ضایعات پوستی تازه و آبدار هستند سرایت وجود دارد. وقتی که ضایعات کاملا خشک شود، آبله مرغان سرایت ندارد. این بیماری معمولا یک هفته طول می‌کشد.

این مقاله توسط دکتر محمدرضا عبدالصالحی، فوق تخصص بیماری‌های عفونی کودکان تهیه ‌شده‌است.

دکتر آنلاین پزشک آنلاین

در صورت نیاز به مشاوره با پزشک در خصوص آبله مرغان، همین الان از طریق مدافون، می‌توانید سوال خود را بپرسید.

سوال از پزشکان آنلاین

واکسیناسیون آبله مرغان

در کشور ما هنوز واکسیناسیون آبله مرغان به واکسیناسیون عمومی کشور وارد نشده‌است. اما در بعضی از کشورها در روتین واکسیناسیون کشوری وارد ‌شده‌است. با توجه به در دسترس نبودن این واکسن در کشور ما، فعلا توصیه نمی‌شود.

داروهای مناسب برای کاهش علائم آبله مرغان

برای کاهش میزان خارش دانه‌های آبله مرغان از شربت آنتی هیستامین ضدخارش مانند ستیریزین و یا هیدروکسی زین تجویز می‌شود. مصرف مایعات و استامینوفن هم برای پایین آوردن تب استفاده می‌شود. در آبله مرغان به هیچ عنوان از آسپرین و بروفن نباید استفاده کرد. حمام کردن روزانه هم می‌تواند به کاهش میزان خارش کمک کند. از لوسیون ها و پمادهایی مانند کالامین می‌توان به عنوان ضدخارش برای کودکان استفاده کرد.

در صورتی که عفونت‌های ثانویه مانند عفونت پوستی همراه با آبله مرغان وجود داشته باشد، لازم است که از آنتی بیوتیک هم استفاده شود.

گروه‌هایی که باید به آبله مرغان بیشتر توجه کنند

  • کودکان زیر یک سال
  • بالغین و نوجوانانی که به سن بلوغ رسیده اند
  • افراد دارای بیماری زمینه ای مانند آسم، دیابت
  • بیمارانی که در حال شیمی درمانی هستند
  • افراد دارای نقص سیستم ایمنی
  • افرادی که پیوند عضو انجام داده اند
  • بیمارانی که دچار چاقی مفرط هستند

این افراد در صورت ابتلا به آبله مرغان حتما باید به پزشک مراجعه کرده و با تشخیص پزشک، داروی ضدویروس آسیکلوویر برای آنها تجویز شود. زمان طلایی برای مصرف این دارو 48 ساعت اول بیماری است.

در بیمارانی که مبتلا به سرطان خون هستند، در صورت ابتلا به آبله مرغان نیاز به بستری و دریافت وریدی دارو می‌باشد.

پیشنهاد مطالعه | در این مقاله دکتر الهه نظری، متخصص پوست و مو، درباره انواع جوش توضیحات مفیدی داده است.

آبله مرغان در بارداری

آبله مرغان در بارداری از بیماری‌های خطرناک است خصوصا در سه ماهه اول بارداری. اگر کسی در دوران کودکی دچار آبله مرغان ‌شده‌است در دوران بارداری جای نگرانی ندارد. افرادی که در محیط هایی مانند مهدکودک و  مراکز درمانی کار می‌کنند باید قبل از بارداری تست ایمنی آبله مرغان انجام دهند تا در صورت لزوم واکسن آبله مرغان برایشان تزریق شود.

ما در مقاله جداگانه ای به موضوع آبله مرغان در بارداری پرداخته‌ایم. برای مطالعه این مقاله وارد لینک زیر شوید:

آبله مرغان در بزرگسالان

در بزرگسالان و نوجوانانی که به سن بلوغ رسیده اند، در هنگام بروز این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کرد. به صلاحدید پزشک ممکن است از داروی ضد ویروس آسیکلوویر استفاده شود.

در بزرگسالان خطر ذات الریه بعد از ابتلا به آبله مرغان هم وجود دارد.

ویروس آبله مرغان در بافت عصبی بدن می ماند و با بالا رفتن سن و پایین آمدن ایمنی بدن می‌تواند موجب بیماری زونا شود که این بیماری بسیار دردناکی است. بیماری زونا از طریق تماس منتقل می‌شود.

تفاوت آبله مرغان و آبله میمونی

این دو بیماری، دو بیماری متفاوت هستند. آبله مرغان جز ویروس های تبخال است اما آبله میمونی جز ویروس های آبله. کسانی که واکسن آبله زده اند در مقابل آبله میمونی هم ایمنی لازم را دارند.

آبله میمونی جز بیماری‌های بومی کشور ما نیست و جز بیماری‌های آفریقا است. این بیماری از بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است و از طریق تماس مستقیم منتقل می‌شود. در کشورهایی که این بیماری شایع نیست، اگر تب به همراه ضایعات پوستی ناشناخته وجود داشته باشد به آبله میمونی مشکوک می شویم.

از دیگر تفاوت‌های آبله مرغان و آبله میمونی در این است که در آبله میمونی همه دانه‌ها همزمان یک وضعیت دارند مثلا همه جوش مانند هستند یا یک دفعه همه تاول می‌شود. در آبله میمونی تورم غدد لنفاوی شایع است.

آبله مرغان در کودکان

آبله مرغان برای کودکان در اکثر موارد خفیف و خوش خیم است. معمولا کودکان از یک سالگی به بعد و بیشتر در سن مهد کودک و مدرسه به این بیماری مبتلا می‌شوند. در پایان فصل زمستان و شروع فصل بهار، شیوع این بیماری بیشتر است. در کودکان زیر یک سال معمولا ابتلا به آبله مرغان به دلیل ایمنی ای که از مادر گرفته اند، رخ نمی‌دهد. اما در صورت بروز این بیماری در کودکان، حتما به پزشک مراجعه کنید.

ما در مدافون در مقاله جداگانه ای به‌طور مفصل به آبله مرغان در کودکان پرداخته‌ایم. مطالعه این مقاله را به شما توصیه می کنیم:

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 22

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *