علت لک صورت و راه های درمان آن

لک صورت (Freckle) چیست؟

لک صورت عارضه پوستی ای است که امکان دارد برای مردان یا زنان رخ دهد. این عارضه اکثراً به رنگ های قهوه ای روشن تا تیره بر روی صورت، پیشانی و گونه دیده می‌شود. ‌رایج‌ترین سن بروز این لک ها در بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی می‌باشد.

علت لک صورت و راه‌های درمان آن

رنگ پوست به وسیله رنگدانه ملانین فراهم می‌شود . رنگدانه ملانین بعنوان یک پلیمر مخلوط تعریف ‌شده‌است. این ماده عملکرد خویش را به شکلی روی سطح بالای پوست نشان می‌دهد. در بسیاری از اشخاص سالم، رنگدانه ملانین به‌طور مساوی توزیع می‌شود . با عوامل گوناگون، این تعادل انتشار مختل میشود . به دلیل اختلال در توزیع رنگدانه‌ها ممکن است ‌‌لکه‌های پوستی، کک و مک، خال و ‌‌لکه‌های مرتبط با سن ایجاد شود. لک صورت به علل گوناگون به وجود می‌آید. پس اگر به دنبال رفع آن هستید اول باید علل اصلی آن را پیدا کنید.

ما در این مقاله از مدافون، به بررسی علل ایجاد لک، انواع لک و راه‌های درمان آن پرداخته‌ایم.

علت لک صورت

قرار گرفتن زیاد در معرض نور آفتاب

سپری کردن زمانی طولانی در معرض آفتاب یا سولاریوم و بدون استفاده از مقدار کافی ضدآفتاب، می‌تواند سبب شود پوست تان ملانین بیش تری تولید کند. این امر پاسخ بدن برای مراقبت از خود در برابر اشعه های فرابنفش است که می‌توانند تعداد ‌‌لکه‌های تیره ی صورت تان را افزایش دهند.

تغییرات هورمونی

نوسان در تولید استروژن و پروژسترون موقع حاملگی، استفاده قرص‌های جلوگیری از حاملگی، یا عادت ماهانه می‌تواند سبب تولید غیریکنواخت ملانین شود. قرار گرفتن در برابر نور آفتاب، ترشح ملانین را در این نقاط افزایش داده و سبب ایجاد ‌‌لکه‌های تیره می‌شود.

لک صورت به خاطر التهاب پوست

لک صورت می‌توانند بعد از التهاب پوست پدیدار شوند. التهاب می‌تواند در اثر عوامل مختلفی بروز دهد که از جمله آنها می‌توان به بیماری اگزما، پسوریازیس، آسیب پوستی و آکنه اشاره کرد.

ملاسما یا لک حاملگی

ملاسما (لک بارداری) یکی از متداول ترین علل ایجاد لک صورت است و اکثراً در خانم‌های مراجعه کننده برای درمان لک صورت دیده میشود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که به صورت آهسته به وجود می‌آید. به دلیل اینکه این لک ها بیش تر در زنان باردار ظاهر می یا عود می‌کند، به لک های بارداری شهرت دارد، ولی می‌تواند در خانم‌های مجرد و به ندرت در مردان هم دیده شود. این لک ها بیش تر در گونه ها، پیشانی و چانه دیده میشود و در اشخاص سبزه مشخص است.

لک

بیماری قند و لک صورت

دیابت می‌تواند باعث تیره تر شدن برخی نواحی پوست شود. بیماری‌های مرتبط با دیابت شامل آکانتوزیس نیگریکانس، لک های ساق پا و درماتوپاتی دیابتی هستند. بعضی افراد این موارد را با لک های پیری اشتباه می گیرند. آکانتوزیس نیگریکانس بیماری است که باعث تیرگی و نرمی پوست می‌شود. لک های تیره پوست نیازمند درمان نبوده ولی بعضی افراد به دلایل زیبایی خواهان رفع این لک صورت هستند.

کک مک یا فرکل

از عواملی که در بروز این بیماری دخیل هستند می‌توان به عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و عوامل هورمونی اشاره کرد. یکی از ‌‌مهم‌ترین عوامل بروز کک و مک، عوامل محیطی مانند در معرض نور آفتاب قرار گرفتن بدون پوشش محافظ می‌باشد. این امر سبب تشدید این نوع لک صورت میشود. در خانم‌های باردار یا افراد در سن بلوغ، عوامل هورمونی باعش بروز این نوع لک های پوستی میشود که این اشخاص شاهد افزایش در ‌‌لکه‌ها هستند. در برخی موارد تنش های عصبی و استرس هم باعث پیدایش کک و مک در اشخاص مستعد می‌شود.

لک های ناشی از سوء تغذیه و کمبود ویتامین

این لک صورت در اثر کمبود ویتامین B۱۲ اتفاق افتاده و در نژادهایی با پوست تیره رایج تر است. این لک ها ظاهر لکه لکه دارند. در اثر کمبود ویتامین A این لک ها گسترده بوده و همراه با برجستگی هایی مانند پوست مرغ ظاهر میشود. همچنین در اثر کمبود اسید فولیک، کمبود اسید اسکوربیک (ویتامین سی) و در انواع کم خونی ها هم لک های مشابه بر روی صورت دیده می‌شود.

لک صورت بخاطر زخم

لک صورت می‌توانند بعد از التیام نیش حشرات، سوختگی یا بریدگی پوست بوجود آیند. همچنین ممکن است با گذشت زمان محو شوند.

لک صورت در اثر مصرف بعضی داروها

بیماری‌ها و داروهای خاص هم می‌تواند عاملی برای ایجاد لک صورت باشد. استفاده از بعضی داروها می‌تواند سبب بروز لک های پوستی شود و این لک ها که اکثرا در پوست صورت وجود دارد، با نور خورشید پررنگ تر و بیش تر خواهد گردید. با قطع دارو این لک ها تا حد زیادی بهبود می‌یابد و حتی امکان دارد کم رنگ تر و محو شود. مصرف برخی داروها مثل کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان باعث بروز لک صورت می‌شود. استفاده طولانی مدت قرص ماینوسیکلین در درمان جوش و غرور جوانی، باعث تیرگی پوست در نواحی جوش های ملتهب و قرمز می‌شود.

انواع ‌‌لکه‌های پوستی

دو نوع اصلی لک های صورت را می‌توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

‌‌لکه‌های افلایدز (Ephelides)

‌‌لکه‌هایی که به علت قرارگیری در معرض نور خورشید بر روی صورت ایجاد می‌شوند. این ‌‌لکه‌ها به رنگ قهوه ای روشن هستند و با شروع زمستان ناپدید می‌شوند.

درمان لک

‌‌لکه‌های لنتیجین (Lentigine)

لک های پیری با تعدادی از نام‌ها من جمله ‌‌لکه‌های خورشید، لنتیجن ها و ‌‌لکه‌های کبدی شناخته شده اند. اکثراً این لک صورت به نوعی از بیماری زمینه ای کبد ربط داده میشوند ولی اینطور نیست. در واقع، این رنگ قهوه ای و هموار پوست که معمولاً بعد از ۴۰ سالگی پدید می‌آید، به‌طور مستقیم به قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول دوران کودکی و جوانی مرتبط است.

درمان لک صورت

سریع ترین راه‌های خانگی از بین بردن لک صورت

درمان لک صورت با روغن کرچک، لیمو، آرد نخود

شاید شما هم شنیده باشید که برای برطرف کردن لک صورت روغن کرچک ، لیمو و آرد نخود موثر است اما در این باره با دکتر الهه نظری متخصص پوست و مو صحبت کردیم و نظر ایشان را پرسیدیم.

دکتر نظری اعلام کردند که موادی مانند روغن کرچک، لیمو و آرد نخود به دلیل اینکه مولکول هستند و از پوست رد نمی‌شوند تاثیری بر درمان لک پوست ندارند و این مطلب از طرف متخصصین پوست و مو تایید شده نمی‌باشد.

درمان لک با روغن کرچک

پیشنهاد مطالعه | درباره خشکی پوست در زمستان بیشتر بدانید.

راه‌ها و روش‌های درمان لک صورت

لیزر درمانی

در این روش باهدف قرار دادن ملانین موجود در پوست، لکه‌های ایجاد شده بر روی آن را محو می‌کند. لیزر ارسال‌شده در این روش، رنگ‌دانه‌های موجود در لکه‌های پوستی را جذب می‌کند و با این شرایط محیطی گرم برای رنگ‌دانه‌ها ایجاد می‌کند که باعث تجزیه شدن آن‌ها به ذرات ریزی می‌شود که به‌صورت طبیعی امکان دفع آن‌ها با مرور زمان و رشد پوست وجود دارد.

در حقیقت می‌توان گفت این روش پالس‌های سریع نور را برای تخریب لکه‌های تیره صورت ارسال می‌کند که رنگ‌دانه‌های ایجادشده این پالس‌های ارسالی را دریافت می‌کنند و با جذب این پالس‌ها خردشده و تخریب می‌شوند. در ادامه سیستم بدن با رشد تدریجی پوست جدید بدون رنگ‌دانه در محل درمان به وجود می‌آید.

این روش بسیار مؤثر است؛ اما گران و پرهزینه است. همچنین تا حدودی درد نیز برای بیمار در حین عمل به وجود می‌آورد. این روش بهترین روش برای زمانی است که لکه‌ها بسیار قدیمی می‌باشند. با این روش حتی لکه‌های تیره تشکیل‌شده در اعماق پوست نیز قابل‌درمان هستند. این‌یکی از مزیت‌های این روش است. چراکه باقی روش‌ها قابلیت درمان لک‌ها قدیمی را ندارند. لکه‌های بسیار روشن با 4 یا 5 جلسه قابل‌درمان می‌باشند. لیزر درمانی در صورت مراقبت‌های بعد از لیزر تا 99 درصد مؤثر خواهد بود.

اگر تصمیم به درمان لک های صورت دارید با متخصص پوست آنلاین مشورت کنید.

لایه‌برداری شیمیایی

برای درمان لکه‌های قهوه‌ای و کک‌ومک معمولاً از روش لایه‌برداری شیمیایی استفاده می‌شود. در این روش با قرار دادن یک محلول شیمیایی ‌بر روی پوست، لایه‌های خارجی پوست از بین می‌رود. در ادامه نیز با رشد پوست جدید در محل درمان، ظاهر پوست صاف‌تر و با چین‌وچروک کمتر شکل می‌گیرد. معمولاً این روش زمانی استفاده می‌شود که دیگر روش‌های درمان سطحی نتواند لکه‌های ایجادشده را درمان کند. این لایه‌بردارها اسیدهایی هستند که به سه دسته اصلی ملایم، متوسط و عمیق تقسیم می‌شوند. اجزای اصلی لایه‌بردارهای ملایم اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک است. این نوع لایه‌بردارها مؤثرترین روش‌ها برای درمان لک‌های تیره روی پوست هستند.

میکرودرم آبریژن

در این روش با پرتاب ذرات بسیار ریز برای از بین بردن و برداشتن لایه‌های سطح بالای پوست استفاده می‌شود. به‌این‌ترتیب پوست جدید به‌جای پوست از بین رفته تشکیل می‌شود که لکه‌های قدیمی کمتر و خفیف‌تر دیده شوند. در این روش معمولاً نیاز به چند جلسه است. امروزه دو نوع مختلف از روش پاک‌سازی به‌صورت میکرودرم وجود دارد. یکی به‌صورت دستی و دیگری توسط دستگاه مکش. هر یک از روش‌ها به حدود یک ساعت زمان نیاز دارد. در طول درمان نیز با حسی مشابه ماساژ دادن مواجه خواهید بود.

در این روش سلول‌های مرده از سطح پوست جمع‌آوری می‌شود. این روش بدون در است و فقط کمی گرما بر روی پوست احساس می‌شود. تقریباً بلافاصله پس از درمان، بهبود آن قابل‌مشاهده است. این روش بیشترین اثربخشی و پاک‌سازی را بر روی پوست دارد. کریستال‌های استفاده‌شده از این روش حساسیت‌زا نیستند، به همین دلیل این روش بسیار ایمن و تقریباً با همه پوست‌ها سازگار است. ناراحتی‌های ایجادشده در این روش معمولاً موقت و کوتاه‌مدت است و قرمزی و تورم به وجود آمده ظرف چند ساعت از بین می‌رود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 179

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

11 دیدگاه دربارهٔ «علت لک صورت و راه های درمان آن»

  1. سلام.خسته نباشیدسن من۳۸سال هست الان چندروز هست یک لکه بزرگ روی پیشانی من طاهرشده علتش چیست؟چکاربایدانجام بدم؟

    1. دکتر میلاد دودانگه

      ماسک های صورت دارای مزیت های فراوانی هستند و همچون بقیه ی محصولات پزشکی در هنگام استفاده ، باید بین مضرات و فایده های هر محصول ، سنجش صورت بگیرد . شرکت های مختلف از مواد مختلفی ساخته میشوند و اثرات متفاوتی دارند اما به طور کلی به علت برخورد ماسک صورت با صورت و همچنین وجود رطوبت تنفس در محفظه ی بین ماسک و صورت و همچنین عدم خروج چربی پوست در این نواحی ،‌ پوست صورت دچار التهاب و مشکلات پوستی میگردد .

  2. سلام وقت بخیر
    من زیر چشمم روی گونه هام لک شده مثل لک بارداری ولی نه باردارم و نه بچه دارم
    تیروئید هم دارم ولی نمیدونم دلیل به وجود اومدن این لک ها چیه ؟؟؟؟؟

    1. دکتر میلاد دودانگه

      در صورت استفاده ی مداوم برای ساعات طولانی مدت این اتفاق محتمل میباشد و باید هر چند ساعت با در آوردن ماسک به صورت و پوست کمک کرد.

  3. ببخشید من یک سری دونه سرسیاه روی دماغم دارم که نمی دونم چه طور باید از بین ببرمشون لطفا راهنمایی کنید. در ضمن من پوست سفید و خشکی دارم. این دونه های سرسیاه تا روی گونه هام اومده

    1. دکتر میلاد دودانگه

      دونه های سر سیاه میتوانند علت های متفاوتی داشته باشند و بهترین راه ، مشاوره با متخصصان پوست در این زمینه میباشد. ولی جهت برطرف کردن آنها بهترین راه استفاده از لیزر است اما برخی از این دونه های سرسیاه پس از لایه برداری پوست به طور کامل برطرف میگردند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *