درماتیت سبورئیک نوعی التهاب پوست است که همراه با قرمزی منتشر، پوسته ریزی و خارش پوست ظاهر می شود. این پوسته پوسته شدن معمولا در ابرو، شیار پشت گوش یا خط خنده ظاهر می شود. در عامیانه به آن، بیماری قارچی گفته می شود. اما این قارچ با قارچ هایی که در 50-60 سال گذشته وجود داشت و قابل انتقال بود تفاوت دارد. این قارچ، قارچی است که در بدن همه ما وجود دارد و به دیگران سرایت نمی کند. این بیماری در فصل زمستان بیشتر دیده می شود. ضایعات اغلب در مناطقی از پوست که چربی بیشتری دارد دیده می شود. این مقاله به تایید دکتر محمد امینی فرد رسیده است.
سبورئیک از سبوم یا همان چربی بر روی پوست می آید. بعد از سن بلوغ، با ترشح بیشتر چربی توسط غدد چربی ساز پوست غذای خوبی برای قارچ ها فراهم می شود و همین عامل یکی از عوامل بروز این نوع اگزما می شود. این بیماری اغلب با قرمزی پوست، پوسته پوسته شدن و خارش همراه است.
درماتیت سبورئیک بیشتر در مردان دیده شده و 2 تا 5 درصد جمعیت به این بیماری مبتلا هستند.
قارچ پوست در نوزادان
این بیماری در نوزادان ممکن است پوست سر و قسمت بالایی صورت را گرفتار کند که به آن کلاه گهوار می گویند.
ما در مدافون قبلا مقاله ای درباره عفونت های قارچی پوست و مو تهیه کرده ایم که مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم:
علائم و نشانه های قارچ پوست یا درماتیت سبورئیک
درماتیت به معنی التهاب پوست است. مهم ترین نشانه های این بیماری قرمزی پوست، پوسته پوسته شدن و خارش است. گاهی خاراندن این ضایعات می تواند شرایط را برای سایر عفونت ها فراهم کند. درمان نکردن به موقع این قارچ، می تواند ریزش موی مردانه را تحریک کند.
علائم این بیماری معمولا در قسمتی از پوست است که در آن مو وجود دارد یعنی موهای سر، ابرو یا خط دور بینی دیده می شود.
تفاوت پوست با شوره با بیماری قارچی
اگر بر روی سر شخصی شوره وجود داشته باشد، هنگامی که با دست شوره ها را می تکانید، شوره ها کنده می شود اما در قارچ پوست، شوره ها با دست و به آسانی جدا نمی شوند و حالت چسبنده ای دارد.
تفاوت بیماری پسوریازیس (صدف) با بیماری قارچی پوست
در بیماری پسوریازیس پوسته ها خشک، نقره ای یا سفید هستند و وقتی به آن دست زده می شود، می ریزند اما در درماتیت سبورئیک (بیماری قارچی) این طور نیست و پوسته ها به سختی جدا می شوند و چسبیده هستند. جدیدا واریانت هایی دیده شده است که بیماری صدف و قارچ پوست با هم هستند.
پسوریازیس یا صدف بیماری خودایمنی است که در آن به جای اینکه رشد پوست هر 35-40 روز یک بار باشد، در هر 7 روز رشد می کند. در واقع سرعت تکثیر پوست زیاد می شود و پوسته ریزی واضح دیده می شود. در این بیماری پوسته ها بیشتر در نواحی برجسته بدن مثل آرنج، زانو و… دیده می شود. این بیماری در گودی پشت گردن زیاد دیده می شود.
اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص پوست و موی آنلاین دارید، در مدافون می توانید از بهترین پزشکان مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی دریافت کنید:
-
دکتر احسان رستمی59,000 ﷼
-
دکتر سمیه مالکی84,000 ﷼
-
دکتر ابوالحسن آل محمد59,000 ﷼
-
دکتر علی پارسا59,000 ﷼
-
دکتر علیرضا میرحیدری59,000 ﷼
-
دکتر هدیه تاجدینی59,000 ﷼
-
دکتر سیامک رحمانی59,000 ﷼
-
دکتر الهه نظری59,000 ﷼
-
دکتر سیدمحمدرضا رفیعی طباطبایی70,000 ﷼
در کل علائم قارچ پوست این موارد هستند:
پوسته پوسته شدن و قرمزی پوست
معمولا اولین علامت این بیماری، پوسته پوسته شدن پوست است. این پوسته ها اغلب کمی چرب هستند و به همدیگر چسبیده اند و راحت جدا نمی شوند و در قسمت هایی است که چربی بیشتری دارد.
این علائم در پوست سر، پشت گوش ها، صورت و مناطقی که پوست چین می خورد یا مو دارد دیده می شود. این پوسته ها ممکن است زرد، سفید و یا مایل به خاکستری باشد. به طور کلی بیماران دچار قرمزی مختصر، ضایعات پوسته پوسته و در بعضی موارد ریزش مو می شوند.
خارش، درد، کراست های ضخیم
پوسته پوسته های سفید یا زرد روی پوست (خصوصا در سر و صورت) که ممکن است به ساقه مو متصل شود از دیگر نشانه های این بیماری است.
جوش های پوسته ای مایل به زرد تا مایل به قرمز
در حالت شدید این بیماری، این جوش ها در امتداد خط مو، پشت گوش ها، مجرای گوش، ابروها، اطراف بینی، روی قفسه سینه و قسمت فوقانی پشت دیده می شود.
عوامل ایجاد اگزمای سبوره یا قارچ پوستی
شستشوی کم پوست که باعث جمع شدن چربی روی پوست می شود.
استرس یکی از عوامل مهم در ایجاد این نوع اگزما است.
بیماری پارکینسون زمینه ایجاد بیماری درماتیت سبورئیک را فراهم می کند. (درباره پارکینسون بیشتر بخوانید.)
بیماری ایدز یا HIV که سبب تشدید و زمینه رشد این بیماری را فراهم می کند. (درباره ایدز بیشتر بخوانید.)
درمان درماتیت سبورئیک
در این بیماری گاه ضایعات خود به خود فروکش می کنند. اما به طور کل درمان با آنتی هیستامین ها، پماد کورتون موضعی و داروهای ضدقارچ است. دوری از استرس در این زمینه مفید است. بیماران مبتلا به این اگزما باید از عرق و هر عاملی که موجب تحریک پوست می شود، خودداری کنند.
سوالات پزشکی درماتیت سبورئیک
شما باید طبق جنس پوست و مو، شامپوی مناسب را انتخاب کنید. طبیعی است که اگر شستشوی موی زیاد داشته باشید و چربی روی مو را خیلی پاک کنید، موهایتان خشک می شود. البته اگر هم موهایتان را بد و یا کم بشویید، جمع شدن چربی بر روی پوست می تواند سبب شود که چربی های جمع شده توسط قارچ ها تجزیه شده و زمینه درماتیت سبورئیک را به وجود آورد. بنابراین رعایت حد تعادل در شستشوی پوست سر و مو اهمیت زیادی دارد.
ثابت شده است که بدن باید نیازمندی هایش را از طریق تغذیه و نه از طریق مکمل ها به دست بیاورد. تنها مکملی که ما نیاز داریم و در غذا به میزان کافی نیست، ویتامین دی است. مکمل ها به طور کل تاثیری بر رشد مو ندارند مگر کسی که کمبود آهن یا روی داشته باشد. بنابراین مکمل ها در این زمینه تاثیری ندارند مگر اینکه پزشک چنین موردی را تشخیص داده باشد.
این بیماری بر اثر قرار گرفتن چربی بر روی پوست عود می کند.بخش عمده ای از درمان این بیماری مربوط به تغییر سبک زندگی است. برای مثال کسانی که دیر به دیر یا با شامپو بچه سر خود را می شویند در خطر ابتلا و عود این بیماری هستند. شستن پوست سر به آرامی با نوک انگشت هنگام حمام کردن، انتخاب شامپو و شوینده متناسب با چربی مو و پوست از دیگر عواملی است که از بروز بیماری قارچی پوست پیشگیری می کند.
بیشتر شدن خارش در حمام می تواند ناشی از استفاده از آب خیلی گرم باشد. دانه هایی که گفتید می تواند ناشی از درماتیت سبورئیک و یا سایر میکروب های روی پوست باشد. اگر ناشی از سایر میکروب ها باشد با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک، این مورد قابل درمان است.
این نوع خارش، خارش وابسته به سن است. یعنی با افزایش سن، فعالیت غدد چربی و عرق کاهش پیدا می کند و باعث خشک شدن پوست و در نتیجه خارش آن می شود. بنابراین برای جلوگیری از این موضوع، سعی کنید که از شوینده به میزان بسیار کمی استفاده کنید مگر در نواحی چین دار. استفاده از صابون های گلیسیرین دار و کرمی هم در درمان این موضوع موثر است. استفاده از کرم آب رسان یا مرطوب کننده نیز موثر است.
خارش پوست شما در دسته اگزما قرار می گیرد. اگزما نوعی خارش پوستی است. در یکی دو هفته اول این خارش ها، یک درمان قوی نیاز است که آن را سرکوب کند. بعد از آن با کمک مرطوب کننده ها، می توان از عود آن جلوگیری کرد.
مکمل ها در درمان ریزش مو، تقریبا نقشی ندارند. خانمی 60 ساله که به یائسگی رسیده است، اگر زمینه ژنتیک ریزش مو را داشته باشد، دچار ریزش مو می شود. برای این نوع ریزش های مو درمان های هورمونی وجود دارد که جواب هم می دهد.
اگر شما هم دچار قارچ پوستی و پوسته پوسته شدن پوست هستید، خوشحال می شویم که در بخش دیدگاه ها، نظر خود را ثبت کنید.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.
سلام آقای دکتر من ۸ سال هست بیماری سبوره دارم۲ سال بود کامل خوب شدم ولی چند روز دوباره اومده سراغم وبه شدت سوزش و خارش دارم و بیشتر افتادگی پلک و قرمزی کل صورت وگردن چیکار کنم؟
آتوسا جان در صورت تمایل می توانید پرسش خود را از پزشکان متخصص پوست به صورت آنلاین در اپلیکیشن مدافون بپرسید
سوال از متخصص پوست آنلاین
ووی چه شکل بدی داره