بیماری پارکینسون، پیشگیری، علائم و درمان

بیماری پارکینسون، بیماری است که بیشتر در آقایان دیده می‌شود. این بیماری معمولا در سن بالای 55-60 سالگی رخ می‌دهد. درصد کمی از بیماران در سن پایین تر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

این مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه بررسی و تایید ‌شده‌است.

این بیماری به نوعی نه یک بیماری خطرناک و نه یک بیماری پیش پا افتاده است. این بیماری بر خلاف بسیاری از بیماری‌های نورولوژی در نهایت باعث زمین گیر شدن بیمار، نیاز به ولیچر و کوتاه شدن طول عمر نمی‌شود مگر اینکه خیلی پیشرفته شود.

پارکینسون در سنین پایین

همان‌طور که گفته شد بیماری پارکینسون یا Parkinson معمولا از 55-60 سالگی به بالا رخ می‌دهد، درصد کمی از بیماران ممکن است که در سن پایین تر از 55 سالگی دچار این بیماری شوند که عوامل مختلفی در آن نقش دارند که ‌‌مهم‌ترین آن ژنتیک است.

بیماری پارکینسون

عوامل خطر در بیماری پارکینسون

جنسیت

مردان بیش از زنان به پارکینسون مبتلا می‌شوند.

سن

با بالا رفتن سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می‌یابد.

ژنتیک

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را بالا ببرد، ژنتیک است.

ضربه های مکرر به سر

افرادی که شغل و یا ورزشی انجام می‌دهند که باعث ضربه مکرر به سر می‌شود مانند بوکس بیشتر در خطر ابتلا به پارکینسون هستند.

استفاده از سموم

افردای که بیشتر در معرض سموم قرار دارند مانند کشاورزان، بیشتر در ریسک این بیماری هستند. دیده ‌شده‌است که این بیماری در افرادی که در روستاها زندگی می‌کنند، بیشتر است.

مصرف بعضی داروها و مواد مخدر

بعضی از مواد مخدر و داروهای غیر مجاز می‌توانند ریسک ابتلا به پارکینسون را افزایش دهند.

دکتر مغز و اعصاب

در صورت نیاز به مشاوره با یک پزشک متخصص مغز و اعصاب در خصوص پارکینسون به لینک زیر مراجعه کنید.

مشاوره با پزشک متخصص مغز و اعصاب آنلاین

پیشگیری از پارکینسون

تحقیقات نشان داده است که انجام فعالیت های بدنی، ریسک ابتلا به پارکینسون را کاهش می‌دهد. با انجام ورزش و فعالیت بدنی، هم ابتلا و هم شدت این بیماری کاهش پیدا می‌کند. بنابراین به شما توصیه می کنیم که ورزش و تحرک بدنی را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

علائم پارکینسون

این بیماری سه علامت مهم دارد که عبارتند از

لرزش

لرزش ممکن است که در بعضی بیماران وجود داشته باشد و در بعضی خیر اما لزوما اولین نشانه این بیماری نیست. این علامت بیش از کندی و سفتی مورد توجه بیماران قرار می‌گیرد.

کندی

این علامت شایع‌ترین علامت بیماری پارکینسون هست و همیشه در بین علامت های این بیماری وجود دارد. این کندی می‌تواند شامل سخت شدن بستن دکمه های لباس، کند راه رفتن، مشکل در صحبت کردن و یا تغییر دستخط باشد. بدون وجود این علامت، تشخیص پارکیسنون برای شخص داده نمی‌شود.

سفتی

هنگامی که ماهیچه و عضله در برابر حرکت مقاومت می‌کنند می‌تواند از نشانه‌های پارکینسون باشد.این سفتی و خشکی غیرارادی است.

تفاوت لرزش پارکینسون با سایر لرزش ها

  • لرزش بیماری پارکینسون معمولا یک طرفه است اما لرزش هایی که بر اثر بالا رفتن سن رخ می‌دهند دو طرفه هستند.
  • لرزش پارکینسون معمولا در حالت استراحت رخ می‌دهد مثلا بیمار در حال استراحت است که این لرزش رخ می‌دهد اما لرزش هایی که بر اثر بالا رفتن سن رخ می‌دهد معمولا در حالت فعالیت پیش می‌آید.

درمان پارکینسون

متاسفانه در حال حاضر، درمان قطعی بیماری پارکینسون وجود ندارد. داروهایی برای افراد مبتلا وجود دارد که باید تا آخر عمر آن را مصرف کنند. داروی اصلی بیماری پارکیسنون لوودوپا است که برای تسکین علائم و بهبود کنترل عضلات در این بیماری به کار برده می‌شود. این دارو کاملا بی خطر بوده و حتی در بیماران با نارسایی کلیه هم قابل استفاده است.  ولی از عوارض جانبی آن می‌توان به حالت تهوع یا احساس سبکی سر(افت فشار ارتوستاتیک) اشاره کرد. این بیماری جز بیماری‌های مغز و اعصاب است که خوشبختانه دارویی جهت کنترل علائم برای آن وجود دارد. مصرف دارو، تاثیری در روند پیشرفت بیماری ندارد و تنها موجب کم شدن علائم آن می‌شود.

این بیماری به درمان دارویی تا ‌سال‌های زیاد اثر خوبی نشان می‌دهد و حتی در بعضی بیماران تا 30 سال می‌توان با استفاده از دارو، علائم را کنترل کرد.

در مراحل پیشرفته این بیماری، درمان هایی مانند کاشت الکترود مغزی وجود دارد که البته برای تعداد کمی از بیماران می‌توان از آن استفاده کرد. پمپ تزریقی نیز روش دیگری است که در درمان پارکینسون پیشرفته به کار برده می‌شود.

تنها موردی که در کم کردن سرعت رشد بیماری موثر است، ورزش و تحرک بدنی است.دارو می‌تواند موجب بهبود تعادل بیمار، افزایش سرعت راه رفتن او و… می‌شود.

دکتر سارا نجفی، در مقاله زیر توضیحات کاملی در خصوص بیماری ام اس داده است. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم: ام اس چیست؟

ورزش و بیماری پارکینسون

به بیماران توصیه می‌شود که در حالتی که دروضعیت روشن هستند (یعنی پس از مصرف دارو که علائم کمتر ‌شده‌است) ورزش انجام دهند. ‌‌ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دو میدانی، شنا، دوچرخه و ورزش جدیدی به نام تایچی به بیماران مبتلا به پارکینسون توصیه می‌شود.

تشخیص بیماری پارکینسون

تشخیص این بیماری معمولا به صورت کلینیکی است و بر اساس همان سه شرایط لرزش، کندی و سفتی انجام می‌شود. در شرایطی که تردید وجود داشته باشد، ممکن است که درخواست MRI یا روش تشخیصی اختصاصی استفاده شود.

انجمن پارکینسون

انجمن پارکینسون از تیر ماه 1400 فعالیت خود را آغاز کرد و سعی می‌کند که این بیماری را به عنوان بیماری خاص تحت پوشش بیمه قرار دهد. اما در حال حاضر داروها و خدمات بازتوانی مانند کاردرمانی، گفتاردرمانی و… جز خدمات تحت پوشش بیمه ای نیست. در صورت تمایل می‌توانید به لینک زیر مراجعه کرده و عضو این انجمن شوید.

انجمن پارکینسون

سوالات پزشکی پارکینسون

سوال و جواب بیماری پارکینسون
پدر من 62 ساله و مبتلا به پارکیسنون است. آیا ورزش برای او موثر است؟

بله توصیه می‌شود که پس از مصرف دارو که بیمار کمترین علائم را دارد و اصطلاحا در وضعیت روشن قرار دارد ورزش کند.

آیا پارکینسون با اختلال حواس همراه است؟

همیشه نه ولی می‌تواند همراه باشد. در بعضی از بیماران همراه با پارکینسون، فراموشی هم رخ می‌دهد.

مادر من مبتلا به پارکینسون است. آیا شما توصیه می‌کنید که یک نفر همیشه کنار وی باشد؟

بستگی به مرحله بیماری دارد. اگر بیمار در مرحله ای از بیماری قرار دارد که غیروابسته است، تعادل دارد و زمین نمی خورد و می‌تواند کارهایش را خودش انجام دهد، نیازی نیست اما اگر برای راه رفتن نیاز به عصا و کمک دارد، مسلما توصیه می‌شود که برای ورزش کردن هم یک نفر پیش وی باشد که زمین نخورد.

پدر من از داروی لوودوپا استفاده می‌کند اما جدیدا دارو اثری ندارد و انگار که به آن مقاومت به وجود آمده است.

این دارو به گونه ای نیست که به آن مقاومت یا اعتیاد به وجود بیاید بلکه در واقع بیماری در حال پیشرفت است.

پدر من مبتلا به سفتی و کندی حرکت است، آیا فیزیوتراپی به او کمکی می‌کند؟

نمی‌توانیم بگوییم که کمک خاصی می‌کند و یا بی اثر است اما ورزش و کاردرمانی گزینه بهتری است. خصوص کاردرمانی در مشکل عدم تعادل بسیار کمک کننده است.

خانمی 25 ساله هستم که پدرم به بیماری پارکینسون مبتلا است. من قصد باردار شدن دارم، هم نگران هستم که خودم به این بیماری مبتلا شوم و هم فرزندم. آیا راه حلی دارد؟

خبر خوب این است که این بیماری در 90 درصد مواقع غیرژنتیکی است. در افرادی که زیر 55 سال به این بیماری مبتلا می‌شوند معمولا زمینه ژنتیکی وجود دارد. اگر پدر شما در سن بالا به این بیماری مبتلا ‌شده‌است و شخص دیگری در خانواده به این بیماری مبتلا نیست، احتمال ابتلای شما و فرزندتان به پارکینسون خیلی خیلی کم است.

پدر من کندی حرکت و لرزش دارد. چندین بار سی تی اسکن انجام داده ایم اما گفته اند که هنوز تشخیص قطعی پارکینسون نداده اند، چه کار باید بکنیم؟

ممکن است که بیمار شما علائمی غیرمعمولی داشته باشد که بین بیماری پارکینسون و شبه پارکینسون نیاز به تشخیص باشد. در بیماری شبه پارکینسون، علائم لرزش، سفتی و کندی وجود دارد اما علائم دیگری نیزدیده می‌شود. تشخیص بین پارکینسون و شبه پارکینسون معمولا سخت است.

من دختری 22 ساله هستم که وقتی عصبانی می‌شوم، دستم لرزش پیدا می‌کند. آیا ممکن است جز علائم اولیه پارکینسون باشد؟

خیر این لرزش بر اثر عصبانیت است و ممکن است در هر فردی رخ دهد. به شما توصیه می‌شود که تست تیروئید بدهید و اگر مشکلی نباشد، جای هیچ نگرانی نیست.

پدر من ، به تازگی مبتلا به بیماری پارکینسون هست، آیا ایشون دچار زوال عقل میشن؟

طبق تحقیقات اخیر انجام شده حدود 70 درصد از بیماران با پیشرفت بیماری دچار زوال عقل میگردند ، اما به‌طور معمول 10 سال از شروع پارکینسون تا زوال عقل زمان میبرد.

بهترین ورزش برای بیماری پارکینسون چیست؟

از ‌‌ورزش‌های مفید برای بیماری پارکینسون می‌توان به پیاده‌روی ،‌دوچرخه سواری و یوگا و پیلاتس اشاره کرد.

آیا من پارکینسون دارم؟

من دختری ۲۶ ساله هستم که مدتی هست که دست هایم میلرزد و گاها در ناحیه پا احساس سستی میکنم. ساده بگویم انگار پاهایم خالی می‌کند و میخواهم بیافتم زمین. حافظه ام هم خیلی ضعیف شده و همه چیز را خیلی زود فراموش میکنم. چند روز پیش مقاله ای در گوگل خواندم و متوجه شدم که این ها از علائم پارکینسون هستند. خیلی نگران شدم. در خانواده تا به حال کسی به این بیماری مبتلا نشده و می‌توانم بگویم عامل ژنتیکی در خانواده نداریم. به نظر شما این ها می‌توانند از علائم پارکینسون باشند؟

آیا من پارکینسون دارم؟

پاسخ دکتر سارا نجفی: با توجه به سن پایین و جوان بودن شما احتمال پارکینسون در شما پایین هست.
چون پارکینسون اغلب در سنین بالا رخ می‌دهد و در جوانان عموما زمینه ژنتیکی دارد. از آنجایی که گفتید هیچ زمینه ژنتیکی در خانواده شما وجود ندارد، احتمال پارکینسون در شما بسیار پایین است. اما درصورتیکه لرزش دست ها، سستی پاها و اختلال حافظه در شما تداوم یافت، بهتر است برای ویزیت حضوری و انجام معاینات بالینی جهت رد اختلالات سیستمیک و یا ام اس مراجعه کنید. با توجه به جنسیت و سن شما توصیه می کنم که حتما ام ار ای از مغز و آزمایشات اولیه مربوط به ام اس را انجام دهید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 526

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *