بیشتر ما درباره انواع بیماریها و اختلالات روان اطلاعات داریم اما کمتر به موضوعات سلامت روان مانند بیان احساسات پرداختهایم. بیان و ابراز احساسات یکی از ارکان مهم سلامت روان است. سلامت روان، موجب بهبود کیفیت زندگی میشود اما وجود نداشتن آن، به معنی بیماری روان نیست.
این مقاله توسط میترا کوراوغلی، روانشناس بررسی و تایید شده است.
کسانی که احساسات و عواطف خود را به خوبی بشناسند از سلامت روان بهتری برخوردار هستند. اما شناسایی احساسات و عواطف به تنهایی کافی نیست بلکه ابراز صحیح و مدیریت آنها هم بخشی از سلامت روان است. همانطور که پیش از این هم گفته شد، اگر کسی در شناخت، بروز و یا مدیریت احساسات دچار مشکل باشد به این معنی نیست که دچار بیماری روان است بلکه به این معنی است که از سلامت روان فاصله گرفته است.
واقعیت این است که شناخت، بیان و مدیریت احساسات دشوار است. در این مقاله میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا بیان احساسات مهم است و چه طور حس خود را بیان کنیم.
منظور از بیان و بروز احساسات چیست؟
همه ما احساساتی مانند ترس، عصبانیت، خوشحالی، ناراحتی و… را تجربه می کنیم. بروز احساسات به این معنی است که این احساسات درونی خود را به دیگران نشان دهیم. بروز احساسات یکی از مهارت های ارتباطی است. فرض کنید که یک دوستتان با صحبت یا رفتاری، شما را آزرده کرده است. شما ترجیح میدهید در این زمینه سکوت کنید یا این موضوع را به او اطلاع دهید؟
هنگامی که ما ناراحت یا غمگین هستیم اگر به جای بیان احساسات آنها را سرکوب و مخفی کنیم، کسی که آسیب می بیند ما هستیم. وقتی که فردی احساسات و عواطف خود را بیان نمیکند، اطرافیان ممکن است در شناخت او دچار مشکل شوند و او را شخص مرموزی بشناسند. در یک رابطه بیان احساسات تسهیل کننده رابطه و عدم بروز آن، مسدود کننده رابطه است.
چرا بعضی افراد احساسات خود را بیان نمیکنند؟
اصلی ترین دلیلی که بعضی افراد احساسات خود را نشان نمیدهند، ترس از قضاوت و واکنش دیگران است. نوع برخورد طرف مقابل باعث میشود که ما به بروز احساسات خود ادامه دهیم یا آن را متوقف کنیم.
در بعضی موارد، ذهن دچار یک تله میشود به نام تله تعمیم سازی. در این تله، وقتی فرد با واکنش مناسبی در مقابل احساسات خود مواجه نمیشود، آن را به همه تعمیم میدهد و دیگر احساسات خود را بیان نمیکند.
راههایی برای بیان احساسات
راه مناسبی برای بیان احساسات خود پیدا کنید
اگر صحبت کردن چهره به چهره برای شما سخت است. به صورت تلفنی، نوشتاری، چت، تماس ویدئویی و یا راحت دیگری که راحت هستید، احساسات خود را بیان کنید.
زمان و مکان مناسب را پیدا کنید
جایی مناسب، راحت و نسبتا ساکت برای بیان احساسات خود پیدا کنید. اگر میخواهید با یک دوست، همکار یا مدیر صحبت کنید، از قبل به آنها بگویید که میخواهید یک صحبت خصوصی داشته باشید.
آنچه میخواهید بگویید را تمرین کنید
برای این کار میتوانید یادداشت های کوتاهی بنویسید. به این فکر کنید که چه طور میخواهید ابراز احساسات خود را شروع کنید مثلا میخواهید بگویید من جدیدا حس می کنم که….
صادق باشید
به طرف مقابل توضیح دهید که چه طور احساسات بر زندگی شما اثر گذاشته است. وقتی از احساسات خود صحبت میکنید دیگران دلیل برخی رفتارهای شما را بهتر می فهمند. آنچه باعث بروز احساسات مختلف شده میتواند در درون شما، وضعیت سلامت، محیط، اضطراب و استرس و… باشد.
حس خود را از بیان احساسات توصیف کنید
وقتی به طرف مقابل می گویید که چهقدر سخت است که احساسات خود را با او به اشتراک بگذارید، همین توصیف باعث میشود که توجه او به احساسات شما بیشتر شود.
پیشنهادهای سازنده داشته باشید
اگر رفتار یا صحبت مدیر، شریک عاطفی یا همسرتان باعث ایجاد احساساتی میشود که آن را دوست ندارید، به آنها پیشنهاداتی بدهید که این احساسات در شما ایجاد نشود. مثلا به همسرتان بگویید وقتی سر من داد میکشی، احساس می کنم دوستم نداری و برایت مهم نیستم. لطفا وقتی عصبانی هستی، سر من داد نزن.
ممکن است که به چند جلسه صحبت کردن نیاز باشد
ممکن است که در یک جلسه صحبت یا بیان احساسات، کار تمام نشود. اگر لازم است در چند جلسه این صحبت را ادامه دهید که فرصت بیشتری برای بررسی و پردازش داشته باشید.
با خودتان مهربان باشید
اگر کسی احساسات خود را با شما در میان گذاشته بود، با او چه رفتاری میکردید؟ همین رفتار را با خودتان هم داشته باشید.
اگر حس میکنید که با این راهکارها، همچنان در بروز و بیان احساسات خود دچار مشکل هستید، در اپلیکیشن مدافون، از روانشناس های آنلاین در این زمینه مشاوره بگیرید. دریافت مشاوره آنلاین روانشناسی
-
مریم مصدق130,000 ﷼
-
علی لشگریان120,000 ﷼
-
فاطمه فیاض بخش130,000 ﷼
سوالات روانشناسی بیان احساسات
افرادی که با شریک عاطفی و یا دوست خود این مشکل را دارند باید با او صحبت کرده و به او بگویید که من وقتی از احساسات خود با تو صحبت میکنم و تو توجه نمی کنی، من ناراحت میشوم. از او بپرسد که آیا احساسات من برایت مهم است یا خیر. به او بگویید که اگر احساسات من برایت مهم است به آن توجه نشان بده.
واکنش منفی دیگران یکی از اصلی ترین علل عدم بیان احساسات است. بیان احساسات نباید باعث خجالت شود. عکس این موضوع درست است یعنی بروز ندادن احساسات باید بروز خجالت ما شود نه بروز آن.
پیشنهاد مطالعه | در این مقاله میتوانید راههایی برای غلبه بر خجالت معرفی کردهایم: چه طور خجالتی نباشید
شما میتوانید با کمک یک مشاور یا روانشناس، علت اینکه نمیتوانید احساسات خود را بروز دهید را بررسی کنید. برای حل این مشکل میتوانید احساسات خود را با اشخاص دیگری که به احساسات شما توجه دارند مطرح کنید. بعد از این که با افراد جدیدی احساسات خود را مطرح کردید، ببینید که در کار سود بردید یا ضرر.
من از شما این سوال را می پرسم. آیا شما بازخورد منفی از این لرزش صدا دریافت کردهاید یا حس درونی شماست و خودتان از آن ناراحت هستید. اگر این موضوع یک حس درونی است به آن توجه نکنید و حس خود را ابراز کنید. حتی اگر این طور هم باشد که بازخورد منفی گرفته باشید باز هم نمیتواند دلیلی باشد که شما احساسات خود را بیان نکنید.
شما چه طور آدمی هستید؟ احساسات خود را بروز میدهید یا آن را مخفی، سرکوب کرده یا نادیده می گیرید؟
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.