اگرچه امروزه میزان آگاهی عمومی درباره بیماری سرطان افزایش یافته و همچنین، روشهای درمان آن پیشرفتهتر و اثربخشتر شده، اما به نظر میرسد هنوز به جنبهای از درمان سرطان که «حفظ باروری در مبتلایان به سرطان» است، به اندازه کافی توجه نشده است.
روشهای حفظ باروری در بیماران مبتلا به سرطان، در واقع تلاش برای افزایش کیفیت زندگی این بیماران است. با پیشرفتهای حاصل در تشخیص و درمان سرطان و افزایش شمار نجاتیافتگان از این بیماری، توجه پژوهشگران و متخصصان به راههای افزایش کیفیت زندگی این گروه معطوف شد، یکی از مهمترین ارکان ارتقاء کیفیت زندگی این افراد مساله باروری و فرزندآوری آنها است.
اگر می خواهید درباره سرطان بیشتر بدانید، مطالعه مقاله زیر به شما کمک می کند: همه چیز درباره سرطان
متأسفانه، روشهای پرتودرمانی و شیمیدرمانی باعث آسیب به سیستم تولیدمثلی فرد میشود و فرد مبتلا پس از بهبود توان باروری خود را از دست میدهد، با توجه به پیشرفتها در زمینه تشخیص و درمان سرطان، امروزه با بسیاری از افراد روبرو هستیم که توانستهاند درمان سرطان را با موفقیت پشت سر بگذارند، اما به دلیل درمانهای انجام شده توان فرزندآوری ندارند.
امروزه روشهای موثری برای حفظ توان باروری وجود دارد که مبتلایان میتوانند با استفاده از این روشها، به نوعی توان باروری خود را برای آینده ذخیره کنند، فریز تخمک و اسپرم برای بزرگسالانی که هنوز ازدواج نکردهاند و فریز جنین برای زوجها، روشهای حفظ توان باروری برای آینده هستند.
وقتی که بروز سرطان در فرد تشخیص داده میشود، قطعاً با ترس و استرس همراه است. اما از سوی دیگر، افزایش اثربخشی روشهای درمانی، امید به زندگی را نیز در مبتلایان افزایش داده است، بنابراین لازم است مبتلایان، به دوران پس از بهبودی نیز توجه کنند و پیش از شروع درمان، از روشهای حفظ باروری استفاده کنند. این کار باید با هماهنگی متخصص آنکولوژیست و متخصص باروری انجام شود و اگر زمان کافی برای استفاده از روشهای حفظ باروری وجود داشته باشد، آنکولوژیست باید بیمار را برای حفظ باروری به متخصصان مربوط ارجاع دهد.
باروری در افرادی که در کودکی به سرطان مبتلا می شوند
در کودکان که هنوز به مرحله بلوغ و تولید تخمک و اسپرم نرسیدهاند، برای حفظ باروری در آینده، از روش فریز بافت تخمدان برای دختران و فریز بافت بیضه برای پسران استفاده میشود. در این روش، بخش کوچکی از بافت نمونهبرداری و فریز میشود تا در آینده مجددا به تخمدان یا بیضه پیوند زده شود و به تولید سلولهای جنسی کمک کند.
اگرچه «سرطان» واژهای ترسناک در ذهن عموم مردم است، اما آمارها نشان میدهد که بسیاری از مبتلایان با تشخیص و درمان بهموقع میتوانند به زندگی عادی خود برگردند.
مهمترین گام در راه حفظ باروری مبتلایان به سرطان، افزایش تعامل و ارتباط درمانگران سرطان و متخصصان باروری است. اگر متخصصان آنکولوژیست پس از تشخیص سرطان، بیماران را بهموقع به مراکز درمان ناباروری و حفظ باروری معرفی کنند و متخصصان باروری هم با هماهنگی درمانگران سرطان و با در نظر داشتن محدودیتهای زمانی، اقدامات لازم برای حفظ باروری را انجام دهند، بار بزرگی از دوش مبتلایان به سرطان و خانوادههایشان برداشته میشود. البته، ایجاد این تعامل و همکاری مستلزم اقدامات کلان آموزشی از سوی مدیران و سیاستگذاران ارشد کشور در عرصه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
منبع:ایرنا
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.