افسردگی بارداری | علائم و درمان

به افسردگی که در دوران بارداری پیش می‌آید افسردگی بارداری گفته می‌شود. اگر این افسردگی درمان نشود، می‌تواند باعث افسردگی پس از زایمان نیز شود و علائم بیشتری پیدا کند. به هر حال تغییرات خلقی در دوران حاملگی عادی است اما اگر همیشه خسته و عصبانی هستید و از چیزهایی که قبلا لذت می بردید دیگر لذت نمی‌برید، خوب است که با یک مشاور روانشناسی مشورت کنید. حالت روحی بد در بارداری می‌تواند از خفیف تا شدید باشد. خوشبختانه این افسردگی قابل درمان است.

این مقاله توسط میترا کوراغلی روانشناس بررسی و تایید ‌شده‌است.

پیشنهاد مطالعه | اگر نمی دانید که درگیر افسردگی هستید یا نه، در این تست آنلاین رایگان شرکت کنید و از نتیجه مطلع شوید. تست رایگان افسردگی

علائم افسردگی بارداری

  • احساس غمگینی، خلق و خوی پایین یا گریه کردن زیاد و مداوم
  • احساس تحریک‌پذیری یا عصبانی شدن آسان
  • از دست دادن علاقه به افراد دیگر و دنیای اطراف
  • عدم تمایل به خوردن یا خوردن بیش از حد معمول
  • افکار منفی، مانند نگرانی از عدم توانایی در مراقبت از کودک خود
  • احساس گناه، ناامیدی یا سرزنش خود
  • داشتن مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
  • شروع به شنیدن یا دیدن چیزهایی می‌کند که واقعی نیستند (توهم)
افسردگی حاملگی

درمان افسردگی بارداری

همان‌طور که می دانید در این مقاله به ارائه راهکارهایی برای افسردگی های خفیف در طول دوران حاملگی پرداخته‌ایم. اگر شما دچار علائم شدید افسردگی بارداری هستید ، به خودکشی فکر می‌کنید یا دچار توهم شده اید، این راهکارها اثر بخش نخواهد بود.

  • سعی کنید بیشتر در محیط های شاد و مثبت قرار بگیرید 
  • از خوردن غذاهایی با طبع سرد خودداری کنید البته زیر نظر پزشک یا ماما  
  • از تصویرسازی ذهنی استفاده کنید فرض کنید نوزاد شما صحیح و سالم دنیا آمده و شما مشغول شیردادن به او می‌باشید و یا نوزاد را در آغوش گرفته اید تا او را بخوابانید 
  • تاجایی که امکان دارد سعی کنید در خانه تنها نمانید و در کنار اعضای خانواده باشید مثل مادر یا پدر و.. 
  • در مورد احساسات خود با یک دوست، یکی از اعضای خانواده، پزشک یا ماما صحبت کنید
  • اگر احساس خستگی می‌کنید، تمرینات تنفسی آرام بخش را امتحان کنید
  • اگر می‌توانید سطح فعالیت بدنی را افزایش دهید زیرا می‌تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد و به خواب شما کمک کند
  • در کلاس های دوران بارداری برای دیدن و ارتباط با سایر مادران باردار شرکت کنید
  • یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
  • از روان درمانی بهره مند شوید

پیشنهاد مطالعه| حمله پانیک چه ویژگی‌هایی دارد؟ در این مقاله می‌توانید با ویژگی‌های حمله پانیک آشنا شوید:

چه طور در بارداری شاد باشیم؟

ماساژ دوران بارداری را فراموش نکنید

اگر غمگین، مضطرب و افسرده هستید، ماساژ دوران بارداری می‌تواند به دلیل لمس بدن کمک زیادی به شما کند.تحقیقات زیادی فواید لمس را در بهبود خلق و خو نشان داده است.

بوهای خوب در محیط پخش کنید

سعی کنید رایحه های خوب، عودهای خوشبو که شما را به یاد خاطرات خوب می اندازد استفاده کنید. اگر به دلیل تهوع دوران حاملگی نمی‌توانید هر بویی را تحمل کنید، به دنبال بوهایی باشید که خاطرات خوبی را برایتان یادآوری می‌کنند. اگر می‌خواهید از روغن های خوشبو کننده خاص، استفاده کنید با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.

با دوستان و عزیزانتان وقت بگذارنید

وقت گذراندان با دوستان، خانواده و کسانی که به شما توجه و محبت دارند، می‌تواند باعث کاهش علائم افسردگی و بهبود خلق و خوی شما شود.

از مدیتیشن غافل نشوید

تکنیک های ریلکسیشن می‌تواند به کاهش علائم افسردگی، اضطراب و نگرانی در دوران بارداری کمک کند.

شاد بودن در حاملگی

در کلاس های بارداری شرکت کنید

بعضی از کلاس ها در سرای محله ها، فرهنگسراها و یا بیمارستان ها برای آماده کردن مادران باردار تشکیل می‌شوند. سعی کنید در این کلاس ها حضور داشته باشید تا با دیگر مادران تعامل و ارتباط داشته باشید.

با زنان باردار دیگر دوست شوید

سعی کنید دوستان جدیدی با شرایط مشابه خودتان پیدا کنید. روابط حمایتی بین شما و آنها می‌تواند باعث بهبود استرس و اضطراب شود. این گروه ها حتی می‌تواند در شبکه های اجتماعی، واتساپ، تلگرام و یا اینستاگرام باشد.

ورزش کنید

فواید ورزش بر سلامت جسم و روان، بارها و بارها معرفی ‌شده‌است.ورزش مقدار اندورفین را افزایش می‌دهد، که نه تنها می‌تواند باعث احساس شادی شود، بلکه به کاهش احساس درد نیز کمک می‌کند.

تغذیه خوب داشته باشید

تغذیه سالم باعث کنترل وزن و افزایش ایمنی بدن می‌شود. یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند انرژی و طول عمر را افزایش دهد. انتخاب غذاهای سالم هم باعث حفظ سلامتی جسم میشود و هم می‌تواند با دادن احساس بهتر در حفظ و نگهداری خودتان و جنینتان نقش مهمی را ایفا کند. 

پیشنهاد مطالعه | یک رژیم غذایی سالم باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ شیما سیدابراهیم در این مقاله به این سوال پاسخ داده است: همه چیز درباره رژیم غذایی سالم

خواب خوب و منظم داشته باشید

خواب کم و نامنظم با افسردگی، افزایش وزن، افزایش التهاب و سرکوب سیستم ایمنی مرتبط است. کمبود خواب همچنین می‌تواند توانایی شما را در تنظیم احساسات و تعامل اجتماعی مختل کند. پس خوب و به موقع بخوابید!

برای مخارج کودک خود برنامه ریزی کنید

مطالعات نشان داده‌اند که وضعیت مالی فردی که زایمان می‌کند می‌تواند تاثیر زیادی بر شادی او از باردار شدن داشته باشد. اگر نیاز به استفاده از وام فرزندآوری دارید برای آن برنامه ریزی کنید. مخارج پوشک،نگهداری و… کودک را در نظر داشته باشید تا بعد از تولد، برای این مخارج آماده باشید.

تحت نظر یک روانشناس باشید

همان‌طور که قبلا هم گفته شد، راهکارهای بالا برای افرادی که یک بارداری معمولی دارند و یا دچار افسردگی خفیف هستند موثر است. اگر با روش های بالا و تغییر سبک زندگی همچنان غمگین و گرفته هستید، خوب است که از یک روانشناس کمک بگیرید.

در اپلکیشن مدافون، بهترین روانشناس های آنلاین آماده پاسخگویی تلفنی و متنی هستند:

آیا افسردگی از علائم دوران حاملگی است؟

در دوران بارداری تغییرات هورمونی می‌تواند بر مواد شیمیایی مغز اثر بگذار و باعث افسردگی و اضطراب شود. بعضی مواقع زنان باردار متوجه نمی‌شوند که افسرده هستند. بسیاری از زنان هم بعد از زایمان دچار افسردگی می‌شوند.

افسردگی بارداری و نوزاد پسر

نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که افسردگی مادران در دوران بارداری، رفتار نوزادان پسر را تغییر می‌دهد اما مادران اغلب متوجه این موضوع نمی‌شوند.

افسردگی بارداری رفتار فرزندان پسر را تغییر می‌دهد

به گزارش پایگاه اینترنتی دانشگاه «کاردیف»، زنانی که در دوران بارداری علائم افسردگی و اضطراب دارند، متوجه تغییر مشکلات رفتاری نوزادان پسر خود نمی‌شوند اما در رابطه با رفتار نوزادان دختر خود ابراز نگرانی می‌کنند

از هر چهار زن باردار، یک نفر در دوران بارداری به افسردگی و اضطراب مبتلا می‌شود و شواهد نشان می‌دهد که این موضوع می‌تواند خطر بروز مشکلات احساسی و رفتاری را در فرزندان به ویژه در فرزندان پسر افزایش دهد. 

محققان تاخیرهایی را در زبان باز کردن و شواهدی از مشکلات عاطفی را در نوزادان پسر مشاهده کردند اما متوجه بروز این مشکلات در نوزادان دختر نشدند. یافته شگفت‌انگیز این مطالعه این بود که مادران متوجه این مشکلات در فرزندان پسرشان نمی‌شدند اما آنها را در فرزندان دختر خود درک می‌کردند.

پروفسور «روزالیند جان» نویسنده ارشد این مطالعه گفت: یافته اصلی تحقیق ما این بود که مادرانی که افسردگی و علائم اضطرابی بالاتری در دوران بارداری داشتند، از پیوند ضعیف، پرخاشگری بالاتر و سازگاری کمتر نوزادان دختر خود خبر می‌دادند اما متوجه این مشکلات رفتاری در نوزادان پسر خود نمی‌شدند.

وی افزود: در مقابل، ارزیابی عینی ما نشان داد که نوزادان پسر بیشتر تحت تأثیر اضطراب یا افسردگی دوران بارداری مادرانشان قرار داشتند، اما مادران متوجه این موضوع نمی‌شدند.

پروفسور «استفانی ون گوزن»، مؤلف این مطالعه، از دانشکده روانشناسی دانشگاه کاردیف گفت: مادرانی که خودشان دارای مشکلات عاطفی هستند، نمی‌دانند که پسرانشان نیز دچار مشکل هستند و به این ترتیب نوزادان پسر از حمایت‌های لازم در سال‌های اولیه زندگی خود برخوردار نمی‌شوند.

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مطالب علمی » افسردگی بارداری | علائم و درمان

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 3

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *