به جای چند قرص، فقط یک پلی پیل بخورید!

بیماری‌های قلبی عروقی(CVDs)  نخستین عامل مرگ و میر در دنیا هستند که آمار ۱۸ میلیون نفر در جهان (در حدود ۳۱%) را شامل می‌شوند که تا سال ۲۰۲۵ این رقم، به مرگ نیمی از مردم دنیا خواهد رسید. در این میان فشار خون بالا (۹۰/۱۴۰<عدد فشارخون) ‌‌مهم‌ترین عارضه در بین CVDs می‌باشد که نزدیک به ۱٫۴ بیلیون نفر در دنیا مبتلا به آن هستند.

مقاله:به جای چند قرص، فقط یک پلی پیل بخورید!

عدد بزرگ و قابل تاملی است. از این میان، تنها ۱۵% افراد فشار خون کنترل شده دارند و در کشورهای با درآمد متوسط تا پایین بیش از ۷۰% افراد فشارشان تحت کنترل نیست که یکی از علل مهم آن، تک دارویی بودن درمان در آن هاست. به همین دلیل امروزه اکثر گایدلاین های درمانی،  برای رسیدن به فشار خون نرمال و پایداری در کنترل آن، درمان با حداقل دو دارو را پیشنهاد کرده‌اند و امروزه اکثر درمان ها بدین منوال پیش می رود.

اما پس از تغییر تعداد داروهای مصرفی باز هم در بسیاری از مطالعات مشاهده شد که با بالا رفتن تعداد داروهای مصرفی همچنان در بسیاری از افراد فقدان فشارخون کنترل شده مشاهده می‌شود و این آمار باعث طرح این سوال شد که علت پیشامد این موضوع چیست ؟ این بار مسئله از جایی دیگر نشات می گرفت و آن عدم تبعیت و پایبندی بیماران در مصرف داروهایشان بود.

با یک مثال ساده بیشتر روشن می‌شود؛ فرض کنید فردی برای عارضه فشارخون خود یا مشکل قلبی که دارد، دارو مصرف می‌کند. به عنوان مثال دو داروی کاهنده فشار خون و یک داروی پایین آورنده چربی خون و یک داروی ضد انعقاد مثل آسپرین. پس در مجموع در روز چهار دارو را بایستی مصرف کند! و احتمال بسیار بالایی دارد که بعد از مدتی و پس از بهبود نسبی علایم، مصرف هریک از داروها را بدلایلی نظیر فراموشی دوز دارو، جابجایی و اشتباه در مصرف و… رها کند. همین امر باعث شد تا بسیاری از محققان و متخصصان از سراسر دنیا به این موضوع فکر کنند که آیا می‌توان چاره ای اندیشید و از این اتفاق جلوگیری کرد؟

نهایتا در سال ۲۰۰۲ و برای نخستین بار جواب این سوال پس از چندین سال تحقیق و مطالعه، در جلسه مشترک مجموعه  Wellcome Trustو سازمان جهانی بهداشت (WHO) پاسخ داده شد و آن پیشنهاد مصرف ترکیبات با دوز ثابت(FDCs) بود. (البته پیش تر هم در این باره گمانه زنه هایی شده بود اما نقطه عطف این موضوع مربوط به این نشست بود.) آنان عنوان کردند که درمان با FDCs باید به عنوان راهکاری جهت جلوگیری از عدم پایبندی بیمار به مصرف دارو و به دنبال آن جلوگیری از رخدادهای خطرآفرین عدم کنترل فشار خون باشد.

اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص قلب و عروق آنلاین دارید، مجموعه ای از بهترین پزشکان در اپلیکیشن مدافون، آماده پاسخگویی هستند:

اما تعریف FDCs در درمان فشارخون چیست؟

ترکیبات با دوز ثابت محصولاتی هستند که ترکیبی از حداقل دو داروی کاهنده فشار خون در دوزهای ثابت و مشخص، در یک قرص یا کپسول می‌باشند. به عبارتی بیماری که برای کنترل فشارخون خود، مجبور به مصرف چندین دارو بود حالا تنها لازم است یک یا دو دارو را با همان اثرات درمانی پیشین مصرف کند و اتفاقاتی که در عدم تبعیت بیمار در مصرف دارو یا فراموشی آن و یا در کل نگرانی های مربوط به مصرف جا به جا و یا اشتباه داروها بود، از بین می رفت.

مصرف FDCs در فشار خون منافع زیادی دارد از جمله: پایبندی بالا بیمار در مصرف، تعیین دوز آسان تر، کنترل و پایش آسان تر بیمار توسط پزشک، برنامه ریزی آسان در مصرف ، قیمت تمام شده پایین تر و… .

نکته مهم درباره داروهای FDCs اینست که هر دارویی را به دلخواه و با اندازه دوزهای سلیقه ای نمی‌توان در یک ترکیب قرار داد و لازم است تا مطالعات کارآزمایی بالینی گسترده با جمعیت بالا، بصورت مقایسه ای در گروه‌های مختلف و حتی در مقایسه با مصرف داروها بصورت جداگانه، انجام داد تا کارایی این ترکیبات اثبات شده و مورد مصرف قرار گیرند.

گایدلاین های مختلفی نظیر راهنماهای کالج کاردیولوژی آمریکا (ACC) و انجمن قلب آمریکا (AHA) و یا راهنمای انجمن کاردیولوژی اروپا(ESC) استفاده از این ترکیبات را در درمان توصیه می‌کنند و پس از ۱۵ سال از جلسه مهم سازمانی جهانی بهداشت درباره FDCs ، نهایتا این ترکیبات در سال ۲۰۱۷ میلادی وارد لیست داروهای ضروری WHO  شدند. سازمان جهانی بهداشت در این لیست، حداقل نیازها و موارد مهم دارویی موردنظر که باید در سیستم درمانی کشورها موجود باشند را اعلام می‌کنند.

تا به امروز ترکیبات مختلفی از FDCs در سراسر دنیا توسط شرکت های بزرگ داروسازی نظیر توا، آسترازنکا، بوهرینگر اینگلهایم تولید شده اند، که برای هر ترکیب بایستی، همان‌طور که پیش تر نیز اشاره شد مطالعات بالینی صورت گرفته و با تغییر حتی یک جز نیز، این مطالعات از سرگرفته شوند و این ترکیبات روند تولیدی متفاوت با تولید داروهای ژنریک دارند.

اما در این بین یکی از زیر مجموعه های  FDCs، ترکیبات پلی پیل هستند. ترکیبات پلی پیل از آن جهت خاصند چون تعریف کمی متفاوت تری دارند و حداقل از دو داروی کاهنده فشارخون، یک داروی کاهنده چربی و به‌طور معمول یک داروی ضد انعقاد تشکیل شده اند و بنابراین علاوه بر کاهش فشارخون، دیگر بیماری‌های قلبی عروقی را که با چربی بالا و گرفتگی عروق نیز همراه هستند را هدف قرار داده اند.  پلی پیل  نیز مانند سایر FDCs  باید برای اثبات عملکردی خود، مطالعات گسترده بالینی را پشت سر بگذارد.

در حال حاضر شرکت های داروسازی متعددی در کشورهای مختلف نظیر اسپانیا، فرانسه، هند و… محصول پلی پیل را با اجزای متفاوت تولید و مصرف می‌کنند که هرکدام مطالعات کارآزمایی چندین ساله را برای دریافت گواهی تولید خود پشت سر گذاشته اند.

و خبر خوب اینکه در ایران نیز داروی پلی پیل موجود است. این محصول همراستا با نگاه جهانی نسبت به داروی پلی پیل و به عنوان تنها داروی ترکیبی در ایران با پشتوانه مطالعه بالینی ده ساله پیش از تولید، که جز سه مطالعه پر جمعیت مربوط به داروهای پلی پیل در دنیا نیز هست، با دو برند “پلی پیل- ای” و “پلی پیل- وی” توسط شرکت داروسازی البرز دارو تولید و از سال ۱۳۹۶ وارد بازار دارویی کشور ‌شده‌است.

در انتها باید گفت مصرف ترکیبات با دوز ثابت در درمان بیماری‌های قلبی عروقی می‌تواند راهکاری عملی در کاهش بار بیماری در جامعه و به دنبال آن حفظ سلامت عمومی‌باشند اتفاقی که به وسیله ایده درمان ترکیبی در بیماری‌هایی دیگر نظیرHIV  و سل رخ داد.

منبع: مقاله دکتر محمدحسین نجفی؛قرص پلی پیل

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مقالات پزشکان » به جای چند قرص، فقط یک پلی پیل بخورید!

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *