افسردگی در نوجوانان، علائم و علل

افسردگی ممکن است در هر سن و شرایطی به سراغ افراد بیاید. افسردگی در نوجوانان ممکن است باعث احساس غم و اندوه همیشگی و از دست دادن علاقه به فعالیت ها شود یا حتی علائم متفاوتی با بزرگسالان داشته باشد.

روابط نوجوانان با یکدیگر، تغییرات فیزیکی و بدنی، انتظارات خانواده و اطرافیان از مواردی هستند که می‌توانند موجب بروز افسردگی در نوجوانان شوند.

این مقاله توسط سحر بهروزیان روانشناس، بررسی و تایید ‌شده‌است.

افسردگی نوعی اختلال پیچیده است که اغلب سیستم ‌های بدن از جمله سیستم ایمنی را در برمی‌گیرد. این اختلال خواب را مختل کرده و در برخی موارد اشتها را نیز کم می‌کند. متاسفانه امروزه افسردگی در کشور ما ۱۲.۵ درصد شیوع داشته و افراد زیادی را به خود درگیر کرده است.

افسردگی نوجوانان

علائم افسردگی در نوجوانان دختر و پسر

افسردگی در نوجوانان می‌تواند شامل تغییرات عاطفی، احساسی، رفتاری و حتی جسمی‌باشد. این موارد عبارتند از:

  • احساس غم و اندوه و گریه بی دلیل
  • ناامیدی و خشم
  • تحریک‌پذیری و حساسیت زیاد
  • از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلا مورد علاقه بوده اند
  • اختلاف و درگیری با خانواده و دوستان
  • عزت نفس پایین
  • احساس گناهکاری
  • انتقاد اغراق آمیز از خود
  • احساس شکست
  • مشکل تمرکز
  • بدبینی نسبت به آینده
  • افکار خودکشی
  • احساس خستگی و بی انرژی بودن
  • بی‌خوابی یا خواب زیاد
  • زیاد یا کم شدن غیرعادی اشتها
  • مصرف الکل یا مواد مخدر
  • بی‌قراری
  • کند شدن صحبت کردن، حرکت یا تفکر
  • درد و ناراحتی جسمی
  • ضعیف شدن در درس و مدرسه
  • بی توجهی به بهداشت و ظاهر
  • رفتارهای مخاطره آمیز
  • آسیب رساندن به خود

من یک نوجوان افسرده هستم

اگر علائم افسردگی موجب اختلال در زندگی شما ‌شده‌است یا افکار خودکشی دارید حتما به یک روانشناس مراجعه کنید. این علائم بدون درمان بهبود پیدا نکرده و ممکن است حتی بدتر و شدیدتر شود.

اگر نمی دانید که برای درمان افسردگی از کجا شروع کنید، در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید از بهترین روانشناس های نوجوان مشاوره آنلاین دریافت کنید.

علل افسردگی در نوجوانان

دقیقا مشخص نیست که چه عواملی موجب بروز افسردگی در نوجوانان می‌شود اما این عوامل موثر هستند:

  • تغییرات در مواد شیمیایی مغز. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیای مغزی هستند که سیگنال ها را به سایر قسمت‌های بدن منتقل می‌کند.اختلال در این مواد شیمیایی می‌تواند منجر به افسردگی شود.
  • تغییرات هورمونی . تغییرات در تعادل هورمونی می‌تواند موجب ایجاد یا تحریک افسردگی شود.
  • وراثت. افسردگی در افرادی که در اعضای خانواده آنها سابقه این اختلال وجود دارد، بیشتر است.
  • آسیب های دوران کودکی. آزار جسمی و روانی، از دست دادن والدین، آزار جنسی و … در دوران کودکی خطر افسردگی را در نوجوانی و بزرگسالی افزایش می‌دهد.

تاثیر بی تحرکی بر افسردگی نوجوانان

محققان دانشگاه کالج لندن دریافتند نشستن طولانی موجب افزایش خطر بروز افسردگی در نوجوانی می‌شود. بر اساس نتایج این تحقیقات، خطر بروز علایم افسردگی در سن ۱۸ سالگی در افرادی که بخش عمده‌ای از روز را بدون فعالیت فیزیکی سپری می‌کنند، افزایش می‌یابد

افسردگی نوجوانان در اثر نشستن بیش از حد

بر اساس این تحقیقات نه تنها فعالیت‌های فیزیکی شدید برای سلامت روح و جسم مفید هستند، بلکه انجام هر میزان فعالیت که مدت زمان نشستن در یک محل را کاهش دهد، برای حفظ سلامت روان مفید است.

در این تحقیقات اطلاعات ۴۲۵۷ نوجوان که از زمان تولد در یک مطالعه علمی گردآوری ‌شده‌است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان فعالیت این افراد در سنین ۱۲، ۱۴ و ۱۶ سالگی حداقل به مدت سه روز و روزانه ۱۰ ساعت با استفاده از شتاب‌سنج‌های پوشیدنی، به دقت اندازه‌گیری ‌شده‌است. همچنین وجود علایم افسردگی مانند کاهش لذت، تمرکز ضعیف و خلق پایین و شدت آن‌ها در جریان مشاوره بالینی با این افراد ارزیابی شد.

در نتیجه این بررسی‌ها مشخص شد به ازای روزانه یک ساعت رفتار انفعالی (مانند نشستن در یک مکان) در سنین ۱۲، ۱۴ و ۱۶ سالگی،‌ شدت علایم افسردگی در سن ۱۸ سالگی به ترتیب ۱۱.۱%، ۸% یا ۱۰.۵% افزایش می‌یابد. همچنین افرادی که در تمام سنین رفتار انفعالی مستمر داشته‌اند در سن ۱۸ سالگی ۲۸.۲ % بیش از سایرین درگیر علایم افسردگی هستند.

در مقابل هر ساعت فعالیت سبک مانند پیاده‌روی در سن ۱۲، ۱۴ و ۱۶ سالگی به ترتیب موجب کاهش ۹.۶%، ۷.۸% و ۱۱.۱ % علایم افسردگی در ۱۸ سالگی می‌شود.

افسردگی نوجوانان و گوشی های هوشمند

تحقیقات نشان داده است که استفاده از رسانه‌های اجتماعی با آسیب زدن به سلامت روانی کودکان و نوجوانان همراه است. این تحقیقات نشان داده که افزایش استفاده از رسانه های اجتماعی موجب افزایش افسردگی و اضطراب در نوجوانان و دانش آموزان ‌شده‌است.

هنگامی که کودکان و نوجوانان از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، با توجه به اینکه قطعه پیشانی مغز آنها (بخشی از مغز کار فکر کردن را انجام می‌‌دهد) به‌طور کامل رشد نکرده است، ممکن است به آسانی غرق در این رسانه‌ها شوند. این محتوا آنان را مشغول به خود نگاه می‌دارد، حتی اگر برای آنها مناسب نباشد و باعث می‌شود آنها احساس بدی پیدا کنند. محتوای رسانه‌های اجتماعی عواطفی را تحریک می‌کند که باعث آسیب‌پذیرتر شدن کودکان می‌شود.

محتوای نامناسب در اینستاگرام، آپارات، یوتیوب و… می‌تواند منجر به اختلالات خورد و خوراک، به هم خوردن الگوهای خواب، بهره‌کشی جنسی، آسیب به خود، حملات حاد افسردگی و حتی موارد منجر خودکشی و شروع «اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی» شود.

استفاده از صفحه نمایش شامل تلویزیون، تلفن های هوشمند، رایانه ها و سایر دستگاه های الکترونیکی می‌شود. کمتر از یک ساعت در روز، استفاده کم، چهار ساعت در روز، استفاده متوسط و هفت ساعت یا بیشتر در روز، استفاده زیاد از این وسایل تلقی می‌شود.

سوالات روانشناسی نوجوانان

من یک نوجوان هستم که بزرگ شده ام و می خواهم تتو بزنم اما خانواده ام مخالف هستند. لطفا من را راهنمایی کنید.

اول باید ببینیم که علت اینکه می‌خواهید تتو بزنید چیست. اگر تتو می‌خواهید چون بزرگ شده اید و می‌خواهید آن را نشان دهید، باید بدانید که تنها راه اعلام کردن بزرگ شدن تتو کردن نیست. اگر به نظر شما افرادی که تتو میزنند افراد خاص و مرکز توجهی هستند و به این ترتیب می‌خواهید که دیگران به شما توجه کنند، خوب است بدانید راه‌های دیگری هم برای دوست داشته شدن هست. اگر هدف شما از تتو زدن این موارد است باید بیشتر درباره آن فکر کنید اما اگر تتو زدن سلیقه شماست آن وقت موضوع فرق می‌کند.

من دختری 15 ساله هستم. جدیدا احساس میکنم که دلم میخواد هی پیرسینگ کنم با اینکه چند بار این کار را انجام داده ام. همین حس را درباره تتو هم دارم. با اینکه چند جای بدنم را تتو کرده ام، دلم می خواهد که باز هم تتو کنم. علت چه می‌تواند باشد؟

چه خوب که شما متوجه این موضوع شده اید. متاسفانه تتو و پیرسینگ زیاد طبق استانداردهای روانشناسی از اشکال خودزنی هستند. اعتیاد به این موارد می‌تواند دلیل جسمی هم داشته باشد. به این ترتیب که بدن درد زیادی را هنگام این کارها تحمل می‌کند. به دلیل این استرس و درد، مغز، اندورفین آزاد می‌کند و اندورفین همانند مواد مخدر مانند مورفین و دیگر مسکن‌ها است. در نتیجه، نوعی سرخوشی پس از تجربه درد ناشی از تتو و پیرسینگ به سراغ شما می‌آید و شما دوست دارید که دوباره آن را تجربه کنید. تتو و پیرسینگ می‌تواند با اختلالاتی مثل افسردگی، اضطراب، بدریخت انگاری، اختلالات خوردن و مصرف مواد مخدر همراه باشد و اعتیاد به تتو و پیرسینگ می‌تواند نوعی از وسواس فکری محسوب شود

به تازگی متوجه شده ام که دخترم با یک پسر دوست ‌شده‌است. چه کار باید بکنم و چه عکس العملی صحیح است؟

قبل از هر کاری، رابطه خود را با فرزند خود بهبود دهید. پذیرش خود را بالا ببرید و بدانید که کنترل گری نتیجه عکس می‌دهد. خط قرمزها را مشخص کنید و اگر رابطه از خط قرمز خانواده رد نشده، دوست او را ببینید تا حسن نیت خود را نشان دهید. در این موضوع سن فرزند شما اهمیت زیادی دارد. اگر نوجوان نیست و سن کمتری دارد، باید جلوی این رابطه را بگیرید. اما اگر نوجوان است با همدلی به او آموزش صحیح دهید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 632

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *