سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم نوعی سرطان است که در سلول‌های دهانه رحم قسمت پایینی رحم که به واژن متصل می‌شود رخ می‌دهد. به بیانی دیگر سرطان دهانه رحم رشد سلول‌های غیر طبیعی در پوشش دهانه رحم است. شایع‌ترین سرطان دهانه رحم کارسینوم سلول سنگفرشی است که حدود 70 درصد افراد به این نوع مبتلا هستند. نوع آدنوکارسینوم شیوع کمتری دارد (حدود 25٪ موارد) و تشخیص آن دشوارتر است.

این مقاله توسط دکتر کیانا صادقی متخصص زنان و زایمان بررسی و تایید ‌شده‌است.

گونه های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی  (HPV)، در ایجاد بیشتر سرطان دهانه رحم نقش دارند. هنگامی که در معرض HPV قرار می گیرید، سیستم ایمنی معمولا ویروس را از بین می برد. با این حال، در درصد کمی از افراد، ویروس سال ‌ها زنده می ‌ماند و در طی فرایندی، به سلول‌های سرطانی تبدیل می‌شوند.

شما می‌توانید با انجام تست های غربالگری و دریافت واکسنی که از عفونت HPV محافظت می‌کند، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کاهش دهید.

علائم سرطان دهانه رحم

تغییرات پیش سرطانی در سلول‌های دهانه رحم به ندرت باعث ایجاد علائم می‌شوند. از این رو تنها راه برای اطلاع از وجود سلول‌های غیر طبیعی که ممکن است به سرطان تبدیل شوند، انجام آزمایش غربالگری دهانه رحم است. اگر تغییرات اولیه سلولی به سرطان دهانه رحم صورت گرفته باشد، ممکن است علائم زیر پدید آیند:

  • خونریزی واژینال بعد از مقاربت، بین قاعدگی یا بعد از یائسگی
  • ترشحات آبکی و خونی واژن که ممکن است سنگین و دارای بوی بد باشد
  • درد لگن یا درد در حین مقاربت
  • خونریزی قاعدگی که طولانی تر یا شدیدتر از حد معمول است.

این علائم می‌توانند ناشی از بیماری‌های دیگر نیز باشند. از این رو توصیه می‌شود اگر علائم ادامه یافت، با یک متخصص زنان مشورت کنید. دکتر زنان آنلاین مدافون در تمامی ساعات شبانه روز آماده پاسخدهی به سوالات پزشکی شما عزیزان می‌باشد. تنها کافیست اپلیکیشن مدافون را نصب کنید، در آن ثبت نام کنید و سوال پزشکی خود را از پزشک آنلاین بپرسید.

سرطان دهانه رحم چیست؟

علل سرطان دهانه رحم

تقریبا تمام موارد سرطان دهانه رحم ناشی از عفونت مداوم با برخی از انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)  به وجود آمده است. این بزرگترین عامل خطر برای این نوع سرطان است. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت:

  • یکی دیگر از عوامل خطر سرطان دهانه رحم سیگار کشیدن است.
  • شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد زنانی که به مدت پنج سال یا بیشتر از قرص‌های ضد بارداری استفاده کرده‌اند، در معرض خطر ابتلا به این سرطان قرار می گیرند.
  • سیستم ایمنی ضعیف نیز می‌تواند موجب ایجاد این بیماری در افراد شود.

بیشتر بدانید درباره:  ویروس HPV

انواع سرطان دهانه رحم

تشخیص نوع سرطان دهانه رحم، کمک بسیاری به درمان آن می‌کند. انواع اصلی سرطان دهانه رحم عبارتند از:

سرطان کارسینوم سلول سنگفرشی

 این نوع سرطان در سلول‌های نازک و مسطح (سلول‌های سنگفرشی) پوشاننده قسمت بیرونی دهانه رحم که به داخل واژن می رود، رخ می‌دهد. اکثر سرطان های دهانه رحم، در دسته سنگفرشی هستند.

آدنوکارسینوما

این نوع سرطان در سلول‌های غده ای ستونی شکل که کانال دهانه رحم را پوشانده اند رخ می‌دهند.

*البته لازم به ذکر است که گاهی اوقات، هر دو نوع سلول در سرطان دهانه رحم نقش دارند.

عوامل خطر

عوامل خطر این نوع سرطان عبارتند از:

  • زیاد بودن تعداد شرکای جنسی
  • داشتن رابطه جنسی در سنین پایین
  • ابتلا به سایر بیماری‌های مقاربتی مانند: کلامیدیا، سوزاک، سیفلیس و HIV/AIDS
  • سیستم ایمنی ضعیف، اگر سیستم ایمنی بدن شما به دلیل سایر بیماری‌ها ضعیف شده باشد و به HPV مبتلا باشید، ممکن است احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در شما افزایش یابد.
  • سیگار کشیدن با سرطان سلول سنگفرشی دهانه رحم رابطه مستقیم دارد.
  • قرار گرفتن در معرض داروی پیشگیری از سقط جنین، اگر مادر شما در دهه 1950 در دوران بارداری از دارویی به نام دی اتیل استیل‌بسترول (DES) استفاده کرده باشد، ممکن است خطر ابتلا به نوع خاصی از سرطان دهانه رحم به نام آدنوکارسینوم سلول شفاف در شما افزایش یابد.

راه‌های جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم

برای کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم نکات زیر را رعایت فرمایید:

  • درباره تزریق واکسن HPV با یک متخصص زنان مشورت کنید. دریافت واکسن برای جلوگیری از عفونت HPV ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های مرتبط با HPV را کاهش دهد. از پزشک خود بپرسید که آیا واکسن HPV برای شما مناسب است یا خیر. دکترآنلاین زنان مدافون می‌تواند در این زمینه شما را راهنمایی نماید.
  • تست پاپ اسمیر را به صورت روتین انجام دهید. این تست می‌تواند شرایط پیش سرطانی را تشخیص دهد، بنابراین می‌توان آنها را تحت نظر یا درمان کرد تا از سرطان دهانه رحم جلوگیری شود. اکثر سازمان‌های پزشکی پیشنهاد می‌کنند که آزمایش پاپ اسمیر روتین را در سن ۲۱ سالگی شروع کنید و هر چند سال یک بار آن را تکرار کنید.
  • رابطه جنسی ایمن را تمرین کنید. با انجام اقداماتی برای جلوگیری از انتقال عفونت‌های مقاربتی، مانند: استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی و محدود کردن تعداد شرکای جنسی، خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهید.
  • سیگار کشیدن را ترک کنید. اگر سیگار می کشید، با پزشک خود درباره  راهکارهایی که به شما در ترک سیگار کمک می‌کند، صحبت کنید.
راه‌های انتقال HPV و سرایت آن در بین مردم چگونه است؟

‌‌مهم‌ترین راه انتقال آن از طریق ارتباط جنسی می‌باشد. البته گزارش هایی وجود دارد که این ویروس می‌تواند از طریق تماس پوستی نیز انتقال یابد. در موارد نادر از مادر به فرزند هم منتقل ‌شده‌است.

آیا سرطان دهانه رحم قابل درمان است؟

سرطان دهانه رحم قابل درمان است. البته هر چه در مراحل اولیه تر تشخیص داده شود میزان عوارض آن کمتر خواهد بود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 6356

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

1 دیدگاه دربارهٔ «سرطان دهانه رحم چیست؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *