چسبندگی رحم چیست و چه علائمی دارد؟

چسبندگی رحم یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است زنان در طول زندگی خود به آن دچار شوند. چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن، به حالتی گفته می‌شود که اسکار زخم در رحم یا دهانه رحم وجود داشته باشد. این بافت اسکار باعث می‌شود دیواره های این اندام‌ها به هم بچسبند و اندازه رحم را کاهش دهند. در بسیاری از موارد دیواره های جلویی و پشتی رحم به یکدیگر می چسبند. در موارد دیگر، چسبندگی فقط در قسمت کوچکی از رحم ظاهر می‌شود. میزان چسبندگی خفیف، متوسط یا شدید است. در چنین حالتی، رحم دچار چسبندگی می‌شود. در ادامه این مقاله از مدافون با انواع چسبندگی رحم و علائم و علل به وجود آمدن آن آشنا خواهیم شد. تا انتها همراه مدافون باشید.

انواع چسبندگی رحم

رحم از سه لایه تشکیل شده که لایه داخلی آن در ایجاد خونریزی قاعدگی نقش دارد. چسبندگی رحم از جمله ‌‌مهم‌ترین مشکلاتی است که برای برخی از زنان رخ می‌دهد و به صورت اکتسابی ایجاد می‌شود. چسبندگی رحم به دو دسته چسبندگی داخل رحم و چسبندگی خارج از رحم تقسیم می‌شود. در چسبندگی داخل رحم ممکن است که بخشی از رحم از درون به یکدیگر بچسبند و در چسبندگی خارج از رحم ممکن است رحم به یکی از اعضای مجاور مانند: روده، مثانه، تخمدان و لوله ها بچسبد. انجام زایمان سزارین یکی از عواملی است که می‌تواند موجب چسبندگی رحم شود.

علائم چسبندگی داخل رحم

در بعضی موارد، سندرم اشترمن هیچ علائمی از خود نشان نمی‌دهد، اما در برخی بانوان با علائم زیر نمایان می‌شود:

  • دوره های قاعدگی بسیار سبک یا همان هیپومنوره
  • قطع شدن پریود
  • گرفتگی یا درد شدید در ناحیه لگن
  • ناباروری و سقط مکرر جنین
  • دردهای شدید دوران قاعدگی        

علل ایجاد چسبندگی داخل رحم چیست؟

به‌طور معمول چسبندگی داخل رحم در اثر یک عمل جراحی مانند: جراحی فیبروم و پولیپ، سزارین، جراحی سپتوم رحم و یا عفونت‌های مزمن بافت اندومتر ایجاد می‌شود. اما به گفته متخصصان شایع‌ترین علت چسبندگی داخلی رحم، کورتاژ است. سقط های غیر قانونی که معمولا در مکان هایی غیر بهداشتی و توسط افراد غیر متخصص انجام می‌شود ، نیز از علل بسیار مهم عفونت و چسبندگی داخل رحم می‌باشد.

البته عوامل دیگری نیز در به وجود آمدن چسبندگی داخل رحم تاثیرگذارند که در ادامه به اختصار معرفی خواهیم کرد:

  • خونریزی شدید پس از زایمان
  • جفت دفع نشده پس از زایمان
  • جای زخم پس از جراحی رحم مانند: کورتاژ و اتساع
  • وجود جای زخم پس از جراحی سرازین
  • عفونت اندام‌های تولید مثل
  • پرتو درمانی

علل ایجاد چسبندگی خارج رحم چیست؟

چسبندگی خارج رحم نیز عموما در اثر التهاب، عمل جراحی و اندومتریوز به وجود می‌آید. برای مثال چسبندگی خارج رحم می‌تواند نتیجه پارگی آپاندیس، سزارین، پارگی یا جراحی کیست تخمدان و فیبروم رحم، آبسه و عفونت لگن ، جراحی روده و… باشد.

چسبندگی داخل رحم چه عوارضی دارد؟

چسبندگی داخل رحم یک مشکل جدی است، پزشکان گاها برای درمان آن، دست به جراحی می زنند. این بیماری عوارضی را در پی دارد که این عوارض عبارتند از:

  • عدم توانایی فرد در باروری
  • سقط جنین به‌طور مکرر
  • درد لگن
  • دیسمنوره یا دوره‌های قاعدگی دردناک
  • احتما ابتلا به آندومتریوز
  • ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم
  • افزایش اختلالات لانه‌گزینی جفت در حاملگی‌های بعدی

اگر شما هم مشکل چسبندگی رحم را دارید، در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید به صورت شبانه روزی از بهترین پزشکان آنلاین زنان و زایمان مشاوره پزشکی دریافت کنید.

چسبندگی رحم چگونه تشخیص داده می‌شود؟

این بیماری عموما نشانه ی خاصی در فرد نداشته و صرفا با مراجعه به پزشک متخصص و انجام تست هایی خاص، قابل تشخیص است. امروزه با پیشرفت علم روش های متعددی برای تشخیص چسبندگی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت:

روش‌ های تشخیص و درمان چسبندگی داخل رحم

  • هیستروسالپنگوگرام HSG: این روش که نوعی پرتونگاری است، تصویری کامل از داخل رحم و لوله های آن به پزشک نشان می‌دهد تا بتواند وضعیت سندرم آشرمن را بررسی نماید.
  • هیستروسکوپی: جزو ‌رایج‌ترین روش های تشخیص و درمان چسبندگی رحم به حساب می‌آید. در این روش پزشک لوله های سوند را از طریق دهانه رحم، وارد رحم بیمار می‌کند و به معاینه او می پردازد.
  • لاپاروسکوپی: روش تشخیص دیگری است که در آن، پزشک پس از بریدن شکم، لوله های باریکی را همراه با دوربینی کوچک وارد رحم بیمار می‌کند و از این طریق می‌تواند وضعیت رحم فرد را مشاهده کند. البته این شیوه معاینه، بیشتر در تشخیص آندومتریوز استفاده می‌گردد.
  • سونوگرافی شور

راه‌های پیشگیری از چسبندگی رحم

یکی از بهترین راه‌های جلوگیری از ایجاد سندروم آشرمن، مراجعه به موقع به پزشک پس از مشاهده هرگونه علائم عفونت می‌باشد. همچنین بهتر است تمامی بانوان حداقل یک یا دو بار در سال به پزشک متخصص مراجعه و از سلامت خود اطمینان حاصل کنند. شما می‌توانید پس از ثبت نام در اپلیکیشن مدافون، پزشک آنلاین خود را انتخاب نموده و به صورت مستمر، تحت نظر ایشان باشید.

راه‌های درمان چسبندگی داخل رحم

امروزه از هیستروسکوپ برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی استفاده می ‌شود.البته روش لاپاروسکوپی نیز برای دیدن سطح رحم کاربرد بسیاری دارد. سونوگرافی با وضوح بالا به‌ ویژه در ترکیب با هیستروسکوپی هم برای تشخیص چسبندگی رحم مفید می‌باشد. البته برخی پزشکان در موارد شدید، ممکن است از روش ‌های متعددی برای درمان چسبندگی رحم استفاده نمایند.

علاوه ‌بر این، پزشک ممکن است برای جلوگیری از چسبندگی مجدد، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را برای بیمار تجویز کند و گاهی اوقات جراح نیز به بیمار توصیه می ‌کند که یک سوند پلاستیکی ساختاری را درون رحم برای چند روز یا حتی چند هفته نگه دارد، تا زمانی که بهبود کامل حاصل شود.

*اگر پس از هیستروسکوپی چسبندگی رحم، حاملگی اتفاق بیفتد، احتمال بروز عوارضی از قبیل: زایمان زودرس، خونریزی سه ماهه سوم و اتصال غیرطبیعی جفت به لایه رحم را افزایش می ‌دهد.

کلام پایانی

در این مقاله از مدافون درباره چسبندگی رحم، انواع چسبندگی رحم، علائم چسبندگی رحم، علت به وجود آمدن چسبندگی رحم، راه‌های تشخیص و درمان آن صحبت نمودیم. توصیه مدافون به شما عزیزان این است که در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده، جهت تشخیص و درمان سریعا به پزشک مراجعه نمایند. متخصصان زنان مدافون می‌توانند شما عزیزان را در تشخیص و یا درمان چسبندگی رحم یاری نمایند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 985

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *