طرز رفتار صحیح با افراد معتاد

مصرف مواد مخدر علاوه بر فرد معتاد، خانواده و اطرافیان آن را نیز با مشکلات فراوانی درگیر می نماید. مطلع‌شدن از این ‌که عزیزی گرفتار اعتیاد شده، بسیار دردناک و شوکه‌کننده است و اغلب اعضای خانواده را دچار احساسات خشم، دل‌شکستگی یا کلافگی می ‌گرداند. هرچندکه این احساسات طبیعی هستند، ولی در چنین شرایطی، مهم حفظ امیدواری و تلاش برای حل مشکل است چرا که امکان بهبودی و درمان وجود دارد.

از این رو به خانواده هایی که از نزدیک با بحران اعتیاد دست وپنجه نرم می‌کنند ، توصیه می‌شود که نحوه رفتار با فرد معتاد قبل و پس از ترک اعتیاد را یاد بگیرند تا راحت تر بتوانند عزیران شان را از این بلای دامن گیر آزادی ببخشند. چرا که حمایت خانوادگی و رفتار درست با معتاد نقش پررنگی در بهبود و افزایش موفقیت درمان اعتیاد دارد.

نکاتی درباره اعتیاد

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که اصلا چرا ممکن است که یک فرد دچار اعتیاد گردد. در جواب این پرسش باید گفت که در گذشته دورهمی و جمع شدن خانواده ها در کنار یکدیگر بیشتر بود. از طرفی کودکان و نوجوانان بازی های گروهی می‌کردند و به این ترتیب علاوه بر کسب مهارتهای جدید، انرژی خود را نیز تخلیه می‌کردند. اما امروزه این موارد وجود ندارد.

طرز رفتار صحیح با افراد معتاد

در این مقاله از مدافون راه‌های صحیح مقابله با افراد معتاد را به شما معرفی خواهیم کرد. همراه ما باشید.

روش های صحیح رفتار با معتادان

در ادامه روش های صحیح رفتار با معتادان را به شما آموزش خواهیم داد.

در مورد اعتیاد اطلاعات کاملی کسب کنید

هنگامی که متوجه درگیری یکی از اعضای خانواده و یا اطرافیانتان به اعتیاد شدید، تلاش کنید تا جایی که می‌توانید در مورد نوع اعتیاد وی و شیوه ترک آن تحقیق کنید. هرچه اطلاعات بیشتری در این مورد داشته باشید، درک بهتری از شرایط خواهید داشت و بهتر می‌توانید به وی کمک کنید.

در مصرف مواد اعتیادآور همراه او نشوید

تحت هیچ شرایطی به پیشنهادهای او برای مصرف مواد مخدر یا الکل بله نگوید. نباید به طرف مقابل اجازه بدهید تا به شما بقبولاند که این رفتارش برخلاف آنچه باور دارید، غلط و مشکل‌دار نیست و مصرف مواد مخدر لذت‌بخش است.

همه مشکلات را به اعتیاد او ربط ندهید

همه مسائل و مشکلاتی که در خانواده وجود دارد را به او و اعتیادش ربط ندهید، شاید همین اعتیاد نیز نمودی از مشکلات خانواده باشد. با این کار فقط فشار روانی و احساس گناه او را بیشتر می ‌کنید.

رفتار با معتادان 1

درباره اعتیاد به گوشی موبایل بیشتر بدانید.

نباید فرد معتاد را از خانواده طرد کنید

افراد پس از تجربه اعتیاد به مواد، احتمالا احساسات مختلفی را تجربه می ‌کنند که یکی از آن ها، حس طرد شدن و نادیده گرفته شدن از سوی جامعه و به ویژه اعضای خانواده است. یافته‌ ها و پژوهش‌ های متعدد نشان می ‌دهد احساس طرد شدگی و انزوا یکی از مهم ‌ترین متغیرهای ناکامی فرد معتاد در ترک مواد است. چرا که پذیرنده نبودن جامعه و خانواده در خصوص فردی که درگیر بیماری اعتیاد است، انگیزه‌ های روان شناختی به منظور درمان را به شدت کاهش می ‌دهد. به همین دلیل است که به خانواده ‌‌ها پیشنهاد می ‌شود ضمن پذیرش معضل اعتیاد در خانواده، به پدیده اعتیاد به عنوان یک بیماری نگاه کنند و آگاه باشند معتاد برای رهایی از این بیماری نیاز به همیاری دارد.

مشاوره روانشناسی میخوای کلیک کن.         

هرگز او را اجبار به ترک نکنید.

بسیاری از خانواده‌ ها تصور می ‌کنند، مجبور کردن فرد معتاد به ترک با هر روش ممکن، راه خلاصی از این مشکل است. برای همین با حبس فرد معتاد یا به اجبار فرستادن وی به کمپ ‌های ترک اعتیاد، سعی به وادار کردن او به ترک دارند. لازم است بدانید که طبق مطالعات، اجبار معتاد به ترک، شاید برای مدتی کوتاه نتیجه‌بخش باشد اما پس از مدتی فرد به اعتیاد باز خواهد گشت. از این رو سعی کنید پیش از ترک با اون صحبت نموده و او را متقاعد کنید.

هرگز به او توهین و تحقیرش نکنید

معتاد یک بیمار است که هم از لحاظ جسمی و هم روانی سرخورده ‌شده‌است. سعی کنید با رفتارهای توهین آمیز، فشار روانی او را بیشتر نکنید. چرا که نتیجه این کار روی بردن بیشتر به مواد مخدر می‌باشد. زیرا تنها وسیله ی او برای رهایی از احساس گناه مواد مخدر است.

ترحم بی ‌جا نکنید

عده‌ای در نوع رفتار با فرد معتاد، راه دلسوزی را در پیش می‌ گیرند و با این طرز تفکر که فرد معتاد ناتوان است و باید به او ترحم کرد، هر مسئولیتی حتی مسئولیت‌ های ساده را از او سلب می ‌نمایند و بدتر اینکه با این باور که معتاد توانایی پول‌ درآوری ندارد، مخارجش را تأمین می ‌کنند، مشکلات خانواده را از او پنهان می‌ کنند و این گونه وانمود می ‌کنند که همه چیز خوب و عالی است. این نوع رفتارها نه تنها کمکی نخواهد کرد، بلکه مسیر ادامه اعتیاد را برای آنان هموارتر خواهد ساخت.

محرک ها را کاهش دهید

سعی کنید مکان‌ ها، شرایط روحی و زمان‌ هایی که فرد مصرف می‌ کند را بررسی کنید. همچنین چیزهایی که او را وسوسه و تحریک می‌ کند را شناسایی کرده و به‌طور غیر مستقیم سعی کنید او را از محرک‌ های وسوسه کننده دور کنید.

فرد معتاد را تا بهبودی کامل تنها نگذارید

وقتی فرد معتاد در مرکز ترک اعتیاد و بازپروری بستری شد، به این معنی نیست که تمامی مشکلات حل ‌شده‌است. فرد معتاد همچنان به محبت‌، راهنمایی و حمایت ‌تان درطول و پس از دوره‌ی درمان نیاز خواهد داشت تا بتواند زندگی جدید و سالمی را برای خود بنا کند. پس به حمایت ‌هایتان ادامه بدهید و سعی کنید که به عزیزتان قدم ‌به‌ قدم تا بازگشت به زندگی طبیعی یاری برسانید.

نسبت به مسئله بازگشت به اعتیاد هوشیار باشید

در برخی مواقع پس از تحمل مشقت ‌های فراوان و گذر از مشکلات اعتیاد، فرد دوباره به مصرف مواد روی می ‌آورد. بنابراین آگاهی از نشانه ‌های لغزش و بازگشت به اعتیاد برای پیشگیری از آن بسیار لازم است. برخی نشانه‌ های بازگشت عبارتند از:

  • خیال ‌پردازی درباره مصرف مواد
  • سعی در برقراری ارتباط دوباره با دوستان قدیمی در ایام اعتیاد
  • تغییرات ناگهانی در رفتار
  • از دست دادن علاقه به تفریحات سالم
  • بی‌ میلی یا دست کشیدن از جلسات خودیاری یا بهبودی
  • اجتناب از پیاده‌ سازی توصیه‌ های متخصص

در صورت مشاهد هریک از این علائم، اجرای دو توصیه زیر را فراموش نکنید:

از افراد خانواده و فامیل بخواهید که از مسخره، اهانت، قضاوت یا تحمیل ناامیدی به فرد معتاد اجتناب کنند.

از اعضای خانواده و فامیل بخواهید که با همکاری یکدیگر سعی کنند تا فرد معتاد را به مراجعه به متخصص یا شرکت در گروه‌های همیاری تشویق نمایند.

همچنین شما می‌توانید تمامی سوالات خود را درباره اعتیاد، به صورت متنی و یا تلفنی از روانشناس آنلاین مدافون بپرسید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 4

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *