هنگامی که میخواهیم چیزی را مطالعه کنیم، لنز طبیعی داخل چشم ما، به دلیل جنس ژله ای و نرمی که دارد، خودش را به گونه ای تطابق میدهد که ما بتوانیم مطالعه کنیم. وقتی که سن بالا می رود، این لنز، سفت شده و کم کم توانایی تغییر انحنای آن کم شده و اصطلاحا گفته میشود که دچار پیر چشمی یا Presbyopia می شویم. این اختلال از اواخر دهه سی و از اوایل دهه چهل زندگی، خودش را نشان میدهد.
این سن برای افرادی که عیوب انکساری دیگر (دوربینی، نزدیک بینی و…)، آب مروارید و… ندارند، در نظر گرفته شدهاست. در پیر چشمی، شخص برای مطالعه یا کارهای دقیق مثل دوخت و دوز نیاز دارد که اشیا را دورتر و با استفاده از نور بیشتر نگاه کند. رایجترین راه کنترل این عارضه استفاده از عینک پیر چشمی است. این بیماری برگشت پذیر نیست و با بالا رفتن سن، شدت آن بیشتر میشود.
این مقاله به تایید دکتر میلاد دودانگه رسیده است.
علت بروز پیر چشمی
سن
مهمترین علت این بیماری بالا رفتن سن است. معمولا پیر چشمی در اوایل چهل سالگی شروع شده و پیشرفت آن تا 60 سالگی ادامه دارد. با بالا رفتن سن، ارتعاش لنز عدسی، توانایی عضلات چشم و شفافیت عدسی کم میشود.
اندازه مردمک چشم
اندازه مردمک چشم یکی از عواملی است که بر زمان ابتلا به این بیماری اثر دارد. هر چه مردمک کوچکتر باشد، شخص دیرتر به پیر چشمی مبتلا میشود.
برخی بیماریها
دیابت، کم کاری تیروئید و… میتواند سبب بروز زودتر این بیماری شود.
پیشنهاد مطالعه | درباره درمان انواع مختلف دیابت بخوانید.
آب مروارید و دوربینی
از عواملی هستند که میتواند موجب شود که شخص زودتر به این بیماری مبتلا شود.
علامت های مهم پیر چشمی
کاهش وضوح دید
یکی از نخستین علائم پیرچشمی کاهش وضوح دید است. این کاهش موجب میشود که شخص در دیدن اشیا و نوشته های نزدیک مشکل پیدا کند.
حساسیت به نور
این بیماری میتواند موجب ایجاد حساسیت به نور مستقیم آفتاب یا نورهای محیطی شود.
مشکلات بینایی در شب
افرادی که دچار این بیماری هستند ممکن است در شرایطی که نور کم است یا هنگام شب، دید کمتری داشته باشند.
نیاز به نور بیشتر
افراد مبتلا به این بیماری برای انجام فعالیتهای دقیق مثل خواندن یا دوخت به نور بیشتری نیاز دارند.
کاهش توانایی تشخیص رنگ ها
این بیماری ، ممکن است باعث کاهش توانایی تفکیک بین رنگها شود. (درباره کوررنگی بخوانید)
خستگی چشم
استفاده طولانی از چشمها میتواند باعث خستگی و نیاز به استراحت بیشتر شود.
سردرد چشمی
این بیماری میتواند موجب سردرد در قسمتهای مختلف سر شود.
درمان پیر چشمی
استفاده از عینک
اصلی ترین راه کنترل این بیماری استفاده از عینک پیرچشمی است.
عمل جراحی
عمل سوپراکور
با عمل لیزر سوپراکور میتوان پیر چشمی را برطرف کرد. این عمل خصوصا برای افرادی که دوربینی دارند مفید است. این عمل البته متاسفانه برگشت پذیر است و میتواند باعث افت دید شخص شود.
عمل آب مروارید با کاشت لنزهای چند کانونی
در این عمل جراحی، در افرادی که دچار آب مروارید هستند، لنزهای چند کانونی استفاده میشود که باعث میشود پیر چشمی و همین طور دوربینی و نزدیک بینی از بین برود. توجه داشته باشید اگر بعد از عمل آب مروارید، لنز تک کانونی در چشم بیمار کاشته شود، فقط آب مروارید از بین میرود اما برای نزدیک بینی شخص باید همچنان از عینک استفاده کند. این عمل برگشت پذیر نیست و رضایت بیماران از آن بیشتر است. بعضی افراد بعد از این عمل، شبها در اطراف نور ممکن است هاله ببینند.
پیشنهاد مطالعه | دکتر میلاد دودانگه: علل چین و چروک اطراف چشم و راههای درمان آن
پرسش و پاسخ پیر چشمی
ابتلا به پیر چشمی بدون سابقه خانوادگی
آقای دکتر من 41 ساله هستم و فاصله دور را خوب نمی بینم. اما خواهر و برادرهایم هیچ کدام در این سن به پیر چشمی دچار نشدند، علت چیست؟
معمولا افرادی که دچار مشکل مشابه شما نیستند، یا نزدیک بین هستند و عینک دوربینی را نمی زنند و یا اینکه مردمک کوچکتری دارند که باعث میشود پیر چشمی دیرتر اتفاق بیفتد. بهطور کلی، این بیماری در افرادی که نزدیک بین هستند دیرتر و در افراد دوربین زودتر ظاهر میشود.
آیا پیرچشمی میتواند باعث سردرد شود؟
بهطور کلی زور زدن زیاد چشم میتواند خستگی و گاهی سردرد ایجاد کند. افراد دوربین معمولا نیاز به زور زدن ندارند اما اگر افراد دوربین، عینک نزنند، چون چشم باید تطابق کند تا آن را جبران کند، میتواند به سردرد دچار شوند.
استفاده از عینک در پیر چشمی
جوانی 35 ساله هستم که دچار علائم پیر چشمی شدهام. آیا لازم است که از الان عینک پیر چشمی استفاده کنم؟
استفاده نکردن از عینک پیر چشمی ضرری به همراه ندارد چرا که چشم به هر حال زور میزند و میبیند. ما تاکید نداریم که عینک پیر چشمی زود زده شود چرا که چشم به آن وابسته میشود. هر چه این عینک زودتر زده شود، احتمال وابستگی به آن بیشتر میشود و احتمال اینکه شخص بتواند کارهایی که قبلا بدون عینک انجام میداده را انجام دهد، کمتر میشود. وقتی که برای پیر چشمی عینک نمیزنید، به هر حال چشم زور میزند و به نوعی خودش را تطابق میدهد. بنابراین تا جایی که میتوانید کارهایتان را بدون عینک انجام دهید، سعی کنید که به آن وابسته نشوید، هر چند که به هر حال از یک سنی به بعد ناچار به استفاده دائم از آن برای مطالعه هستید.
چه ویتامینی برای پیر چشمی مفید است؟
بهطور معمول ماده ی غذایی خاصی نمیتواند جلوی پیرچشمی را بگیرد. با این وجود ویتامین C، ویتامین E، زینک، مس، لوتئین و زیگزانتین میتوانند به کاهش سرعت روند کاهش شدت بینایی کمک کنند.
درمان قطعی پیرچشمی چیست؟
برای درمان بیماری پیر چشمی، راههای متفاوتی هم چون استفاده از عینک و لنز تماسی وجود دارد؛ اما قطعی ترین راه درمان آن، جراحی با لیزر ( کاشت کمرا ) میباشد.
چه چیزی برای پیر چشمی مضر است؟
استفاده از سیگار و همچنین وجود دیابت (عدم کنترل قند) در افراد دارای پیرچشمی و همچنین مطالعات بدون عینک در افراد مبتلا به نزدیک بینی برای این بیماری مضر است.
علت پیرچشمی زودرس و در جوانی چیست؟
عدم استفاده از عینک در افراد داری نزدیک بینی و وجود دوربینی در سنین کودکی و نوجوانی باعث ایجاد پیرچشمی میگردد.
پیشگیری از پیر چشمی به چه صورت است؟
متاسفانه با بالا رفتن چشم، پیر چشمی اتفاق میافتد و راهی برای جلوگیری از بدتر شدن آن وجود ندارد.
پیشنهاد مطالعه | در این مقاله چشم پزشکان آنلاین مدافون، به پرسش های کاربران درباره سلامت و بیماریهای چشم پاسخ داده اند.
سلامت چشم
چشم یکی از اعضای بسیار مهم بدن است. هرچند که چشم عضو حیاتی محسوب نمیشود اما اهمیت آن در کیفیت زندگی بسیار زیاد است. ما اطلاعات مفیدی درباره بیشتر اعضای بدن خود داریم اما درباره سلامت چشم، اطلاعاتمان اکثرا کافی نیست. پیری چشم، آب آوردن چشم، دیابت شبکیه و آب مروارید از بیماریهای رایج چشم هستند.
برای حفظ سلامت چشم این نکات را به یاد داشته باشید:
- سعی کنید که چشم خود را خسته نکنید. نشستن طولانی مدت پشت کامپیوتر، باعث خستگی چشم و صدمه به چشم میشود.
- ازبیماریهای چشم مطلع باشید.
- هر چند وقت یک بار برای بررسی وضعیت بینایی به چشم پزشکی مراجعه کنید.
- در خارج از خانه از عینک آفتابی محافظ اشعه UV استفاده کنید
- در هنگام کار، حتما از عینک های محافظ استفاده کنید.
- تغذیه مناسب داشته باشید.
برای آشنایی با تغذیه مناسب برای سلامت چشم، مقاله خوراکی های مفید برای سلامت چشم را از دست ندهید.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.