روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید چیست؟

در این فایل صوتی، دکتر راشد رحمتی، متخصص ارتوپدی، درباره بیماری روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید توضیح داده است. در صورتی که درباره این بیماری سوال دارید می‌توانید از دکتر آنلاین روماتولوژی در اپلیکیشن مدافون سوال خود را بپرسید.

بیماری روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بر علیه سلول‌های بدن واکنش نشان می‌دهد و به آنها حمله می‌کند. این کار باعث می‌شود که سلول‌های بدن دچار التهاب و آسیب شوند. سلول‌هایی که معمولا دچار آسیب می‌شوند، بیشتر سلول‌های بافت مفصلی و لایه‌ی سینوویوم (synovium) هستند.

علائم بیماری روماتیسم اکثرا به صورت نامحسوس ایجاد می‌شود و ممکن است هفته ها و ماه‌ها طول بکشد تا بیماری پیشرفت کند و علائم خود را نشان دهد و بیمار را نیازمند مراقبت های پزشکی کند.

علائم بیماری روماتیسم مفصلی یا RA

  • درد مفاصل
  • تورم
  • خستگی و درد عضلانی
  • تب با درجه پایین
  • بی حسی و احساس گزگز و سوزن سوزن شدن در ناحیه مفاصل خصوصا مفاصل ناحیه دست ها و در مراحل بعدی مفاصل زانو و دیگر قسمت‌های بدن

علل بیماری روماتیسم مفصلی

علل مختلفی برای  بیماری آرتریت روماتوئید در نظر گرفته ‌شده‌است که از جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • ژنتیک: فاکتورهای ژنتیکی مختلفی از جمله گروه فاکتورهای HLA-B27 یا آنتی ژن لکوسیت انسانی
  • باکتری‌ها
  • ویروس ها مثل ویروس اپشتاین-بار EBV
  • عفونت‌های ادراری
  • عفونت‌های ناحیه دهانی
  • سیگار: می‌تواند فرد را برای این بیماری مستعد کند.
  • جنسیت: در زنان این بیماری 2 تا 3 بیشتر دیده می‌شود
  • ضربه های فیزیکی و تروما ها: می‌توانند در آینده شرایط را برای بیماری روماتیسم مفصلی مستعد کند.
  • چاقی

تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی:

تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی شامل ترکیبی از شرح حال و معاینه فیزیکی و انجام آزمایشات التهابی خون است. فاکتورهای بررسی شده در آزمایش خون این موارد هستند:

فاکتورهایESR و SRP

فاکتورهای التهابی که نشاندهنده روماتیسم است و به صورت اختصاصی در خون چک می‌شود به نام Anti CCP

بهتر است کسانی که درد مفاصل دارند رادیوگرافی از مفاصل را نیز انجام دهند که برای تشخیص و کمک به پی گیری بیماران و درمان آنها می‌تواند کمک کننده باشد.

روماتیسم مفصلی

درمان بیماری روماتیسم مفصلی

بعد از اینکه بیماری تشخیص داده شد، درمان بیماری آغاز می‌شود. یک سری اهداف برای درمان وجود دارد که شامل این موارد است:

جلوگیری از آسیب بیشتر به مفاصل

کاهش درد بیمار

کاهش عوارض

بهبود کیفیت زندگی بیمار 

از عوارضی که بیماری روماتیسم می‌تواند ایجاد کند، پوکی استخوان و بیماری‌های قلبی عروقی است که درمان مناسب می‌تواند این عوارض را به حداقل برساند.

درمان های بیماری روماتیسم مفصلی ترکیبی از درمان های دارویی، فیزیوتراپی و در مواردی استفاده از جراحی است.

داروهایی که برای روماتیسم استفاده می‌شوند در چند دسته جا می گیرند:

داروهای ضدروماتیسم که به اختصار DMARD نامیده می‌شوند: سردسته این داروها متوترکسات است که در بیمارانی که دچار بیماری بدخیم هستند مورد استفاده قرار می‌گیرد و یک داروی شیمی درمانی محسوب می‌شود.

داروهای دیگری که مورد استفاده قرار می گیرند، استروئیدها و مسکن‌ها هستند که برای کاهش درد و التهاب بیمار به کار برده می‌شوند.

فیزیوتراپی نیز به چند روش گرما و سرماتراپی، تقویت عضلات و افزایش محدوده حرکتی به کمک ‌‌ورزش‌های کششی و تقویت عضلات، آب درمانی، لیزرتراپی نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

استفاده از مکمل های دارویی مختلف از جمله ویتامین ها، کلسیم، ویتامین های گروه ب و D3 می‌توانند در بهبود عملکرد استخوان کمک کننده باشند و روند پیشرفت بیماری را می‌توانند به تعویق بیندازند.

اگر تخریب مفصل به حدی باشد که به کمک دارو و روش های غیرجراحی قابل کنترل نباشد و یا آسیب یا پارگی تاندومی وجود داشته باشد، از روش های جراحی می‌توان برای درمان بیماری می‌توانیم استفاده کنیم و از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری کنیم.

در صورتی که درباره بیماری روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) سوالی دارید می‌توانید از بهترین پزشکان آنلاین در مدافون سوال خود را بپرسید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 589

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *