تبخال یکی از ضایعات پوستی رایج است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه میکنند. تبخال دور لب و دهان شایعترین نوع آن است. در این مقاله به بررسی انواع این ضایعه پوستی و روشهای درمان و پیشگیری آن پرداختهایم.
این مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه بررسی و تایید شدهاست.
تبخال میتواند بر اثر موارد زیر رخ دهد
- تب
- استرس
- هیجانات روحی
- کاهش سطح ایمنی بدن
- عادت ماهیانه
- برخورد با نور خورشید
- بیماری عفونی
این بیماری بر اثر ویروسی به نام ویروس Herpes به وجود میآید. این ویروس بعد از 2-4 ساعت قرار گرفتن در فضای آزاد از بین می رود. بیماریهای دیگری از جمله آبله مرغان و زونا هم توسط این ویروس به وجود میآید.
عود تبخال یا تبخال راجعه
اگر شخصی بیش از 6 بار در سال، به این ضایعات پوستی مبتلا شود، دچار تبخال تکرار شونده (راجعه) شدهاست. در این بیماران، از داروی سرکوب کننده ویروس به نام آسیکلوویر استفاده میشود. در 60-70 درصد موارد بیماران با مصرف این دارو، دیگر به این ضایعه مبتلا نمیشوند.
انواع تبخال
این ضایعه از نظر عود مجدد و محل درگیری به انواع مختلفی تقسیم میشود.
دور لب
معمولا پیش از آشکار شدن ضایعات تبخال، دور لب کمی احساس گزگز دارد. این ضایعه در ابتدا یک نقطه کوچک است و کم کم مایعی در آن جمع میشود که به آن وزیکول گفته میشود و این ضایعات، ضایعات وزیکولار نامیده میشود. این ضایعه معمولا دردناک است و مایع دارد. این ضایعه معمولا بین 3 تا 5 روز بیشتر طول نمیکشد. از پمادهای ضدتبخال و یخ میتوان برای درمان این ضایعه دور لب استفاده کرد.تبخال دور لب شایعترین نوع آن است.
در هنگام شروع گزگز و سوزش دهان در تبخال دور لب خصوصا از نوع برگشت پذیر آن، میتوان از داروی والاسیکلوویر 1000 میلی گرمی استفاده کرد. با مصرف 4 عدد از این قرص، معمولا ضایعات پوستی یا رخ نمیدهد و یا بسیار خفیف ظاهر میشود
در اپلیکیشن مدافون میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز با متخصص پوست و موی آنلاین، مشاوره پزشکی داشته باشید:
دهانی یا ژنژیویت هرپسی
این ضایعه بیشتر در کودکان دیده میشود و به صورتی است که از داخل لثه شروع میشود و ضایعاتی بر روی لثه و زبان کودک ایجاد میکند. این ضایعه در کودکان همراه با تب و بیاشتهایی است. در این وضعیت، لثهها قرمز و شکننده و پر خون میشود. ضایعات سفیدرنگی ممکن است در دهان کودک دیده شود به این وضعیت ژنژیویت هرپسی (تبخال دهانی) گفته میشود.
در این بیماری ممکن است کودک 8 تا 14 روز تب کند. با یک بار مبتلا شدن به این بیماری، کودک دیگر تا آخر عمر به آن مبتلا نمیشود.
تناسلی یا هرپس تناسلی
این بیماری معمولا با شروع زندگی جنسی آغاز میشود. در این بیماری ضایعه پوستی بر روی آلت تناسلی ظاهر میشود. این بیمار بر اثر ابتلا به ویروس Herpes نوع 2 رخ میدهد. این بیماری با ظاهر شدن ضایعه پوستی بر روی آلت تناسلی، تب و لرز، التهاب غدد لنفاوی کشاله ران، درد در هنگام مقاربت، مشکل و سختی در راه رفتن همراه است.
تبخال تناسلی از طریق رابطه جنسی محافظت نشده (بدون کاندوم) از شریک جنسی منتقل میشود. این بیماری بسیار شایع و در خانمها با عودهای مکرر همراه است. این ضایعات بین 5-10 روز ممکن است آزاردهنده باشد.
در درمان تبخال تناسلی از داروهای والاسیکلوویر و آسیکلوویر استفاده میشود. معمولا روزی 3 قرص 400 میلی گرم برای درمان استفاده میشود. در حمله اول بین 7 تا 10 روز از دارو استفاده میشود و در عودها معمولا 5 روز درمان کافی است.
ما قبلا در مدافون در مقاله ای بهطور مفصل درباره زگیل تناسلی HPV توضیح داده ایم. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم: زگیل تناسلی
انسفالیت هرپسی
در این بیماری، تبخال مغز را درگیر میکند. این بیماری نیاز به رسیدگی جدی و درمان دارویی در بیمارستان دارد. اگر به این بیماری رسیدگی نشود میتواند موجب مرگ یا آسیب به مغز شود. در افرادی که نقص سیستم ایمنی، سرطان و… دارند، ابتلا به این ضایعه میتواند موجب انسفالیت هرپسی شود.
هرپس چشم
هرپس چشم با قرمزی چشم، التهاب و سوزش، تورم در اطراف چشم و پلک و ظاهر شدن ضایعات تبخالی ظاهر میشود. این ضایعه در 50 درصد موارد عود مجدد دارد.
روش انتقال بیماری تبخال
بسته به نوع این ضایعه، روش انتقال متفاوت است. ضایعه گوشه لب از طریق تماس مستقیم میتواند منتقل شود. هرگز پوست تبخال را نکنید و آن را لمس نکنید چون باعث سرایت آن به دیگر قسمتهای پوست یا دیگران میشود.
شایعترین راه انتقال نوع تناسلی این ضایعه، رابطه جنسی محافظت نشدهاست.
واکسن تبخال تناسلی
واکسن های زیادی در حال ساخت و بررسی برای این بیماری است ولی تا کنون واکسنی که ساخته و در دسترس باشد وجود ندارد.
در مدافون، در هر ساعتی از شبانه روز میتوانید با پزشکان متخصص عفونی در مدافون در خصوص تبخال تناسلی مشورت کنید.
پیش گیری از ابتلا به تبخال غیرتناسلی
- عدم ارتباط با بیماران مبتلا به این ضایعه
- شست و شوی مرتب دست ها با آب و صابون
- عدم استفاده از لیوان و حوله مشترک
- خودداری از دست دادن به افراد دچار این ضایعه
- روبوسی نکردن
- استفاده از ماسک
پیش گیری از ابتلا به تبخال تناسلی
- عدم داشتن شریک جنسی متعدد
- استفاده از کاندوم در رابطه جنسی
تبخال تناسلی و زایمان
اگر خانمی در ماههای آخر بارداری دچار این بیماری شود نمیتواند زایمان طبیعی و واژینال داشته باشد، چرا که زایمان طبیعی میتواند موجب انتقال ویروس از مادر به نوزاد شود.
سوالات رایج در خصوص تبخال
این بیماری بر اثر ابتلا به ویروسی به نام Herpes رخ میدهد. معمولا به دنبال بیماریهای عفونی، تب بالا، استرس و هیجانات روحی، سیستم ایمنی ضعیف یا حتی پریود و برخورد با نور خورشید ، این ضایعه ظاهر میشود.
در تبخال های معمولی میتوانید از کرم های ضدتبخال و یا یخ استفاده کنید. در نوع تکرارشونده نیاز به درمان توسط داروی آسیکلوویر را دارد.
افرادی که بیش از 6 بار در سال به این ضایعه مبتلا میشوند، میتوانند برای درمان از داروی آسیکلوویر استفاده کنند.
این بیماری بر اثر ابتلا به ویروس هرپس از طریق رابطه جنسی محافظت نشده و شریک جنسی منتقل میشود.
ویروس تبخال دور لب از نوع هرپس نوع ۱ است. نوع تناسلی در ۸۰ درصد موارد ویروس هرپس نوع ۲ و بقیه موارد نوع ۱ میباشد. لازم به ذکر است با شیوع روزافزون سکس دهانی در جامعه، تبخال دور لب از نوع هرپس نوع 2 در حال شیوع است .
بله نوع دور لب از طریق تماس مستقیم و تناسلی از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل میشود.
در بیماران مبتلا به نوع تناسلی و یا راجعه از داروهای والاسیکلوویر و آسیکلوویر استفاده میشود.
خیر، هنوز واکسنی که تولید و ساخته شده باشد، وجود ندارد.
استفاده از کاندوم در رابطه جنسی و خودداری از داشتن شریک جنسی متعدد
علت این است که برای حفظ پیوند انجام شده در این افراد از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میشود و این موضوع باعث کم شدن ایمنی بدن و ابتلا به این ضایعه میشود.
خیر، کلر استخر ویروس این بیماری را از بین می برد. راه اصلی انتقال آن از طریق مقاربت جنسی محافظت نشدهاست.
خیر این ضایعه علاوه بر قسمتهای لب و دهان، در سایر نقاط بدن مانند حلق، انگشتان و دستگاه تناسلی نیز به وجود میآید.
اگر در خصوص این موضوع سوال یا نظری دارید خوشحال می شویم در بخش دیدگاهها نظر خود را ثبت کنید.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.
سلام
کرم هم برای مصرف داره
دوست عزیز شما می توانید سوال خود را از پزشکان آنلاین در اپلیکیشن مدافون بپرسید
سوال از پزشکان عمومی
سلام
دوره درمان چند روز است من یک هفته دارم قرص رامصرف می کنم ولی بازهم تازه دوباره زده