ورم معده یا همان گاستریت اغلب نتیجه عفونت ها یا باکتری هایی است که منجر به زخم معده می شوند. استفاده منظم از مسکن های خاص و نوشیدن الکل بیش از حد می تواند باعث ایجاد ورم معده گردد. این بیماری می تواند به صورت ناگهانی و یا به تدریج ایجاد گردد. چنانچه گاستریت جدی گرفته نشود و به موقع درمان نگردد، می توان باعث بروز زخم معده و یا سرطان معده گردد.
در ادامه این مقاله از مدافون بیشتر با ورم معده و علائم آن آشنا خواهید شد.
علائم ورم معده
علائم گاستریت یا همان ورم معده در افراد مختلف متفاوت است. البته لازم به ذکر است که این بیماری در برخی افراد هیچ علائمی ندارد.با این حال برخی علائم ورم معده عبارتند از:
- حالت تهوع
- ناراحتی مکرر معده
- نفخ شکم
- درد شکم
- استفراغ
- سوء هاضمه
- احساس سوزش در معده بین غذا یا در شب
- سکسکه
- از دست دادن اشتها
- استفراغ خون یا موادی شبیه قهوه
- مدفوع سیاه و قیری رنگ
عوامل ایجاد کننده ورم معده
عواملی که خطر گاستریت را افزایش می دهند عبارتند از:
عفونت باکتریایی
اگرچه عفونت با هلیکوباکتر پیلوری یکی از شایع ترین عفونت های انسانی در سراسر جهان است، اما تنها برخی از افراد مبتلا به این عفونت دچار گاستریت یا سایر اختلالات دستگاه گوارش فوقانی می شوند. پزشکان بر این باورند که آسیب پذیری در برابر این باکتری می تواند ارثی باشد یا به دلیل داشتن سبک زندگی نامناسب، مانند سیگار کشیدن و رژیم غذایی ناسلم ایجاد شود.
استفاده منظم از مسکن ها
مسکن های رایج مانند: آسپرین، ایبوپروفن، مورفین، ناپروکسن و … می توانند باعث ایجاد گاستریت حاد و گاستریت مزمن شوند. استفاده منظم از این مسکن ها یا مصرف بیش از حد این داروها ممکن است باعث کاهش یک ماده کلیدی که به حفظ پوشش محافظ معده شما کمک می کند، گردد.
افزایش سن
افراد مسن بیشتر در معرض خطر ابتلا به گاستریت هستند. زیرا پوشش معده با افزایش سن نازک می شود و از این رو احتمال ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا اختلالات خود ایمنی در افراد مسن نسبت به افراد جوان بیشتر می شود.
مصرف بیش از حد الکل
الکل می تواند پوشش معده شما را تحریک کرده و موجب فرسایش آن گردد. همین موضوع باعث می شود معده شما در برابر شیره های گوارشی آسیب پذیرتر شود. مصرف بیش از حد الکل به احتمال زیاد باعث گاستریت حاد نیز می شود.
استرس
استرس شدید ناشی از جراحی های بزرگ، جراحت، سوختگی یا عفونت شدید می تواند باعث ورم معده حاد شود.
ورم معده چگونه تشخیص داده می شود؟
راه های متعددی برای تشخیص ورم معده وجود دارد که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد:
آندوسکوپی
آندوسکوپ، یک لوله نازک حاوی یک دوربین کوچک است که از طریق دهان شما وارد معده می شود. به کمک این دوربین پزشک التهاب را بررسی می کند و ممکن است در صورت نیاز بیوپسی(روشی که در آن یک نمونه کوچک از بافت برداشته می شود و سپس برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.) نیز انجام دهد.
آزمایش خون
پزشک ممکن است برای بررسی و تشخیص گاستریت، آزمایش های خون مختلفی را انجام دهد. آزمایش هایی مانند: بررسی تعداد گلبولهای قرمز خون برای تعیین اینکه آیا شما کمخونی دارید یا خیر و بررسی وجود عفونت هلیکوباکتر پیلوری
درمان وررم معده
درمان گاستریت و یا ورم معده بستگی به علت ایجاد آن دارد. گاستریت حاد ناشی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا الکل ممکن است با قطع مصرف آن مواد تسکین یابد.
داروهای مورد استفاده برای درمان گاستریت عبارتند از:
داروهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری
برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش، پزشک ممکن است ترکیبی از آنتی بیوتیک ها مانند: کلاریترومایسین (بیاکسین) و آموکسی سیلین (آموکسیل، آگمنتین، دیگران) یا مترونیدازول (فلاژیل) را توصیه کند.
البته توصیه می شود تمامی این داروها را با تجویز و نسخه پزشک مصرف نمایید.
داروهایی که تولید اسید را مسدود می کنند و باعث بهبودی ورم معده می شوند.
مهارکننده های پمپ پروتون با مسدود کردن عملکرد بخش هایی از سلول هایی که اسید تولید می کنند، میزان اسید را کاهش می دهند. این داروها شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه امپرازول (Prilosec)، لانسوپرازول (Prevacid)، رابپرازول (Aciphex)، اسمومپرازول (Nexium)، دکسلانسوپرازول (Dexilant) و پانتوپرازول (Protonix) میشوند.
البته توصیه می شود تمامی این داروها را با تجویز و نسخه پزشک مصرف نمایید.
دقت نمایید که استفاده طولانی مدت از مهارکننده های پمپ پروتون، به ویژه در دوزهای بالا، ممکن است خطر شکستگی لگن، مچ دست و ستون فقرات را افزایش دهد.
داروهایی برای کاهش تولید اسید مسدود کننده های اسید
داروهایی که به آنها مسدود کننده های هیستامین (H-2) نیز گفته می شود، میزان اسید آزاد شده در دستگاه گوارش را کاهش می دهند و درد گاستریت را تسکین می دهد و باعث بهبودی می شود. مسدودکنندههای اسید که با نسخه یا بدون نسخه در دسترس هستند، شامل فاموتیدین (پپسید)، سایمتیدین تاگامت HB و نیزاتیدین اکسید AR هستند.
آنتی اسیدهایی که اسید معده را خنثی می کنند.
پزشک شما ممکن است یک آنتی اسید را در رژیم دارویی شما قرار دهد. آنتی اسیدها اسید موجود در معده را خنثی می کنند و می توانند به تسکین سریع درد کمک کنند. عوارض جانبی بسته به ترکیبات اصلی می تواند شامل یبوست یا اسهال باشد.
در مدافون، مشاوره پزشکی آنلاین دریافت کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تقریبا تمامی افرادی که دچار سوء هاضمه و سوزش معده زیاد شده اند، بهتر است به پزشک مراجعه نمایند. در اکثر موارد سوء هاضمه ها کوتاه مدت هستند و نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. اما اگر علائم و نشانه های گاستریت را برای یک هفته یا بیشتر احساس نمودید، به پزشک مراجعه کنید.
همچنین توصیه می شود که اگر پس از مصرف داروهای نسخه ای یا بدون نسخه، به ویژه آسپرین یا سایر مسکن ها دچار معده درد شدید، حتما به پزشک مراجعه نمایید.
لازم به ذکر است که در صورت مشاهده موارد زیر نیز فورا به پزشک مراجعه نمایید.
- استفراغ خون
- مشاهده خون در مدفوع
- مدفوع سیاه
شما اینجا هستید:
خانه » مجله پزشکی و روانشناسی »این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.