بارداری (حاملگی) خارج از رحمی چیست؟

بارداری خارج از رحمی زمانی اتفاق می‌افتد که یک تخمک بارور شده در خارج از رحم، بیشتر در لوله فالوپ، کاشته شود. لوله فالوپ برای نگه داشتن جنین در حال رشد ساخته نشده‌است و نمی‌تواند مانند رحم کشیده شود. حاملگی خارج از رحم گاها تهدید کننده زندگی بوده و می‌تواند منجر به خونریزی در مادر شود.از این رو  نیاز به درمان اورژانسی دارد.

این مقاله توسط دکتر بیتا عبدی بررسی و تایید ‌شده‌است.

همین حالا با بهترین دکتر زنان آنلاین کشور مشاوره آنلاین انجام بده!

بارداری خارج رحمی

علائم بارداری خارج از رحمی

بسیاری از افراد ممکن است در ابتدا متوجه هیچ علامتی نشوند. با این حال، برخی از زنانی که دچار حاملگی خارج از رحم شده اند، علائم یا نشانه‌های معمول اولیه بارداری را دارند. علائمی مانند: پریود نشدن، حساسیت سینه ها و حالت تهوع.

در ابتدای بارداری، معمولا امکان تشخیص حاملگی خارج از رحم وجود ندارد و علائم پس از مدتی که منجر به پارگی لوله های رحمی‌شود، مشخص می‌گردد. برخی از این علائم عبارتند از:

  • لکه بینی
  • ضعف و سرگیجه
  • ضعف نبض
  • تپش قلب
  • غش کردن
  • احساس درد تیرکشنده در زیر شکم
  • احساس درد در شانه ها
  • درد در لگن
  • تاخیر دوره عادت ماهیانه
  • حالت تهوع و استفراغ
  • خونریزی
  • فشارخون پایین

خطرات بارداری خارج از رحمی

حاملگی خارج از رحم یک اورژانس پزشکی است. رحم به‌طور منحصر به فرد برای نگه داشتن جنین در حال رشد مناسب است. این عضو می‌تواند با رشد جنین کشیده و منبسط شود. لوله های فالوپ شما به این اندازه انعطاف پذیر نیستند. آنها می‌توانند با رشد تخم بارور شده بترکند و همین امر موجب خونریزی داخلی شود. این مشکل می‌تواند لوله رحم را تا ابد دچار آسیب کند و حتی آن را از بین ببرد. به همین دلیل است که بارداری خارج رحمی می‌تواند سلامت زندگی بانوان را به خطر بیاندازد و حتی عامل مرگ آن ها شود. برای جلوگیری از آسیب به لوله ی فالوپ، سایر اندام‌ های حفره شکمی، خونریزی داخلی و مرگ، بارداری خارج از رحم باید فورا درمان شود.

چه عواملی باعث ایجاد بارداری خارج از رحمی می‌شوند؟

در بیشتر موارد، حاملگی خارج از رحم به دلیل شرایطی ایجاد می‌شود که تخمک داخل رحم نرفته و به سمت لوله فالوپ حرکت نماید. با این حال عواملی هستند که می‌توانند خطر رخداد حاملگی خارج رحمی را در خانم‌های باردار افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:

  • ابتلا به عفونت و التهاب لگنی در گذشته
  • مصرف دخانیات
  • جراحی های لگنی و یا مربوط به مشکلات لوله های رحم
  • بارداری در سنین بالای 35 سال
  • وجود مورد مشابه در خانواده
  • سابقه بارداری خارج از رحم در گذشته
  • مصرف دارو و تمامی اقداماتی که برای درمان ناباروری مورد استفاده قرار می گیرند.
  • ابتلا و یا سابقه ابتلا به بیماری‌هایی که از راه جنسی منتقل می‌شوند.
  • مبتلا شدن به آندومتریوز

راه‌های تشخیص بارداری خارج از رحمی

حاملگی خارج رحمی معمولا پس از مراجعه به دکتر زنان و ذکر علائم تشخیص داده می‌شود. اما معمولا پزشک برای تشخیص دقیق تر برخی تست ها را انجام می‌دهد. برخی از این تست ها عبارتند از:

معاینه ‌ی لگنی، سونوگرافی و آزمایش خون

آزمایش خون

در این شرایط، با انجام آزمایش خون سطح هورمون بارداری (hCG) اندازه‌گیری می‌شود. افزایش سطح این پارامتر در خون، نشان‌دهنده‌ی بارداری است. اما اگر افزایش این هورمون تا حد مورد نظر صورت نگرفته باشد، احتمالاً حاملگی خارج رحمی اتفاق افتاده است. این تست به مدت 2 تا 3 روز تکرار می‌شود. در صورتی که، سطح hCG به اندازه‌ی کافی افزایش پیدا نکند، احتمالاً حاملگی خارج رحمی اتفاق افتاده.

سونوگرافی

برای تشخیص بارداری خارج رحم، پزشک سونوگرافی لوله‌ های فالوپ و رحم را تجویز می‌ کند. با مشاهده‌ ی جنین در لوله‌ ی فالوپ بارداری خارج رحمی تشخیص داده می‌شود. در بعضی موارد، به علت مرگ جنین و یا کوچک بودن آن به وسیله‌ ی سونوگرافی قابل شناسایی نیست. اما التهاب و لخته ‌ی خون در لوله ‌های فالوپ مشاهده می ‌شود که بیانگر بارداری خارج رحم است.

هم‌چنین، علی‌رغم مثبت بودن تست بارداری، عدم مشاهده‌ی جنین در رحم هنگام سونوگرافی بیانگر حاملگی خارج رحمی، مراحل اولیه‌ی بارداری و یا سقط جنین است.

بارداری خارج از رحم چگونه درمان می‌شود؟

روش های مختلفی برای درمان حاملگی خارج از رحم وجود دارد که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

دارو درمانی

در برخی موارد، پزشک شما ممکن است استفاده از دارویی به نام متوترکسات را برای توقف رشد بارداری پیشنهاد دهد. از این روش زمانی استفاده می‌شود که جنین هنوز کوچک باشد و پزشک مطمئن باشد که حاملگی خارج از رحم اتفاق افتاده است. متوترکسات دارویی است که ممکن است پزشک به شما تجویز نماید. این دارو تزریقی بوده و باید عضلانی به شما تزریق شود و مانع رشد سلول‌های جفت گردد. این راه آسان تر از جراحی می‌باشد.

لاپاراسکوپی

اگر جنین کوچک باشد و آسیبی به لوله فالوپ نرساند و پزشک تشخیص دهد که با دارو امکان درمان وجود ندارد، به کمک عمل لاپاراسکوپی درمان صورت می‌گیرد. در این وضعیت پزشک با بی حسی به کمک دوربینی کوچک که از طریق برش باریک در داخل ناف وارد می‌شود، داخل لگن بیمار را می بیند و بدون آسیب زدن به مادر، به حاملگی پایان می‌دهد.

جراحی

در موارد شدیدتر، اغلب از جراحی استفاده می‌شود. زمانی که لوله فالوپ پاره شده باشد یا خطر پارگی آن را تهدید کند، پزشک اقدام به عمل جراحی می نماید. در این روش، مادر بیهوش می‌گردد و پزشک با باز کردن شکم، اقدام به خارج نمودن جنین از آن می نماید. این که لوله های رحمی در جراحی شکم، باقی می مانند یا خیر، به شرایط بیمار بستگی دارد.

راه‌های جلوگیری از بارداری خارج از رحمی

حاملگی خارج از رحم قابل پیشگیری نیست. اما می‌توانید با پیروی از عادات خوب سبک زندگی سعی کنید عوامل خطر را کاهش دهید. اینها می‌تواند شامل: سیگار نکشیدن، حفظ وزن و رژیم غذایی سالم و جلوگیری از هرگونه عفونت مقاربتی (STIs) باشد. همچنین قبل از اقدام برای باردار شدن، در مورد عوامل خطری که ممکن است داشته باشید، با پزشک خود صحبت کنید.

این مقاله به تایید دکتر بیتا عبدی پزشک عمومی رسیده است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 3695

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *