حساسیت به باقالی (فاویسم) در فصل بهار

در این مقاله از مدافون دکتر بیتا عبدی پزشک عمومی مدافون درباره حساسیت به باقالی یا همان فاویسم توضیح داده اند. پس اگر این موضوع برایتان جذابیت دارد، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

فاویسم چیست؟

فاویسم یک بیماری ارثی است که بیشتر در آقایون دیده می‌شود. این بیماری به علت کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز ایجاد می‌شود. در این بیماری ‌‌گلبول‌های قرمز زودتر از موعد معین تخریب می‌شوند و در نهایت موجب کم خونی همولیتیک می‌شود. این تخریب ‌‌گلبول‌های قرمز بعد قرارگرفتن در معرض یک سری داروها و باقالی ایجاد می‌شود که شایع‌ترین اختلال آنزیمی ‌‌گلبول‌های قرمز است که بیش از 400 میلیون نفر را در جهان تحت تاثیر خود قرار داده است.

به همین دلیل شناسایی افراد مبتلا به فاویسم و آموزش آن ها در مورد داروها و غذاهای ایمن و غیر ایمن برای جلوگیری از وقوع همولیز یا از بین رفتن ‌‌گلبول‌های قرمز خیلی ضروری می‌باشد.

این بیماران در حالت عادی کاملا طبیعی هستند و هیچ علائمی ندارند. مگر اینکه با یک سری مواد خوراکی مانند باقالی یا داروهای ممنوعه تماس داشته و یا به یک سری عفونت‌ها مبتلا شوند. در چنین شرایطی این افراد دچار علائم حاد بیماری می‌شوند.

علائم فاویسم

برخی علائم این بیماری شامل:

  • زردی
  • تب خفیف
  • بی حالی
  • رنگ پریدگی
  • تهوع و استفراغ
  • قرمزی یا تیره شدن رنگ ادرار
  • درد شکمی

*در صورت عدم درمان مناسب احتمال آسیب کلیه و کم خونی شدید وجود دارد.

با مشاهده این علائم و سابقه مصرف یک سری داروها و باقالی، به پزشک مراجعه نمایید و با انجام برخی آزمایشات خونی لازم به تشخیص پزشک، وجود یا عدم وجود بیماری فاویسم در شما تشخیص داده می‌شود.

دکترآنلاین مدافون در تمامی ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید با نصب و ثبت نام در اپلیکیشن پزشک آنلاین مدافون، از بهترین متخصصان کشور، مشاوره پزشکی آنلاین دریافت نمایید.

حساسیت به باقالی

راه‌های درمان فاویسم

اگر فاویسم به علت عفونت رخ داده باشد، باید عفونت زمینه ای درمان شود.

اگر داروی خاصی عامل ایجاد بیماری باشد، باید سریعا مصرف آن دارو قطع شود.

همچنین کاهش سطح استرس نیز در کنترل علائم بیماری کمک کننده می‌باشد.

داروهای ممنوعه در بیماری فاویسم

در ادامه لیست داروهای ممنوعه برای افراد مبتلا به فاویسم را برای شما آورده ایم.

داروهای ضد مالاریا مانند: پریماکین، کلروکین و سایر داروهای ضد مالاریا با دوز بالا

سولفونامیدها مانند: مافناید، کوتریموکسازول، سولفاستامید، سولفاپریدین، نفتالین

بعضی انواع مسکن‌ها مانند: آسپرین و فنازوپریدین

بعضی از انواع آنتی بیوتیک مانند: نالیدیکسیک اسید، نیتروفورانتوئین، داپسون، فورازولیدون،کلرامفنیکل، سیپروفلوکساسین، نیتروفورازون

داروهای متفرقه مانند: گلی بن کلامید، دیمرکاپرول، دوکسوروبیسین، پروبنسید، منادیول سدیم سولفات(ویتامین کا 4)، منادیون(ویتامین کا3)، پاراآمینو سالیسیلیک اسید، مپاکرین

داروهای کم اثر مانند: آسکوربیک اسید، کلشی سین، دوپامین، ایزونیازید، ویتامین کا1،  استامینوفن، پروکائین آمید، پریمتامین، کینیدین، کینین، استرپتومایسین، سولفادیازین، تری هگزی فنیدیل، تری متوپریم، پاراآمینوبنزوئیک اسید (پابا)، آنتازولین

سایر داروهای منع مصرف فاویسم که در ایران به ندرت یافت می‌شوند عبارتند از:

استیل فنیل هیدرازین، آلدسولفون، گلکوسولفون، ایزوبوتیل نیتریت، نیریدازول، استیبوفن، سولفاسیتین،  تیازوسولفون، تری نیتروتولوئن، تری پنلامین، پاماکوئین، تیازول سولفون، متیلن بلو، آمینوفنازون، آرسین، پروگوانیل، سولفاگوانیدین، تیاپروفنیک اسید، تولونیوم کلراید

*همچنین توصیه می‌شود در صورت ابتلا به این بیماری از مصرف باقالی و یک سری حبوبات دیگه پرهیز نمایند.

کودکان مبتلا به فاویسم

اگر مادری هستید که به کودک خود شیر می‌دهید و کودکان مبتلا به فاویسم است، هرگز نباید باقالی و آسپرین مصرف کنید .همچنین درباره مصرف داروهای دیگر باید با پزشک خود مشورت کنید.

درصورت بروز علائم فاویسم چه داروهایی مصرف کنیم؟

برای تسکین درد و تب ناشی از فاویسم فقط می‌توانید از استامینوفن آن هم به تجویز پزشک استفاده نمایید. دقت نمایید هرگز از آسپیرین برای کاهش تب خود استفاده نکنید.

چرا باقالی بیشتر از همه منجر به بروز علائم بیماری فاویسم در کودک می‌شود؟

باقالی از جمله مواد اکسیدان است، یعنی موادی که اکسیژن در آنها زیاد تولید می ‌شود. همین امر باعث می ‌شود که گلبول‌های قرمز فاویسمی ‌ها در مقابل مواد اکسیدان از بین بروند یا پاره شوند.

چرا بیشتر مبتلایان به این بیماری پسر هستند؟

این بیماری در پسرها شایع‌تر است، چون پسرها فقط دارای یک کروموزوم X و دختران دارای دو تا از این کروموزوم هستند. بنابراین اگر ژن آنزیم نام برده شده نقص داشته باشد، پسران را بیشتر گرفتار می‌ کند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 6526

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *