شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب کودکان

شایع‌ترین بیماری‌های مغز و اعصاب در کودکان تشنج، اختلالات رفتاری، تاخیر تکاملی و همچنین اوتیسم است. در این مقاله دکتر میلاد دودانگه، توضیحات مفیدی درباره هر کدام از این بیماری‌ها ارائه کرده است.

بیماری‌های مغز و اعصاب در کودکان

تشنج در کودکان

هر اتفاقی که منجر به مشکل در ارتباط بین سلول‌های مغزی و یا تخلیه الکتریکی بیش از حد در مغز گردد، باعث ایجاد تشنج یا سیژر می‌شود.تشنج بسته به آن که کدام بخش از مغز را درگیر کرده است، علائم متفاوت و گسترده ای از خود بروز می‌دهد. برخی از این علائم عبارتند از:

  • انقباضات و حرکات غیر عادی در عضلات
  • رفتارهای غیر طبیعی
  • اختلال در هوشیاری
  • اختلال در سطح تنفس

انواع مختلفی از تشنج وجود دارد که عبارتند از تشنج ناشی از تب، تشنج کانونی، تشنج گسترده، تشنج تیپیک و صرع. امروزه با درمان های مختلفی که وجود دارد، در بیشتر مواقع تشنج در کودکان با مصرف دارو می‌تواند کنترل شود.

تشنج ناشی از تب

این نوع تشنج در کودکان ۶ ماه تا 5 سال اتفاق می‌افتد. (لازم به ذکر است تشنج به علت تب در کودکان زیر 1 و نیم سال بیشتر شایع است.) در این کودکان تشنج به دنبال تب رخ می‌دهد و سابقه بروز تشنج در کودک وجود نداشته است.

تشنج کانونی

این تشنج ها، تشنج های ساده و یا جزئی هستند که معمولا یک نیم کره را درگیر می‌کنند.

تشنج گسترده

در تشنج ژنرالیزه یا گسترده هر دو طرف مغز درگیر می‌شود. یکی از شایع‌ترین تشنج های ژنرالیزه، تشنج ابسنس یا تشنج غایب می‌باشد. در این حالت کودک کاملا هوشیار بوده و در یک حالت خاص به یک نقطه خیره می‌شود.

تشنج تیپیک

در این نوع تشنج یک سری انقباضات و سفتی در بدن رخ می‌دهد که در پی آن شلی و بی اختیاری ادرار و مدفوع و از بین رفتن هوشیاری را مشاهده خواهیم کرد. در این نوع تشنج عموما مردمک ‌‌چشم‌ها به بالا رفته و از دهان کف خارج می‌شود. 

صرع

صرع یک بیماری عصبی است، به این معنی که مغز و سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، و شاخصه آن بروز حملات تشنجی است. در این اختلال که شامل تمام گروه‌های سنی، از جمله کودکان است، کودک دچار حملات تشنجی می‌شود.

اختلالات رفتاری در کودکان

اختلالات رفتاری مختلفی در کودکان وجود دارد که برخی از شناخته شده ترین آنها عبارتند از بیش فعالی، لجبازی و خجالتی بودن

بیش فعالی

انواع مختلفی از بیش فعالی وجود دارد. در برخی موارد کودکان بیش فعال تمرکز کافی و مناسبی نداشته و در مقایسه با همسالان خود کم توجه تر و سر به هوا تر می‌باشند. این حالت در دختران بیشتر از پسران رویت می‌شود.

در دومین حالت بیش فعالی، کودک بسیار فعال و پر جنب و جوش بوده و مدام در حال فعالیت می‌باشد. در این حالت کودک آرام و قرار نداشته و تمایل شدید به تحرک دارد. این حالت در پسران بیشتر از دختران دیده می‌شود.

در حالت سوم که بدترین حالت بیش فعالی محسوب می‌شود، کودک در کنار پرتحرکی، دچار عدم تمرکز و توجه نیز می‌شود.

لجبازی

هر کودکی تا حدی لجبازی می‌کند، چون این طبیعت آنهاست که اطرافشان را آزمایش کنند و بفهمند که تا کجا می‌توانند پیشروی کنند. با این حال، بچه‌ها حد و مرز خود را نمی شناسند و این وظیفه والدین آنهاست که محدودیت ها را برای آنها مشخص کنند. اصولا لجبازی یک نوع رفتار و واکنش نامطلوب است، نحوه صحیح برخورد با کودکان لجباز نیاز به کسب مهارت و آگاهی در این زمینه دارد.

خجالتی بودن

خجالتی بودن یعنی داشتن احساس اضطراب، ناراحتی، ترس و استرس در موقعیت های اجتماعی. ما انسان‌ها موجودات اجتماعی هستیم و قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی همیشه اضطراب آور است. این اضطراب و استرس در همه کودکان وجود دارد ولی در کودکان خجالتی بیشتر. اگر این خجالتی بودن آنقدر زیاد شود که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد آن گاه شخص دچار اختلال اضطراب اجتماعی (ترس/ فوبیای اجتماعی) است. 

تاخیر تکاملی

هنگامی که کودکان به صورت مداوم و قابل توجه در مواردی مانند گفتار، حرکت، رفتارهای اجتماعی، رشد اجتماعی، نسبت به همسالان خود، عقب تر باشد دچار تاخیر تکاملی می‌باشد. این تاخیر تکاملی می‌تواند بر اثر بیماری و ژنیتکی (کاهش شدید قند خون در هنگام نوزادی،  کاهش اکسیژن در زمان تولد، اختلالات متابولیک، و کرنیکتروس عارضه زردی نوزادی و…) و یا اکتسابی (بی حرکتی طولانی، سوء تغذیه، بیماری‌های مزمن و… ) باشد . تاخیر تکاملی در صورت رسیدگی به موقع قابل درمان و بهبود است.

اوتیسم

اوتیسم طیفی از اختلالات رشد، نمو و عصبی می‌باشد که در برخی از مهارت های کودکان مانند: مهارت های کلامی، اجتماعی و رفتاری اختلال ایجاد می‌کند. دلایل بروز این اختلال و درمان قطعی آن هنوز به‌طور کامل شناخته نشده، اما آمارها نشان می‌دهد تعداد کودکان اوتیستیک در جهان رو به افزایش است و کودکان معمولا در سنین 3 تا 7 سال درگیر اوتیسم می‌شوند . همچنین خوب است بدانید که نشانه‌های اوتیسم در سنین مختلف متفاوت است.  اما به‌طور معمول افراد داری اوتیسم دارای نشانه‌های ذیل می‌باشند:

  • بیماران مبتلا به اوتیسم توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را ندارند.
  • در زمان‌هایی که بیمار دارای اوتیسم تحت ‌فشار عصبی است، رفتارهای تکراری انجام می‌دهد.
  • علایق بیماران مبتلا به اوتیسم محدود و غیرقابل تغییر است.

در صورتی که درباره بیماری‌های مغز و اعصاب کودکان سوال پزشکی دارید، در اپلیکیشن مدافون می‌توانید از بهترین پزشکان فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان سوال کنید

بیماری‌های مغز و اعصاب کودکان

سوال و جواب بیماری‌های مغز و اعصاب کودکان

بیماری‌های مغز و اعصاب در کودکان شامل چه مواردی است؟

در درجه اول بیماری‌های تشنجی و بعد اختلالات رفتاری، تاخیر تکاملی مثل حرف نزدن، دیر راه افتادن و تشنج است در مرحله بعد اختلالات یادگیری است البته موارد دیگری هم هست اما این ها در اقلیت قرار دارند.

آیا اوتیسم یک بیماری مغز و اعصاب به حساب می‌آید؟

بله. به علت این که همان اختلالات رفتاری است، بچه نمی‌تواند با محیط اطراف ارتباط برقرار کند و ‌‌مهم‌ترین وسایل ارتباط سخن گفتن است به همین دلیل سخن گفتن در این کودکان به وقوع نمی پیوندد. اوتیسم یعنی «تو خودش» است اعتنا به محیط اطراف نمی‌کند و جزو مسائل عصبی و اختلالات رفتاری است.

در این مقاله دکتر آناهیتا مختارکاری، درباره علائم اوتیسم اطلاعات مفیدی ارائه کرده‌اند: نشانه‌های اوتیسم

علائم هشدار دهنده بیماری‌های مغز و اعصاب چیست؟

بچه وقتی دو ماهه می‌شود یک لبخند اجتماعی دارد یعنی لبخند می زنید لبخند تحویلتان می‌دهد. اما این لبخند در کودکان بیمار ظاهر نمی‌شود. یعنی ماه‌ها ممکن است بگذرد وقتی با بچه بازی کنید او نمی خندد که از علائم اولیه است، وقتی دستتان را دراز می‌کنید یا بغلش کنید بی توجه است و سخن گفتن هم در مراحل بعدی است که به وجود نمی‌آید.

سلول‌های بنیادی چه نقشی بیماری‌های مغز و اعصاب کودکان داشته است؟

سلول‌های بنیادی مقوله ای جدید است و ما زیاد می شنویم اما تا به حال گزارشی در مورد اینکه کسی مشکل عصبی داشته باشد و با سلول‌های بنیادی بیماری برطرف شده باشد به ما داده نشده و در ایران در زمینه مغز و اعصاب اطفال بنیادی، هنوز فعالیتی انجام ن‌شده‌است

در مورد لکنت زبان چه راه حلی را تاکید می‌کنید؟

اختلالات زبان در بزرگسالان و کودکان، زمینه ژنتیکی دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که لکنت زبان بیشتر جنبه روحی، محیطی، اجتماعی، آموزشی و تربیتی دارد. علت اصلی لکنت زبان معمولا ترس، اضطراب و استرس شدید است. 

شایع‌ترین مشکل کودکان و مراجعه به پزشک کدام یک از بیماری‌های مغز و اعصاب است؟

براساس آمار بیمارستانی اولین مشکل تشنج است. مورد بعدی اختلالات یادگیری و مساله حاد مثل فلج شدن یا احساس درد پیدا کردن مثل سردردهای خاص، شایع‌ترین بیماری‌های مغز و اعصاب به حساب می‌آید.

بررسی و تایید مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.1 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 598

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *