چه طور از رودل کردن جلوگیری کنیم؟

از نظر پزشکی، رودل اسپاسم روده بزرگ است که با نفخ رخ می‌دهد و متخصصان گوارش به آن درد‌های کولیکی یا قولنج گوارشی هم می گویند. رودل می‌تواند سوء هاضمه هم باشد.

رودل ممکن است به دلیل پرخوری رخ دهد، اگر این طور باشد، خوردن آب داغ، نبات و مایعات سبک مثل چای کمرنگ می‌تواند تحریک‌پذیری معده را کم کند. اگر شما هم در مهمانی و دورهمی ها، ایام عید و سفر دچار ناراحتی شکم و سوهاضمه می‌شوید، با این مقاله مدافون همراه باشید، تا بتوانید از رودل کردن جلوگیری کنید. این مقاله به تایید دکتر سجاد اصل فلاح پزشک عمومی رسیده است.

اگر در هر ساعتی از شبانه روز، نیاز به مشاوره با فوق تخصص گوارش و کبد دارید، در مدافون، به صورت آنلاین و فوری با این پزشکان مشورت کنید. اطلاعات بیشتر درباره فوق تخصص های گوارش و کبد

رودل چیست؟

رودل کردن انقباض عضلات روده بزرگ است. این گرفتگی و اسپاسم علاوه بر درد با احساس نیاز به دستشویی رفتن و نفخ همراه است. رودل در واقع احساس پری و ناراحتی در قسمت بالای شکم است ولی می‌تواند آروغ زدن، سوزش معده، نفخ و حالت تهوع نیز به همراه داشته باشد. رودل ، سو هاضمه نیز می‌تواند باشد.

علائم رودل چیست؟

از آنجایی که رودل اصطلاح علمی دقیقی نیست، می‌تواند با حالت های مختلفی همراه باشد. بعضی از علائم آن به صورت زیر می‌باشد:

  • سیری زود: احساس سیری زودهنگام بدون خوردن حجم زیادی غذا
  • سنگینی و پری: احساس ناراحت کننده سیری و پری بعد از خوردن غذا
  • ناراحتی در قسمت بالای شکم: درد خفیف تا شدید در ناحیه بین پایین سینه و ناف
  • سوزش در قسمت فوقانی شکم: احساس گرما یا سوزش ناراحت کننده ای بین پایین سینه و ناف
  • نفخ در قسمت بالای شکم: احساس ناراحتی سفتی در قسمت بالای شکم
  • حالت تهوع: داشتن احساس تهوع و استفراغ

پیشنهاد مطالعه | درباره فلج معده، احساس سنگینی و درد شکم بخوانید.

علل رودل

رودل یا سوء هاضمه دلایل زیادی دارد. اغلب، سوء هاضمه با سبک زندگی و میزان غذای خورده شده مرتبط است و ممکن است با غذا، نوشیدنی یا دارو تحریک شود. علل شایع سوء هاضمه عبارتند از:

  • پرخوری یا خیلی سریع غذا خوردن
  • غذاهای چرب یا تند
  • مصرف بیش از حد کافئین، الکل، شکلات یا نوشیدنی‌های گازدار
  • سیگار کشیدن
  • اضطراب (اگر دچار اضطراب هستید، همین الان می تونید بدون نیاز به وقت قبلی با روانشناس آنلاین مشورت کنید. برو به لیست روانشناسان)
  • برخی از آنتی بیوتیک‌ها، مسکن‌ها و مکمل های آهن

اگرچه رودل، معمولاً عوارض جدی ندارد، اما می‌تواند کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ناراحتی و خوردن غذای کمتر شود. اگر در مهمانی ها، ایام عید نوروز و مسافرت اکثرا دچار این مشکل می‌شوید، با راهکارهای زیر از ابتلا به رودل جلوگیری کنید.

پیشگیری از رودل

یکی از راه‌هایی که می‌تواند از ابتلا به رودل جلوگیری کند، داشتن یک دفترچه است که در آن غذاهایی که می خورید را یادداشت کنید. با استفاده از این دفترچه می‌توانید بفهمید که چه غذاهایی باعث ایجاد رودل و سوء هاضمه ‌شده‌است. راهکارهای زیر را هم فراموش نکنید:

  • وعده‌های غذایی کوچک بخورید تا معده شما به سختی یا طولانی کار نکند.
  • آهسته غذا بخورید.
  • از غذاهای حاوی اسید زیاد مانند مرکبات و گوجه فرنگی دوری کنید.
  • غذاهای تند را کم مصرف کنید.
  • غذاهای سرخ شده و چرب را کم تر بخورید.
  • مصرف غذاها و نوشیدنی‌هایی که کافئین دارند را کاهش دهید یا از آنها اجتناب کنید.
  • اگر علل رودل کردن شما، استرس است، روش‌های جدیدی را برای مدیریت آن یاد بگیرید، مانند مدیتیشن. (برای غلبه بر استرس، این 10 راهکار را به کار ببند.)
  • سیگار کشیدن را ترک کنید یا حداقل قبل یا بعد از غذا سیگار نکشید. سیگار کشیدن می‌تواند معده را تحریک کند.
  • مصرف الکل را کاهش دهید.
  • از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید. آنها می‌توانند به معده فشار وارد کنند، که می‌تواند باعث شود غذایی که خورده اید به سمت مری حرکت کند.
  • با شکم پر ورزش نکنید. حداقل یک ساعت قبل و بعد از غذا ورزش نکنید.
  • بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید.
  • بعد از غذا خوردن، حداقل 3 ساعت صبر کنید و بعد به رختخواب بروید.
  • بالای تخت را طوری تنظیم کنید که سر و سینه بالاتر از پاها قرار بگیرد. به یاد داشته باشید که قرار دادن تعداد زیادی بالش که فقط سر را بالا نگه می دارد برای این کار مناسب نیست و می‌تواند فشار روی معده را افزایش دهد.
چه طور از رودل کردن جلوگیری کنیم؟

درمان های خانگی رودل

برای آرام کردن آزردگی ناشی از رودل کردن از مواد غذایی زیر استفاده کنید:

عرق نعنا

نعناع دارای اثر ضد اسپاسم بر روی بدن است و گزینه ای عالی برای تسکین مشکلات معده مانند حالت تهوع و رودل است. بعد از غذا یک فنجان عرق نعناع بنوشید تا سریع معده تان آرام شود. می‌توانید چند تکه شکلات نعناع را در جیب خود داشته باشید و بعد از غذا آن را استفاده کنید. به یاد داشته باشید که در سوء هاضمه ناشی از رفلاکس معده، نباید عرق نعنا مصرف کنید.

بابونه

دمنوش بابونه به ایجاد آرامش کمک می‌کند. این گیاه همچنین می‌تواند با کاهش اسید معده در دستگاه گوارش، ناراحتی روده را کاهش داده و سوء هاضمه را تسکین دهد. بابونه همچنین به عنوان یک ضد التهاب برای متوقف کردن درد عمل می‌کند.

برای تهیه دمنوش بابونه آن را به مدت 10 دقیقه در آب جوش دم کنید و در صورت تمایل به آن عسل اضافه کنید.

اگر رقیق کننده خون مصرف می‌کنید، قبل از نوشیدن چای بابونه با پزشک مشورت کنید. بابونه حاوی ماده ای است که به عنوان یک ضد انعقاد عمل می‌کند، بنابراین در صورت ترکیب با رقیق کننده خون، خطر خونریزی وجود دارد.

اگر نیاز به مشاوره با پزشک دارید، همین الان می تونید از یک پزشک آنلاین و باتجربه سوالات پزشکی خود را بپرسید. (برو به لیست پزشکان آنلاین)

سرکه سیب

سرکه سیب اثرات زیادی بر روی سلامت دارد از بهبود وضعیت پوست تا کاهش وزن. این چاشنی می‌تواند با افزایش اسید معده به درمان رودل کردن هم کم کند.

یک تا دو قاشق چایخوری سرکه سیب را به یک فنجان آب اضافه کنید و بنوشید. می‌توانید این مخلوط را 30 دقیقه قبل از غذا برای پیشگیری از سوء هاضمه مصرف کنید.

هرچند که سرکه سیب بی خطر است، نوشیدن بیش از حد یا رقیق نشده آن می‌تواند عوارض جانبی مانند فرسایش دندان، حالت تهوع، سوزش گلو و قند خون پایین ایجاد کند.

زنجبیل

مصرف زنجبیل یکی دیگر از درمان های طبیعی برای سوء هاضمه است زیرا می‌تواند اسید معده را کاهش دهد. همان‌طور که اسید معده کم باعث رودل می‌شود، اسید معده زیاد نیز همین اثر را دارد.

برای تسکین معده و رفع رودل، یک فنجان چای زنجبیل بنوشید. اگر زنجبیل در دسترس ندارید می‌توانید از مکیدن آب نبات زنجبیل استفاده کنید. برای تهیه دمنوش زنجبیل، یک یا دو تکه ریشه زنجبیل را در چهار فنجان آب بجوشانید و قبل از نوشیدن لیمو یا عسل به آن اضافه کنید.

در روز بیش از 3 تا 4 گرم زنجبیل  مصرف نکنید. مصرف بیش از حد زنجبیل می‌تواند باعث گاز معده، سوزش گلو و سوزش سر دل شود.

دانه رازیانه

این گیاه ضد اسپاسم همچنین می‌تواند سوء هاضمه را بعد از غذا درمان کند و همچنین سایر مشکلات گوارشی مانند گرفتگی معده، حالت تهوع و نفخ را تسکین دهد.

نصف قاشق چایخوری دانه رازیانه له شده را در آب بریزید و 10 دقیقه بجوشانید. هر وقت که دچار رودل شدید، چای رازیانه بنوشید. اگر برخی غذاها باعث اذیت شدن شما می‌شود می‌توانید بعد از خوردن آنها دانه رازیانه را بجوید.

مصرف رازیانه ممکن است عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ و حساسیت به آفتاب را به همراه داشته باشد.

جوش شیرین (بی کربنات سدیم)

جوش شیرین می‌تواند به سرعت، اسید معده را خنثی کند و سوء هاضمه، نفخ و گاز را پس از خوردن غذا از بین ببرد. برای این درمان، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین را به120 میلی لیتر آب گرم اضافه کنید و بنوشید.

جوش شیرین به‌طور کلی بی خطر و غیر سمی است. اما نوشیدن مقادیر زیاد آن می‌تواند عوارض جانبی ناخواسته ای مانند یبوست، اسهال، تحریک‌پذیری، استفراغ و اسپاسم عضلانی به همراه داشته باشد. اگر محلولی حاوی نصف قاشق چایخوری جوش شیرین برای سوء هاضمه می نوشید، حداقل تا دو ساعت بعد دیگر از جوش شیرین استفاده نکنید.

آب لیمو

اثر قلیایی آب لیمو نیز اسید معده را خنثی کرده و هضم را بهبود می بخشد. یک قاشق غذاخوری آب لیمو را در آب گرم مخلوط کنید و چند دقیقه قبل از غذا بنوشید.

علاوه بر اثرات موثر آب لیمو بر رودل، آب لیمو منبع عالی ویتامین C است. با این حال، آب لیمو بیش از حد می‌تواند مینای دندان را از بین ببرد و باعث افزایش ادرار شود. برای محافظت از ‌دندان‌های خود، پس از نوشیدن آب لیمو، دهان خود را با آب بشویید.

در مدافون این امکان را دارید که در هر ساعتی از شبانه روز با دندانپزشک آنلاین مشورت کنید. برو به لیست دندانپزشکان

ریشه شیرین بیان

ریشه شیرین بیان می‌تواند اسپاسم عضلانی و التهاب در دستگاه گوارش را آرام کند. این گیاه دارویی را برای تسکین بجوید یا آن را به آب در حال جوش اضافه کنید و بنوشید.

اگرچه ریشه شیرین بیان برای سوء هاضمه موثر است، اما در مقادیر زیاد می‌تواند باعث عدم تعادل سدیم و پتاسیم و فشار خون بالا شود. برای درمان رودل، روزانه بیش از 2.5 گرم ریشه شیرین بیان خشک مصرف نکنید. این گیاه دارویی را 30 دقیقه قبل از غذا یا یک ساعت بعد از غذا برای سوء هاضمه بخورید یا بنوشید.

منابع:

هلث لاین

سایت وب ام دی

نتیجه گیری:

منظور از رودل کردن چیست؟

رودل اصطلاح پزشکی دقیقی نیست. منظور از آن، اسپاسم روده بزرگ است که با نفخ رخ می‌دهد و متخصصان گوارش به آن درد‌های کولیکی یا قولنج گوارشی هم می گویند. رودل می‌تواند سوء هاضمه هم باشد.

نشانه‌های رودل کردن چیست؟

رودل یا سو هاضمه نشانه‌هایی مانند سیری زود، سنگینی و پری، ناراحتی در قسمت بالای شکم، سوزش در قسمت فوقانی شکم، نفخ، تهوع و… را به همراه دارد.

پیشگیری از رودل چگونه است؟

راه‌هایی مانند آهسته و وعده‌های غذایی کوچک خوردن، عدم مصرف غذاهای چرب، تند و حاوی کافئین و سرخ شده، عدم مصرف سیگار و الکل، ورزش نکردن قبل و بعد از غذا و …. به پیشگیری از رودل کمک می‌کند.

درمان خانگی رودل چگونه است؟

برای درمان خانگی رودل می‌توانید از عرق نعنا، بابونه، سرکه سیب، زنجبیل، جوش شیرین، آبلیمو، ریشه شیرین بیان، دانه رازیانه، آب گرم، نبات و… استفاده کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5450

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

7 دیدگاه دربارهٔ «چه طور از رودل کردن جلوگیری کنیم؟»

  1. سلام.من اخیرا مشکلاتی داشتم ازم کلاهبرداری شده و استرس و اضطراب دارم.دقیقا حالم اونطوریه که در تعریف رودل نوشتید واقعا کلافه شدم از سبک زندگی اینجوری .همیشه دل درد و اسهال .خسته شدم‌.قرص و دارو چی میشه مصرف کرد

    1. تحریریه مدافون

      جمشید جان ضمن اینکه برایتان آرزوی سلامت داریم، به جز درمان های خانگی که در مقاله ذکر شده نمی توان بدون داشتن شرح حال دقیق داروی خاصی را تجویز کرد. در صورت تمایل می توانید از پزشکان آنلاین در اپلیکیشن مدافون در خصوص این مشکل مشاوره دریافت کنید
      دریافت مشاوره آنلاین پزشکی

  2. دکتر هایده موسویان

    سلام
    به نظر بنده بهترین و سریع تریم راه درمان رودل پرهیز از خوردن است.وقتی طولانی به مدت چندین ساعت مثلا از صبح تا ظهر چیزی خورده نشود بدن به صورت هوشمند ری ست کرده و مشکل خود را جستجو و بازسازی می کند.لذا بهترین درمان هیچی نخوردن است تا معده آرام گیرد.

    1. سلام.م جواب نمی ده منم تا شب هم چیزی نمی خورم ولی معدم همچنان سنگینه و نفس به سختی می تونم بکشم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *