هر آنچه باید درباره جوش صورت بدانیم

پوست یک عضو پیچیده و در حقیقت بزرگترین ارگان در بدن انسان است. از این رو سلامت و نگهداری آن از اهمیت بالایی برخوردار است. این اهمیت در پوست صورت، بیشتر از پوست سایر نقاط، به چشم می‌آید. متاسفانه گاهی مشکلات پوستی نظیر جوش، پوست ما را در بر می‌گیرد. جوش ها ظاهری نامناسب را برای پوست ایجاد می‌کنند و گاهی بسیار دردناک می‌باشند. در ادامه به معرفی جوش و انواع آن خواهیم پراخت.

«این مقاله به تایید متخصص پوست و موی آنلاین مدافون دکتر الهه نظری رسیده است.»

جوش چیست؟

هنگامی که فولیکول های مو با چربی و سلول‌های مرده پوست بسته می‌شوند، وضعیتی برای پوست رخ می‌دهد که به آن جوش می گوییم. در این شرایط، معمولا جوش های سر سیاه، سر سفید و جوش قرمز التهابی روی صورت، پیشانی، سینه و بالای کمر و شانه ها پدیدار می‌شوند. هر چند جوش اغلب در دوره نوجوانی شایع است، اما افراد در تمام سنین نیز آن را تجربه می‌کنند.

جوش صورت

انواع جوش صورت

جوش ها بسته به شدت و نوعشان، به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  • جوش سر سیاه (سرباز)
  • جوش سر سفید (سربسته)
  • برآمدگی های قرمز کوچک (پاپول)
  • جوش چرکی (پوسچول)
  • جوش ندولار
  • جوش کیستیک

جوش سر سیاه

جوش سرسیاه یک نوع آکنه بسیار رایج است. تقریبا همه افراد یک بار در زندگی به جوش سرسیاه مبتلا شده اند. پس اگر شما هم جوش سرسیاه زده اید، خونسرد باشید و تصور نکنید که بدشناس ترین آدم روی زمین هستید.

این نوع آکنه نتیجه فرایندهای طبیعی پوست به شمار می‌آید و به همین دلیل شایع است. برای فهمیدن راه درمان جوش صورت سرسیاه، ابتدا مهم است بدانیم که جوش سرسیاه چیست و چه عوالی باعث بروز جوش سرسیاه می‌شود.

جوش سرسیاه

 

جوش‌های سر سیاه یکی از انواع جوش صورت هستند و زمانی ظاهر می‌شوند که منافذ باز پوست با ترکیبی از سلول‌های مرده‌ی پوست و چربی اضافه‌ای که توسط غده‌های چربی ترشح می‌شود (سبوم)، مسدود شوند.

برخلاف جوش‌های سرسفید که منافذ بسته در پوست ایجاد می‌کنند، جوش‌های سر سیاه منافذ باز دارند. اکسید شدن در سطح این منافذ، موجب رنگ تیره‌ی این جوش‌ها می‌شود.

برخی از افراد سعی می‌کنند با فشار دادن جوش‌های سر سیاه، آن‌ها را تخلیه کنند، اما باید بدانید که این کار می‌تواند موجب ایجاد جای زخم یا دیگر آسیب‌های پوستی شود.

پیشنهاد مطالعه | درباره لک صورت و راه‌های درمان آن بخوانید.

علت ایجاد جوش سر سیاه چیست؟

جوش سر سیاه معمولا با بسته شدن فولیکول مو شروع می‌شود. میلیون ها فولیکول مو روی بدن شما از جمله روی پوست صورت تان وجود دارد. فولیکول مو در واقع منفذی در پوست است که دربرگیرنده ریشه مو است.

هر کدام از فولیکول ها حاوی یک مو و یک غده چربی ساز است. این غده ها، چربی لازم برای نرمی پوست تان را ترشح می‌کنند. وقتی پوست در حال ریزش سلول‌های مرده است، این سلول‌های مرده می‌توانند وارد فولیکول شده و با چربی پوست مخلوط شوند.

سلول‌های مرده و چربی پوست مانند یک توده برآمده زیر پوست تجمع پیدا می‌کنند و با فشار به سطح پوست باعث ایجاد یک برآمدگی به نام کومدون می‌شوند.

اگر برآمدگی روی منفذ مسدودشده پوست تان، همچنان بسته باقی بماند، برآمدگی ایجاد شده، جوش سرسفید نامیده می‌شود. اما اگر پوست اطراف برآمدگی باز شود و هوا به داخل نفوذ ‌کند، باعث خاکستری یا سیاه رنگ شدن چربی می‌شود. به همین دلیل به این نوع برآمدگی ها جوش سرسیاه می گویند.

جالب است بدانید که علت اصلی ایجاد جوش های سرسیاه، تغییرات هورمونی می‌باشد. درواقع این تغییرات باعث تولید بیش از حد چربی در منافذ پوست تان می‌شوند و همین امر موجب ایجاد جوش های سرسیاه می‌شود.

راه های درمان جوش سر سیاه

‌رایج‌ترین راه از بین بردن جوش های سرسیاه استفاده از محصولات موضعی پوست حاوی سالیسیلیک اسید و بنزوئیل پروکساید است. سالیسیلیک اسید می‌تواند منافذ پوست شما را تمیز و ضدعفونی کند. بنزوئیل پروکساید هم برای از بین بردن باکتری‌های عامل آکنه مؤثر است.

همچنین دقت داشته باشید که اسکارب و لایه‌برداری پوست راه درمان جوش سرسیاه نیست و می‌تواند وضعیت جوش های شما را بدتر کند.

جوش سر سفید

جوش های سرسفید شایع‌ترین نوع از جوش های صورت محسوب می‌شوند. البته جوش های سرسفید یکی از خفیف ترین انواع جوش هستند و معمولا می‌توانید با مراقبت های پوستی مناسب و درمان های موضعی، آنها را درمان کنید.

کمدون‌های بسته، عبارتی است که در پزشکی برای جوش های سرسفید استفاده می‌شود. این جوش ها معمولا نقاط یا برآمدگی‌های کوچک سفید یا گوشتی‌رنگ هستند. آنها معمولا از یک مرکز گرد سفید و هاله‌ای قرمز در اطراف آن تشکیل شده‌اند.

چون برآمدگی حاصل از تجمع چربی و پوست در معرض هوا قرار نمی‌گیرد، سفید یا گاهی زردرنگ (رنگ طبیعی چربی و سلولهای مرده پوست) باقی می ماند. به همین دلیل این نوع از آکنه جوش سرسفید نامیده می‌شود.

علت ایجاد جوش سرسفید چیست؟

هر زمان که غدد چربی ساز پوست شما، چربی بیش از حد تولید کنند، این چربی اضافی می‌تواند با سلول‌های مرده پوست مخلوط شده و منافذ پوست تان را مسدود کند. این فرایند می‌تواند موجب ایجاد جوش های سرسفید شوند.

پیشنهاد مطالعه | با انواع سرطان پوست بیشتر آشنا شوید.

راه درمان جوش سر سفید

  • صورت خود را با پاک کننده های ضد جوش دو بار در روز شستشو دهید.
  • بخور دادن یکی از بهترین راه‌های خلاصی یافتن از شر جوش های سر سفید است.

به‌طور منظم از یک محصول لایه بردار ملایم برای درمان جوش سرسفید استفاده کنید.

جوش قرمز (پاپول) و جوش چرکی (پوسچول)

جوش قرمز (پاپول) برآمدگی گنبدی شکل کوچکی به ‌رنگ صورتی یا قرمز است که به آسانی روی پوست قابل تشخیص است. جوش‌های قرمز اغلب روی صورت پدیدار می‌شوند.

جوش چرکی (پوسچول) به جوش های قرمز شبیه اند با این تفاوت که پر از مایع چرکی زردرنگ با مرکز زرد یا سفیدرنگ هستند. این مایع چرکی حاوی ‌‌گلبول‌های سفید مرده خون است که توسط بدن برای مبارزه با عفونت فرستاده شده بودند.

بهتر است پیش از اقدام به درمان این نوع جوش ها، به متخصص پوست مراجعه فرمایید.

برای تماس با دکتر آنلاین پوست و مو، به این لینک مراجعه کنید.

جوش سر سفید

آکنه ندولار و آکنه کیستیک

آکنه های ندولار و کیستیک از نوع شدیدی از انواع جوش صورت هستند که می‌توانند باعث عوارض پوستی شدید و زخم‌های دائمی‌شوند.

ندول یا گرهک، برآمدگی‌ بزرگ، عمیق و دردناکی است که زیر پوست قرار دارد. ندول ها ممکن است به شکل توده های سفت، گرد و قرمزرنگ روی سطح پوست پدیدار شوند یا هم رنگ پوست باشند. ندول ها بسیار حساس هستند و لمس آنها دردناک است.

کیست ها یا آکنه های کیستیک ضایعات عمیق و پر از چرک و شبیه به جوش بزرگ (کورک) هستند. کیست ها معمولا دردناک هستند و می‌توانند باعث ایجاد اسکار (جای جوش) شوند. اندازه آکنه های کیستیک می‌تواند به کوچکی پاک کن سر مداد تا بسیار بزرگتر باشد.

در صورت ابتلا به این نوع جوش ها، بایستی حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.

اگر برای درمان جوش های خود نیاز به مشاوره با پزشک متخصص پوست و مو دارید، بهترین پزشکان در اپلیکیشن مدافون، آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه پوست و مو هستند.

 علت زیاد شدن جوش صورت

عواملی که می‌تواند باعث زیاد شدن جوش های صورت شما شود، عبارتند از:

  • هورمون‌ها: هورمون‌های اندروژن باعث افزایش سبوم و در نتیجه بدتر شدن و یا افزایش جوش ها می‌شوند.
  • داروهای خاص: داروهای حاوی کورتیکواستروئیدها، آندروژن و یا لیتیوم نیز می‌توانند باعث این عارضه شوند.
  • رژیم غذایی: محققان معتقداند بعضی از خوردنی ها همچون لبنیات و خوراکی های پر از کربوهیدرات می‌توانند باعث جوش زدن شود.
  • لوازم آرایشی: بعضی از انواع لوازم آرایشی به‌خصوص آنها که چرب و روغنی هستند، ممکن است باعث این عارضه شوند.
  • استرس: توجه داشته باشید که استرس باعث بوجود آمدن جوش نمی‌شود، اما اگر شما استرس داشته باشید، این عارضه بدتر می‌شود.
  • خوراکی های چرب و شکلات
  • پوست چرک و آلوده

از بین بردن جوش صورت در یک روز

قطعا این اتفاق برایتان پیش آمده است که یک جوش مزاحم، درست یک شب قبل از عروسی و یا میهمانی ها صورت شما را در بر بگیرد. در این مواقع می‌توانید با استفاده از نکات زیر، یک شبه این جوش ها را از بین ببرید.

درمان جوش صورت با سرکه و گلاب

شاید شما هم شنیده باشید که از سرکه و گلاب برای ازرفع جوش صورت به کار برده می‌شود اما این موضوع را از دکتر الهه نظری، متخصص پوست و مو پرسیدیم و گفتند که این موضوع به اثبات علمی نرسیده است.

درمان جوش با کرم ضدآکنه

شما می‌توانید شب پیش از خواب، مقداری کرم ضدآکنه روی جوش‌ها بزنید. این کرم باید حاوی بنزوئیل پروکساید باشد تا بتواند جوش را خشک کند و سلول‌های مرده سطحی را بردارد.

بهترین پماد برای جوش صورت چیست؟

برای درمان جوش های خود می‌توانید در کنار روش های خانگی، از کرم های ضد جوش نیز استفاده کنید. در ادامه به معرفی چند کرم ضد جوش خواهیم پرداخت.

کرم ضدجوش
  • کرم ضد جوش موضعی 10% بنزوئیل پروکساید پانژل
  • کرم ضد جوش هیسه اک 3 رگول اوریاژ
  • کرم ضد جوش 3 در 1 اکتی پور نوروا

شاید شما هم شنیده باشید که برای از بین بردن جوش های صورت می‌توان از گلاب استفاده کرد. در این خصوص دکتر الهه نظری، متخصص پوست و موی مدافون، پاسخ دادند که از بین بردن جوش صورت با گلاب، علمی نیست و به اثبات نرسیده است.

نتیجه گیری

در این مقاله از مدافون، به معرفی انواع جوش و راه‌های درمان آن پرداخیتم. همان‌طور که گفته شد، راه‌های زیادی جهت درمان جوش ها وجود دارد. اما بهتر است که ابتدا نوع جوش خود را تشخیص دهیم و سپس اقدام به درمان کنیم. پزشکان آنلاین مدافون هرلحظه و هرکجا آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.

«این مقاله به تایید متخصص پوست و موی آنلاین مدافون دکتر الهه نظری رسیده است.»

 

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *