دندان درآوردن باعث اسهال کودک می شود؟

دستش را داخل دهانش می‌کند و آب دهان از گوشه و کنار لبش می‌ریزد بیرون و پدر و مادر می‌گویند دارد دندان در می‌آورد. تب می‌کند و در تب می‌سوزد، اما باز هم پدر و مادر می‌گویند طبیعی است، چون دارد دندان درمی‌آورد.

چند روزی هم اسهال می‌شود یا لب به هیچ غذایی نمی‌زند و این بار هم به اشتباه می‌گویند مشکلش به رشد دندان‌ها مربوط است. البته کم نیستند کسانی که فکر می‌کنند دلیل مواجه شدن با این مشکلات، رشد دندانی است که دارد از لثه بیرون می‌زند، اما متخصصان می‌گویند نه تب شدید به دندان‌درآوردن ارتباط دارد و نه اسهال. آنها عقیده دارند رویش دندان‌ها اتفاقی طبیعی است که بدون بروز مشکلات حاد و شدید پیش می‌آید.

دندان درآوردن باعث اسهال کودک می‌شود؟

دندان‌درآوردن یک پدیده فیزیولوژیک است که با پدیده‌های فیزیولوژیک دیگری مانند افزایش بزاق دهان کودک همراه خواهد بود.
ممکن است مدفوع کودک هنگام رشد دندان‌ها کمی شل‌تر از حالت طبیعی شود که این وضع گذرا و بسیار خفیف است. خارشی که کودک در ناحیه لثه‌ها احساس می‌کند نیز می‌تواند موجب بی‌قراری‌اش شود، اما بچه در این شرایط هم کاملا سالم و خوشحال است و افزایش وزن مناسبی دارد.

دندان‌درآوردن هیچ مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند و جای نگرانی ندارد.نباید به اشتباه تصور کنید دندان‌درآوردن باعث تب کودکان می‌شود، زیرا رشد دندان‌ها هیچ وقت با تب بالا همراه نخواهد بود. بنابراین زمانی که کودک تب می‌کند، حتما باید برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کرده و دلیل دیگری را به غیر از دندان‌درآوردن برای این مشکل پیدا کنید.


اسهال شدید یا یبوست هم ارتباطی به دندان‌درآوردن ندارد و به‌طور معمول این دو اتفاق نباید با یکدیگر همراه شود. البته گاهی کودکان برای کاهش احساس خارش و ناراحتی که هنگام رشد دندان دارند، ممکن است هر چیزی را داخل دهانشان ببرند و همین موضوع می‌تواند عاملی باشد برای بروز اسهال؛ ولی خود رویش دندان‌ها باعث اسهال شدید که به از دست دادن آب و الکترولیت‌های بدن منجر می‌شود، نخواهد شد.

دکتر نگار اسماعیلی | راه‌های درمان اسهال در کودکان زیر 3 سال

آیا دندان درآوردن دردناک است؟

اگر دقت کرده باشید، وقتی بچه‌ها در حال دندان‌درآوردن هستند، هر جسمی را داخل دهانشان می‌کنند و آن را گاز می‌گیرند و به همین دلیل هم پدر و مادرها فکر می‌کنند دندان‌درآوردن با درد شدیدی همراه است که کودک برای کاهش درد چنین کاری را انجام می‌دهد. بعضی‌ها هم به دنبال تاول‌های دردناکی روی لثه کودک هستند و منتظر خونریزی می‌مانند. اما جالب است بدانید که رویش دندان‌ها اتفاق دردناکی نیست، ولی باعث خارش شده و ممکن است حس ناخوشایندی برای کودک ایجاد کند که موجب ناراحتی‌اش می‌شود.

برای آرام‌تر‌کردن این بی‌قراری و ناراحتی کودکان داروهایی وجود دارد که می‌توانید تحت نظر پزشک به کودک خود بدهید. علاوه بر این، اجسام ژله‌مانند سفت مثل اسباب‌بازی‌های تمیز ژله‌ای نیز‌ می‌تواند به کاهش علائم آزاردهنده ناشی از رویش دندان‌ها کمک کند.

زمان دندان درآوردن

رویش اولین دندان‌ها معمولا در سنین چهار تا شش ماهگی اتفاق می‌افتد. در این زمان معمولا سطوح ایمنی که از مادر به شیرخوار رسیده کاهش می‌یابد و کودک کم‌کم خودش باید عناصر ایمنی را بسازد. بنابراین کاهش عناصر ایمنی منتقل‌شده از مادر به کودک می‌تواند دلیلی برای تب یا بروز عفونت باشد که این فقط یک همراهی با دندان‌درآوردن است و رویش دندان به تنهایی باعث چنین اتفاقی نمی‌شود. در کودکانی که مشکل یا بیماری خاصی ندارند هم معمولا در محل رویش دندان‌ها خونریزی اتفاق نمی‌افتد.
زمانی که کودک دچار مشکلی مانند تب یا اسهال شدید می‌شود، حتما به پزشک مراجعه کنند و این مشکلات را به حساب دندان‌درآوردن نگذارید.

اگر به پزشک متخصص اطفال دسترسی ندارید، بهترین پزشکان متخصص کودکان، در اپلیکیشن مدافون، آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند:


روش های قدیمی درمان دندان درد در کودکان

بعضی‌ها گردنبندهای خاصی برای کاهش درد دندان‌درآوردن دارند و می‌گویند اگر آن گردنبند را به گردن کودک بیندازید، هیچ مشکلی نخواهد داشت. باورش کمی سخت است، اما هستند کسانی که از این روش‌ها هم کمک می‌گیرند. چنین روش‌هایی هیچ پایه و اساس علمی ندارد و نمی‌تواند صحیح باشد.
گروه دیگری هم هستند که به روش‌های دیگری روی می‌آورند؛ مثلا یک تکه گوشت کباب‌شده یا برشی از لیمو‌ترش را به کودک می‌دهند تا به لثه‌اش بکشد و آرام‌تر شود که این روش هم صحیح نیست، زیرا ممکن است کودک این مواد غذایی را ببلعد یا خوراکی‌ها آلوده شود و کودک ماده آلوده را به لثه‌اش بکشد. برهمین اساس، توصیه می‌شود از ژل‌های نیمه‌متراکمی که با همین هدف ساخته ‌شده‌استفاده کنید تا این خطرات هم برای کودک پیش نیاید.

خراب شدن ‌دندان‌های شیری


با خودتان نگویید دندان شیری برای خراب شدن است، باید خراب شود، بیفتد و جای آن دندان اصلی دربیاید. این دندان‌ها هم ممکن است بپوسد، خراب شود و در نتیجه مشکلات بیشتر و بزرگ‌تری برای کودک به وجود می‌آورد. پس آنها را به حال خودشان رها نکنید و به فکر رعایت بهداشت دندان‌های شیری هم باشید. متخصصان توصیه می‌کنند زمانی که دندان‌های کودک در حال رویش است، با استفاده از دستمالی تمیز و مرطوب لثه‌اش را پاک کنید و زمانی که دندان از لثه بیرون می‌آید هم از یک مسواک نرم و مرطوب که مخصوص کودک است، کمک بگیرید. البته یادتان باشد در این سنین نیازی به استفاده از خمیردندان هم نیست.

پیشنهاد مطالعه | در این مقاله از دکتر نگار اسماعیلی اطلاعات بیشتری درباره رویش ‌دندان‌های شیری می خوانید: همه چیز درباره ‌دندان‌های شیری

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.2 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *